Samsung Galaxy A7 preview: Samsung legt focus op camera met 3 lenzen

Thomas Haenen
5 oktober 2018, 16:55
4 min leestijd
Samsung Galaxy A7 preview: Samsung legt focus op camera met 3 lenzen

Reviewscore

7,5

Niet de Galaxy S9 of de Note 9, maar de Galaxy A7 is Samsungs eerste smartphone met een driedubbele camera achterop. Waarom dat is, lees je in deze Galaxy A7 preview.

Lees verder na de advertentie.

Lees onze Samsung Galaxy A7 preview

De Galaxy A-reeks wordt steeds belangrijker voor Samsung, zo liet een topman van het bedrijf onlangs weten in een interview. Het bedrijf domineert de markt voor high-end Android-smartphones, maar heeft bij de middenklassers hevige concurrentie van Nokia, Huawei, Xiaomi en anderen. Daarom worden opvallende nieuwe features vanaf nu voor het eerst op de A-reeks geïntroduceerd, aldus een topman.

Kort na de uitspraken kwam het bedrijf al met het eerste voorbeeld aanzetten, in de vorm van de Samsung Galaxy A7. Achterop het toestel zitten namelijk liefst drie camera’s, een primeur voor Samsung-smartphones. Dat terwijl het toestel, met een adviesprijs van 349 euro, wel betaalbaar is. De Galaxy A7 is vanaf halverwege oktober in Nederland verkrijgbaar, maar Android Planet mocht hem al wat eerder testen.

Drie camera’s met eigen functies

De drie lenzen van de Galaxy A7 hebben allemaal hun eigen functie. De primaire lens van 24 megapixel is geoptimaliseerd om betere foto’s te maken in situaties met weinig licht. Dan is er nog een groothoeklens van 8 megapixel, die beeld van 120 graden breed schiet. Zo kun je bijvoorbeeld een panorama schieten zonder je smartphone te draaien. De laatste camera, van 5 megapixel, wordt gebruikt voor een bokeh-effect. Die zorgt ervoor dat de achtergrond wazig oogt, waardoor de voorgrond er wat meer uitspringt.

Samsung Galaxy A7 preview

Natuurlijk werken niet al die camera’s tegelijk. Afhankelijk van welke modus geactiveerd is in de camera-app, worden de verschillende lenzen in- en uitgeschakeld. Zo kun je met een druk op de knop op elk moment wisselen tussen een ‘gewoon’ beeld en de groothoeklens. Kies je voor die laatste optie, dan lijkt het wel alsof je de foto met een fisheye-lens geschoten hebt. Breed is het beeld zeker, maar het oogt wat vertekend.

Geslaagd of gimmick

Het gevoel dat beklijft is dat het een beetje een gimmickcamera is. De features werken zoals beloofd, maar de foto’s die je uiteindelijk maakt zijn ook weer niet zó geweldig. De binnenfoto’s die ik maakte waren toch al gauw bewogen. Buitenfoto’s zijn prima, maar minder kleurrijk en levendig dan bijvoorbeeld foto’s die je maakt met de Galaxy S9.

Samsung Galaxy A7 preview

Voor social media zoals Instagram en Twitter voldoen de camera’s goed, maar dat doen de meeste smartphones in deze prijsklasse. De drie camera’s zijn een gimmick waarmee Samsung veel aandacht trekt, maar overtuigen doen ze nog niet direct. We willen ze eerst langere tijd testen om te zien of ze onder andere omstandigheden meer indruk maken.

Vingerafdrukscanner op de zijkant

Buiten de camera’s om is de A7 een vrij traditionele midrange-smartphone. De behuizing is een combinatie van glas en metaal, die vooral erg licht aanvoelt. Met een dikte van slechts 7,5 millimeter is de A7 sowieso aardig slank. Het is een beetje jammer dat ‘ie niet waterdicht is: dat was de vorige Galaxy A7 wel. Volgens Samsung is het nodig om het toestel te onderscheiden van de duurdere smartphones die het verkoopt.

Deze Samsung wordt aangedreven door een 2,2 GHz-processor met acht cores, en 4GB werkgeheugen. Hoewel we hem maar kort hebben getest, lijkt dat meer dan voldoende om de meeste apps soepel te laten lopen. Bovendien zit er 64GB opslagruimte ingebouwd, wat meer dan genoeg is voor een heleboel apps, foto’s en muziek. Alle andere standaardfeatures, van nfc tot koptelefoonaansluiting tot ruimte voor een micro-sd-geheugenkaartje, zijn aanwezig.

Samsung Galaxy A7 preview

Wel opvallend: de vingerafdrukscanner van de Galaxy A7 zit niet voor- of achterop, maar op de zijkant. Samsung heeft deze in de powerknop verwerkt. Sony experimenteerde daar een paar jaar geleden ook al mee, en nu lijkt Samsung dit te omarmen. Het is vooral even wennen.

Op het eerste gezicht werkt de scanner net zo snel als een traditioneel model, al moet je bij het eerste keer instellen al gauw twintig keer drukken om een goede scan te maken. En hou je de telefoon met je linkerhand vast, dan is het behoorlijk lastig om de aan/uit-knop aan te raken.

Conclusie Samsung Galaxy A7 preview

Samsungs eerste experiment met een driedubbele camera levert op het eerste gezicht twijfelachtige resultaten af. De Galaxy A7 maakt goede foto’s, maar haalt het niet bij een echt toptoestel. Begrijpelijk, dat je met een goedkope smartphone niet zulke mooie foto’s maakt als met een duurder vlaggenschip, maar Samsung blaast wel behoorlijk hoog van de toren over de camera.

Gelukkig is de rest van de smartphone wel aardig in orde. De Galaxy A7 heeft goede hardware, een prima design en bovenal een groot, helder en mooi scherm. Het toestel komt terecht in een behoorlijk competitieve prijsklasse, maar staat vooralsnog aardig zijn mannetje.

Lees meer over andere Samsung-smartphones

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy A7 (2018)
Samsung Galaxy A7 (2018)

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu