Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Samsung Galaxy Note 9 preview: groot vlaggenschip met kleine verbeteringen

Wouter Nijsen
10 augustus 2018, 15:12
7 min leestijd
Samsung Galaxy Note 9 preview: groot vlaggenschip met kleine verbeteringen

Samsung presenteerde gisteren de Galaxy Note 9 en Android Planet kon in Amsterdam al even met het toestel aan de slag. Wat zijn de belangrijkste verbeteringen, en heeft de Note 9 genoeg nieuwe features om de adviesprijs van 999 euro te rechtvaardigen? Lees het in deze preview.

Lees verder na de advertentie.

Dit is de Samsung Galaxy Note 9 preview

Het is augustus, traditiegetrouw de maand waarin Samsung zijn nieuwste Galaxy Note-toestel uit de doeken doet. De Galaxy Note 9 komt iets eerder in het jaar dan de Note 8 vorig jaar, wat met de tegenvallende verkoop van de Galaxy S9 en S9 Plus te maken zou hebben.

samsung galaxy note 9 preview

Waar de Galaxy S-lijn op een groot publiek is gericht, heeft de Note-reeks een kleinere doelgroep die naar specifieke functies op zoek is. Denk aan de S Pen, het (iets) grotere scherm en krachtigere hardware. Toch zijn de Galaxy S- en Galaxy Note-lijn steeds meer naar elkaar toegegroeid, wat goed zichtbaar was bij de Note 8. De verschillen met de Galaxy S8 waren minimaal, en met de Galaxy S9 en Note 9 is dat op papier ook zo.

Weinig uiterlijke veranderingen

Designtechnisch is er weinig veranderd aan de Note 9 ten opzichte van zijn voorganger. Het toestel heeft hetzelfde design, met een voorkantvullend super-amoled-scherm en dunne bezels aan de onder- en bovenkant. Het toestel is een aantal gram zwaarder en iets dikker dan de Note 8, wat hoogstwaarschijnlijk door de grotere accu komt (waarover later meer).

Het scherm is ietsjes gegroeid, al is het verschil tussen 6,4 en 6,3 inch minimaal en niet direct merkbaar als je de Galaxy Note 9 in je handen houdt. Verder gaat het opnieuw om een super-amoled-paneel en resolutie van 2560 bij 1440 pixels, al staat de Note 9 standaard ingesteld op 2280 bij 1080 pixels. Nauwelijks wijzigingen dus, maar dit is totaal niet erg. Het scherm van de Galaxy Note 9 ziet er uitstekend uit en geeft beelden schitterend weer.

samsung galaxy note 9 preview

Aan de achterkant is wel een belangrijke verbetering doorgevoerd: de vingerafdrukscanner zit nu niet naast maar onder de camera. Hierdoor is de scanner op de tast veel makkelijker te vinden. Wel is de vingerafdrukscanner wat aan de kleine kant en gaat ontgrendelen niet zo snel als op bijvoorbeeld de OnePlus 6 of Google Pixel 2. Een stap vooruit is echter zeker.

S Pen met nieuwe functies

De Galaxy Note-reeks onderscheidt zich met name door de S Pen, het pennetje dat standaard bij de smartphones wordt geleverd. De S Pen is een stukje functioneler geworden, doordat ‘ie nu over bluetooth beschikt. Hierdoor kun je bepaalde functies van de Note 9 op afstand bedienen.

Met het nieuwe knopje op de S Pen kun je bijvoorbeeld de camera-app openen en een foto maken. Of druk twee keer om te wisselen van camera om zo een selfie te maken. Dat werkte tijdens mijn previewsessie best goed en snel, en is handig voor als je een grote groep mensen op de foto wil zetten. Leg de Galaxy Note 9 ergens neer en met het knopje op de S Pen maak je dan het kiekje.

samsung galaxy note 9 preview

Verder kun je in de YouTube-app video’s afspelen en pauzeren, bladeren door de galerij-app of een presentatie bedienen. Dit klinkt misschien handig, maar is in onze ogen toch meer een gimmick, en we kunnen het ons niet voorstellen dat je de S Pen vaak op die manier zult gebruiken. De meeste mensen hebben het pennetje waarschijnlijk liever om notities te maken of te schetsen. De functionaliteit van de S Pen kan na de release van de Note 9 verder worden uitgebreid, omdat Samsung een sdk uitbrengt voor ontwikkelaars. Zij kunnen dan nieuwe functies voor de stylus verzinnen en implementeren. Ook tof: de S Pen is een halfuur lang te gebruiken en laadt dan in slechts 40 seconden weer volledig op.

Grote accu en veel opslag

Een verbetering waar we zelf erg enthousiast van worden, is de grotere 4000 mAh-accu van de Galaxy Note 9. Dit is fors meer dan de accu van de Note 8 (3300 mAh) en moet ervoor zorgen dat de nieuwe Note een stuk langer meegaat. Tijdens onze previewsessie was dat onmogelijk te testen, en we moeten het toestel langer gebruiken om te zien hoe goed de accuduur daadwerkelijk is.

Samsung belooft dat je ook bij zeer intensief gebruik de dag doorkomt. Opladen gaat – net als bij voorgaande Galaxy-toestellen – via de usb-c-poort, waarbij ondersteuning voor Quick Charge en draadloos laden aanwezig is.

samsung galaxy note 9 preview

Samsung wil daarnaast dat gebruikers nooit meer zonder opslag komen te zitten, en heeft het instapmodel daarom uitgerust met 128GB aan opslag. Daarvan is zo’n 108GB vrij voor de gebruiker en dat is ongeveer dubbel zoveel als bij de Note 8. Nieuw dit jaar is dat er ook een 512GB-versie wordt uitgebracht, die je middels een micro-sd-geheugenkaartje van 512GB tot een terabyte(!) kunt uitbreiden. Indrukwekkend, maar ook behoorlijk prijzig: de 512GB-variant kost 1249 euro en het geheugenkaartje moet je dan nog eens los aanschaffen.

Verder beschikt de Galaxy Note 9 over de Exynos 9810-chip, die we kennen van de Galaxy S9 (Plus). Volgens Samsung is ‘ie wel een stukje sneller gemaakt, en hij zorgt dan ook voor prima prestaties. Echte snelheidsverschillen tussen de Note 9 en Galaxy S9 Plus waren niet echt merkbaar, toch is de smartphone gewoon vlot in gebruik. Alles draait rap en en zonder haperingen, al is het niet zo vloeiend als op bijvoorbeeld de OnePlus 6. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de software van Samsung, die toch een stukje zwaarder is dan stock-Android.

Dubbele camera en slimmere software

Net als zijn voorganger beschikt de Samsung Galaxy Note 9 over een dubbele camera (12 + 12 megapixel) met optische beeldstabilisatie. Een eigenschap die is overgenomen van de Galaxy S9, is het variabele diafragma. De smartphone past het diafragma automatisch aan op basis van de lichtomstandigheden. Is het donker, dan wordt gekozen voor een diafragma van f/1.5 zodat er zoveel mogelijk licht wordt opgevangen. Bij veel daglicht schakelt de camera naar f/2.4. Dit moet voor betere foto’s zorgen, maar konden we nog niet goed testen.

samsung galaxy note 9 preview

Helemaal nieuw is dat de camera-app van de Galaxy Note 9 slimmer is geworden. De telefoon kan nu scènes herkennen en daar de instellingen op aanpassen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de software ziet dat je een persoon probeert te fotograferen, of een landschap vastlegt. Echt vernieuwend is dit overigens niet: er zijn al verschillende Android-vlaggenschepen verschenen die hetzelfde doen.

Een stuk handiger is dat de Galaxy Note 9 je laat weten als een foto niet helemaal is gelukt. Knipper je bijvoorbeeld net op het moment dat je op de sluiterknop drukt met je ogen, dan geeft de camera-app een melding dat je het kiekje beter opnieuw kunt nemen. Hetzelfde gebeurt als de foto niet helemaal scherp is, of je te veel tegenlicht hebt. Dat werkt goed en kan best handig zijn.

Android 8.1 met ingrijpende skin

Hoewel Android 9.0 (Pie) eerder deze week werd uitgebracht, draait de Galaxy Note 9 nog op Android 8.1 (Oreo). Dit is geen ramp, al duurt het waarschijnlijk nog wel eventjes voordat Pie op de Note 9 beschikbaar is. Gebruikers van de Galaxy Note 8 moesten maar liefst zeven maanden wachten totdat Android Oreo beschikbaar kwam. Samsung heeft helaas niet bekendgemaakt wanneer de Note 9 de nieuwste Android-versie krijgt.

Wat beveiligingsupdates betreft is de fabrikant een stuk sneller. De patches worden maandelijks en relatief vlot uitgebracht, waardoor gebruikers altijd goed beschermd zijn tegen alle kwetsbaarheden in het mobiele besturingssysteem. Ook bij de Note 9 kun je hierop rekenen.

Conclusie Samsung Galaxy Note 9 preview

Onze eerste indrukken van de Samsung Galaxy Note 9 zijn grotendeels positief. Hoewel het design nauwelijks is veranderd, blijft de Galaxy Note 9 een fraaie smartphone die bovendien voorzien is van lekker krachtige hardware. Daarnaast is de 4000 mAh-accu een flinke stap vooruit, werkt de vingerafdrukscanner fijner en is de camera weer een stukje verbeterd.

Toch zijn – net als vorig jaar – de verschillen met de Galaxy S-lijn klein en vragen we ons af hoeveel mensen bereid zijn honderden euro’s meer te betalen voor een (weliswaar verbeterde) stylus, wat extra camerafuncties en meer opslag. Voor veel mensen lijkt de Galaxy S9 Plus, die ongeveer even groot en krachtig is, dan de betere koop. Houd Android Planet de komende tijd in de gaten voor de uitgebreide review van de Galaxy Note 9.

Samsung Galaxy Note 9 bestellen

Ben je van plan de Samsung Galaxy Note 9 te kopen, dan vind je in onze prijsvergelijker alle deals voor een Galaxy Note 9 met abonnement. Voor een losse Galaxy Note 9 betaal je 999 euro (128GB opslag) of 1249 euro (512GB). Op 24 augustus ligt de smartphone in de Nederlandse winkels. Pre-orderen kan tot en met 23 augustus, waarbij je kunt profiteren van een flinke korting.

We geven de Galaxy Note 9 weg! Check hoe je kunt winnen

Samsung Galaxy Note 9

Samsung Galaxy Note 9 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 394,99

Bekijken

Los refurbished

€ 247,99

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Note 9
Samsung Galaxy Note 9

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu