Samsung Galaxy Note Pro Review: zwaargewicht met enorm scherm

Gijs Ettes
31 maart 2014, 16:26
8 min leestijd
Samsung Galaxy Note Pro Review: zwaargewicht met enorm scherm

Reviewscore

7,5

Begin dit jaar lanceerde Samsung twee Pro-varianten op hun populairste tablets, de Galaxy Tab Pro en Galaxy Note Pro. Laatstgenoemde is de meest interessante van de twee, omdat het qua formaat de grens opzoekt. Is het 12,2 inch-scherm wenselijk of biedt het te weinig om het hoge gewicht (en de adviesprijs) te rechtvaardigen? In de Galaxy Note Pro review zoeken we het uit!

De afgelopen jaren hebben we tablets in alle maten en vormen voorbij zien komen. Zo testte Sony in 2012 al eens met een tablet met twee schermen (de Tablet P) en eentje met een design dat wat weghad van een omgeklapt tijdschrift (Tablet S). Samsung heeft het wat tablets betreft altijd vrij rechttoe rechtaan gehouden. De Galaxy Tab-serie verscheen in verschillende varianten met displays van 7, 8, 8,9 of 10,1 inch, terwijl er in de Galaxy Note-serie naast smartphones ook tablets verschenen met een schermdiagonaal van 10,1 inch.

Design: groot en chique

De Samsung Galaxy Note Pro is groot, heel groot. Dat verwacht je ook niet anders van een tablet met een 12,2 inch-scherm. Qua ontwerp lijkt het apparaat als twee druppels water op de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014), alleen dus met een groter display. Aan de voorzijde zijn de frontcamera, homeknop en capacitieve terug- en multitaskknop te vinden. Aan weerszijden vinden we speakers en aan de rechter zijkant de stylus en voor micro-sd-sleuf.

galaxy note pro review

Draaien we de tabet om, dan treffen wederom een achterkant van kunstleer aan met een camera en het logo van Samsung. Het leer mag dan niet echt zijn, maar voelt toch erg degelijk aan en geeft de Note Pro een premium uitstraling. De tablet ligt lekker in de hand en glijdt niet gemakkelijk van een salontafel af. Daarbij is de afwerking uitstekend, maar dat mag ook wel voor deze prijs (749 euro).

Dat het scherm van de Note Pro zo groot is, heeft natuurlijk gevolgen voor de afmetingen en het gewicht. De tablet meet 295,6 bij 203 bij 8 millimeter en is daarmee weliswaar fors, maar toch verrassend dun. Ten opzichte van de kleinere Galaxy Note 10.1 is de Note Pro slechts 0,1 millimeter dikker. Het gewicht is helaas wel flink toegenomen. Waar de Note 10.1 al 540 gram noteert, doet de Note Pro er nog een schepje bovenop: 753 gram. Houd je het apparaat in één hand, dan raakt je arm al gauw vermoeid. Op schoot is de tablet het fijnst te gebruiken, maar dat is natuurlijk niet in elke situatie ideaal. Een (toetsenbord)bord case wordt niet meegeleverd, maar is aan te raden, zeker als je de tablet in een zakelijke context wilt gebruiken.

Groter scherm met dezelfde resolutie

galaxy note pro review 3

De Note Pro kent veel overeenkomsten met de Galaxy Note 10.1 en beschikt over een groter scherm met dezelfde resolutie. 2560 bij 1600 pixels komt bij dit formaat neer op circa 247 pixels per inch; nog steeds bijzonder scherp en afzonderlijke pixels zul je dan ook niet zo gauw onderscheiden. Daarbij maakt de tablet gebruik van een lcd-scherm, in plaats van een super-amoled-display. Kleuren spatten hierdoor minder van het scherm af, maar de kijkervaring is meer ontspannen. Het display heeft goede kijkhoeken en toont veel detail.

Net als veel andere tablets spiegelt het beeld wel enorm, waardoor het in direct zonlicht moeilijk afleesbaar is. Zelfs met de helderheid op maximaal is het moeilijk om de tablet in de buitenlucht te gebruiken. Ga je lekker schetsen op de tablet in het park, zorg dan in ieder geval voor voldoende schaduw.

Hardware: meer van hetzelfde

We hebben al eerder in deze review de vergelijking getrokken met de Galaxy Note 10.1 en niet zonder reden. Intern is de Galaxy Note Pro namelijk identiek aan deze tablet, op de grotere accu (9500 mAh) na dan. Dat betekent dat onder de motorkap een 2,3GHz-quadcore-processor (Snapdragon 800), 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan uitbreidbare opslagruimte zijn te vinden. Ook de camera’s aan de voor- en achterkant zijn hetzelfde en schieten plaatjes met respectievelijk 2 en 8 megapixels.

SM-P9000ZKAPHN-95-0

In eerste instantie werkt de Note Pro vlot bij het openen van apps en het swipen door de homescreens en de interface. Ook de browser opent snel en laadt grote websites relatief vlot. Ga je echter multitasken en meerdere apps tegelijkertijd openen met Multi Window, dan zijn er haperingen merkbaar. In theorie kan de tablet tot vier apps tegelijkertijd draaien, maar dat heeft grote gevolgen voor de soepelheid van de interface. Ook met wat zwaardere 3d-games als Asphalt 8 heeft de Note Pro moeite; het beeld schokt zo erg dat het spel in principe onspeelbaar is. Gezien de forse adviesprijs van de tablet hadden we op dit vlak meer verwacht; de Note Pro is vrij makkelijk tot zijn uiterste te drijven.

Als mediaspeler leent de tablet zich niettemin uitstekend, wat vooral is te danken aan het grote scherm en de prima speakers. Heb je een standaard of case voor de Note Pro, dan is het bekijken van video’s een waar genot. Je kunt het apparaat natuurlijk ook vasthouden, maar dan krijg je al gauw last van vermoeide armen.

Software

Samsung zou Samsung niet zijn als het de Galaxy Note Pro niet had uitgerust met een groot aantal apps en widgets. Als je het applicatieoverzicht opent, zie je twee schermen vol met Google-apps, Samsung-apps en nog een aantal applicaties van derde partijen zoals Flipboard, Evernote en Hancom Office. In principe is alles wat je van een tablet mag verwachten aanwezig: een bestandsbeheerder, office-app, videospeler, agenda en een tweetal notitie-apps om er maar een paar te noemen. Helaas zitten er ook standaard-apps tussen die voor de Nederlandse markt minder functioneel zijn zoals de apps van de New York Times, Businessweek en S Voice. Deze zijn in de meeste gevallen niet te verwijderen of uit te schakelen.

SM-P9000ZKAPHN-39-0

De Samsung-apps zijn te vinden in een eigen map, van waaruit je ook de KNOX beveiligingssuite kunt installeren. KNOX is een beveiligingslaag voor Samsung-toestellen die data beschermt en IT-beheerders controle geeft over toestellen die in zakelijke context worden gebruikt. Een andere zakelijke app is e-Meeting, waarmee je als gebruiker je scherm kunt delen met anderen, met of zonder wifi. Handig voor het voeren van vergaderingen dus. Hancom Office biedt een volledige suite voor het bekijken en bewerken van onder meer Worddocumenten en presentaties.

En dan is er nog S Note voor wie graag schetsen, aantekeningen en notities maakt. Net als de andere toestellen in de Galaxy Note-serie heeft de tablet namelijk een stylus, die bijzonder accuraat werkt. De vertraging tijdens tekenen is beperkt en ook tijdens het browsen is het pennetje handig, om bijvoorbeeld kleine website-elementen aan te tikken of specifieke delen uit te snijden. Die kun je vervolgens weer bewerken in S Note.

Galaxy Note Pro review

Multi Window, waarbij het mogelijk is om meerdere vensters tegelijkertijd te openen, is een stuk minder functioneel. Ten eerste is het een heel gepriegel om apps op deze manier te gebruiken en ten tweede werkt het alles behalve soepel. Handiger is het menu dat verschijnt als je van de rechter zijkant naar links veegt. Je krijgt dan snel toegang tot apps voor sociale media, je mail, bestanden en ga zo maar door. De lijst is bovendien naar wens in te delen door op de optieknop onderaan het menu te tikken.

Camera en accuduur

Ondanks dat fotograferen met de Galaxy Note Pro er op z’n zachtst gezegd vreemd uitziet, presteren de camera’s goed. De frontcamera is perfect voor videogesprekken en er is een goede microfoon ingebouwd. De 8-megapixel-camera aan de achterzijde doet zijn werk ook goed en beschikt over autofocus en een burstmodus. Video’s in 1080p haperen zo nu en dan licht, maar omgevingsgeluid wordt helder weergegeven. Voor het nemen van kiekjes tussendoor zijn de camera’s geschikt, maar door het formaat van de tablet zelf zijn er waarschijnlijk weinig gebruikers die er regelmatig gebruik van zullen maken.

Omdat de Note Pro een aanzienlijk groter scherm heeft dan andere Samsung-tablets heeft de fabrikant hem voorzien van een flinke 9500 mAh-accu. In theorie staat deze garant voor een accuduur van circa 10 uur gebruik. In de praktijk duikt de batterij na een werkdag browsen, tekstverwerken en een incidentele video onder de 50 procent. Door de spaarstand in te schakelen, kun je de accuduur nog wat oprekken, maar dat heeft wel invloed op de processorsnelheid en de helderheid van het beeld. Na gemiddeld twee dagen moet hij weer aan de oplader en dat is eerlijk gezegd niet bijster indrukwekkend.

Conclusie Samsung Galaxy Note Pro review

Onze ervaring met de Galaxy Note Pro is overwegend positief, al laat de tablet het op een aantal punten liggen. Het design is weinig origineel, maar wel stevig en goed afgewerkt. De achterkant van kunstleer ziet er fraai uit en zorgt er tevens voor dat de tablet fijn in de hand ligt. Over de software zijn we – ondanks de paar overbodige apps – ook te spreken, maar de prestaties vallen ietwat tegen. Gebruik je veel apps tegelijkertijd en ga je multitasken, dan begint de Note Pro al gauw te haperen. Ook de accuduur is niet meer dan gemiddeld; voor deze prijs hadden meer verwacht. Als multimedia-apparaat is de tablet wel uitermate geschikt, maar datzelfde geldt voor de Galaxy Note 10.1. Dat toestel is op vrijwel alle fronten vergelijkbaar, ruim 100 euro goedkoper en zodoende een beter alternatief.

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 aanbiedingen

De Galaxy Note Pro adviesprijs bedraagt 749 euro. Hieronder hebben we de beste aanbiedingen van dit moment voor je uitgelicht.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Note Pro 12.2
Samsung Galaxy Note Pro 12.2

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu