Samsung Galaxy A8 review: midranger vraagt helaas het maximale

Thomas Haenen
2 februari 2018, 19:21
7 min leestijd
Samsung Galaxy A8 review: midranger vraagt helaas het maximale

Reviewscore

7

Samsung bewaart zijn mooiste designs niet alleen voor zijn duurste toestellen. De Samsung Galaxy A8 heeft het design van de Galaxy S8, maar een veel lagere adviesprijs. Je leest er meer over in deze Samsung Galaxy A8 review.

Lees verder na de advertentie.

Lees onze Samsung Galaxy A8 review

Voor iedereen die de toptoestellen van Samsung te duur vindt, heeft het bedrijf de Galaxy A-serie. Onder deze reeks vallen smartphones als de Samsung Galaxy A3 (2017) en Galaxy A5 (2017). Goedkoper dan een vlaggenschip, maar met toch nog veel aandacht voor aspecten als het design en de camera.

Samsung Galaxy A8 review

Dit jaar krijgt de reeks een kleine make-over. In plaats van drie toestellen brengt Samsung er slechts eentje naar Nederland: de Galaxy A8. Zoals de naam al suggereert, heeft het toestel grote gelijkenissen met de Samsung Galaxy S8. Meer dan ooit zet Samsung de A-reeks neer als het goedkope broertje van de de S-serie. Maar is het een waardig alternatief, of kun je beter doorsparen?

Design: voorkantvullend, maar minder randloos

Het 5,6 inch-scherm neemt bijna de hele voorkant in. Aan de boven- en onderkant zitten slechts kleine balken. Daardoor blijft het toestel zelf relatief handzaam: je kunt hem eigenlijk nog net met één hand gebruiken. Anders dan bij de Galaxy S8 loopt het scherm niet door in de zijkant. Ook daar zitten dunne bezels. Het maakt de A8 een stukje minder stijlvol dan zijn grote broer.

De aanpassing die Samsung achterop heeft gemaakt, is een stuk welkomer. Daar vinden we de vingerafdrukscanner die niet naast, maar onder de camera zit. Daardoor is hij stukken makkelijker bereikbaar. Op de Galaxy S8 zat je al gauw per ongeluk over de cameralens te wrijven, maar dat komt hier nauwelijks meer voor.

Samsung Galaxy A8 review

De Galaxy A8 is een van de mooiere midrange smartphones van de afgelopen jaren. De gebolde zijkant en ronde hoeken liggen prettig en zacht in de hand, maar bieden toch voldoende grip. Wel is de achterkant een echte vlekkenmagneet. Al na een paar minuten gebruik zit deze onder de vingerafdrukken en vetvlekken.

Levendig beeld met amoled-scherm

Voor het scherm gebruikt Samsung dezelfde amoled-technologie als bij de Galaxy S-reeks. Amoled biedt kleurrijker beeld en een beter contrast dan de lcd-schermen van de meeste smartphones. Daardoor oogt het beeld levendiger, want de kleuren spatten van het scherm. De A8 is sowieso een mooi toestel, maar het beeld is al helemaal een genot voor het oog. Bovendien is amoled energiezuiniger.

De resolutie van 2220 bij 1080 pixels is ietsje lager dan bij de Galaxy S8, maar daar merk je in de praktijk weinig van. Met een pixeldichtheid van 441 pixels per inch heeft de A8 namelijk nog altijd een scherp scherm. Je moet vrij dicht met je neus op het scherm zitten om individuele pixels te onderscheiden.

Vlot en voorzien van de nieuwste technologie

Op de hardware heeft Samsung in ieder geval niet proberen te besparen. De aanwezige Exynos 7885-chip bestaat uit acht cores. Daarvan zijn er vier geklokt op 2,2GHz, en vier op 1,6GHz. Het is meer dan genoeg om apps soepel te laten lopen. Relatief zware websites, grafisch intensieve games en meer draaien allemaal vloeiend. Ook is er een ruime 4GB werkgeheugen aanwezig, waardoor je snel tussen meerdere apps switcht.

Er is 22GB beschikbaar voor de gebruiker

Van de 32GB aan opslag is er zo’n 22GB beschikbaar voor jou als gebruiker. Mocht dat niet genoeg zijn, dan is er ook nog plek voor een micro-sd-geheugenkaartje van maximaal 256GB. Ook ondersteunt de A8 zowat alle moderne techstandaarden, wat hem toekomstbestendig maakt. Van 4G+ tot nfc, 5GHz wifi-netwerken en bluetooth 5.0: het is allemaal aanwezig.

Software: nog steeds geen Android Oreo

Samsung is in het verleden vaak onder vuur komen te liggen vanwege zijn updatebeleid. Volgens organisaties als de Consumentenbond is het bedrijf traag en inconsistent in het bijwerken van zijn smartphones. Hoewel het bedrijf tegenwoordig zijn best doet om sneller en vollediger te zijn met beveiligingsupdates, laat de Galaxy A8 zien dat er nog veel ruimte is voor verbetering.

Het bedrijf lanceert de A8 namelijk met Android 7.1.1 (Nougat), een inmiddels bijna anderhalf jaar oude versie van het besturingssysteem. Dat terwijl Android Oreo al een half jaar beschikbaar is voor fabrikanten. Sterker nog: concurrenten als de Huawei P Smart, Sony Xperia XZ1 Compact en Nokia 6 zijn al wél van deze nieuwe software voorzien. Samsung zegt later dit jaar pas een update vrij te geven. Voorlopig moet je het dus zonder nieuwe features doen als een picture-in-picture-modus voor video, notificatiekanalen en achtergrondlimieten die het accuverbruik beperken.

De software zelf beschikt over enkele functies die exclusief zijn aan Samsung-smartphones, zoals een camera-app met filters. Bloatware ontbreekt gelukkig, op een handjevol onnodige Microsoft-apps na. Die kunnen helaas niet verwijderd worden. Bixby, de stemgestuurde assistent die Samsung op de Galaxy S8 introduceerde, is niet aanwezig.

Camera: extra focus op de selfiecamera

Achterop zit een enkele 16 megapixel-camera met een diafragma van f/1.7. Dat is niet enorm bijzonder, maar maakt wel dat de A8 snel scherpe foto’s maakt. Vooral in situaties met weinig licht biedt dat uitkomst, en dat merk je. Je schiet scherpe foto’s met de A8, ook in het donker. De foto’s ogen wat minder levendig dan op de Galaxy S8, maar ze zijn wel detailrijk. Daarmee ontstijgt Samsung absoluut andere middenklassers.

De A8 moet zich vooral onderscheiden met de dubbele camera voorop. De primaire lens van 16 megapixel wordt versterkt door een tweede lens van 8 megapixel. Daarmee kun je een scherptediepte-effect aan je foto’s toevoegen. Je hoofd op de voorgrond komt haarscherp in beeld, de achtergrond wordt wazig gemaakt. Omdat er twee lenzen zijn, kun je de focus van de foto en intensiteit van de blur achteraf aanpassen.

Het zorgt er in de praktijk voor dat je selfies net wat meer flair hebben. Wel lijkt de blur standaard iets te agressief afgesteld, of het hoofd van ondergetekende is te groot. Vaak bleek bij het inzoomen dat een deel van de kin of het haar ook een tikkeltje vaag was.

Accuduur

Samsung lijkt het gouden recept voor een goede accuduur in handen te hebben. De combinatie van een relatief grote accu, amoled-scherm, eigen hardware en slimme softwaretruucjes zorgen ervoor dat de A8 consistent het einde van de dag haalde. Zelfs na een volle dag gebruik was er nog zo’n 30 tot 40 procent accu over. Op stand-by verbruikt het toestel zelfs helemaal weinig stroom. Met een beetje zuinigheid haal je net twee dagen zonder opladen.

Samsung Galaxy A8 review

De Galaxy A8 heeft een usb-c-aansluiting en wordt geleverd met een snellader. Daarmee zit je accu in 30 minuten weer voor ongeveer de helft vol. Slechts een paar minuten opladen is genoeg om een paar uur door te komen. Ideaal in penibele situaties.

Prijs en alternatieven

Hoewel de Galaxy A8 in vrijwel elk opzicht onder de Galaxy S8 staat, is het qua prijs dat het verschil opmerkelijk genoeg het kleinst is. De A8 heeft namelijk een stevige adviesprijs van 499 euro. Dat terwijl je de Galaxy S8 op veel plekken al voor minder dan 600 euro vindt. Natuurlijk is die laatste smartphone al een stukje ouder en dus meer in prijs gezakt, maar desalniettemin is het prijsverschil klein.

Dat plaatst de Galaxy A8 in een rare positie. Het prijspunt is vergelijkbaar met echte vlaggenschepen als de Galaxy S8 en OnePlus 5T. Qua hardware is het juist een echte midranger, en zijn de beste alternatieven de Huawei P Smart en LG Q6. Beide kosten slechts half zo veel als de A8.

Conclusie Samsung Galaxy A8 review

Het is jammer dat Samsung de Galaxy A8 zo’n hoog prijskaartje heeft meegegeven. Nu bevindt het toestel zich in hetzelfde vaarwater als echte vlaggenschepen, en die strijd wint deze smartphone niet. Sterker nog: toestellen als de Huawei P Smart weten vrijwel hetzelfde te bieden (en soms zelfs meer) voor een lagere prijs.

Als je de Samsung Galaxy A8 op zichzelf bekijkt, is het een meer dan geslaagde smartphone. Met een strak design, goede dubbele selfiecamera en krachtige hardware zou het een meer dan capabele concurrent zijn in het midrange segment. We hopen alleen wel dat Samsung die prijs snel omlaag gooit, anders is de strijd al bij voorbaat verloren.

Samsung Galaxy A8 kopen

Wil je de nieuwe smartphone van Samsung zelf in huis halen? Via onze prijsvergelijker vind je de beste aanbiedingen voor een Galaxy A8 met abonnement. Ga je liever voor een losse Galaxy A8, dan helpen wij je de laagste prijzen te vinden voor het toestel.

Samsung Galaxy A8 (2018)

Samsung Galaxy A8 (2018) prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 209,-

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy A8 (2018)
Samsung Galaxy A8 (2018)

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu