De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Samsung Galaxy A80 preview: midranger valt op met kantelende camera

Rens Blom
10 april 2019, 14:21
5 min leestijd
Samsung Galaxy A80 preview: midranger valt op met kantelende camera

De Samsung Galaxy A80 gebruikt een uitschuifbare en roterende camera die zowel selfies als normale foto’s schiet. Deze methode moet niet alleen betere foto’s opleveren, maar resulteert ook in een voorkantvullend display. Wat biedt deze opvallende smartphone allemaal?

Lees verder na de advertentie.

Check onze Samsung Galaxy A80 preview

De Galaxy A-reeks bestaat al jaren, maar slaat dit jaar een nieuwe weg in. Samsung belooft innovatieve features, nieuwe ontwerpen en een betere prijs/kwaliteit. De strategie wordt ook gewijzigd: de goedkope Galaxy J-serie verdwijnt en wordt opgevuld door nieuwe, betaalbare A-modellen als de Galaxy A10 en A20e. Ook nieuw zijn de Galaxy A40, A50 en A70: midrange toestellen met grote schermen en forse accu’s.

Het topmodel in de A-lijn is de Galaxy A80, die medio mei uitkomt en 649 euro gaat kosten. Samsung spreekt van een midrange smartphone, maar de A80 is tientallen tot honderden euro’s duurder dan vlaggenschepen als de Xiaomi Mi 9 en OnePlus 6T. In onze Samsung Galaxy A80 preview zoeken we uit of het toestel zich genoeg weet te onderscheiden van de concurrentie.

Randloos scherm zonder notch

Kijk je naar de Galaxy A80 dan valt er direct iets op. De smartphone heeft een groot (6,7 inch) display met minimale randen. Volgens Samsung bestaat de voorkant voor 93,8 procent uit scherm, wat iets meer is dan de Galaxy S10-serie. Die hebben namelijk een klein cameragaatje in het scherm, terwijl er op de A80 geen frontcamera te bespeuren is. Opvallend, en het randloze display geeft de smartphone een futuristisch uiterlijk. Een vingerafdrukscanner lijkt op het eerste gezicht te ontbreken, maar zit in het scherm. Het gaat om een optische scanner, die Samsung ook gebruikt op de A50 en A70.

Samsung Galaxy A80

Het scherm van de A80 is een oled-paneel dat op het eerste gezicht mooie kleuren toont. De full-hd-resolutie zorgt voor scherp beeld, al zijn er toestellen met een scherper qhd-display. Toen ik de A80 voor het eerst oppakte, viel het me op dat hij aan de dikke kant (9,3 millimeter) is en meer weegt dan de gemiddelde smartphone. Het toestel weegt 220 gram, fors meer dan bijvoorbeeld de 6,4 inch Galaxy S10 Plus (175 gram). De glazen behuizing voelt degelijk aan, maar is erg glad en trekt vingerafdrukken aan.

Camera schuift uit en draait

Achterop het toestel zit een driedubbele cameramodule. Die wordt ook gebruikt als selfiecamera. Dat werkt kort gezegd zo: open je de camera-app dan kan je direct een foto nemen met de camera’s op de achterkant. Klik je op de selfieknop dan schuift de cameramodule een paar centimeter omhoog én draaien de camera’s 180 graden, dus van achter naar voor.

Wissel je in de camera-app naar de ‘normale modus’ dan draaien de camera’s weer om en schuift de balk naar beneden. Dit gebeurt ook als je de camera-app sluit. Het in- en uitschuiven en draaien gebeurt automatisch via kleine, zoemende motortjes. Dit gaat over het algemeen soepel en vlot, maar niet zo snel als op een smartphone met een traditionele frontcamera. Als je een selfie wilt nemen, moet je merkbaar langer wachten.

Een ander punt is de betrouwbaarheid van de bewegende module. Tijdens mijn hands-on-sessie liep de camera driemaal – fysiek – vast tijdens het wisselen tussen de voor- en achterkant. Samsung waarschuwde vooraf dat het om een preproductiemodel gaat, dus hopelijk hebben de commerciële toestellen hier geen last van. Dit moet later blijken. Dan wordt ook duidelijk hoe degelijk de uitstekende camera is en of hij bestand is tegen zandkorrels en andere vuiligheid. Het is niet duidelijk hoeveel keer de schuif- en draaimechanismen meegaan.

Samsung Galaxy A80

De primaire camera van de Galaxy A80 heeft een resolutie van 48 megapixel en levert via een quad-bayer-techniek 12 megapixel foto’s af. De tweede camera is een 8 megapixel groothoeklens met een kijkhoef van 123 graden, die een wijder deel van de omgeving vastlegt.

Tenslotte is er een Time Of Flight-sensor (TOF) aanwezig om heel accuraat diepte te bepalen. Dit komt onder andere van pas bij het maken van portretfoto’s en het meten van objecten. Omdat de cameramodule naar voren draait, kan je bijvoorbeeld groothoekselfies maken. Dit soort features ontbreken op de meeste selfiecamera’s. De A80-camera’s maken op het eerste gezicht mooie foto’s met prima kleuren en genoeg detail. In onze review gaan we dieper in op de foto- en videokwaliteiten.

High-end hardware

Volgens Samsung is de Galaxy A80 een midrange smartphone, maar de specificaties doen meer denken aan een high-end model. Het toestel heeft bijvoorbeeld 8GB werkgeheugen en 128GB werkgeheugen, wat meer is dan de (duurdere) Galaxy S10e. De A80 draait als eerste smartphone op een Snapdragon 7150, een middenklasse processor. Tijdens mijn eerste indruk draaide het toestel – zoals je mag verwachten – erg vlot. Opvallend is dat de 3700 mAh accu erg rap oplaadt, met 25 Watt om precies te zijn. Dat is veel sneller dan de Galaxy S10 (Plus), die met 15 Watt oplaadt. Volgens Samsung is de accu van de A80 binnen een half uur voor meer de helft vol en duurt een volledige laadbeurt 95 minuten.

De smartphone draait op Android 9.0 (Pie) met de OneUI-schil van Samsung. Deze software oogt en werkt prima en bevat slechts twee extra apps (Facebook en Netflix).

Deze features ontbreken op de Galaxy A80

Wie denkt dat de Galaxy A80 een betere smartphone is dan de duurdere Galaxy S10, komt bedrogen uit. De A80 mist namelijk een aantal features die je wel terugvindt op de topmodellen. Logisch, want het prijsverschil van minimaal honderd euro moet ergens vandaan komen. Enkele features die ontbreken op de midranger zijn een ip-certificering (voor water- en stofbestendigheid), draadloos opladen en een hdr-display. Een micro-sd-slot en hoofdtelefoonaansluiting zijn eveneens afwezig, wat volgens Samsung komt door de uitschuifbare camera. Tenslotte gebruikt de A80 minder goede camera’s dan bijvoorbeeld de Galaxy S10.

Conclusie Samsung Galaxy A80 preview

De Samsung Galaxy A80 is een bijzondere smartphone, dat is duidelijk. Het voorkantvullende display oogt fraai en de uitschuifbare en roterende camera’s zijn een interessante vernieuwing. We zijn erg benieuwd of ze ook echt goede selfies maken, zoals Samsung beweert.

Daarnaast vragen we ons af hoe degelijk en snel de cameramodule is, want op dit moment hebben we nog wat twijfels. Grote vraag is ook: is de ‘midrange’ Galaxy A80 (649 euro) een betere koop dan een topmodel als de Xiaomi Mi 9 (449 euro) of OnePlus 6T (559 euro)? In onze uitgebreide Samsung Galaxy A80 review geven we binnenkort antwoord op deze vragen.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy A80
Samsung Galaxy A80

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu