Samsung Galaxy Fold preview: dubbel gevoel over vouwbare smartphone

Erwin Vogelaar
15 april 2019, 17:24
4 min leestijd
Samsung Galaxy Fold preview: dubbel gevoel over vouwbare smartphone

Na een serie veilige designkeuzes in de Galaxy S-lijn doet Samsung nu iets compleet nieuws. In onze Samsung Galaxy Fold preview lees je of dat bevalt.

Lees verder na de advertentie.

Samsung Galaxy Fold preview

Het vouwbare scherm is in 2019 de grote vernieuwing op de smartphonemarkt. Samsung is de eerste grote fabrikant die een smartphone met deze technologie in de winkels legt. Vanaf 3 mei is namelijk de Samsung Galaxy Fold in Nederland te koop. Wij hebben het toestel alvast in handen gekregen en zijn aan het vouwen geslagen.

Door flexibele smartphoneschermen is het mogelijk om een flinke smartphone te gebruiken, terwijl het toestel toch gewoon in je broekzak past. Je klapt de telefoon gewoon dubbel. Fabrikanten gebruiken deze technologie op verschillende manieren. Zo heeft de Huawei Mate X één groot flexibel scherm aan de buitenkant.

Samsung pakt het anders aan. De Galaxy Fold heeft een groot scherm aan de binnenkant en daarnaast een tweede klein schermpje aan de buitenkant. Daardoor is het toestel ook als reguliere smartphone te gebruiken.

samsung galaxy fold preview

Klein en groot scherm

Tenminste: in theorie. Het scherm aan de buitenkant is namelijk beperkt en ziet er dus lang niet zo mooi uit als op bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S10. Het gaat om een 4,6 inch-scherm met een resolutie van 1960 bij 840 pixels. Het schermpje met afgeronde hoeken neemt maar een klein deel van de voorkant in beslag, met enorme randen aan de boven- en onderkant. Het schermpje lijkt daardoor voornamelijk praktisch om even snel een actie te ondernemen. Voor het echte werk moet je het toestel openklappen.

Opengeklapt verschijnt er een flink 7,3 inch-scherm met een resolutie van 2152 bij 1536 pixels. Dat is een hoop ruimte om mee te werken. Ter vergelijking: de riante Galaxy S10 Plus heeft een 6,4 inch-scherm.

samsung galaxy fold preview

Opengeklapt is het toestel te gebruiken zoals elke smartphone. Een handige extra functie is dat je drie actieve apps tegelijk op het scherm kunt plaatsen. Eén app wordt dan groot afgebeeld en de andere twee klein. Gebruik je een enkele app, dan wordt deze over het hele scherm geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan een flinke kaart in Google Maps.

Notch en vouwlijn

De Galaxy Fold heeft een duidelijke notch in de rechterbovenhoek voor de selfiecamera. Aangezien de linkerbovenhoek van het toestel wordt gebruikt voor de statusbalk, stoort die inkeping niet. Wat wel stoort, is dat de vouwbaarheid van het scherm invloed heeft op de kwaliteit ervan.

Zo is er duidelijk een vouwlijn in het midden van scherm zichtbaar. Deze lijn is zelfs voelbaar als je er met je vinger overheen gaat. Kijk je recht naar het scherm, dan heb je daar waarschijnlijk nauwelijks last van. Kijk je iets schuin, dan wel. Tevens zie je dan duidelijk dat de ene helft van het scherm donkerder is dan de andere helft.

samsung galaxy fold preview

Het toestel dat wij hebben uitgeprobeerd is wel een pre-productie-exemplaar, en waarschijnlijk al vele malen gevouwen. We kunnen dus niet met zekerheid zeggen of deze nadelen ook zo duidelijk zichtbaar zijn op de toestellen die straks in de winkels liggen. Het is in ieder geval wel iets om in de gaten te houden.

Wat ook opvalt, is dat het toestel dichtgeklapt vrij dik is. Dat is logisch, want in principe gaat het om twee op elkaar geplaatste smartphones met een scharnier ertussen. De twee onderdelen passen door het scharnier en het scherm echter niet plat op elkaar. Daardoor blijft er ruimte over en is de Galaxy Fold nog iets dikker.

Galaxy Fold hands-on conclusie

Door onze hands-on blijven we met een dubbel gevoel achter. Aan de ene kant is dit eindelijk iets nieuws op de smartphonemarkt dat daadwerkelijk iets toevoegt: een enorm groot scherm dat in je broekzak past. In de jacht op grotere displays is dit de logische volgende stap voor de industrie. Aan de andere kant is de Galaxy Fold nog duidelijk om een vroege versie van deze technologie, met zichtbare limieten.

samsung galaxy fold preview

Galaxy Fold release en prijs

De Samsung Galaxy Fold is vanaf 3 mei verkrijgbaar met een adviesprijs van 2020 euro. Pre-orders zijn vanaf 26 april beschikbaar bij verschillende webwinkels en providers. Het toestel is in verschillende kleuren beschikbaar. In de verpakking worden de draadloze Galaxy Buds en een Kevlar-hoesje meegeleverd.

Blijf op de hoogte over de Samsung Galaxy Fold door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, of door de gratis Android Planet-app te downloaden.

Lees ook nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Fold
Samsung Galaxy Fold

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu