De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Samsung Galaxy S6 Edge+ Review: gewaagde keuze is geslaagd

Redactie
16 september 2015, 13:30
8 min leestijd
Samsung Galaxy S6 Edge+ Review: gewaagde keuze is geslaagd

Reviewscore

8,5

De Galaxy S6 Edge+ wordt de nieuwe Galaxy Note. De grote smartphone is stijlvol en trekt met beide gebogen schermranden de aandacht. En het ontbreken van een stylus? Dat is geen groot gemis.

Lees verder na de advertentie.

Een stylus is dé kenmerkende eigenschap van de nieuwe Galaxy Note 5, die vooral populair is in Azië en de Verenigde Staten. In Europa kopen consumenten met name smartphones uit de Galaxy S-lijn van Samsung. De Galaxy S6 Edge zorgde voor een onverwachts succes: zelfs Samsung had de hoge vraag niet verwacht en kon de productie van de Edge-schermen niet snel genoeg omhoog schroeven om aan de vraag te voldoen.

De meest logische keuze voor Samsung na dit onverwachtse succes is om een grotere variant van de Edge-smartphone uit te brengen, waarmee Samsung zich in Nederland en België duidelijk richt op zowel de Galaxy S-lijn als het Edge-design.

Samsung Galaxy S6 Edge+ review

Design en scherm

De Galaxy S6 Edge+ is grotendeels een grotere variant van de Galaxy S6 Edge. Beide smartphones beschikken over het nieuwe kenmerkende Samsung-design: een glazen voor- en achterzijde die bij elkaar worden gehouden via een metalen frame. Volgens Samsung zijn de gebruikte materialen “sterker en krasbestendiger” dan bij de Galaxy S6 Edge, en ook de schermranden zijn dunner.

s6edgeplus1

Het toestel voelt verrassend slank aan. Ik kan nog steeds niet met mijn rechterduim bij de linker bovenhoek, maar het toestel is wel dun genoeg om met de rechterduim een groot gedeelte van de linkerkant van het scherm te bereiken. De gebogen Edge-randen zorgen er wel voor dat het toestel tijdens het vasthouden een beetje in de hand snijdt, waardoor ‘ie wat minder prettig in de hand ligt dan andere smartphones.

De voorkant bestaat uit een 5,7 inch amoled-scherm met een QHD-resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Het scherm oogt prachtig: goede kijkhoeken en dito kleurreproductie. Door de gebogen schermranden swipe je fijn vanaf de buitenkant naar binnen, wat handig is bij alle apps die gebruikmaken van het hamburgermenu. Bij het bekijken van video’s kunnen de Edge-randen een beetje in de weg zitten, omdat het beeld wordt gebogen en er glinsteringen ontstaan. Dat is echter maar een klein detail.

s6edgeplus6

De functies van de gebogen Edge-schermranden zijn bij de Galaxy S6 Edge+ uitgebreid. Door over de rechter gebogen zijkant te swipen, roep je de nieuwe People-widget op. Hier vind je jouw vijf favoriete contactpersonen, die je nu op meer manieren kunt bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van een foto, waarbij de ontvanger kan zien hoe jij iets op de foto tekent. Deze feature werkt vooralsnog alleen tussen Samsung-gebruikers. Daarnaast kun je over de People-widget swipen om je vijf favoriete apps te zien, die je naar eigen wens kunt instellen.

Hardware en accuduur

Onder het grote scherm is dezelfde vingerafdrukscanner te vinden als de huidige Galaxy S6 en S6 Edge, die snel werkt door er enkel op te drukken. Verder is de smartphone voorzien van dezelfde hardware als de Galaxy S6 Edge: een Exynos 7-chip met een octacore-processor (vier keer 2,1GHz, vier keer 1,5GHz) en 32 of 64GB aan opslagruimte. De belangrijkste veranderingen zijn 4 in plaats van 3GB werkgeheugen en een 3000 mAh-accu in plaats van 2600 mAh.

s6edgeplus2

Door de grotere accu heeft de smartphone een soortgelijke accuduur als de Galaxy S6. Met intensief gebruik haal je het einde van de dag, maar dan moet het toestel wel aan de oplader. Met name bij het bekijken van video’s laat de Galaxy S6 Edge+ zien dat ‘ie een prima accuduur heeft, omdat alle donkere kleuren minder energie verbruiken dan de felle kleuren.

De Galaxy S6 Edge+ laadt ook een stuk sneller op dan andere Samsung-toestellen. Zo hoef je ‘m maar voor een halfuur met een usb-kabel te vinden om ongeveer de helft van de accu te vullen. Daarnaast heeft Samsung de snelheid van draadloos opladen verbeterd, waarmee de Galaxy S6 Edge+ zo’n 27 procent sneller draadloos oplaadt dan de Galaxy S6 Edge.

s6edgeplus3

Of de Galaxy S6 Edge+ opnieuw de RAM-bug van de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge heeft – waardoor het werkgeheugen heel snel vol raakt -, blijft onduidelijk. “We werken continu aan het verbeteren van de software en de ervaring voor onze gebruikers”, zo laat Samsung. Bij het testen van de Galaxy S6 Edge+ werkte het toestel snel en soepel, mede door de extra GB aan werkgeheugen.

Software

De Galaxy S6 Edge+ draait vanuit de doos op Android 5.1 Lollipop met Samsungs eigen TouchWiz-skin. Die is nog steeds enorm zwaar, waardoor de 4GB aan werkgeheugen  niet overdreven is. Het voordeel van TouchWiz is dat Samsung wel enkele handige features toevoegt, zoals de ‘normale’ stille modus van de vorige Android-versies en de mogelijkheid om zijn software helemaal naar eigen wens aan te passen. Zo is er een stock Android-thema, waarmee de smartphone oogt als een Nexus-toestel. Hierdoor kunnen liefhebbers van stock Android toch nog een kaal ogende Android-variant draaien en tegelijkertijd de hardware van de Galaxy S6 Edge+ gebruiken.

Een grote vernieuwing binnen TouchWiz is het nieuwe SideSync, de software van Samsung waarmee gebruikers hun smartphone met de pc of laptop kunnen verbinden. Met SideSync kunnen Samsung-bezitters via hun pc of laptop reageren op alle meldingen die binnen komen, zoals WhatsApp’jes. Een belangrijk onderdeel van SideSync is de volledige mirroring-functie, waarmee gebruikers het scherm van hun toestel op de pc of laptop zien. Zo kun je bijvoorbeeld Android-games vanaf je smartphone op de pc spelen.

Iedereen aan de Samsung Pay?

De Galaxy S6 Edge+ is standaard voorzien van Samsung Pay, de betaaldienst van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Samsung Pay werkt op twee verschillende manieren: via nfc en via de magneetstrip van de betaalterminal. Met name dat laatste is interessant. Samsung Pay kan, mits de smartphone het ondersteunt, contact maken met de magneetstrip op betaalterminals om een betaling te voltooien. Hiermee zijn eigenlijk alle betaalterminals in Nederland geschikt voor Samsung Pay.

SAMSUNGPAY

Zodra de Galaxy S6 Edge+ contact met een betaalterminal detecteert, verschijnt aan de onderzijde van het scherm een afbeelding van één van jouw gekoppelde betaalpassen die je omhoog kunt swipen. Hier heb je de mogelijkheid om de gewenste pas te selecteren. Om de betaling te voltooien, moet de gebruiker zichzelf identificeren middels een vingerafdruk. De kaarten worden daarbij versleuteld als tokens opgeslagen, waardoor misbruik wordt tegengegaan. Samsung Pay wordt in samenwerking met Mastercard aan het einde van dit jaar naar Nederland gebracht.

Camera

De Galaxy S6 Edge+ beschikt over dezelfde twee camera’s al zijn kleinere varianten: een 16 en 5 megapixel-camera aan respectievelijk de achter- en voorzijde. De camera’s behoren tot de beste uit de huidige smartphone-lijn. De camera aan de achterzijde is voorzien van optische beeldstabilisatie en een dubbele ledflitser. Met eerstgenoemde leg je ook bewegende objecten scherp vast, met de dubbele ledflitser moeten foto’s die zijn genomen in het donker natuurlijker ogen. Ook zijn we erg te spreken over de 5 megapixel-selfiecamera: door de diafragma van f/1.9 kun je goede en duidelijke breedbeeldselfies schieten.

s6edgeplus-foto

Samsung heeft bij de Galaxy S6 Edge+ ook extra functies aan de camera-app toegevoegd, zoals een softwarematige stabilisatie tijdens het opnemen van video of de mogelijkheid om slowmotion-video’s te maken. De camera is sowieso een belangrijk onderdeel van het nieuwe TouchWiz, want het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft een livestreaming-optie aan de software toegevoegd. Hiermee is het mogelijk om met één druk op de knop via YouTube een live-uitzending te starten. Daarvoor werkt Samsung samen met Google. Tijdens onze testen ging het livestreamen goed, waarbij zowel het apparaat dat streamde als het apparaat dat de stream ontving met wifi waren verbonden.

Accessoires

Samsung heeft gelijktijdig met  de Galaxy S6 Edge+ ook enkele accessoires uitgebracht, waarvan er één rechtstreeks uit het Blackberry-tijdperk lijkt te stammen: een heus fysiek toetsenbord. Het toetsenbordaccessoire werkt samen met een case en klikt magnetisch aan de case vast. Zodra het toetsenbord op het scherm van de smartphone wordt geplaatst, past het scherm zich automatisch aan en kun je op de fysieke knoppen drukken om te typen.

galaxys6edgeplus-8

Het lukt mij niet om er snel en comfortabel op te typen, mede door het forse formaat, maar het is leuk dat Samsung consumenten de keuze geeft. Wanneer je het toetsenbord niet gebruikt, klik je het vast aan de achterzijde.

galaxys6edgeplus-7

Ook zijn er  glitterachterkantjes in diverse kleuren, die je aan de achterzijde van de Galaxy S6 Edge+ kunt vastmaken. De achterkantjes bieden bescherming en fleuren de smartphone wat op. Mogelijk wil Samsung met de achterkantjes wat meer opties bieden om de grote smartphone wat persoonlijker te maken. Het design van de Galaxy S6 Edge+ is, vergeleken met de vorige Galaxy Note’s, wat zakelijker.

Conclusie  Galaxy S6 Edge+ review

Samsung maakt indruk met de Galaxy S6 Edge+, die er net als de vorige Samsung-vlaggenschepen fraai uitziet. De grote smartphone voelt opvallend slank aan en de updates die Samsung doorvoert in zijn software zijn prettig. Daarnaast zijn we te spreken over het Edge-design, dat er cool uitziet en enkele handige features biedt. Niet alleen de People-widget is sterk verbeterd, ook licht de smartphone via de Edge-randen handig op als ‘ie met zijn scherm op de tafel ligt.  Het is een gewaagde zet om de nieuwe Galaxy Note in Nederland en BelgiĂ« te vervangen door de Galaxy S6 Edge+. De smartphone is met 799 euro voor de 32GB-variant wel iets goedkoper gemaakt dan de Galaxy S6 Edge aanvankelijk kostte, waarmee Samsung hoopt het succes van de Edge-toestellen vast te blijven houden. De Plus-variant mag dan niet erg vernieuwend zijn, Samsungs stap om van dit toestel dĂ© grote smartphone van 2015 te maken is bijzonder. En de stylus van de Note hebben we geen seconde gemist.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S6 Edge Plus
Samsung Galaxy S6 Edge Plus

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu