Samsung Galaxy S10 Plus review: de koning claimt zijn kroon

Thomas Haenen
15 maart 2019, 19:12
13 min leestijd
Samsung Galaxy S10 Plus review: de koning claimt zijn kroon

Reviewscore

8,5

De Samsung Galaxy S10 en S10 Plus zijn twee smartphones vol technische hoogstandjes, van ultrasone vingerafdrukscanners tot driedubbele camera’s. Hoe dat bevalt, lees je in deze Samsung Galaxy S10 Plus review.

Lees onze Samsung Galaxy S10 Plus review

Als Android-gebruiker heb je ontzettend veel smartphones om uit te kiezen. Zelfs als je je alleen al tot de toptoestellen beperkt, heb je de komende maanden de keuze uit de OnePlus 7, Huawei P30, Xiaomi Mi 9, LG G8 ThinQ, Nokia 9 PureView, Sony Xperia 1 en de Samsung Galaxy S10. Ondanks dat enorme aanbod, gaat het overgrote deel van alle Nederlanders waarschijnlijk voor Samsung. Het is nog altijd veruit de populairste Android-fabrikant in ons land.

Gelukkig doet Samsung er ieder jaar genoeg aan om die populariteit te verdienen. Ook met de Galaxy S10 heeft het bedrijf weer tal van features toegevoegd die ervoor moeten zorgen dat het toestel met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt. Van een beeldvullend scherm met cameragat en vingerafdrukscanner, tot drie camera’s achterop en de allersnelste hardware. Is dat genoeg in een markt waarin die concurrentie steeds steviger wordt?

Noot: hoewel ik in deze review zowel de Galaxy S10 als de S10 Plus aanhaal, is hij vooral gebaseerd op een uitgebreide test van de Galaxy S10 Plus. Het gewone model hebben we slechts kort kunnen uitproberen. De verschillen tussen de twee smartphones zijn echter minimaal – zie ook verderop in deze review. Binnenkort kun je wel een uitgebreide, losstaande Galaxy S10e review op Android Planet verwachten.
https://www.youtube.com/watch?v=n4v0vc581YM

Design: elegante oplossing voor de notch

Samsung werkt al een paar jaar toe naar steeds grotere schermen op een steeds kleiner oppervlak, en het ‘Infinity O’-display van de Galaxy S10 is het voorlopige hoogtepunt. Bovenin zit een minimale balk, doordat Samsung de selfiecamera in het scherm heeft geplaatst. Aan de onderkant zit nog zo’n smalle balk, maar in totaal is ruim 93 procent van de voorkant scherm. Omdat het beeld ook nog eens schuin afloopt in de zijkant, ontstaat een indrukwekkend voorkantvullend ontwerp.

Door die kleinere randen zijn de Galaxy S10 en S10 Plus even groot als hun voorgangers, ondanks de grotere schermen. De Galaxy S10 met 6,1 inch-scherm is 70 millimeter breed en 150 millimeter hoog, de Galaxy S9 79 millimeter breed en 148 millimeter hoog. De nieuwe toestellen zijn zelfs iets lichter: 157 gram voor de Galaxy S10, 163 gram voor de Galaxy S9. Het grotere scherm zorgt dus absoluut niet voor een lomper toestel.

Het cameragat ervaar ik als uitstekend alternatief voor de notch. Zo’n inkeping voelt haast als een hap uit het scherm, hoe klein hij ook is. Met een gaatje precies even groot als de camera blijft de impact echter beperkt. Omdat steeds meer menu’s en apps toch al deels of volledig zwart zijn, valt het gat helemaal mooi weg.

Samsung Galaxy S10 Plus review

Het gat is plat met de rest van het scherm en keurig afgewerkt. Het volledige display heeft een consistente helderheid, zelfs direct naast het cameragat. Bij de Honor View 20, een andere smartphone met camera in het scherm die eerder dit jaar verscheen, was dat wel anders. Daar was het beeld net wat doffer en donkerder bij de rand. Daar is hier absoluut geen sprake van.

Overigens verdient Samsung ook credits voor het behouden van designelementen die door anderen geschrapt zijn. Zo is de Galaxy S10 één van de weinige topmodellen met een koptelefoonaansluiting. Ook heeft het toestel ruimte voor een geheugenkaart én wordt draadloos opladen ondersteund. Completer kan het haast niet.

Scherm: klasse als vanouds

Het scherm is, zoals we van Samsung gewend zijn, van topklasse. De maximale helderheid maakt het scherm zo fel dat je de S10 zelfs in de volle zon nog kunt aflezen, terwijl de laagste helderheid de boel genoeg dimt dat je ogen niet gelijk wegbranden als je ‘s ochtends in het donker je smartphone erbij pakt. Qua scherpte heb je niets te klagen dankzij de hoge resolutie van 3040 bij 1440 pixels.

In het verleden kreeg Samsung kritiek op de kleurechtheid van het beeld. De fabrikant koos ervoor om het amoled-scherm levendig en kleurrijk te maken, en dat ging soms ten koste van hoe het er echt uit hoorde te zien. Het zag er allemaal erg mooi uit, maar voor kleurpuristen en beeldbewerkers was het verre van ideaal. Samsung heeft dit jaar eindelijk naar die kritiek geluisterd, en geeft gebruikers nu opties. In de instellingen kun je schakelen tussen ‘natuurlijke’ en ‘levendige’ kleuren, en handmatig de witbalans aanpassen.

Samsung Galaxy S10 Plus review

Vingerafdrukscanner: liever achterop

De Galaxy S10 is één van de eerste smartphones uitgerust met een ultrasone vingerafdrukscanner in het scherm. Die gebruikt geluidsgolven en trillingen om een 3D-scan van je vinger te maken. Volgens Samsung is dat beter dan de optische vingerafdrukscanner die bijvoorbeeld in de OnePlus 6T en Huawei Mate 20 Pro zit. Daar zit er een klein cameraatje onder het beeld dat een scan maakt van je vinger. Zo’n scanner zou minder goed werken met water erop.

Dan zijn er nog de nadelen die elke smartphone met een scanner in het scherm kent. Het relatief kleine veld waarop je je vinger kunt plaatsen is bijvoorbeeld moeilijk op de tast te vinden. Staat het toestel op stand-by, dan is het even zoeken waar je vinger precies moet zitten. Na een tijdje kun je dat wel onthouden, maar het is nooit zo makkelijk te vinden als een kleine inkeping voor je vinger achterop. Bovendien werkt de ultrasone scanner niet goed met dikkere screenprotectors, dus je mist een stukje bescherming als je de scanner wil gebruiken.

Het had al veel geholpen als de Galaxy S10 nog een alternatieve beveiligingsmethode had. Helaas zijn de opties op dat gebied te beperkt. Gezichtsherkenning is wel aanwezig, maar leunt volledig op de selfiecamera. Daardoor kun je hem al ontgrendelen met een foto van jezelf. In het cameragat was geen ruimte voor geavanceerdere gezichtsherkenningtechnologie. Als de vingerafdrukscanner je irriteert ben je eigenlijk aangewezen op een pincode of patroon, en dat voldoet in 2019 echt niet meer.

Samsung Galaxy S10 Plus review

Software: OneUI is slim aangepakt

De Samsung Galaxy S10 is voorzien van Android 9.0 (Pie) met de OneUI-interface. Voorheen werd de Samsung-interface wel eens verguisd op deze site, maar ik ben erg te spreken over OneUI. De software is geoptimaliseerd om de smartphone zoveel mogelijk met één hand te gebruiken. In veel van de meegeleverde Samsung-apps wordt de bovenkant van het scherm gevuld met informatie, en staan de knoppen allemaal op de onderste helft. Daardoor kun je ze makkelijk bereiken als je het toestel vast houdt. Het is een concept dat simpel klinkt, maar verrassend goed uitpakt, zeker op het grotere scherm van de Galaxy S10 Plus.

Samsung levert een hele zwik aan voorgeĂŻnstalleerde apps mee. Niet alleen eigen diensten als Samsung Health en de Galaxy Store, maar ook Microsoft-apps als LinkedIn en Office Mobile. Die zijn helaas geen van allen verwijderbaar.

Het updatebeleid van Samsung is tegenwoordig dik in orde, zeker voor de Galaxy S-reeks. De fabrikant rolt maandelijkse beveiligingsupdates uit tot minimaal drie jaar na de release. In de praktijk loopt de ondersteuning bij de allerpopulairste toestellen daarna zelfs nog door. Bovendien is Samsung doorgaans sneller met deze updates dan de meeste concurrenten. Ook updates naar Android Q, R en misschien zelfs Android S de komende jaren staan redelijk vast. Over de ondersteuning hoef je je dus weinig zorgen te maken.

Over Bixby, de slimme assistent die Samsung met de Galaxy S8 introduceerde, kan ik kort zijn. De assistent voegt heel weinig toe en is in geen enkel opzicht beter of slimmer dan de Google Assistent. Laatstgenoemde kun je bovendien sinds eind vorig jaar in het Nederlands gebruiken, en is verreweg de beste stemassistent op Android. Gelukkig kun je relatief gemakkelijk de Bixby-knop op de zijkant koppelen aan de Google Assistent.

Hardware: vlotheid staat vast

De volledige Galaxy S10-familie is uitgerust met een Exynos 9820-chipset. Dat is een 8nm-chip met acht cores: vier van 1,9 GHz, twee van 2,4 GHz en twee van 2,7Ghz. Je kunt er tal van benchmarks op loslaten en ze zullen het er allemaal over eens zijn: dit is één van de krachtigste chipsets van het moment. Alleen de iPhone, en sommige Android-toestellen met de Snapdragon 855, weten die snelheid en rekenkracht te evenaren.

In de praktijk merk je dat vooral in hoe vlot alles in beeld verschijnt. Snel switchen tussen tabbladen en tal van websites in Chrome gaat zonder gehaper, en ook een grafisch intensieve game als Fortnite is geen probleem voor de Galaxy S10. Door de ruime 8GB werkgeheugen (6GB in de S10E) kun je bovendien moeiteloos snel en veel switchen tussen al je apps op de achtergrond.

Alle toestellen in de reeks zijn uitgerust met minimaal 128GB opslagruimte, waarvan ruim 100GB beschikbaar is voor gebruikers. Dat zou meer dan genoeg moeten zijn om het toestel vol te proppen met apps, games, foto’s, video’s en muziek. Is het onverhoopt niet genoeg, dan heeft de Galaxy S10 ook nog ruimte voor micro-sd-geheugenkaartjes van maximaal 1 terabyte. Voor iets meer geld verkoopt Samsung ook nog varianten van de Galaxy S10 en S10 Plus met meer opslagruimte.

Samsung Galaxy S10 Plus review

Camera: niet-verrassend goed, maar ook niet verrassend

Samsung was vorig jaar zowat de enige grote fabrikant waarbij het vlaggenschip niet over een dubbele camera beschikt. Met de Galaxy S10 maken ze dat ruimschoots goed door drie camera’s achterop te zetten. Je hebt eerst de primaire camera van 12 megapixel, die dankzij een variabel diafragma van f/1.5-f/2.4 ook scherpe foto’s kan maken in situaties met weinig licht.

Dan is er nog de telefotolens, ook van 12 megapixel. Daarmee kan je twee keer optisch inzoomen, zonder dat het beeld in kwaliteit verliest. Handig als je bijvoorbeeld wil inzoomen op de details van een gebouw, of als je macrofotografie wil beoefenen. De derde camera is een groothoeklens van 16 megapixel. Die heeft een beeldhoek van 123 graden, wat betekent dat je er hele brede foto’s mee schiet.

Met de primaire camera schiet je hele mooie foto’s onder zowat alle omstandigheden. Het beeld is scherp, kleurecht en zit vol met details. Ook bij schemering of in het donker schiet de Galaxy S10 snel en scherp. Met de andere twee camera’s is het beeld ook goed, maar net wat minder indrukwekkend. Maak je een foto met de groothoeklens, dan ziet de foto er goed uit op een klein scherm maar is het al gauw onscherp zodra je een beetje inzoomt.

Daarmee is de camera uiteindelijk niet zo’n grote upgrade als ik vooraf had gehoopt. De foto’s zijn absoluut mooier, en de twee extra lenzen zijn toffe gimmicks. Maar kijk je naar de Night Sight-functie van Google Pixel-smartphones, de vijf camera’s op de Nokia 9 PureView of de periscopische zoom bij Huawei en Oppo, dan zie je dat de concurrentie grotere stappen maakt. De Galaxy S10 heeft één van de beste smartphonecamera’s van het moment, maar de innovatie lijkt van de concurrentie te komen.

Samsung heeft de camera-app daarnaast nog volgepropt met allerlei andere features, veelal al bekend van voorgaande jaren. Denk bijvoorbeeld aan superslowmotionvideo’s, AR Emoji en Bixby Vision. Die werken hooguit iets stabieler en beter dan voorgaande jaren, maar het blijven gimmicks die je in de praktijk zelden tot nooit zult gebruiken.

Accu: mega-accu blijkt middenmoter

In de Galaxy S10 zit een accu met een capaciteit van 3400 mAh, in de S10 Plus zit zelfs een 4100 mAh-accu. Toch haalde ik met de S10 Plus vaak maar nét een volle dag zonder opladen. Ik gebruik m’n smartphone waarschijnlijk wat intenser dan de meeste mensen. Vaak heb ik bluetooth-apparaten gekoppeld, en wissel ik de hele dag door tussen allerlei apps. Op een wat drukkere dag moest de accu rond 19:00 al even aan de oplader om het einde van de dag te halen. Ook het beperken van de resolutie tot full hd haalde weinig uit.

Samsung Galaxy S10 Plus review

Zelfs met relatief normaal gebruik van apps en functies haal ik doorgaans een scherm-aan-tijd van slechts vijf tot zes uur op de Galaxy S10 Plus. Dat is absoluut redelijk, maar met zo’n flinke accucapaciteit had ik eigenlijk op meer gerekend. Samsung wordt op dit gebied gepasseerd door de concurrentie, met name Huawei. De Mate 20 Pro heeft een vergelijkbare batterij, maar daar was een scherm-aan-tijd van 7 tot 8 uur eerder regel dan uitzondering.

Nog zo’n gebied waar Samsung achterloopt door stil te staan: de oplaadsnelheid. De Galaxy S10 wordt geleverd met een oplader van 15 watt. Dat is al sinds de Galaxy S7 uit 2016 de maximale oplaadsnelheid van Samsung-smartphones. Dat valt absoluut nog steeds onder ‘snel opladen’, en het is een stuk krachtiger dan de 5 watt oplader die standaard bij een iPhone zit. Maar de concurrentie doet het inmiddels beter.

De 4100 mAh-accu van de Galaxy S10 Plus zit na een half uur opladen weer voor 42 procent vol. Voor een volle accu heb je ongeveer anderhalf uur nodig. Ter vergelijking: met de meegeleverde oplader van de de iPhone XS Max duurt het ruim drie uur om de accu vol te krijgen. Maar de grootste Android-concurrenten van Samsung zijn dan weer véél sneller. Zo is de Huawei Mate 20 Pro, met een 40 watt-oplader en een 4200 mAh-accu, al voor liefst 70% vol na een half uurtje. In een uur is de hele accu vol. Zelfs de Moto G7 Plus, een budgettoestel van slechts 300 euro, heeft een krachtigere 28 watt-oplader die de accu in ongeveer een uurtje vol krijgt.

Samsung Galaxy S10 preview

Verschillen met de Galaxy S10 en Galaxy S10e

Samsung brengt dit jaar voor het eerst drie versies van de Galaxy S10 tegelijk uit. Ik heb twee weken het duurste model getest, de Galaxy S10 Plus. Die heeft een vrij hoge adviesprijs van 999 euro, maar is uitgerust met net wat extra features. Zo heeft de Plus het grootste scherm, van 6,4 inch, en ook een grotere accu van 4100 mAh. Ook heeft hij een tweede selfiecamera voorop, die wordt gebruikt als dieptesensor zodat je een bokeh-effect kan toevoegen.

De Galaxy S10 biedt voor 899 euro een 6,1 inch scherm, een 3400 mAh-accu, en een enkele selfiecamera voorop. Het nieuwe instapmodel is de Galaxy S10e, met een adviesprijs van 749 euro de goedkoopste van het drietal. Hier zijn de verschillen iets groter. De Galaxy S10e heeft een kleiner scherm van 5,8 inch, met een lagere full hd-resolutie. Bovendien is het niet schuin aflopend in de randen, maar plat. De vingerafdrukscanner zit niet in het scherm, maar in de powerknop op de zijkant. Daarnaast zitten achterop slechts twee camera’s: de telefotolens is geschrapt.

→ Lees ook: de 5 beste alternatieven voor de Samsung Galaxy S10

Conclusie Samsung Galaxy S10 Plus review

De Galaxy S10 laat zien dat Samsung nog altijd ijzersterk is als het om zijn paradepaardjes gaat. Het beeldscherm is van wereldklasse, de chipset ontzettend krachtig en de camera’s schieten uitstekende foto’s. Sommige van de aanpassingen die Samsung dit jaar doorvoert zijn echter meer gimmicks dan daadwerkelijke verbeteringen. De vingerafdrukscanner achterop had beter gewerkt, en de twee extra lenzen zijn lang niet zo sterk als het primaire model.

Koop je de Samsung Galaxy S10, dan koop je een toestel dat erg goed afgewerkt is. Het is de smartphone van een bedrijf dat al aan de top staat, een bedrijf dat (terecht) vertrouwen heeft in zijn eigen kunnen. Maar het is ook een bedrijf dat niet teveel op zijn lauweren moet gaan rusten de komende tijd. Laten we hopen dat Samsung volgend jaar niet weer vooral uitpakt met gimmicks, maar ook verrast met de mooiste nachtfoto’s, de allerbeste accu en verbeterde beveiliging. Dan weet je zeker dat Samsung volgend jaar nóg aan de top staat.

Samsung Galaxy S10 Plus review

Samsung Galaxy S10 in huis halen

Wil je de Samsung Galaxy S10 kopen? Dat kan. Het toestel is sinds de introductie flink in prijs gezakt en zowel los als in combinatie met een abonnement verkrijgbaar. Check onze prijsvergelijkers om de Galaxy S10 te vergelijken op prijs, kleur, opslag en meer

Samsung Galaxy S10

Samsung Galaxy S10 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 289,-

Bekijken

Los refurbished

€ 237,99

Bekijken

Haal je liever de grotere broer in huis? Ook daar hebben we prijsvergelijkers voor:

Samsung Galaxy S10 Plus

Samsung Galaxy S10 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu