Samsung Galaxy Note 9 review: veelzijdig vlaggenschip is niet voor iedereen

Wouter Nijsen
24 augustus 2018, 15:39
12 min leestijd
Samsung Galaxy Note 9 review: veelzijdig vlaggenschip is niet voor iedereen

Reviewscore

8,5

Het is één van de belangrijkste Samsung-telefoons van 2018: de Galaxy Note 9. Aan de buitenkant is er weinig veranderd, toch heeft Samsung de grote smartphone verder verfijnd. Daarmee zet de fabrikant één van de beste smartphones van dit jaar neer, zoals je kunt lezen in deze Galaxy Note 9 review.

Lees verder na de advertentie.

Check de Samsung Galaxy Note 9 review

Samsung verraste vorig jaar door de Galaxy Note 8 voor maar liefst 999 euro in de winkels te leggen. Een enorm hoog bedrag, maar een jaartje later kijken we er helemaal niet meer van op. De iPhone X, die werd gelanceerd met een adviesprijs van 1159 euro, doet het erg goed en ook diverse Android-fabrikanten zijn niet bang om nieuwe smartphones voor de hoofdprijs uit te brengen.

Dit geldt ook voor de Galaxy Note 9, het nieuwe Samsung-vlaggenschip dat nu in de winkels ligt. Door de tegenvallende verkopen van de Galaxy S9 en S9 Plus is het een behoorlijk belangrijk toestel voor het bedrijf. Met een vervroegde release hoopt Samsung de verloren verkopen weer wat in te halen. Is er genoeg verbeterd om deze smartphone wél een succes te maken? Je leest het in deze uitgebreide Samsung Galaxy Note 9 review.

Bekend design

Als je wel eens een Galaxy Note 8 of Galaxy S9 (Plus) hebt gezien of in je handen hebt gehad, dan is er – wat het design betreft – weinig nieuws over de Note 9 te vertellen. Het toestel is van glas, heeft een aluminium frame en voelt wat hoekiger aan dan zijn voorganger. Ondanks het grote formaat ligt de smartphone fijn in de hand, al is ‘ie aan de gladde kant. Daarnaast is het – net als de meeste Samsung-telefoons – een echte vingerafdrukmagneet. Binnen een paar seconden zit de behuizing helemaal onder de vlekken, maar daar zijn we inmiddels wel aan gewend.

De lay-out van knoppen is in feite hetzelfde als bij de Galaxy S9 en S9 Plus. Aan de rechterkant zit de aan/uit-knop, links de volumeknoppen en Bixby-knop. Onderaan vind je de usb-c-poort, speaker, gleuf voor de S Pen en (jawel) de hoofdtelefoonaansluiting. Samsung is nog niet van plan de audiojack van de hand te doen, en dat is maar goed ook. Ook is de Galaxy Note 9 IP68-gecertificeerd en daardoor stof- en waterdicht. Nieuw is dat ook de S Pen tegen de elementen bestand is. Daardoor is het geen probleem om de stylus in de regen te gebruiken.

Uitstekend scherm

Het toestel is voorzien van een 6,4 inch-super-amoled-scherm; 0,1 inch groter dan het display van de Note 8. Dat verschil merk je nauwelijks, wel zie je meteen dat de Galaxy Note 9 echt een enorm goed scherm heeft. Kleuren spatten van het beeld af en ogen schitterend en de helderheid kan flink worden opgeschroefd. Dat laatste is handig wanneer je de smartphone bij veel zonlicht gebruikt. Zelfs op een zonnige zomerdag is het scherm goed af te lezen.

samsung galaxy note 9 review

De resolutie is in principe 2960 bij 1440 pixels, al staat het scherm standaard afgesteld op 2280 bij 1080 pixels. Dit doet Samsung waarschijnlijk om de accu te sparen, en in de praktijk is het verschil in scherpte niet enorm groot. Je hebt ook de optie om de resolutie verder terug te schroeven naar 1440 bij 720 pixels, maar dan lever je wel erg flink in op scherpte en doe je het uitstekende scherm echt tekort.

Zoals we inmiddels van Samsungs vlaggenschepen gewend zijn, heeft de Note 9 een ‘infinity display’. Het scherm neemt bijna de volledige voorkant in beslag en wordt omhelst door dunne randen. De bezels zijn aan de zijkanten iets dikker dan bij de Galaxy S9, maar storend is dit niet. Verder vind ik het fijn dat Samsung blijft vasthouden aan het bekende design: geen inkeping in het scherm, maar twee dunne balken aan de boven- en onderkant. Het is bijna verfrissend tussen alle Android-vlaggenschepen met een notch.

Snelle hardware met veel opslag

Tijdens de presentatie maakte Samsung duidelijk dat de Galaxy Note 9 is bedoeld voor de power user. Het is de krachtigste smartphone die de Zuid-Koreaanse fabrikant ooit heeft gemaakt. Het toestel wordt aangedreven door de Exynos 9810-chip met octacore-processor, die we kennen van de Galaxy S9 en S9 Plus, maar volgens Samsung wel iets is verbeterd. De processor wordt bijgestaan door 6GB werkgeheugen en dat is ruim voldoende om alle apps en games vloeiend te draaien.

samsung galaxy note 9 review

Het is een echte krachtpatser en ideaal voor als je veel van je smartphone vraagt. De interface draait vloeiend, apps starten direct op en zelden zie je haperingen of korte vertragingen. Door de flinke hoeveelheid werkgeheugen blijven veel apps lange tijd in het geheugen bewaard, wat multitasken weer een stukje fijner maakt. Als ik toch iets moeten noemen dat wat tegenvalt, dan is het dat de Galaxy Note 9 niet zo rap aanvoelt als bijvoorbeeld de Google Pixel 2 XL of OnePlus 6. Dit komt waarschijnlijk door de relatief zware skin van Samsung, die de Note 9 een beetje ‘afremt’.

Een fijne eigenschap aan de Galaxy Note 9 is dat de smartphone standaard 128GB aan opslag heeft. Daarvan is 108GB beschikbaar voor de gebruiker en dat is een heleboel ruimte om al je data op te slaan. De opslag is bovendien middels een micro-sd-geheugenkaartje uitbreidbaar en daardoor kun je maximaal 1TB tot je beschikking krijgen, mits je kiest voor het 512GB-model van de Note 9. Dit is enorm veel opslag en een indrukwekkende prestatie van Samsung.

Vingerafdrukscanner en ontgrendelen

Over het ontgrendelen van de Galaxy Note 9 heb ik wat gemengde gevoelens. Hoewel de vingerafdrukscanner nu onder de camera zit (en niet er naast, zoals bij de Note 8), is de scanner niet heel rap, nog iets te klein en zit deze bovendien te hoog in de behuizing. Het ontgrendelen via je vingerafdrukscanner gaat bijna altijd goed, maar op veel andere high-end toestellen een stuk sneller.

Daar komt bij dat de gezichts- en irisherkenning ook niet top is. De gezichtsherkenning werkt overdag redelijk vlot, maar in de avonduren veel minder, terwijl de veiligere irisscanner weer wat langzamer is. Beide opties worden gecombineerd in de ‘Intelligente Scan’-modus, maar ook dat werkt simpelweg niet altijd lekker. Een echt goede, rappe manier van ontgrendelen is er niet.

Vernieuwde S Pen

De meest kenmerkende feature van de Galaxy Note-reeks is natuurlijk de S Pen. De stylus gebruik je om aantekeningen te maken en te schetsen, maar heeft dit jaar ook enkele nieuwe functies. Het pennetje is uitgerust met bluetooth, waardoor je sommige functies van de smartphone op afstand kunt bedienen. De stylus kun je een halfuur lang gebruiken, en stop je daarna 40 seconden in de behuizing om ‘m weer helemaal op te laden.

samsung galaxy note 9 review

Houd het knopje op de S Pen bijvoorbeeld eventjes ingedrukt om de camera-app te openen, waarna je met één keer drukken een foto maakt, of druk twee keer om van camera te wisselen. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld een grote groep mensen op beeld wil zetten, en het toestel dan ergens neerlegt om vervolgens met het pennetje de foto te maken. Het probleem is dat het in vrijwel alle andere situaties net zo snel is om gewoon op de sluiterknop op het scherm te drukken.

De S Pen kun je op een vergelijkbare manier gebruiken in de galerij-app om tussen foto’s te bladeren, PowerPoint-prestaties te bedienen en in de YouTube-app video’s te pauzeren en af te spelen. Het werkt allemaal prima, maar in veel gevallen is het touchscreen net zo dichtbij. De S Pen blijft daarom vooral handig om notities te maken, teksten te vertalen en te tekenen. En ook dat is maar voor een select groepje smartphonegebruikers echt interessant. De stylus is weliswaar handiger en veelzijdiger geworden, echte killer features heeft het pennetje er niet bij gekregen.

De stylus heeft weinig écht handige nieuwe functies

Software: Android Oreo in plaats van Pie

Uit de doos draait de Samsung Galaxy Note 9 op Android 8.1 (Oreo) en dus niet het nieuwere Android Pie, dat onlangs werd uitgebracht. Nu is dat niet direct een ramp, maar het is niet helemaal duidelijk wanneer de update wél verschijnt. Samsung neemt voor grotere Android-updates doorgaans ruim de tijd en de Galaxy Note 8 moest vorig jaar zeven maanden(!) wachten op een update van Android Nougat naar Oreo.

Hopelijk laat de Android Pie-update voor de Note 9 niet zo lang op zich wachten, al ben je tot die tijd wel verzekerd van maandelijkse beveiligingsupdates. Samsung rolt die vrij vlot uit en daardoor ben je beschermd tegen alle bekende kwetsbaarheden in Android. Tijdens mijn reviewperiode kwam dan ook direct een update binnen met de beveiligingspatch van augustus 2018.

Over Android 8.1 ligt versie 9.5 van Samsungs Experience-skin, en dat is – op wat kleine wijzigingen na – dezelfde software als op de Galaxy S9. Visueel gezien laat Samsung weinig over van stock-Android, maar de skin oogt rustig en steekt logisch in elkaar. Heb je liever een schonere look, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een andere launcher te installeren. Wel is het jammer dat er veel (nutteloze) Samsung-apps worden meegeleverd, en je die ook niet kunt verwijderen.

Bixby voegt nog steeds niets toe

Over Bixby, de slimme assistent die Samsung met de Galaxy S8 introduceerde, kan ik kort zijn. De assistent voegt heel weinig toe en is in geen enkel opzicht beter of slimmer dan de Google Assistent. Laatstgenoemde kun je bovendien sinds kort in het Nederlands gebruiken, en is verreweg de beste stemassistent op Android. Daardoor is het extra jammer dat je de Bixby-knop aan de zijkant niet voor een andere app kunt gebruiken.

Camera is iets slimmer

De camera van de Galaxy Note 9 is op papier identiek aan die van de Galaxy S9 Plus. Op de achterkant vinden we een dubbele camera (12 + 12 megapixel). Ook hier heeft één cameralens een variabel diafragma. De camera van de Note 9 schakelt tussen een diafragma van f/1.5 en f/2.4. Overdag, bij veel licht, heeft de telefoon minder licht nodig om een scherpe foto te maken en kiest daarom voor een diafragma van f/2.4. In het donker kiest de camera voor f/1.5 om zoveel mogelijk licht op te vangen, wat leidt tot scherpere foto’s.

De camera van de Note 9 presteert vrijwel identiek aan die van de S9 Plus, en dat betekent dat je in vrijwel alle situaties goede en scherpe foto’s schiet. Zoals je in de Galaxy S9 review kunt lezen, legt de camera vooral in het donker meer detail en scherpere beelden vast dan veel concurrenten. Daarmee weet de Galaxy Note 9 zich redelijk te onderscheiden, al presteert bijvoorbeeld de Huawei P20 Pro ook bijzonder goed bij mindere lichtomstandigheden. De camera van de Galaxy Note 9 is uitstekend, maar niet per se heel veel beter dan die van de concurrentie.

Samsung heeft wel een aantal verbeteringen doorgevoerd in de camera-app. Eén daarvan is ‘Scène-optimalisatie’, wat betekent dat de Galaxy Note 9 twintig verschillende situaties kan herkennen en daar de kleurinstellingen op aanpast. Als de camera bijvoorbeeld ziet dat je een foto van je huisdier schiet, of een natuurshot maakt, dan worden hier de juiste instellingen voor ingeschakeld.

samsung galaxy note 9 review

Dit werkt niet altijd goed en vaak kon ik niet direct zien wat de Galaxy Note 9-camera precies had ‘verbeterd’. Kleuren ogen soms iets feller, maar daar blijft het dan ook bij. Scène-herkenning kennen we al van andere Android-toestellen en Samsungs implementatie is nogal beperkt, maar gelukkig kun je het uitschakelen.

Een stuk handiger is dat de camera-app een melding geeft wanneer er iets misgaat bij het maken van een foto. Knippert iemand bijvoorbeeld met zijn ogen als je op de sluiterknop drukt, dan verschijnt er een melding in beeld om het kiekje opnieuw te maken. Hetzelfde gebeurt als de foto wat wazig is, de cameralens vies is of je teveel tegenlicht hebt. Het is een simpele, maar handige functie die echt wat toevoegt.

Eindelijk een goede accuduur

samsung galaxy note 9 review

Wél flink verbeterd: de accuduur. Waar Samsung bij de Note 8 nogal zuinig was en voor een 3300 mAh-accu koos, heeft de batterij van de Note 9 een capaciteit van 4000 mAh. Dat is een flinke vooruitgang, en zo is de accuduur ook te omschrijven. De smartphone gaat op een volle lading makkelijk een hele dag mee, ook als je ‘m zeer intensief gebruikt. Aan het einde van de dag had ik vaak zo’n 30 procent over en het is me niet gelukt om de accu helemaal leeg te krijgen. De scherm-aan-tijd bedroeg vaak zo’n vijf uur, met één keer een uitschieter van ruim zes uur, en dat is uitstekend.

De grotere accu zorgt er niet direct voor dat opladen ook veel langer duurt. In iets meer dan anderhalf uur zit de Galaxy Note 9 weer helemaal vol, mits je gebruikmaakt van de meegeleverde snellader. In een halfuur laadt de Note 9 voor zo’n 50 procent op. Draadloos opladen is ook mogelijk en dat is een hele fijne feature. Het volledig opladen van de Note 9 duurt dan wel wat langer (ruim twee en een half uur).

Conclusie Samsung Galaxy Note 9 review

Met de Galaxy Note 9 levert Samsung een uitstekende, zoniet zijn beste smartphone tot nu toe af. Het toestel is enorm krachtig, heeft een schitterend scherm, veel opslag en een accu die eindelijk echt lang mee gaat. Het design en de camera’s bieden weinig nieuws, maar zijn wel dik in orde.

De grootste minpunten zijn de relatief trage ontgrendelingsopties en de software, waarbij de zware skin van Samsung ervoor zorgt dat de Note 9 niet zo vloeiend aanvoelt als een schonere versie van Android. Daarnaast is Samsung niet erg snel met het updaten van zijn smartphones. De S Pen is handig, maar blijft voor een kleine groep gebruikers interessant en heeft geen nieuwe features die je ook regelmatig zult gebruiken.

Daar komt bij dat de Galaxy S9 Plus, die ruim 300 euro goedkoper is, voor veel mensen net zo goed zal voldoen als de Note 9. Daarom moet je je afvragen of een stylus, iets verbeterde accuduur en meer opslag dat extra geld waard is. Twijfel je, dan kun je misschien beter even wachten totdat de Galaxy Note 9 wat in prijs daalt.

Samsung Galaxy Note 9 kopen

In prijsvergelijker van Android Planet vind je de beste deals om een losse Galaxy Note 9 te kopen.

Samsung Galaxy Note 9

Samsung Galaxy Note 9 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 335,98

Bekijken

Los refurbished

€ 208,99

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Note 9
Samsung Galaxy Note 9

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu