De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Samsung Galaxy Note 3 Review: grote krachtpatser wekt indruk

Gijs Ettes
2 december 2013, 19:05
6 min leestijd
Samsung Galaxy Note 3 Review: grote krachtpatser wekt indruk

Reviewscore

8,5

Dit jaar zijn phablets definitief doorgebroken als legitieme tussenvorm tussen smartphones en tablets. Een gegeven dat grotendeels is toe te schrijven aan Samsung, dat met de Galaxy Note 3 zijn beste phablet tot nu toe heeft gemaakt.

Lees verder na de advertentie.

De smartphone is niet alleen groot en fraai vormgegeven, maar beschikt tevens over een fraai scherm en veel handige extra`s. Met de Galaxy Note 3 haal je een krachtpatser in huis, wat zich vertaalt naar een hoge prijs of bijbetaling als je de Note 3 bestelt in combinatie met een abonnement. Biedt dit Samsung-toestel voldoende om zijn prijs te rechtvaardigen, of zijn er betere alternatieven beschikbaar? Android Planet zoekt het uit.

Design

De Galaxy Note 3 wijkt op het eerste gezicht weinig af van de Galaxy Note 2, maar als we het toestel nader bestuderen, zijn er toch belangrijke verschillen te zien. Zo is het scherm van de Note 3 iets groter (0,2 inch) en zijn de randen rondom het beeld minder aanwezig. Daarnaast is de telefoon ruim een millimeter dunner dan zijn voorganger en is het gewicht afgenomen tot 168 gram; niet gek voor een phablet met een scherm van 5,7 inch. De super-amoled-display wekt sowieso indruk met uitstekende kijkhoeken, een scherpe 1080p-resolutie en goede afleesbaarheid in direct zonlicht. De pixeldichtheid van het beeld 386 ppi; een stuk scherper dan de 267 ppi bij de Note 2. Browsen, gamen en video`s bekijken is dan ook een genot op dit Samsung-toestel.

Galaxy Note 3 leer

Ondanks dat de Note 3 dunner en lichter is dan zijn voorganger, voelt het toestel solide aan. De achterkant van de phablet is voorzien van kunstleer, waardoor hij fijn in de hand ligt. Daarnaast geeft het materiaal de Note 3 een chique uitstraling, wat ook wel mag voor deze prijs. Geruchten gaan dat Samsung toekomstige high-end smartphones gaat uitrusten met een aluminium behuizing uit één stuk, maar dat brengt het nadeel van een hoger gewicht met zich mee. De combinatie van plastic en kunstleer bij de Note 3 werkt in onze ogen prima en voorkomt een vermoeide hand als je met de telefoon belt.

Hardware

De buitenkant van de Galaxy Note 3 wekt indruk, maar hetzelfde geldt voor de specificaties van de phablet. Dankzij de vlotte 2,3GHz quadcore-processor (Qualcomm Snapdragon 800) en 3GB aan werkgeheugen is het vrijwel onmogelijk om de Note 3 te laten haperen. De nieuwste apps en games draaien vlekkeloos, navigeren door Android gaat vliegensvlug en ingewikkelde websites worden moeiteloos ingeladen. De Note 3 is een high-end Android-toestel en dat merk je; het toestel laat je in het dagelijks gebruik geen moment wachten.

Aan boord vinden we verder 16GB, 32GB of 64GB aan opslaggeheugen, afhankelijk van welke uitvoering je kiest. Zelf hebben we de 32GB-variant getest; wat ons betreft het minimum voor veeleisende gebruikers die veel gebruikmaken van apps en al hun muziek en video`s bij de hand willen hebben. Daarbij neemt de TouchWiz-skin van Samsung met alle bijgeleverde apps behoorlijk wat ruimte in. Hoewel het opslaggeheugen uitbreidbaar is met een micro-sd-kaartje zijn sommige apps hierop niet te installeren.

Galaxy Note 3 S Pen

Net zoals voorgaande modellen in de Galaxy Note-reeks beschikt ook de Note 3 over de S Pen. De stylus is nauwkeurig en zorgt ervoor dat je gemakkelijk aantekeningen en schetsen maakt. Dankzij de toevoeging van Air Command kun je nog meer met de stylus dan voorheen. Het snelmenu verschijnt wanneer je het pennetje boven het scherm hangt en de knop erop indrukt, al kun je zelf bepalen hoe en wanneer het menu tevoorschijn komt. Vervolgens kun je snel notities of screenshots maken (en bewerken) en apps in een zelf getekend venster draaien met behulp van Pen Window. Laatstgenoemde functie is geinig, maar werkt zo nu en dan niet vlekkeloos. Soms is er een vertekening zichtbaar in de app die wordt gestart.

De Galaxy Note 3 heeft een 3200 mAh-accu, wat zeker niet te weinig is voor een smartphone met een 5,7 inch-scherm. In praktijk zijn we erg te spreken over de accuduur van het toestel. Bij zwaar gebruik (veel internetten, gamen en video’s bekijken) kan de Note 3 gemakkelijk de hele dag zonder bijgeladen te worden. Doe je het iets rustiger aan, dan is het mogelijk de Note 3 meerdere dagen te gebruiken voordat hij weer aan de lader moet; prima dus.

Software

Naast Air Command is de Note 3 van nog meer software voorzien. De TouchWiz-skin die over Android heen ligt, brengt ontzettend veel apps met zich mee. Zo biedt Scrapbook een plek om favoriete online items te bewaren. Dit doe je door bijvoorbeeld in de browser met de stylus een cirkel om het item dat je wilt opslaan, te trekken. Daarnaast is er S Finder om bestanden en andere data online of op je toestel te zoeken, S Note voor het maken van aantekeningen en Easy Clip voor het snel bewerken van foto`s.

Verder is multitasken verbeterd dankzij Multi Window, dat je in staat stelt om twee vensters tegelijkertijd te openen. Handig als je bijvoorbeeld een YouTube-muziekvideo wilt beluisteren en op hetzelfde moment bezig bent met het tikken van een e-mail. Tot slot beschikt de Note 3 met Samsung Knox over een eigen beveiligingssuite en ondersteunt de videospeler meer formaten dan ooit. De Note 3 is daarmee uitermate geschikt voor wie graag films en series kijkt op zijn smartphone.

Camera

Galaxy Note 3 voorbeeldfoto

Net als andere high-end telefoons van Samsung is de Galaxy Note 3 voorzien van twee camera`s: een 2-megapixel-camera aan de voorzijde en een hoofdcamera met led-flitser aan de achterkant die foto`s met 13 megapixel schiet. De frontcamera is prima geschikt om te videobellen, maar de meeste gebruikers zullen benieuwd zijn naar de prestaties van de hoofdcamera. Die stelt niet teleur en is redelijk vlot en eenvoudig in gebruik. Foto`s in daglicht ogen gedetailleerd en zijn van voldoende kleur en contrast voorzien, maar door de ruisonderdrukking in donkere omgevingen verdwijnt dit grotendeels. De Note 3 is daardoor geen vervanger voor je compactcamera, maar voor dagelijks gebruik voldoen de camera`s prima.

De Galaxy Note 3 camera onderscheidt zich overigens wel door de mogelijkheid om in 4k (3840 bij 2160 pixels) te filmen. Dit wordt mogelijk gemaakt voor de snelle quad-core-processor waarmee het toestel is uitgerust. Het aanbod aan apparatuur die ook daadwerkelijk 4k kan afspelen, is vooralsnog beperkt. Het zal dus nog even duren voordat je kunt genieten van de hoge kwaliteit die 4k biedt.

Conclusie Samsung Galaxy Note 3 Review

Wie op zoek is naar een stijlvolle smartphone die is voorzien van de beste specificaties en tegelijkertijd dienst kan doen als tablet, hoeft niet verder te kijken dan de Galaxy Note 3. Het toestel heeft een chique uitstraling dankzij de achterkant van kunstleer, voelt stevig aan en beschikt over een prachtig 5,7 inch-scherm. De bijgeleverde stylus is functioneler dan ooit en het aanbod apps is groot. In het dagelijks gebruik is de Note 3 daarnaast vliegensvlug en dankzij de flinke 3200 mAh-accu hoeft hij niet elke dag aan de lader. Het toestel is weliswaar prijzig, maar daar zijn de prestaties dan ook naar.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Note 3
Samsung Galaxy Note 3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu