De Samsung Galaxy A9 is ‘s werelds eerste smartphone met vier camera’s achterop. Is dit hoe Samsung de Galaxy A-reeks naar een hoger niveau tilt, of is het vooral een gimmick?
Lees verder na de advertentie.
Lees onze Samsung Galaxy A9 preview
Camera’s worden een steeds belangrijkere reden om voor een bepaald toestel te kiezen. Met rauwe kracht, grote accu’s of unieke software weten fabrikanten zich niet meer te onderscheiden, en daarom is er een ware wedloop ontstaan op cameragebied. Samsung hoopt dit najaar op te vallen met de Galaxy A9, die liefst vijf camera’s heeft: eentje voorop en vier achterop.
In een wereld waarin dubbele camera’s de norm zijn, trekt het in ieder geval de aandacht. Maar: werkt het goed? Android Planet probeerde de Galaxy A9 onlangs een ochtend uit. In deze preview lees je onze eerste bevindingen met het toestel.

Nachtfoto’s, bokeh, optische zoom en groothoeklens
Drie van de vier lenzen zitten ook op de Galaxy A7, die we onlangs besproken hebben. De lenzen hebben allemaal hun eigen functie. De primaire lens van 24 megapixel is geoptimaliseerd om betere foto’s te maken in situaties met weinig licht. Dan is er een groothoeklens van 8 megapixel, die beeld van 120 graden breed schiet. Zo kun je bijvoorbeeld een panorama schieten zonder je smartphone te draaien. Ook is een 5 megapixel-camera aanwezig, die wordt gebruikt om een bokeh-effect toe te voegen.
Nieuw voor de Galaxy A9 is een telefotolens van 10 megapixel, die 2x optische zoom biedt. Daarmee kun je flink inzoomen zonder kwaliteitsverlies in het beeld. Helaas werkte die niet tijdens mijn test. De A9 liep op voorlopige software en deed alleen aan digitale zoom, niet optische zoom. Het probleem wordt opgelost voor de definitieve release van de A9 begin november, zo verzekerden Samsung-medewerkers ons.
Helaas is het eindresultaat – ongeacht de modus – nog altijd niet bijster indrukwekkend. De Galaxy A9 schiet nog altijd relatief doffe foto’s in situaties met weinig licht. Binnenfoto’s die ik maakte oogden al gauw bewogen. Neem je naar buiten, dan ziet het er aardig uit, maar is het niet zo kleurrijk als bijvoorbeeld op de Galaxy S9. Wellicht dat een langere test me wel weet te overtuigen, maar ik was niet bijster onder de indruk van de foto’s die de A9 maakt.

Ze zijn best aardig voor social media, maar spatten doorgaans niet van het scherm af. Dat zie je bijvoorbeeld bij portretfoto’s die je met de bokeh-camera schiet. Zoom je in, dan blijkt dat de A9 soms moeite heeft met het onderscheiden van voorgrond en achtergrond. Daardoor is de bovenkant van je haar of een stuk van je oor soms ook opeens wazig. Bij een goedkoper toestel nog wel acceptabel, maar niet helemaal bij een toestel met de prijs van de Galaxy A9.
Vlot met vingerafdrukscanner aan de zijkant
Naast de camera zitten er ook nog wat andere verschillen in de Galaxy A9 ten opzichte van de A7. Zo heeft dit model een iets betere chipset, de Snapdragon 660. In de praktijk ervaar je dat verschil echter nauwelijks. Tijdens onze korte test liepen apps vloeiend en snel. Voor de prestaties hoef je het extra geld dus niet uit te geven.
Buiten de camera’s om is de A9 een vrij traditionele midrange smartphone. De behuizing is een combinatie van glas en metaal, die vooral erg licht aanvoelt. Met een dikte van slechts 7,8 millimeter is de A9 sowieso aardig slank. Het is een beetje jammer dat ‘ie niet waterdicht is: die feature bewaart Samsung voor zijn duurdere smartphones.
Wel opvallend: de vingerafdrukscanner van de Galaxy A7 zit verwerkt in de powerknop op de zijkant. Sony experimenteerde daar een paar jaar geleden ook al mee, en nu lijkt Samsung dit te omarmen. Op het eerste gezicht werkt de scanner net zo snel als een traditioneel model, al moet je bij het eerste keer instellen al gauw twintig keer drukken om een goede scan te maken. En ben je linkshandig, dan is het behoorlijk lastig om de aan/uit-knop aan te raken.
Conclusie Samsung Galaxy A9 preview
Al met al levert Samsung een prima toestel af, dat zeker zou kunnen concurreren met andere middenklassers als de Huawei P Smart Plus en Nokia 7.1. Helaas vraagt Samsung een veel hogere adviesprijs dan die concurrenten: liefst 599 euro. Dat is haast het dubbele van de Galaxy A7, die bij sommige winkels inmiddels al voor zo’n 330 euro te vinden is. Het is zelfs duurder dan de Galaxy S9, die onder de 600 euro is gezakt.
Hoe Samsung weg denkt te komen met die hoge adviesprijs, is ons ook niet helemaal duidelijk. De verbeteringen van de Galaxy A9 ten opzichte van de A7 zijn vrij beperkt, in ieder geval zeker niet genoeg om een prijsverschil van ruim 200 euro te rechtvaardigen. Met zijn huidige adviesprijs bevindt de A9 zich tussen de topmodellen van dit moment, en zo goed zijn die vier camera’s nou ook weer niet.
Sterker nog: net als bij de Galaxy A7 voelt het alsof die extra camera’s vooral een marketinggimmick zijn. De foto’s zijn prima, maar zeker niet geweldig. Het is een Zwitsers zakmes qua functionaliteit, met alle opties die je in een smartphonecamera zou willen. In de praktijk zijn de messen zelf te bot om altijd effectief te zijn.
Lees meer nieuws over Samsung
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 23 (9-6)
- Samsung Galaxy Z Fold 5 is er bijna: dit zijn onze verwachtingen (7-6)
- Smartphone met de beste camera: dit zijn de beste deals (7-6)
- ‘Specificaties Samsung Galaxy Z Flip 5 gelekt, krijgt stofbestendige behuizing’ (7-6)
- Samsung kondigt Galaxy Z Fold 5 en nieuwe smartwatches eind juli al aan (7-6)