De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Samsung Galaxy S3 Review: kwalitatief hoogwaardige smartphone

Redactie
31 mei 2012, 12:00
9 min leestijd
Samsung Galaxy S3 Review: kwalitatief hoogwaardige smartphone

Reviewscore

9

De afgelopen maanden lekte elk klein beetje informatie over de  Samsung Galaxy S3  uit. Het nieuwe vlaggenschip van Samsung is de opvolger van de populaire Galaxy S II en zet weer de standaard voor smartphones. De Galaxy S III schittert door de toegenomen gebruiksvriendelijkheid van TouchWiz, uitstekende batterijduur en een zeer goede camera. Wat heeft hij nog meer in huis?

Lees verder na de advertentie.

Design

Samsung heeft eindelijk de balans gevonden tussen de grootte en het gewicht. De Galaxy S II is zo licht dat je het toestel vaak niet eens voelt en bij de Galaxy Nexus ligt het zwaartepunt niet erg logisch. De Galaxy S III verdeelt zijn gewicht over de gehele telefoon en ligt erg aangenaam in de hand. De grootte (een flinke handpalm vol) is niet voor iedereen weggelegd, maar je kunt niet ontkennen dat het toestel heel fijn aanvoelt. De bouwkwaliteit is een stuk beter dan de persfoto`s doen vermoeden. Dit komt grotendeels door de zilvergekleurde rand die de voor- en –achterkant met elkaar verbindt. De rand balanceert de ronde vormen van de Galaxy S III en zorgt voor een stevige grip. Het uiterlijk van het toestel is het meest verwant aan de Galaxy Nexus en Galaxy S.

De achterkant van de Galaxy S III is de achilleshiel van het toestel. AndroidPlanet kreeg het witte toestel en daar zie je na kort gebruik vette vingerafdrukken op die naarmate van tijd duidelijk zichtbaar worden. Dit komt omdat de achterkant een glossy afwerking heeft. Deze afwerking zorgt er ook voor dat het toestel soms te snel door je hand of uit je broekzak glijdt. Onder de glossy achterkant zit de flinke batterij van 2100 mAh (ter vergelijking: de HTC One X heeft 1800 mAh) en is plaats voor een micro-simkaart en microSD-kaart.

De Galaxy S III mag dan misschien een minder uitgesproken uiterlijk hebben dan het innovatieve design van de HTC One X, de algemene bouwkwaliteit is erg goed. De knoppen voelen stevig aan en omdat je de achterkant van je toestel kunt verwijderen, heb je meer mogelijkheden dan de One X biedt. Je kunt bijvoorbeeld de batterij vervangen, een grotere batterij of nieuw achterkantje aanschaffen en van microSD-kaart wisselen. De Galaxy S III heeft hierdoor een functioneler design dan de HTC One X, die door de bouw van het toestel toch wat aanpassingsmogelijkheden moet inleveren.

Scherm

De gehele voorkant van de Galaxy S III bestaat uit Gorilla Glass 2, een type glas dat geprezen wordt vanwege zijn krasbestendigheid en twintig procent dunner is dan de eerste versie. Gorilla Glass is inderdaad net een tandje sterker dan andere soorten glas, maar krast net zo snel als je een aantal zandkorrels op je scherm krijgt. De grootste verandering ten opzichte van de Galaxy S II is de grootte van het scherm. De Galaxy S III heeft een 4.8 inch scherm dat vrijwel de gehele voorkant siert. Zijn voorganger had een 4.3 inch scherm.

Samsung Galaxy S III - scherm

Het Super AMOLED-scherm met een schermresolutie van 1280 bij 720 pixels ziet er uitstekend uit, maar kent toch een klein nadeel ten opzichte van LCD-schermen van bijvoorbeeld de HTC One X. Hoewel de kleuren van AMOLED-schermen vaak dieper en mooier ogen, krijgt het scherm met een lage helderheid een blauw-grijzige waas. LCD-schermen hebben hier geen last van, maar kunnen weer wat fletser ogen door de minder sterke contrasten tussen felle en donkere kleuren. Je kunt geen verkeerde keuze maken met beide schermen, want door de hoge pixel-intensiteit van hedendaagse schermen kun je op de high-end toestellen alles haarscherp zien.

Samsung Galaxy S III - scherm

Toch benut Samsung het scherm niet altijd even optimaal. De automatische helderheidsinstellingen zijn standaard net iets te laag ingesteld, waardoor het scherm in de felle zon moeilijk te bekijken is. Ook schroeft Samsung in donkere omgevingen de helderheid zo erg omlaag dat het scherm snel die vervelende blauw-grijze waas krijgt.

Prestaties

Quadrant test Samsung Galaxy S III

De Galaxy S III blinkt uit door de prestaties van de hardware. Kort gezegd: dit toestel is een beest. In de Quadrant-test, een applicatie waarmee je verschillende aspecten van een toestel kunt meten, torent hij boven de Galaxy Nexus en Transformer Prime uit en zelfs het verschil met de HTC One X is aanzienlijk. In de praktijk voel je de snelheid van een quadcore-processor ook. De Galaxy S III start snel op (8 seconden voor een volledige reboot) en opent apps beduidend sneller dan zijn voorganger. Met name het wisselen tussen apps gaat erg soepel, waarbij de enige kanttekening is dat je maximaal vier processen op de achtergrond kunt draaien; het maximum van Ice Cream Sandwich. Daarom beschikt de Galaxy S III maar over 1GB aan ram-geheugen, net als de Galaxy Nexus, HTC One X en zelfs Galaxy S II hebben.

Het valt niet te ontkennen dat de quadcore-processor van de Galaxy S III een grote verbetering is, maar er zijn op dit moment nog maar weinig apps en games die van de vier processoren gebruik maken. Zelfs Ice Cream Sandwich is niet geheel geoptimaliseerd voor een quadcore-processor. Het verschil tussen een dualcore- en quadcore-processor zal dus niet zo groot zijn als het verschil tussen de Galaxy S I en II (van single naar dual-core processor), maar voelbaar is het zeker wel.

Software

Samsung Galaxy S III - knoppen

Het toestel beschikt over drie hardware-knoppen, waarvan één capacitieve home-knop. Dit hanteerde Samsung ook bij de Galaxy S II en houdt zich ondanks de druk van Google aan dezelfde drie knoppen. In plaats van Googles recente apps-knop beschikt de Galaxy S III over de menu-knop, waarmee je sneller bij instellingen en andere menu`s van apps komt. Als je de capacitieve home-knop voor een seconde ingedrukt houdt, krijg je de recente apps te zien. Je kunt dan wisselen tussen apps of juist apps afsluiten door ze naar links of rechts te swipen. Samsung heeft ook een handige `sluit alles`-knop toegevoegd, waardoor je alle apps afsluit en geheugen vrijmaakt.

De grootste prestatie van Samsung is het geüpdatete TouchWiz. De Galaxy S III bevat misschien een reeks aan onnodige apps (ook wel bloatware genoemd), maar het Galaxy S-toestel wordt elke keer weer een stukje gebruikersvriendelijker gemaakt. Een beginnend Android-gebruiker zal zeker een week nodig hebben om het toestel goed onder de knie te krijgen, maar mede door Ice Cream Sandwich gaat Samsung de goede kant op. De app-launcher is overzichtelijk en werkt snel en ook de quick toggles van Samsung verhogen de efficiëntie ten opzichte van het kale Android van Google. Daarbij kan de Galaxy S III met Facebook synchroniseren, waardoor je al je Facebook-foto`s en –contacten in één keer op je toestel hebt staan.

Een grote verandering in Samsungs TouchWiz is de toevoeging van speciale bewegingen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om degene te bellen met wie je op dat moment smst of mailt, door de Galaxy S III naar je oor te brengen. Een nadeel van deze functie is dat het niet bij apps als Gmail of WhatsApp wordt ondersteund, waardoor de daadwerkelijke functionaliteit erg beperkt is. Een ander voorbeeld is dat je een inkomende oproep kunt dempen door de telefoon om te draaien. De belangrijkste en meest interessante verandering is Smart Stay, een functie waardoor het scherm aanblijft zolang jij kijkt. En dit werkt verrassend goed. Met een dergelijk groot scherm lees je vaak langer dan de gemiddelde sluimertijd van vijftien seconden. De camera aan de voorkant kijkt na die vijftien seconden of jouw ogen nog open zijn en past zich hier op aan. Dit werkt wat minder goed in donkere omgevingen, maar tijdens het lezen van Pocket-artikelen in de trein kwam Smart Stay uitermate goed van pas.

Een leuke gimmick van Samsung is picture-in-picture video. Als je een video bekijkt, kun je deze verkleinen en over je homescreen slepen terwijl je de smartphone bedient. Als je een Twitter-bericht of e-mail ontvangt, is het mogelijk om de video in een ander gedeelte van het scherm te laten spelen. Echt heel functioneel is het niet, maar het laat wel de kracht van een quadcore-processor zien. Samsungs andere gimmick, de door henzelf bejubelde spraakherkenningsapp S-Voice, valt erg tegen. De `Siri van Samsung` herkent weinig woorden, geeft niet direct antwoord of leidt je constant naar Google. Het is leuk om aan S-Voice te vragen wat voor weer het vandaag wordt, maar dat ben je na een week ook wel weer zat.

Het is ook een tijdje zoeken naar Flipboard, de populaire nieuws-app die exclusief met de Galaxy S III werd geleverd. De app is namelijk niet op het toestel of bij Samsung Apps te bekennen. Je krijgt daarentegen wel het handige Swype en voor twee jaar 50GB opslagruimte bij Dropbox. Een cadeautje ter waarde van 160 euro.

Camera

De prestaties van de 8 megapixel-camera van de Galaxy S II waren al erg indrukwekkend, maar de Galaxy S III doet er nog een schepje bovenop. Het toestel maakt prachtige close-ups en duidelijke overzichtsfoto`s. Met name de autofocus is tijdens het fotograferen enorm handig, want het toestel schat heel goed in wat je wel en niet scherp op de foto wilt hebben. Met deze autofocus heeft de meest onhandige en amateuristische fotograaf (zoals ondergetekende) ook nog een kleine kans om een goede foto te schieten. De Galaxy S III beschikt tevens over de zero shutter lag van Ice Cream Sandwich, waardoor je tientallen foto`s in enkele seconden kunt schieten. Een andere handige functie is de continu-opname. Deze camera-functie kiest automatisch de beste foto uit een reeks van twintig foto`s die in één seconde wordt gemaakt.

Het opnemen van 1080p-video gaat redelijk. De kwaliteit is goed, maar door de actieve autofocus van de camera wordt het beeld vaak onscherp als je de Galaxy S III een heel klein beetje beweegt. Dit staat haaks op de gedetailleerde foto`s van het toestel, waar de autofocus juist wel goed zijn werk doet.

Batterij

Samsung Galaxy S III achterkant


De grote batterij van 2100 mAh is één van de sterkste punten van de Galaxy S III. Ik gebruikte het toestel een dag erg intensief en kwam er net de dag mee door. De Galaxy S III stond toen al 18 uur aan, waarvan het scherm ongeveer zes uur actief was. Dit is ruim voldoende voor de gemiddelde tot actieve gebruiker en een uitstekende prestatie voor een smartphone met een 4.8 inch scherm.

Conclusie Samsung Galaxy S3 Review

Samsungs grootste prestatie met de Galaxy S III is TouchWiz, dat mede door Ice Cream Sandwich een stuk gebruiksvriendelijker en overzichtelijk is geworden. De bouwkwaliteit, het grote scherm, de camera en de batterij zijn allemaal van hoge kwaliteit, waardoor het toestel de prijs van 690 euro zeker waard is. De prijs wordt echter iets minder aantrekkelijk als je op dit moment de Galaxy S II in je bezit hebt, want dat toestel is door de update naar Ice Cream Sandwich enorm verbeterd. De verschillen tussen de Galaxy S III en de Galaxy S II zijn groot, maar niet zo groot dat een nieuw toestel noodzakelijk is. Als je een nieuwe smartphone nodig hebt of gewoon het nieuwste van het nieuwste wil, is de Galaxy S III echt een aanrader. De grote concurrent HTC One X heeft een innovatiever design, iets duidelijker scherm en het speelse Sense 4.0, maar de Galaxy S III is functioneler, sneller en zakelijker. Daarnaast is de batterijduur van de Galaxy S III voor een dergelijk groot toestel op de Nederlandse markt onovertroffen. Samsung zet hun sterke Galaxy S-lijn door met de Galaxy S III, die weer op veel – maar helaas niet alle – vlakken de beste smartphone van dit moment is.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S3
Samsung Galaxy S3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu