Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Samsung Galaxy S4 Mini Review: interessante nieuwkomer omvangrijke Galaxy-lijn

Redactie
15 oktober 2014, 17:10
7 min leestijd
Samsung Galaxy S4 Mini Review: interessante nieuwkomer omvangrijke Galaxy-lijn

De Samsung Galaxy S4 Mini is vanwege zijn beperkte omvang voor veel Android-liefhebbers een interessante nieuwkomer in Samsungs omvangrijke Galaxy-lijn, lees hier onze uitgebreide review.

Lees verder na de advertentie.

De opkomst van de ‘phablets’ – steeds gigantischer wordende telefoons – is inmiddels in volle gang, maar er zijn ook nog genoeg mensen die een smartphone willen die prima in iedere broekzak past, en niet echt vrolijk worden van een scherm dat veel groter is dan 4 inch. De Galaxy S4 Mini is er om die behoefte te vervullen.

AndroidPlanet bekijkt of dit momenteel de beste keuze is voor liefhebbers van compactere toestellen, en komt tot de conclusie dat de Galaxy S4 Mini een erg mooie Android-smartphone is op broekzakformaat, maar wel een tikje aan de prijzige kant is. Voor die ietwat hoge prijs krijg je echter wel een telefoon met een prima amoled-scherm.

Design

Er moet wel meteen gezegd worden dat ‘compact’ een relatieve term wordt als je het gebruikt om de Galaxy S4 Mini te beschrijven. Het toestel is nog steeds 125 bij 61 millimeter groot, en met een dikte van 9 millimeter iets dikker dan zijn grotere broer, de Galaxy S4. Dit zijn verder wel prima afmetingen voor een telefoon met een scherm van 4,3 inch. Met een gewicht van slechts 107 gram heb je daarnaast een erg licht toestel in je broekzak of hand.

Het ontwerp van de Galaxy S4 Mini is helaas weinig verrassend. Als je smartphones in de was kon doen en ze ook konden krimpen, zou je al snel denken dat je met een gekrompen versie van de Galaxy S4 te maken hebt. Dat vlaggenschip had ook al geen verfrissend uiterlijk ten opzichte van zijn vorige generatie. Toen we de Galaxy S4 Mini naast een S3 Mini legden ter vergelijking, grepen we bovendien een paar keer mis op de redactie.

Dat wil niet zeggen dat de Galaxy S4 Mini er niet mooi uitziet. De telefoon is weliswaar vrijwel geheel van plastic, maar voelt stevig aan en ligt lekker in de hand. De ontgrendelknop zit op een handige plek aan de rechterkant, de volumeknoppen aan de linkerkant en je hoofdtelefoon gaat aan de bovenkant erin. Klein minpuntje: om een micro-sd-kaart of je simkaart te verwisselen, zul je de accu er even moeten uithalen. Ander irritatiepunt: de notificatieled is weggehaald.

samsung galaxy s4 mini review 2

Scherm

De Galaxy S4 Mini maakt gebruik van een super-amoled-scherm dat 4,3 inch groot is. De resolutie bedraagt hierbij 960×540 pixels, wat resulteert in ongeveer 256 pixels per inch. Vanaf ongeveer 320 ppi is het vrijwel onmogelijk om individuele pixels te zien, iets wat op de Galaxy S4 Mini met een beetje moeite dus nog wel lukt.

Als je van verzadigde kleuren houdt, zit je bij de Galaxy S4 Mini helemaal goed. De kleuren spatten van je scherm, maar ogen hierdoor niet echt natuurlijk. Het ziet er wel allemaal erg fris uit, mede dankzij het goede contrast van het scherm. Het enige minpunt is dat wit soms wat gelig oogt; als je het scherm heel erg van je hoofd wegdraait, verkleurt datzelfde wit ook wat.

Het is overigens wel opvallend hoe de helderheidsbalk werkt bij het de Galaxy S4 Mini. Beide uiteinden lijken opeens een versnelling te tonen bij het verhogen of verlagen van de helderheid. Dit heeft Samsung waarschijnlijk gedaan om bij het automatisch aanpassen van de helderheid en standaardstanden als 75 procent de accu zoveel mogelijk te sparen.

Hardware

samsung galaxy s4 mini review 3

Als je naar de binnenkant van de Galaxy S4 Mini kijkt, moet je concluderen dat het allemaal prima specificaties zijn, maar dat de prijs van het pakket wel een beetje aan de hoge kant ligt. De grootste verbetering ten opzichte van de Galaxy S4 is toch wel het feit dat de applicaties en skin van Samsung minder dan 3GB wegsnoepen van je beschikbare opslagcapaciteit. Dit is bij Samsungs meest recente vlaggenschip bijna het dubbele.

Het 1,5GB groot interne werkgeheugen zorgt er daarnaast voor dat het switchen tussen apps en navigeren door je foto’s en andere bestanden doorgaans erg soepel gaat. Het interne werkgeheugen van de Galaxy S4 Mini kan dus flink wat input verdragen. De dualcore-processor van 1.7GHz weet de meeste games bovendien soepel te draaien. Vertragingen traden bij de wandeling door onze collectie aan games nauwelijks op. De Galaxy S4 Mini ondersteunt eveneens bluetooth 4.0, infrarood en nfc. Drie erg fijne functies.

Software

De Galaxy S4 Mini draait op Android 4.2.2 en de vijfde versie van Samsungs eigen skin TouchWiz. TouchWiz neemt als vanouds het hele uiterlijk van je smartphone over, en neemt mensen die nog niet zoveel ervaring hebben met een nieuwerwetse telefoon enorm bij de hand. Alles wordt uitgelegd. Bij de eerste dagen dat je hem gebruikt, moet je veel kleine instructie-pop-ups wegdrukken. Er is zelfs een simpele modus die het hele uiterlijk van je toestel nog simplistischer maakt, stiekem een erg fijne optie voor mobiele digibeten.

Het grootste nadeel van deze aanpak is dat Samsung alles lijkt te willen veranderen, al is dat maar om het veranderen zelf. Er zijn daarnaast veel Samsung-apps meegeleverd waar de meeste gebruikers niet op zitten te wachten. Dan is er ook nog de enorm onoverzichtelijke manier waarop de instellingen van je telefoon zijn gesorteerd. Sommige belangrijke opties – zoals irritante toetsenbordgeluidjes uitzetten – zitten verstopt in een tab, achter een knop die bijvoorbeeld geavanceerd heet.

TouchWiz brengt natuurlijk wel enkele handige functies naar de Galaxy S4 Mini. De telefoon kan bijvoorbeeld zien of je je hoofd nog bij het scherm houdt of niet, zodat hij niet te snel of te traag op standby gaat. Andere functies van grotere broer Galaxy S4, zoals Air Gestures en Air View, zijn helaas niet aanwezig. Maar enkele daarvan zul je echt niet missen wat ons betreft en namen alleen maar onnodige interne opslagruimte in.

Camera

De camera van de Galaxy S4 Mini doet zijn werk prima, verlegt zijn focus wat ons betreft rap en schiet snel foto’s. Dit is natuurlijk het belangrijkste bij het vastleggen van een leuk moment. Niets is vervelender dan een passerend moment terwijl je camera aan het scherpstellen is.

De foto’s die dit overdag oplevert, zien er prima uit, maar net als bij veel andere Android-smartphones wordt de ruis in donkere omstandigheden erg goed zichtbaar. Voor het delen van je kiekjes op Facebook en Twitter is de Galaxy S4 Mini prima. Als je kwalitatieve foto’s wilt maken, zouden wij toch echt je eigen camera meenemen.

Het nemen van ‘selfies’ zonder op een knop te hoeven drukken kun je door simpelweg ‘cheese’ te roepen als de camera op jou gericht is. Hierdoor hoef je in principe geen gebruik te maken van de frontcamera van 1,9 megapixels, aangezien de normale camera van 8 megapixels net zo makkelijk op jezelf is te richten. Video’s schieten gaat met maximaal 720p. Hieronder is daar een voorbeeld van te zien.

Accuduur

Samsungs nieuwste Mini heeft een accu met een capaciteit van 1900 mAh. Hiermee komt je telefoon bij zwaar gebruik de dag redelijk door, als je hem iedere nacht aan de oplader legt uiteraard. Bij lichter gebruik zou je het twee dagen met de Galaxy S4 Mini uit kunnen houden. De accu is dus een prima middenmoter: niet bijzonder goed, zeker niet slecht.

Conclusie: Samsung Galaxy S4 Mini review

galaxy s4 mini 4

De Galaxy S4 Mini is een prima toestel van een handzaam formaat. De specificaties doen wat ze moeten doen; het toestel ligt prima in de hand en is lekker de licht; Samsungs TouchWiz is nog steeds overal aanwezig doch iets minder irritant op punten; de camera doet wat hij moet doen, en het scherm heeft een prima resolutie. Weinig wolkjes in zicht dus

Die paar wolkjes die we wel waarnemen, worden veroorzaakt door de prijs van Samsungs Galaxy S4 Mini. Je zult er namelijk circa 400 euro voor moeten neerleggen, een prijs waarvoor je ook enkele erg mooie modellen van andere fabrikanten kunt vinden. Samsungs grootste concurrent wordt natuurlijk de HTC One Mini, de kleinere HTC One-variant die vanaf september verkrijgbaar is.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S4 Mini
Samsung Galaxy S4 Mini

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu