Samsung Galaxy S Review: beste Android-telefoon tot nu toe

Redactie
2 juli 2010, 15:29
11 min leestijd
Samsung Galaxy S Review: beste Android-telefoon tot nu toe

Reviewscore

8,5

De Samsung Galaxy S is een high-end Android-telefoon en momenteel bij verschillende aanbieders in Nederland verkrijgbaar. Met de Samsung Galaxy S mikt Samsung op het hoogste segment van de markt en het toestel is dan ook van de nieuwste snufjes voorzien. Zo op het eerste gezicht lijkt de Samsung Galaxy S behoorlijk op de iPhone van Apple, maar eerlijk gezegd is hier bij touchscreen-smartphones al bijna geen ontkomen meer aan. De telefoon draait op Android 2.1 met de eigen TouchWiz 3.0-interface en de 1 GHz Hummingbird-processor moet de telefoon van snelheid en vermogen voorzien. Verder heeft de telefoon een 4 inch S-AMOLED beeldscherm, een 5 megapixel fotocamera, die tevens in HD (720p) videofilms opneemt.

Samsung Galaxy S: verpakking

samsung-iphone

Een van die dingen die ons doet denken aan de iPhone is de verpakking. De doos is stijlvol en compact en alleen het nodige zit (en past) er in. Apple heeft er met de iPhone bijna een kunst van gemaakt om de verpakking zo compact mogelijk te houden en het is duidelijk dat Samsung zich hierdoor heeft laten inspireren. Aan accessoires wordt een micro-usb-kabel, een oplader (ook micro-usb) en een setje oordopjes geleverd. De oordopjes zijn zogenaamde in-ear dopjes, die redelijk goede geluidskwaliteit hebben. Tevens zijn deze oordopjes te gebruiken als handsfree set.

Samsung Galaxy S: uiterlijk en design

De Samsung Galaxy S is gemaakt van hoogwaardig plastic. Het glanzende zwart geeft het toestel een stijlvol voorkomen, wat wordt benadrukt met de chromen rand. Daarnaast zit de telefoon stevig in elkaar en voelt hij solide aan. Opvallend is dat iedereen die de telefoon voor het eerst in zijn handen krijgt vrijwel meteen zegt: “Goh, het lijkt wel erg op een iPhone“. En eerlijk is eerlijk, Samsung heeft goed naar de telefoon van Apple gekeken. Toch heeft de telefoon zijn eigen kenmerken en is het een mooi, strak toestel.

samsung-galaxy-s

Hoewel de telefoon met 122 x 64 x 9.9 mm vrij fors is, weegt hij maar 118 gram. Dit is vooral wanneer je de telefoon voor het eerst oppakt nogal een vreemde gewaarwording, want het gewicht past niet echt bij het formaat. Hierdoor besluipt je het gevoel alsof je een speelgoed telefoon in handen hebt, maar na een aantal dagen raak je hier wel aan gewend. Toch ligt de telefoon door de grote afmeting niet helemaal lekker in de hand.

De voorkant wordt voor het grootste gedeelte in beslag genomen door het reusachtige beeldscherm. Onder het beeldscherm zijn twee aanraakgevoelige knoppen (Menu en Terug) en een hardwareknop in het midden (Home) te vinden. Verder is de volumeknop aan de linkerzijde en de aan/uitknop aan de rechterzijde geplaatst. De micro-usb-ingang en 3,5 mm audiojack-ingang treffen we op de bovenzijde aan. Tenslotte zijn de 5 megapixel camera en speaker aan de achterkant van de telefoon te vinden. De gehele achterkant bestaat uit de batterijklep die bij het verwijderen de batterij, SIM-kaart en microSD ingang laat zien.

Samsung Galaxy S: hardware

De Samsung Galaxy S is leverbaar in een 8 of 16 GB versie, dat dankzij een mircoSD-kaart tot 32 GB uit is te breiden. Zoals gezegd, het toestel wordt aangedreven door een 1 GHz Hummingbird-processor. Als je de smartphone-technologie een beetje volgt, weet je dat de meeste high-end smartphones draaien op een 1 GHz Snapdragon-processor. De Hummingbird heeft Samsung samen met Intrinsity gemaakt en dit is de eerste 1 GHz processor die de strijd met de Snapdragon-processor aan gaat. Volgens Samsung presteert de processor grafisch 3x beter dan die van Qualcomm en is die ook over het geheel genomen het beste van dit moment. Helaas is dit nog niet echt te merken bij het meegeleverde spel (Asphalt 5), want de graphics van dit spel zijn niet erg indrukwekkend. Ook zijn in de Android Market de games grafisch niet erg hoogstaand, dus voorlopig heb je op dit gebied nog niet veel aan deze verbetering. Waar de processor wel van pas komt is bij de animaties en overgangen in het menu; deze gaan over het algemeen vrij soepel en vloeiend. Maar vooral bij het navigeren door het menu en openen en laden van webpagina`s in de browser valt de snelheid van de Samsung Galaxy S op. Ook zoomen en scrollen over een webpagina gaat zeer vloeiend.

samsung-galaxy

Het gekke is dat de snelheid van de telefoon van moment tot moment kan verschillen. Af en toe hapert het toestel bij het laden en wisselen tussen programma`s. Dit komt door het feit dat Samsung ervoor heeft gekozen om het laden van de programma`s te koppelen aan de traagste opslaglocatie die er in de Samsung Galaxy S beschikbaar is: de interne sd-kaart. Dit is af en toe frustrerend, je zit soms tijden te wachten op het laden van bijvoorbeeld iets simpels als je contactenlijst. Mocht je het ook ervaren en wil je er wat aan doen? Op deze site wordt uitgelegd hoe je dit kan veranderen. Gelukkig komt dit niet heel veel voor en over het algemeen is het toestel erg snel.

Samsung Galaxy S: touchscreen

Het 4 inch Super-AMOLED multi-touchscreen met een WVGA-resolutie is een van de beste schermen die we ooit hebben gezien. Qua contrast en helderheid is het scherm ongeëvenaard en de kleuren spatten van het scherm. Zo erg zelfs dat de kleuren bijna onrealistisch zijn. Het verschil tussen de Super-AMOLED technologie en andere technologieën is dat de laag dat het aanraken van het scherm detecteert in het scherm is verwerkt. Hierdoor is het scherm het dunste op de markt, is de kijkhoek groter ten opzichte van AMOLED, reageert het beter op je vingers en is het beter in de zon af te lezen. Verwacht overigens geen wonderen van het Super-AMOLED scherm in direct zonlicht, want de leesbaarheid is dan nog steeds matig en minder dan bijvoorbeeld een iPhone. Maar binnenshuis is het Super-AMOLED scherm het beste wat we tot nu toe hebben gezien en wat ons betreft is het beeldscherm alleen al een legitieme reden om het toestel aan te schaffen.

Samsung Galaxy S: camera

De Samsung Galaxy S heeft een 5 megapixel camera die foto`s met een maximale resolutie van 2592 x 1944 pixels neemt. Dit lijkt de norm voor high-end Android toestellen te zijn, want ook bijvoorbeeld de HTC Desire heeft zo`n camera. Alleen mist de Samsung Galaxy S wel een flits en een cameraknop, hoewel de virtuele cameraknop goede vervanging is voor de afwezigheid van een hardwareknop.

De camera-interface is dezelfde interface die we op zoveel Samsung toestellen terugvinden. Erg vingervriendelijk met de scenemodi en verschillende fotostanden al meteen benaderbaar. Voor de andere opties moet je het instellingen menu openen. De camera focust automatisch, maar er is ook een touch focus feature, waardoor de optie om zelf te kiezen waar de lens zich op focust ook beschikbaar is. Verder zijn eigenschappen als `blink detection`, beeldstabilisatie, geotaggen, lachdetectie en gezichtsherkenning ook op het toestel aanwezig.

De kwaliteit van de foto`s is erg goed. Kleuren worden realistisch weergegeven en ook zijn er voldoende details zichtbaar. Verder is er weinig ruis op de foto`s en is het merendeel van de geschoten foto`s dankzij de beeldstabilisator scherp en bruikbaar.

De Samsung Galaxy S is een van de weinige mobiele telefoons die 720p videofilms kan schieten. De maximale resolutie s 1280 x 720 pixels met 30 fps. Dit is vrij uniek, want toestellen als de Samsung i8910 OmniaHD en Sony Ericsson Vivaz filmen wel met dezelfde resolutie, maar niet met dezelfde framerate. De kwaliteit van de filmpjes is uitermate goed, want er is bijna geen sprake van ruis en details worden prima weergegeven. Ook het afspelen van de geschoten content gaat soepel. Het enige waar nog grote vooruitgang kan worden geboekt is het geluid, want deze stelt wel een beetje teleur. In onze ogen is de Samsung Galaxy S een waardige vervanger van een pocket HD camera.

Samsung Galaxy S: interface

De Samsung Galaxy S draait op Android OS versie 2.1 met TouchWiz 3.0. Overigens werd op het event waar we al eerder over schreven bevestigd dat de Samsung Galaxy S ergens dit jaar ook een update naar Android 2.2 krijgt.

Fabrikanten maken eigen schillen voor Android omdat het besturingssysteem van zichzelf niet erg gebruiksvriendelijk is. Na Android 3.0 zal dit waarschijnlijk niet meer nodig zijn, aangezien Google zich voor deze update focust op de user interface. Samsung slaagt met de TouchWiz-interface wel in het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid, evenals de looks van het besturingssysteem. Alhoewel er ook mensen zullen zijn die het kleurrijke TouchWiz als kinderachtig bestempelen. Overigens moet je ook weer niet te veel van Samsung`s eigen schil verwachten, want het zijn in feite kleine aanpassingen die het originele Android verbeteren.

Wat wel opvalt is dat de TouchWiz-interface gelijkenissen vertoont met iOS voor de iPhone. Er zijn van links naar rechts 7 beginschermen die je allemaal kan vullen met widgets en/of applicaties. Onderaan het scherm is een dock van 4 iconen die te allen tijde zichtbaar blijven. Ook al zijn er geen widgets op iOS aanwezig, Samsung heeft wel degelijk naar de concurrent gekeken.

Naast de standaard Android-widgets heeft Samsung ook 8 `eigen` widgets, die bijvoorbeeld ook op de Samsung Wave te vinden zijn. Waarvan de leukste wat ons betreft, `Feeds and Updates` en `Buddies Now` zijn. Feeds and Updates toont je Twitter en Facebook updates in een stream en Buddies Now is een widget waarbij je favoriete contacten op 1 plek worden verzameld. Een leuke feature van TouchWiz is dat er standaard integratie met Twitter is, dat kan worden gekoppeld aan contacten. De statusupdates zijn dan bijvoorbeeld ook zichtbaar in de Buddies Now-widget. Verder zitten alle updates die Android 2.1 naar de Android smartphone heeft gebracht, zoals live wallpapers, ook op de Samsung Galaxy S.

samsung-galaxy-s

Samsung Galaxy S: software

Naast de standaard Google-applicaties als Gmail, Maps, Market, Talk en YouTube beschikt de Samsung Galaxy S ook nog over een Agenda, Aldiko eBook-reader, AllShare, Calculator, Camera, Fileindex, FM-radio, Galerij, Klok, Layar, Memo, Mijn bestanden, Mini-dagboek, MP3-speler, Samsung Apps, Schrijf en start, Social Hub, Spraak commando, Spraakrecorder en ThinkFree Office van te voren op de telefoon geïnstalleerd.

Samsung Apps is een soort van marktplaats voor applicaties die speciaal voor Samsung Mobile Phones zijn ontwikkeld en geselecteerd. Deze zijn dan voor verschillende platformen te gebruiken. Verder is het misschien leuk om de MP3-speler eruit te pakken. TouchWiz 3.0 komt met een nieuwe skin voor de muziekspeler. Deze interface is overzichtelijker met tabs voor bijvoorbeeld een playlist of albums. Ook is de eigenschap om een nummer snel op YouTube of Google te zoeken aanwezig.

Verder wilden we de andere manier van tekstinput hier nog even vermelden: Swype. Met deze manier typ je door over het scherm te vegen in plaats van door op het toetsenbord te `tappen`. Deze manier van typen is erg fijn en het is verbazingwekkend hoe weinig fouten je maakt. Samsung claimt dat het 1,5x sneller is dan normaal, of dat echt zo is weten we niet, maar het typen gaat wel supersnel. Voorlopig is dit exclusief op Samsung telefoons in Nederland, tenzij je een van de gelukkigen bent die een beta app voor Android heeft bemachtigd.

Samsung Galaxy S: batterij

De batterij van de Samsung Galaxy S heeft een capaciteit van 1500 mAh, wat voor een standbytijd van 750 uur en een gesprekstijd (met 3G ingeschakeld) van iets meer dan 6,5 moet zorgen. Zoals zo vaak haalt de telefoon dit niet, maar zelfs met intensief gebruik haal je het eind van de dag makkelijk. Langer dan een dag zal er bij intensief gebruik waarschijnlijk niet in zitten. Wel moeten we er bij zeggen dat we de widgets niet op automatisch updaten hadden staan en ook Wi-Fi niet onnodig aan lieten. Doe je dit echter allemaal wel dan zal je merken dat de telefoon toch wat eerder leeg zal zijn. Al met al is het uithoudingsvermogen van de batterij prima, want er is tegenwoordig bijna geen smartphone meer die het een week vol houdt.

samsung-schade


Tip: laat het toestel niet vallen, want ons toestel raakte tijdens de test beschadigd.

Conclusie

De Samsung Galaxy S is met recht het vlaggenschip van de Samsung mobiele telefoons. Door het Super-AMOLED scherm, de 1 GHz processor, Android 2.1 en mogelijkheid om in HD te filmen hadden we hoge verwachtingen van de telefoon, aangezien het toestel alles te bieden heeft wat er vandaag de dag van een smartphone wordt verwacht. Gelukkig maakte de Samsung Galaxy S onze verwachtingen waar. Het Super-AMOLED scherm is schitterend en de 1 GHz processor zorgt ervoor dat de telefoon bijzonder snel is. Helaas zijn er wel momenten dat het toestel hapert, wat toch wel frustrerend is. Wie weet dat Samsung hier in een volgende update nog wat aan doet, want eigenlijk is dit de enige echte kritiek die we op het toestel hebben. Oke, de Samsung Galaxy S heeft veel weg van de iPhone en wat meer creativiteit was op zijn plaats geweest. Ook vragen we ons af wie er écht op eigen software als Samsung Apps zit te wachten. Maar dit neemt niet weg dat de Samsung Galaxy een prima telefoon is. En wat ons betreft de nieuwe leider van de Android-toestellen.

Categorie: Smartphones
Merk: Samsung

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's