Samsung Galaxy A10 en A20e preview: budgetsmartphones iets te beperkt

Rens Blom
10 april 2019, 15:52
4 min leestijd
Samsung Galaxy A10 en A20e preview: budgetsmartphones iets te beperkt

De Samsung Galaxy A10 en A20e zijn de goedkoopste A-modellen ooit en volgen de gestopte Galaxy J-reeks op. Wat hebben de toestellen te bieden? We doen een eerste indruk op in deze Samsung Galaxy A10 en A20e preview.

Lees verder na de advertentie.

Aan de slag met de Samsung Galaxy A10

Samsungs Galaxy A-reeks voor 2019 bestaat nu uit zes smartphones met uiteenlopende specificaties en prijzen. De A10 is – zoals de naam al doet vermoeden – het goedkoopste model en komt in mei op de markt voor 150 euro. Het toestel heeft een groot 6,2 inch scherm met een druppelvormige notch bovenin. Hier gaat de frontcamera achter schuil. Onder het display zit een vrij dikke rand, waardoor er geen sprake is van een voorkantvullend display. De A10 is vanwege zijn forse afmetingen lastig tot niet met één hand te bedienen.

Het tft-scherm oogt vrij flets en kan qua contrast en kleurweergave zeker niet tippen aan het oled-paneel van de 249 euro kostende A40. Je levert ook in op scherpte: het display van de A10 heeft een hd-resolutie en dat betekent dat je individuele pixels ziet als je goed naar het scherm kijkt. Heel storend is dit niet, maar er zijn budgetsmartphones met een scherper full-hd-display zoals de Xiaomi Mi A2 Lite en de Huawei P Smart.

Samsung Galaxy A10

Niet alleen het scherm verraadt dat de Galaxy A10 een betaalbare smartphone is. De behuizing is van plastic en met name de achterkant voelt wat goedkoop aan. Desalniettemin komt het toestel degelijk over en verwachten we dat hij tegen een stootje kan. Dankzij de matte afwerking trekt de telefoon weinig vingerafdrukken aan. Een kleine teleurstelling is de micro-usb-poort onderop, want steeds meer budgetsmartphones stappen over op het nieuwere usb-c.

De Galaxy A10 heeft een 13 megapixel camera achterop en die lijkt prima foto’s te maken. Verwacht niet teveel, maar de plaatjes lijken goed genoeg voor sociale media als WhatsApp. Voor de 5 megapixel selfiecamera geldt hetzelfde.

Samsung Galaxy A10

Grote accu met micro-usb

Onder de motorkap draait een onbekende processor met 2GB werkgeheugen. Tijdens mijn eerste kennismaking liep de smartphone redelijk vlot en wisselde hij snel tussen recent gebruikte apps. Het opstarten van apps duurde uiteraard wat langer dan op duurdere toestellen. Het opslaggeheugen van de A10 is met 32GB aan de ruime kant en bovendien te vergroten met een micro-sd-kaartje.

Opvallend is de grote accucapaciteit van 3400 mAh. In combinatie met de beperkte hardware en het lagere resolutie scherm gaat de batterij naar verwachting anderhalve dag mee. Het opladen duurt wel lang, want een snellaadfunctie is wegbezuinigd. Een vingerafdrukscanner ontbreekt ook. De Samsung Galaxy A10 draait op Android 9.0 (Pie) met de OneUI-schil van Samsung. Deze softwareschil is eenvoudig in gebruik en geoptimaliseerd voor grote schermen zoals dat van de A10.

Onze eerste indruk van de Galaxy A20e

Ben je bereid om iets dieper in de buidel te tasten, dan biedt Samsung de eveneens nieuwe Galaxy A20e aan. Die komt eind april al uit en krijgt een adviesprijs van 179 euro. Let op de vermelding van de ‘e’, want dat is het Nederlandse model. In het buitenland wordt de Galaxy A20 verkocht, die een oled-scherm heeft. De A20e beschikt – net als de A10 – over een tft-display.

De Galaxy A20e heeft een plastic behuizing met glanzende afwerking. Enerzijds geeft dit de smartphone een fraai uiterlijk, anderzijds is de achterkant erg gevoelig voor vingerafdrukken. Op de achterkant vind je een vingerafdrukscanner een dubbele camera. Het gaat om een 13 megapixel lens en een 5 megapixel groothoekcamera.

Met die laatste leg je een groter deel van de omgeving vast, wat bijvoorbeeld handig is als je voor een groot gebouw staat. Tijdens mijn eerste indruk werkte de groothoeklens goed, al is de fotokwaliteit niet denderend. Dit geldt ook voor de plaatjes van de primaire camera.

Samsung Galaxy A20

Net als de A10 heeft de A20e een scherm met een notch bovenin en een vrij dikke balk onderin. Het display is met 5,8 inch wat kleiner en daarom kon ik het toestel met één hand bedienen. Dit zal niet voor iedereen gelden.

De hd-resolutie is een kleine tegenvaller, want modellen als de Xiaomi Mi A2 Lite en Huawei P Smart (2018) hebben een scherper full-hd-display. De A20 heeft ook iets minder werkgeheugen (3GB vs 4GB) en opslagruimte (32GB vs 64GB) dan deze toestellen. De onbekende octacore-processor draaide tijdens mijn korte testperiode rap genoeg en de 3000 mAh accu lijkt voldoende voor minimaal een dag gebruik. Opladen gaat via een usb-c-aansluiting. Ook dit toestel draait op Android Pie met OneUI, een schil waar wij goed mee uit de voeten kunnen.

Conclusie Samsung Galaxy A10 preview

De Galaxy A10 en A20 zijn Samsungs nieuwste budgetsmartphones voor 2019. De lage prijskaartjes zie je terug aan het plastic ontwerp, een hd-scherm en relatief weinig werk- en opslaggeheugen. Hoewel de toestellen een aardige eerste indruk achterlaten, vragen we ons af of ze kunnen opboksen tegen concurrerende modellen van bijvoorbeeld Huawei, Xiaomi en Nokia.

Voor 150 (A10) tot 179 euro (A20e) koop je namelijk ook een smartphone met een meer premium behuizing, een scherper display en krachtigere hardware. De Samsung-toestellen lijken daarom vooral interessant als ze straks wat in prijs zakken.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy A20e
Samsung Galaxy A20e

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu