Voor de Samsung Galaxy J5 (2017) hoef je veel minder diep in de buidel te tasten dan bij een toptoestel. Dat terwijl het toestel wel van veel Samsung-gemakken is voorzien.
Lees verder na de advertentie.
Lees onze Samsung Galaxy J5 (2017) review
Toen Android nog net in opkomst was, waren goedkope Samsung-smartphones echte afraders. De toestellen hadden vaak verouderde software, zwakke hardware en een beperkte hoeveelheid opslagruimte. Hoewel Samsung met lage adviesprijzen veel marktaandeel wist te veroveren, was het waarschijnlijk niet goed voor de reputatie van het bedrijf. Nog altijd stromen er in de redactie-inbox van Android Planet vragen binnen van lezers of ze de nieuwere budgetsmartphones van de fabrikant wel kunnen vertrouwen.
We hebben goed nieuws voor die lezers: dat kan absoluut. Samsung heeft sinds een aantal jaren de Galaxy J-reeks. Die bestaat uit verschillende goedkope, maar vooral ook goede smartphones. Neem bijvoorbeeld de Galaxy J5 (2017), inmiddels voor zo’n 200 euro verkrijgbaar. Voor dat bedrag krijg je een amoled-scherm, vingerafdrukscanner, ruime hoeveelheid opslagruimte en hele degelijke hardware.
Design en scherm
Budgetsmartphones waren in het verleden vaak goedkope plastic prullen. Ook Samsung maakte zich daar vaak schuldig aan. Met de Galaxy J5 laat het bedrijf zien dat het zijn leven gebeterd is. Aan het design valt namelijk absoluut niet te zien dat het om een goedkoper toestel gaat. De J5 (2017) heeft een stevige metalen behuizing, die prettig in de hand ligt. Door het relatief kleine 5,2 inch-scherm kun je het toestel ook prima met één hand te bedienen.
Samsung onderscheidt zich op schermgebied direct met de keuze voor amoled. De meeste smartphones hebben een lcd-scherm, maar amoled is energiezuiniger en mooier. Zwart beeld is ook echt zwart bij deze beeldtechnologie, waardoor kleuren iets meer van het scherm spatten. Het zorgt voor fraai en vooral helder beeld.
De resolutie van 1280 bij 720 pixels is scherp genoeg. Toch is het een klein minpuntje, want in deze prijsklasse zijn inmiddels al smartphones met een hogere full hd-resolutie te vinden. Zo scherp als de Galaxy S8 is het beeld natuurlijk al helemaal niet, maar dat toestel is dan ook flink duurder.
Onder het scherm zitten drie knoppen, waaronder de homeknop. In die laatste is ook de vingerafdrukscanner verwerkt. Deze vereist enige nauwkeurigheid, maar ontgrendelt relatief snel. Wel heeft de scanner soms wat moeite met natte vingers. Het komt goed uit dat je de Galaxy J5 in de regen moeilijker ontgrendelt, want het toestel is tevens niet waterdicht. Achterop zit een enkele camera met flitser. Die steekt niet uit, waardoor je het toestel plat op tafel kan liggen.
Hardware: snel genoeg
De Galaxy J5 is door Samsung uitgerust met een eigen Exynos 7870-chip. Deze bestaat uit acht cores geklokt op 1,6GHz. Dat is in het dagelijks gebruik meer dan voldoende. Apps starten snel op, en lopen vlot. Bij het snel swipen in je browser hapert een website soms even, maar over het algemeen heb je met de J5 (2017) niets te klagen. De 2GB werkgeheugen waarover het toestel beschikt is ook voldoende om een flink aantal apps op de achtergrond beschikbaar te houden.
Standaard beschikt de smartphone over 16GB opslagruimte, waarvan iets minder dan 10GB beschikbaar is voor de gebruiker. Dat is genoeg voor een flink aantal apps en foto’s. Echt ruim is het dan weer niet, zeker omdat concurrenten als de Motorola Moto G5 Plus in deze prijsklasse al 32GB weten te bieden. Mocht de opslagruimte toch te weinig blijken, dan is er gelukkig nog wel plek voor een geheugenkaart van maximaal 256GB groot.
Software
Samsung levert het toestel, net zoals al zijn smartphones, met een flink aantal eigen apps. Dat zijn vrijwel allemaal eigen versies van de apps die Google doorgaans meelevert met Android. Denk bijvoorbeeld aan een eigen Galerij-app en een aangepaste Agenda. In sommige gevallen krijg je zowel de Google-app als Samsungs versie, zoals Gmail én een Mail-app. Frustrerend, want beide zijn niet verwijderbaar. Dan zit je dus altijd met minimaal één overbodige app.
Het voordeel daarvan is dat alle Samsung-apps dezelfde stijl hebben: opgeruimd, minimalistisch, maar met frisse kleuren. De bloatware blijft gelukkig beperkt. Er is slechts een handjevol Microsoft-apps dat niet verwijderd kan worden. Wat ons betreft de meest nuttige toevoeging is de ‘Veilige map’, een app waar je foto’s, video’s en andere bestanden met een wachtwoord kan opslaan. Functies zoals Bixby, de stemgestuurde assistent die Samsung dit jaar introduceerde op de Galaxy S8, zijn niet beschikbaar. Die bewaart het bedrijf voorlopig voor zijn duurdere smartphones.
De Galaxy J5 loopt op Android 7.0 (Nougat), wat op het moment van verschijning de nieuwste versie van Android was. De smartphone heeft sindsdien ook enkele beveiligingsupdates ontvangen. Of er een Android 8.0 (Oreo)-update aan komt, is nog onbekend. De vorige generatie Galaxy J-smartphones kreeg in ieder geval één grote update, wat een goed teken is voor deze nieuwe modellen. Reken echter niet op langere ondersteuning tot ver in de toekomst. Wil je zeker zijn van Android-updates, dan kun je beter voor bijvoorbeeld de Nokia 5 kiezen.
Camera valt vies tegen
Achterop vind je een 13 megapixel-camera. Hoewel deze een relatief groot diafragma heeft van f/1.7, valt de beeldkwaliteit flink tegen. Foto’s die buiten zijn gemaakt ogen flets, terwijl binnenfoto’s al gauw onscherp zijn. Hoewel we van een goedkope smartphone geen wonderen verwachten, stelt de Galaxy J5 (2017) wel heel erg teleur. Het merendeel van de concurrentie in deze prijsklasse schiet betere foto’s.
De selfiecamera voorop, ook van 13 megapixel, doet het niet veel beter. Ook hier is het beeld snel onscherp en blijven de kleuren flets. In de camera-app vind je verschillende ingebouwde opties om je gezicht wat gladder te maken. Met de geboden beeldkwaliteit heeft waarschijnlijk zelfs een supermodel nog moeite met het schieten van een mooie selfie op dit toestel, laat staan deze redacteur.
Accuduur
De accucapaciteit van de Galaxy J5 bedraagt 3000 mAh. Hoewel dat geen uitzonderlijk grote accu is, waren we aangenaam verrast over hoe lang het toestel meegaat. Vaak hadden we aan het einde van de dag nog zo’n 30 tot zelfs 40 procent van de accu over. Ook op drukkere dagen wist de J5 het moeiteloos de hele dag vol te houden. Twee dagen zonder opladen zit er waarschijnlijk niet in, maar tussentijds opladen zal niet echt nodig zijn.
Waar de meeste nieuwe smartphones tegenwoordig al een usb-c-aansluiting hebben, moet de Galaxy J5 het nog met micro-usb doen. Dat is goed nieuws als je thuis nog wat oudere opladers hebt liggen. Ondersteuning voor Quick Charge ontbreekt helaas, waardoor je iets meer dan twee uur nodig hebt om de accu volledig op te laden. Ook jammer: de accu is niet verwijderbaar, iets wat bijvoorbeeld de Motorola Moto G5 wel biedt.
Conclusie Samsung Galaxy J5 (2017) review
De tijden zijn veranderd: met een goedkope smartphone van Samsung ben je echt geen tweederangsburger meer. De Galaxy J5 (2017) weet op veel vlakken dezelfde kwaliteit te bieden als bij de duurdere smartphones van het bedrijf. Het amoled-scherm is helder en kleurrijk en maakt de J5 een genot voor het oog. Het design is stevig, maar ook haast luxe. Ook is de hardware meer dan krachtig genoeg om alledaagse taken goed te laten lopen.
De concurrentie in dit prijssegment is echter zo zwaar verhevigd, dat Samsung op andere gebieden een beetje achterblijft. Daarbij zijn vooral de camera, opslagruimte en software ons een doorn in het oog. De geboden 16GB voldoet, maar met 32GB kun je een stuk beter uit de voeten. En nu fabrikanten als Nokia en Motorola wél budgetsmartphones van nieuwe software en mooie camera’s weten te voorzien, mogen we van een marktleider als Samsung best beter verwachten. Dat zien we dan maar als verbeterpunten voor volgend jaar.
