De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Samsung Galaxy J6 Plus en J4 Plus preview: rentree op de budgetmarkt

Thomas Haenen
27 september 2018, 16:55
5 min leestijd
Samsung Galaxy J6 Plus en J4 Plus preview: rentree op de budgetmarkt

Goedkope smartphones van Samsung zagen we de laatste tijd nog maar zelden. Toch heeft het bedrijf nog genoeg te bieden, met grote schermen, dubbele camera’s en meer. Of dat goed uitpakt, lees je in deze Galaxy J6 Plus preview.

Lees verder na de advertentie.

Samsung Galaxy J6 Plus preview: goedkoop maar degelijk

Samsung heeft de budgetmarkt het afgelopen jaar een beetje links laten liggen, maar met de Galaxy J4 Plus en J6 Plus hoopt de fabrikant de harten van koopjesjagers te heroveren. Dat is nogal een uitdaging: Huawei, Nokia en Motorola bieden allemaal goede smartphones voor weinig geld. Het nieuwe tweetal moet zich onderscheiden met een groot scherm en strak design, maar of dat genoeg is?

De Galaxy J-reeks is helaas niet uitgerust met een amoled-scherm, zoals we doorgaans gewend zijn van Samsung, maar met ips-lcd-beeld. Deze beeldtechniek is wat minder helder en kleurrijk dan amoled. Leg je de Galaxy J6 Plus bijvoorbeeld naast de Galaxy A7 (2018), dan oogt het beeld een stuk minder levendig.

Samsung Galaxy J6 Plus preview

De helderheid van het scherm valt sowieso een beetje tegen. Zo is de maximale helderheid van de J6 Plus vergelijkbaar met de helderheid van de A7 halverwege. In de zon is het scherm meestal afleesbaar, al gaat het niet ideaal. Bovendien leek de helderheid bij sommige previewexemplaren die ik probeerde nog minder, al gaat het mogelijk om pre-productiemodellen. In ieder geval iets om in de gaten te houden.

Camera: ‘Live Focus’ is een truucje, maar werkt

Achterop vind je een dubbele camera van 13 en 5 megapixel. Die maakt de ‘Live Focus’-mode mogelijk, wat in feite gewoon een bokeh-effect is. De achtergrond krijgt dan een lichte blur, waardoor de persoon of het object op de voorgrond er mooier uitspringt.

Ideaal werkt het niet met deze goedkopere camera’s. Bij het maken van de foto lijkt het of het filter haast softwarematig toegepast wordt. De helft van het beeld is automatisch wazig, wat er ook in beeld staat. Ergens in het midden is het beeld wel scherp, omdat het gezicht meestal ook in het midden staat. Of de tweede camera daar echt veel aan toevoegt, is mij niet helemaal duidelijk.

Samsung Galaxy J6 Plus preview

De foto’s die je in deze foto’s maakt, zien er op zich prima uit voor Instagram of andere sociale media. Dankzij het effect ogen de portretten net wat levendiger. Zoom echter niet teveel in, want dan valt wel erg goed op dat de J6 Plus een goedkopere smartphone is. De helft van m’n haar werd opgeslokt door de blur, en m’n rechteroor werd door de J6 Plus ook wazig gemaakt en naar de achtergrond geduwd.

Maak je ‘normale’ foto’s, dan zien ze er best aardig uit in situaties met voldoende licht. Het is ongeveer wat je van deze prijsklasse zou verwachten: het beeld oogt kleurecht en redelijk scherp. Je moet niet teveel inzoomen op de details, maar het kan ermee door. Binnenfoto’s, of andere situaties met weinig licht, gaan minder goed. De paar foto’s die ik binnen schoot, waren al gauw onscherp.

Vingerafdrukscanner op de zijkant

Met de Galaxy J6 Plus heeft Samsung de vingerafdrukscanner voor het eerst niet voor- of achterop geplaatst, maar verwerkt in de powerknop op de zijkant. Als linkshandige is die plaatsing niet ideaal: je moet toch wat meer manoeuvreren om er met je vingers bij te kunnen. De herkenning zelf lijkt gelukkig net zo vlot als bij andere Samsung-toestellen te gaan.

Het toestel zelf voelt dun en stevig aan, maar wel wat goedkoop. De achterkant is duidelijk van plastic en voelt wat minder luxueus dan bijvoorbeeld de Motorola Moto G6. Wel leuk zijn de verschillende kleuren: vooral de felrode variant is lekker opvallend.

Samsung Galaxy J6 Plus preview

Conclusie: goed, maar niet de beste keuze

Al met al blijft er een toestel over waar je je geen buil aan zult vallen, maar ook niet echt indruk maakt. Nokia pakt uit met snelle updates, Motorola heeft grote accu’s, Huawei stopt dubbele camera’s aan beide kanten, maar de J6 Plus heeft geen echte onderscheidende features.

Samsung lijkt stiekem vooral een beetje op de eigen naamsbekendheid te leunen. Consumenten die op zoek zijn naar een goedkoop toestel komen waarschijnlijk vooral uit bij de J6 Plus omdat ze de Samsung-naam herkennen, niet omdat het toestel opvallende features biedt. Da’s helemaal niet erg: de J6 Plus is een prima toestel zonder grote gebreken. Maar de beste keuze in een veld met ijzersterke alternatieven is het absoluut niet.

Galaxy J4 preview: goedkoper, maar minder

Dan is er nog de Galaxy J4, die met een adviesprijs van 189 euro net weer wat goedkoper is. Het is lang geleden dat Samsung zo’n goedkoop toestel heeft uitgebracht. Op het eerste gezicht zijn de verschillen tussen de twee toestellen minimaal. Ze hebben hetzelfde schermformaat, dezelfde chipset en dezelfde accu.

Het grote verschil zit achterop. Daar vind je slechts een enkele 13 megapixel-camera. Daardoor heeft deze smartphone geen ‘Live Focus’-modus. De fotokwaliteit lijkt verder ongewijzigd te zijn. De selfiecamera is helaas ook wat minder: niet 8, maar 5 megapixel. Een groot verschil in m’n selfies merkte ik echter niet direct.

Samsung Galaxy J6 Plus preview

Opvallend genoeg ontbreekt ook de vingerafdrukscanner op dit model. Hoewel Samsung in andere landen een J4 Plus met vingerafdrukscanner verkoopt, krijgen wij in Nederland een variant zonder. Waarom weten we niet, maar waarschijnlijk om de kosten zo laag mogelijk te houden. Toch wel jammer, want zelfs in deze prijsklasse wordt een vingerafdrukscanner inmiddels behoorlijk standaard.

Daardoor zouden we de Galaxy J4 Plus eigenlijk afraden. Het is op zichzelf een prima toestel, maar als je dan toch een goedkope Samsung wil dan kun je beter een paar tientjes meer betalen voor de J6 Plus. Het prijsverschil is zo klein, en het voordeel van de extra camera en vingerafdrukscanner groot genoeg, dat het wat ons betreft het doorsparen waard is.

Galaxy J4 Plus of J6 Plus kopen?

Beide smartphones zijn vanaf begin oktober in Nederland verkrijgbaar. Later dit jaar kun je een uitgebreide review van ons verwachten. Een losse Galaxy J6 Plus bestel je voor 239 euro, terwijl de losse Galaxy J4 Plus 189 euro kost. Heb je liever een toestel met abonnement, dan kun je terecht bij onze prijsvergelijker.

Samsung Galaxy J6 Plus

Samsung Galaxy J6 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 209,-

Bekijken
Samsung Galaxy J4 Plus

Samsung Galaxy J4 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Samsung Galaxy J4 Plus prijzen. Bekijk alle Samsung smartphones.

Alle Samsung smartphones met prijzen

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy J4 Plus
Samsung Galaxy J4 Plus

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu