De Samsung Galaxy Note 10 en Note 10 Plus zijn zojuist gepresenteerd en Android Planet kon onlangs de toestellen alvast proberen. We vertellen je alles over de belangrijkste vernieuwingen in deze uitgebreide preview. Lees gauw verder!
Lees verder na de advertentie.
Lees onze Samsung Galaxy Note 10 preview
Net als in voorgaande jaren staat de maand augustus in het teken van de Galaxy Note-reeks. Samsung presenteert dan altijd zijn nieuwste smartphone, die doorgaans gebaseerd is op het Galaxy S-toestel van datzelfde jaar, maar wel een aantal zaken echt anders doet. Zo ook in 2019: de Samsung Galaxy Note 10 lijkt in de basis op de Galaxy S10, maar is gericht op een ander, kleiner publiek en heeft daarvoor een aantal unieke features.
Samsung heeft dit jaar echter een primeur te pakken, want voor het eerst komt de fabrikant met twee nieuwe Galaxy Note-smartphones. Het gaat om de ‘gewone’ Note 10 en de grotere en krachtigere Note 10 Plus. De toestellen liggen later deze maand in de winkels en in deze preview bespreken we onze eerste ervaringen.
Twee formaten
De twee smartphones verschillen op het formaat na weinig van elkaar, maar zijn volgens Samsung wel op een ander groep gebruikers gericht. De Note 10, die beschikt over een 6,3 inch-scherm, is bedoeld voor de mensen die een grote Samsung-smartphone zoeken met de bekende features van de Galaxy Note-reeks.
Denk hierbij aan de S Pen, het grote scherm en de langere accuduur. De Note 10 Plus is daarentegen bedoeld voor de diehard Galaxy Note-fans en is de meest krachtige smartphone die Samsung tot nu toe heeft gemaakt.
De Galaxy Note 10 Plus heeft een 6,8 inch-scherm en dat is echt enorm groot. Het toestel met één hand bedienen is vrijwel onmogelijk; daarvoor kun je beter de normale Note 10 kiezen. Hoewel het 6,3 inch-display alsnog fors is, voelde het toestel tijdens onze previewsessie vrij compact aan en was ‘ie redelijk goed met één hand vast te houden en te bedienen.
De kleinere Note 10 heeft overigens een lagere schermresolutie dan zijn grotere broer. Het gaat om een resolutie van 2280 bij 1080 pixels, terwijl de Note 10 Plus met 3040 bij 1440 pixels op papier een scherper beeld biedt. Het verschil vonden we in de praktijk wel meevallen: beide toestellen hebben een uitstekend scherm – zoals we van Samsung gewend zijn – dat schitterende beelden produceert.
Nieuw, futuristisch design
Waar Samsung vorig jaar designtechnisch weinig veranderde met de Galaxy Note 9, is dit bij de Note 10 compleet anders. Het toestel heeft een vernieuwd uiterlijk met een scherm dat bijna de complete voorkant vult.
Meer dan 90 procent bestaat uit scherm en dat ziet er indrukwekkend, maar ook futuristisch uit. Dat laatste komt ook doordat Samsung het gaatje voor de 10 megapixel-selfiecamera bovenaan in het midden heeft geplaatst. Bij de Galaxy S10 zat deze nog aan de zijkant, en dat oogde wat minder symmetrisch.
Op het eerste gezicht ziet de Note 10 (Plus) er daardoor misschien wat gek uit, maar je went snel aan het ontwerp. Fijn is dat Samsung het cameragaatje aan de voorkant kleiner heeft gemaakt, waardoor ‘ie nog minder opvalt en nauwelijks stoort. Overigens is de Note 10 door de iets dunnere rand aan de onderkant (de zogeheten ‘kin’) nog niet helemaal randloos, maar het komt heel erg in de buurt.
Snelheidsmonster
De Galaxy Note 10 en Note 10 Plus zijn op papier de snelste smartphones van Samsung tot nu toe. Ze worden aangedreven door de Exynos 9825-chip, die weer iets sneller is dan de Exynos 9820-processor van de S10-reeks. Een groot verschil was tijdens onze testsessie niet echt merkbaar; de Note-telefoons zijn enorm vlot in gebruik en alle apps die we hebben geopend, draaiden zonder haperingen.
De interne hardware van beide toestellen verschilt wel iets. De reguliere Galaxy Note 10 verschijnt standaard met 8GB RAM en 256GB opslag, terwijl de Note 10 Plus maar liefst 12GB RAM heeft. Dat is indrukwekkend, maar voelt in de praktijk een beetje als overkill.
Van de Note 10 Plus verschijnt overigens ook een variant met 512GB en het Plus-model is tevens de enige die micro-sd-geheugenkaartjes ondersteunt. Kies je dus voor de normale Note 10, dan zit je vast aan 256GB aan niet-uitbreidbare opslag. Dat is voor veel mensen echter meer dan voldoende.
Verbeteringen voor camera
Wat de camera betreft heeft Samsung zich vooral gefocust op softwarematige verbeteringen. Op de Note 10-telefoons zit dezelfde driedubbele camera als op de S10 en S10 Plus. Hierbij gaat het om een primaire sensor van 12 megapixel, 12 telefotolens voor 2x optische zoom en een groothoeklens van 16 megapixel. De primaire en telefotocamera hebben optische beeldstabilisatie, en bij de reguliere sensor is een variabel diafragma aanwezig.
Hoewel we de camera niet uitgebreid genoeg hebben kunnen testen en dus weinig kunnen zeggen over de fotokwaliteit, hebben we wel even gespeeld met een paar nieuwe softwarefeatures. Eén daarvan is Live Focus Video, een functie waarmee je video’s maakt met een bokeh-effect. Dit betekent dat je in bewegend beeld hetzelfde effect krijgt als op portretfoto’s, waarbij de voorgrond dus extra scherp is en de achtergrond wordt vervaagd.
Tijdens onze previewsessie werkte dit aardig, al moet je wel zorgen voor voldoende licht. Bovendien zagen we soms dat de Note 10 de persoon niet helemaal goed onderscheidde van de achtergrond, en dus bijvoorbeeld een gedeelte van het hoofd ook wazig werd. Op zich een toffe feature, maar vragen we ons wel af hoevaak je ‘m daadwerkelijk zult gebruiken.
Handiger is dat de Night Mode, die ervoor zorgt dat je betere foto’s maakt in het donker, nu ook werkt met de selfiecamera. Dit is niet heel vernieuwend – er zijn al andere Android-smartphones die dit doen – maar het is wel een fijne toevoeging.
Ook tof is Zoom-in Mic, waarmee je het geluid van video’s kunt verbeteren door op een onderwerp te zoomen. Wil je bijvoorbeeld de stem van iemand op de achtergrond beter horen, dan zorgt de Note 10 ervoor dat het andere geluid in een filmpje wat wordt gedempt.
Veel sneller opladen
Een vernieuwing waar we zelf erg blij van worden, is dat de Galaxy Note 10 en Note 10 Plus een stuk sneller opladen dan voorgaande Note-telefoons. De smartphones worden geleverd met een 25 Watt-oplader, waarbij Samsung belooft dat een halfuur opladen genoeg is om ze een volledige dag te gebruiken. De Note 10 Plus ondersteunt ook opladen met 45 Watt, maar de benodigde adapter moet je los aanschaffen.
Dat is wel een beetje jammer, aangezien je minstens 1099 euro voor de telefoon betaalt, en bijvoorbeeld Huawei met de P30 Pro de benodigde 40 Watt-oplader gewoon meelevert. Toch is het fijn dat er alsnog een krachtige adapter in het doosje zit, want met de 15 Watt-oplader die Samsung al jaren bij zijn telefoons levert, liep de fabrikant behoorlijk achter.
Zoals je zou verwachten ondersteunen de Note 10 en Note 10 Plus draadloos opladen en is het ook mogelijk om andere apparaten op te laden, door ze op de achterkant van de Note 10 te leggen. Dat is handig voor je draadloze oordopjes en smartwatch en kennen we van de Galaxy S10, S10 Plus en S10e. Door de kleinere behuizing het compactere scherm heeft de Note 10 overigens een kleinere accu (3500 mAh) dan zijn grotere broer (4300 mAh).
S Pen met gebaren
Uiteraard is ook de S Pen aanwezig en het pennetje is verder verbeterd. De belangrijkste vernieuwing zijn de ‘gesture controls’, die het mogelijk maken om bepaalde acties uit te voeren aan de hand van gebaren. Zit je bijvoorbeeld in de camera-app, dan kun je met de S Pen een beweging omhoog maken (zonder het scherm aan te raken) om van camera te wisselen.
Of je maakt een beweging naar links of rechts om door je foto’s te bladeren. Tijdens mijn testperiode werkte niet nog niet heel goed, maar dat kan ook te maken hebben met het testmodel en de nog niet-definitieve software.
Daarnaast is het nu mogelijk om handgeschreven teksten direct om te zetten naar digitale tekst, wat wel alleen in Samsungs eigen Notes-app werkt. Bovendien kun je de notities vervolgens omzetten naar een Word-bestand, wat van pas komt als je een document wil delen en laten bewerken door anderen.
Conclusie Samsung Galaxy Note 10 (Plus) preview
Onze eerste indrukken van de Samsung Galaxy Note 10 en 10 Plus zijn zeer positief. Het design is enorm verbeterd en geeft de toestellen bijna een futuristische look, waarmee Samsung zich echt onderscheidt. Verder is de hardware enorm krachtig, heeft Samsung de software verbeterd om productief ter werk te gaan en laden de accu’s sneller op. Ook de S Pen is weer een stukje veelzijdiger en handiger geworden.
De Samsung Galaxy Note 10 (Plus) is misschien niet een heel vernieuwende smartphone, maar – op basis van onze previewsessie – een nog betere smartphone dan de S10 van eerder dit jaar. En dat was al een uitstekende Android-telefoon die bijna alles goed deed, dus we kunnen ons voorstellen dat de Note 10 moeiteloos bij de beste smartphones van 2019 gaat horen. Daar betaal je echter wel voor, want de adviesprijzen zijn erg flink. Houd Android Planet de komende tijd in de gaten voor de uitgebreide review van de Galaxy Note 10 en 10 Plus.
Samsung Galaxy Note 10 (Plus) pre-orderen
De Samsung Galaxy Note 10 en Galaxy Note 10 Plus zijn vanaf vandaag (7 augustus) te pre-orderen. Het instapmodel, de reguliere Note 10 met 8GB RAM/256GB opslag, kost 949 euro. Voor de Note 10 Plus (met 12GB RAM/256GB opslag) betaal je 1099 euro.
De duurste variant van de Note 10 Plus, die beschikt over 12GB RAM en 512GB opslagruimte, heeft een adviesprijs van 1199 euro. Op vrijdag 23 augustus liggen de smartphones in de Nederlandse winkels.