De Galaxy S5 Mini is de mini-variant van Samsungs vlaggenschip, de Galaxy S5. De mini-versie wordt tegen een lagere prijs verkocht, maar heeft ook minder krachtige hardware dan zijn grotere broer. Hoeveel krijg je voor de prijs die je voor deze goedkopere mini-versie betaalt? Lees het in deze Galaxy S5 Mini Review.
Lees verder na de advertentie.
Design en scherm
Het uiterlijk van de Galaxy S5 Mini is vrijwel gelijk aan die van zijn broer. Hij heeft een zilverkleurige rand rondom de behuizing en de voorkant bestaat helemaal uit glas. Aan de voorzijde vind je de home-, terug- en multitask-knop. De achterkant is gemaakt van kunststof en heeft, net als de Galaxy S5, een stippenmotief. Het materiaal van de achterkant voelt ietwat stroef aan en ligt hierdoor fijn in de hand. Ook zie je niet snel vingerafdrukken door het gebruik van mat materiaal. De achterkant is tevens verwijderbaar, waardoor je een extra accu kunt meenemen of de accu kan vervangen wanneer ‘ie kapot is.
Het scherm van 4,5 inch heeft een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Deze hd-resolutie is prima voor het formaat scherm, waarbij je geen individuele pixeks kunt waarnemen. Het scherm betreft een amoled-scherm, waardoor kleuren zeer intens en daarmee wat verzadigd ogen. Dit is bijvoorbeeld fijn voor het bekijken van video’s en foto’s, die daarmee meer van het scherm spatten. Ook de kijkhoeken van de Galaxy S5 Mini zijn prima en door het gebruik van een amoled-scherm is de smartphone ook in de buitenlucht nog goed te bekijken.
De Galaxy S5 Mini beschikt tevens over een vingerafdrukscanner die door enkele softwareupdates sneller en stabieler werkt. Onze vingerafdruk werd vaker herkend dan toen wij de Galaxy S5 aan het testen waren. Ook is er een hartslagmeter aan de achterzijde te vinden, precies naast de flitser. Deze wordt door Samsung gecombineerd met zijn S Health-app, waarmee je jouw gezondheid kunt meten. Je hartslag is hier een belangrijk onderdeel van. Daarnaast is het toestel geheel water- en stofdicht.
Hardware en accuduur
De Galaxy S5 Mini is voorzien van een 1,4GHz quadcore-processor, 1,5GB aan werkgeheugen en 16GB aan interne opslagruimte dat met een micro-sd-kaart kan worden uitgebreid. De prestaties zijn hierdoor grotendeels in orde, hoewel ik hier en daar enkele haperingen opmerkte. Dit gebeurt met name tijdens het wisselen tussen apps en het navigeren door de TouchWiz-software van Samsung. Je merkt dat de TouchWiz-skin zwaar is en Android met zijn vele functies onnodig verlangzaamt.
De accu van 2100 mAh biedt genoeg energie om de dag door te komen, maar het toestel moet ook met normaal gebruik aan het einde van de dag aan de oplader. Als je ‘m intensief gebruikt, kan het voorkomen dat de smartphone rond negen uur ‘s avonds alweer aan de oplader moet. Je kunt wel de energiebesparende modus `Ultra Power Saving Mode` aanzetten, om met een paar procent van de accu nog enkele uren je smartphone te gebruiken voor onder andere sms`en en bellen. Zo ben je altijd bereikbaar, ook in geval van nood.
Software
Vanuit de doos draait de Galaxy S5 op Android 4.4 KitKat, op moment van schrijven de meest recente Android-versie. Dat merk je aan kleine aspecten van het besturingssysteem, zoals de notificatiebalk die meekleurt met hetgeen dat op het scherm gebeurt. Het is echter TouchWiz die voor een soms veel te drukke en overzichtelijke interface zorgt. Dit zie je bijvoorbeeld aan het instellingenmenu, waar je door tientallen opties kunt scrollen. Er lijkt bijna geen einde aan te komen.
Het is fijn dat Samsung met Android 4.4 KitKat de notificatiebalk een flinke update heeft gegeven. Deze oogt nog steeds vrij onoverzichtelijk, maar het design is nu op zich best fraai. Daarbij is het app-menu ook een stuk kleurrijker. Het kleinere scherm van de Galaxy S5 Mini vormt geen probleem bij het besturen van de smartphone, alleen zijn sommige menu’s wel erg druk door de relatief minder beschikbare schermruimte.
De Galaxy S5 Mini heeft net als de Galaxy S5 ook de beschikking over de sport-app S Health. De app laat je je (sport-)activiteiten bijhouden en deze in een soort dagboek raadplegen. Zo kun je S Health activeren als je gaat hardlopen of fietsen, invoeren wat je hebt gegeten en checken hoe het is gesteld met je gewicht. In de app kun je ook jouw hartslag meten. De meest gebruikte functie van de S Health-app is de stappenteller, die bijhoudt hoe actief je op een dag bent geweest. In onze testen houdt de stappenteller redelijk bij hoeveel stappen je hebt gezet. Het valt echter op dat ik tijdens achter de pc zitten ook enkele stappen heb gezet. Dat komt waarschijnlijk omdat ik met mijn benen aan het bewegen was.
Camera
Foto`s worden geschoten met een 8 megapixel-camera en 2,1 megapixel-camera aan respectievelijk de achter- en voorkant. De camera aan de achterzijde heeft een ledflitser, zodat je ook in het donker kunt fotograferen. De frontcamera is prima voor het maken van selfies om via Snapchat te versturen of om te videobellen via Skype.
De kwaliteit van de foto’s is goed. De 8 megapixel-camera zorgt voor redelijk gedetailleerde kiekjes en kan met de automatische instellingen van de camera-app snel goede foto’s maken. Daarmee is de camera voldoende voor je dagelijkse kiekjes die je op Facebook of Twitter wilt zetten, maar ook om in hoge kwaliteit af te laten drukken.
Conclusie Galaxy S5 Mini Review
De Galaxy S5 Mini heeft een adviesprijs van 479 euro. Dat is vrij hoog voor hetgeen dat je krijgt. Er zijn concurrenten die betere smartphones voor een lagere prijs uitbrengen, zoals de Moto G. Die is flink goedkoper, maar levert vrijwel niets in op hardware en draait een kale versie van Android die over het algemeen als sneller wordt ervaren. En dan is de prijs van de Galaxy S5 Mini ons eigenlijk te hoog. Mocht je graag een Samsung-toestel willen of het design van de Galaxy S5 erg mooi vinden, dan is de Galaxy S5 Mini een goede keuze. Het scherm, de bouwkwaliteit en camera zijn goed en dat de smartphone water- en stofdicht is en een vingerafdrukscanner heeft, zijn grote pluspunten. Ook ondersteunt de Galaxy S5 Mini 4G-netwerken, waardoor je gebruik kunt maken van een abonnement met het snelste mobiele internet. Ook dat is een groot voordeel voor potentiële kopers.