De Samsung Galaxy S6 Edge is een toestel waar we lang naar hebben uitgekeken. Het combineert een onderscheidend design met een display om van te watertanden en specs die de concurrentie omver blazen. Maar is de smartphone in de praktijk echt zo goed?
Lees verder na de advertentie.
Design: de mooiste Samsung-smartphone in jaren
Het meest opvallende aan het design van de Samsung Galaxy S6 is de aflopende schermrand. Of liever gezegd schermranden, want in tegenstelling tot de Galaxy Note Edge lopen nu beide zijden van het display iets af. Daardoor oogt de Galaxy S6 Edge een stuk symmetrischer en of het scherm nu aan- of uitstaat, het toestel ziet er hoe dan ook schitterend uit. Het is zonder twijfel de mooiste smartphone die Samsung in jaren heeft gemaakt, wat mede te danken is aan de gebruikte materialen.
Het frame van het toestel is namelijk niet gemaakt van plastic, maar van stevig metaal dat enkel wordt onderbroken door de antennestrips aan de boven- en onderzijde. De voor- en achterzijde zijn ditmaal voorzien van een laagje Gorilla Glass 4, dat nog beter bestand is tegen krassen en beschadigingen. Door het glas is de Galaxy S6 Edge een magneet voor vingervlekken, maar ook na enkele dagen intensief gebruik zijn er geen krasjes op de behuizing te zien.
Dankzij de bijzondere vorm heeft de Galaxy S6 Edge ook meer een eigen smoel dan de Galaxy S6, die volgens velen te veel lijkt op de iPhone 6. Bovendien heeft de schermrand enkele geinige functies. Zo kun je instellen dat er op de linker- of rechterzijde informatie wordt getoond als je – wanneer het scherm is uitgeschakeld – over de rand wrijft. Hierbij kun je denken aan notificaties, het weer, de tijd en zelfgekozen rss-feeds. Ook kan de schermrand bij een telefoonoproep in een bepaalde kleur oplichten, zodat je weet wie er belt. Dan moet het toestel overigens wel met het scherm naar beneden op de tafel liggen.
Helaas is het niet (zoals bij de Galaxy Note Edge) mogelijk om snelkoppelingen naar veelgebruikte apps op de schermrand te plaatsen. En als je het scherm inschakelt, is de enige toegevoegde waarde dat je met een swipebeweging je favoriete contacten snel kunt bereiken. Enorm nuttig is de toevoeging van de gebogen schermranden dus niet. Zeker als je nagaat dat de randen bij het bekijken van video’s zorgen voor een lichte vertekening en spiegeling van het beeld. Enorm storend is dat niet, maar het is wel iets om rekening mee te houden als je overweegt 150 euro extra uit te geven voor de Edge-variant van de Galaxy S6.
De aflopende schermranden geven de Galaxy S6 Edge een unieke uitstraling
Tot slot is de cameralens die iets uitsteekt aan de achterkant een veelbesproken punt van zowel de Galaxy S6 als S6 Edge. We hadden liever gezien dat deze minder uitsteekt, maar dan was de S6 Edge waarschijnlijk niet zo dun (7 millimeter) geweest. Bovendien ligt het toestel plat op de tafel zeer stabiel, en dat is bij de HTC One M9 wel anders.
Scherm: prachtig met een indrukwekkende resolutie
Het scherm is de grootste blikvanger van de Galaxy S6 Edge en eenmaal ingeschakeld maakt het nog meer indruk. Het toestel maakt gebruik van hetzelfde 5,1 inch super-amoled-scherm als de Galaxy S6, met een indrukwekkende schermresolutie van 2560 bij 1440 pixels. De resolutie is hetzelfde als die van de Galaxy Note 4, maar omdat het scherm iets kleiner is, bevinden zich nu 577 pixels op één inch. Het is onmogelijk om afzonderlijke beeldpunten te onderscheiden en zowel de interface als foto’s en video’s ogen enorm scherp.
Bovendien is het scherm bijzonder helder en kleurrijk. In de meeste gevallen voldoet de automatische helderheid prima, maar schroef je deze op tot het maximum, dan komt de helderheid uit op 553 nits. Dat iets beter dan de Galaxy Note 4 (468 nits) en LG G3 (455 nits) en het beeld is prima afleesbaar, zelfs als er veel zonlicht op schijnt. Ook de kijkhoeken van het scherm zijn – zoals we van Samsung gewend zijn – uitstekend. Als eerder gezegd is er aan de randen van het scherm een lichte vertekening zichtbaar, die vooral opvalt bij een witte achtergrond. Erg storend is dat echter niet.
Tot slot is de kleurweergave beter dan die van eerdere Samsung-toestellen met super-amoled-schermen. Zwart is nog steeds diepzwart, maar kleuren als blauw, rood en groen worden waarheidsgetrouwer weergegeven.
Hardware: efficiënt en enorm krachtig
In aanloop naar de release van de Galaxy S6 en S6 Edge gingen geruchten dat Samsung de Qualcomm Snapdragon 810-chip zou implementeren. Uiteindelijk heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant ervoor gekozen een eigen chip te ontwikkelen, aangezien die van Qualcomm last zou hebben van oververhitting.
Net als de Snapdragon 810 is de Exynos 7420-chip in de Edge voorzien van vier Cortex A57-kernen die draaien op 2,1GHz en vier Cortex A53-kernen met een maximale kloksnelheid van 1,5GHz. De Exynos 7420 is echter gemaakt op 14nm, wat de chip efficiënter moet maken. Gecombineerd met 3GB aan werkgeheugen en een Mali T760-gpu moet de Edge zowel energiezuinig als krachtig zijn.
Het is vrijwel onmogelijk om de interface aan het haperen te krijgen
In de praktijk is dat inderdaad het geval. Ondanks de hoge QHD-resolutie en een groot aantal actieve apps is het lastig om het toestel aan het haperen te krijgen. Wisselen tussen homescreens, de camera, browser en diverse apps gaat altijd vloeiend en ook met zware 3D-games (wij testten het nieuwste deel in de Need for Speed-serie) heeft het toestel geen moeite. Hetzelfde geldt voor het bekijken van 4K-video’s in YouTube; ze laden snel in en zijn werkelijk een genot om te kijken op het scherpe amoled-display.
Wel is het goed om voor aanschaf te bepalen hoeveel opslagruimte je nodig denkt te hebben. De Edge is verkrijgbaar met 32, 64 of 128GB geheugen en dit is niet uit te breiden met een micro-sd-kaartje. Ga je voor het 32GB-model, dan blijft er ongeveer nog 23GB over voor apps en media. Dat zal voor de meeste gebruikers voldoende zijn, maar powerusers kunnen beter voor het 64 of 128GB-model gaan.
Net als de S6 is de S6 Edge een enorm toekomstbestendige smartphone. Naast een vlotte processor en genoeg werkgeheugen is er namelijk ook ondersteuning aan boord voor lte categorie 6, wifi 802.11 a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1 en nfc.
Tot slot is de vingerafdukscanner in de homeknop sterk verbeterd. Je hoeft niet meer te swipen, maar het is genoeg om je vinger op de knop te houden om het toestel te ontgrendelen. Het scannen gaat vrijwel altijd in één keer goed en is een uitstekende manier om de Edge extra te beveiligen.
Software: opgeruimd staat netjes
Ook op het vlak van software heeft Samsung het nodige veranderd en verbeterd. De Galaxy S6 Edge draait uit de doos op Android 5.0.2 met een lichtere en versimpelde versie van TouchWiz. Het instellingenvenster is nog steeds uitgebreid, maar het aantal opties is teruggebracht van 60 (bij de Galaxy S5) tot 31. Bovenin de instellingen staan veelgebruikte opties voor bijvoorbeeld het display en thema’s (die je ditmaal ook kunt downloaden) en rechtsboven is een zoekfunctie voor het vinden van specifieke functies.
Bovendien is het kleurgebruik in de menu’s een stuk rustiger en meer in lijn met het design van Android Lollipop. Er zijn nog steeds toevoegingen als het parralaxeffect die niet per se nodig zijn, maar gelukkig ook niet al te veel afleiden. Het nieuwe TouchWiz is meer gericht op functies die echt iets toevoegen, zoals het draaien van twee apps tegelijkertijd via het multitaskvenster. Gimmicks en kleurrijke wallpapers hebben plaatsgemaakt voor volwassen thema’s en prachtige widgets.
Wel is het zo dat de systeemsoftware van Samsung nog steeds een grote hap neemt uit de beschikbare opslagruimte. Van de 32GB op ons testtoestel wordt 9GB ingenomen door het systeem en de apps die Samsung meelevert. Enkelen hiervan, zoals de Samsung Go-widget die nieuws en media toont, zijn te verwijderen, maar het gros niet. Zo kun je de Microsoft-apps OneDrive, OneNote en Skype alleen uitschakelen, maar niet volledig van het toestel wissen. Dit kan enkel door het toestel te rooten en een app als Titanium Backup te gebruiken; niet iets voor doorsnee gebruikers.
De meegeleverde apps zitten gelukkig niet de gebruikerservaring van de Galaxy S6 Edge in de weg, want die is gewoon prima. Het toestel voelt enorm vlot, heeft talloze snelle opties voor telefonie, fotografie en multitasking en de interface zit stukken slimmer in elkaar dan bij eerdere Samsung-toestellen.
Camera: simpel in gebruik, krachtige prestaties
Samsung voorziet zijn topmodellen altijd van prima camera’s en de Galaxy S6 Edge is wat dit betreft geen uitzondering. Aan de achterkant is dezelfde 16 megapixel-camera te vinden als op de Galaxy Note 4, al heeft de camera nu een diafragma van f/1.9, waardoor hij meer licht opvangt en beter presteert in situaties met weinig licht. Bovendien heeft de camera een snelle autofocus, krachtige ledflitser en optische beeldstabilisatie voor vloeiende filmpjes.
Het starten van de camera-app gaat sneller dan ooit en door twee keer op de homeknop te drukken kun je hem snel openen. Vervolgens kun je meteen een foto of video schieten en met een druk op de knop wisselen tussen de front- en backcamera. De camera schiet in de automatische stand uitstekende plaatjes en lijkt iets te zijn versimpeld.
In de normale stand kun je namelijk wel de (video)resolutie aanpassen, hulplijnen voor fotografie en de flitser instellen, maar niet bijvoorbeeld de iso-waarde, witbalans en belichting aanpassen. Wil je deze opties wel, dan kun je kiezen voor de professionele stand. Daarnaast is er nog een stand voor panoramafoto’s, filmen in slowmotion en het vastleggen van snel bewegende objecten. Laatstgenoemde is handig voor het in beeld brengen van bijvoorbeeld sportwedstrijden.
De kwaliteit van zowel foto’s als video’s is uitstekend. Plaatjes zien er scherp en gedetailleerd uit, en zijn een stuk kleurrijker dan de foto’s die de camera van de HTC One M9 schiet. Ook met tegenlicht of in donkere ruimtes weet de camera genoeg detail vast te leggen, zonder duidelijk zichtbare ruis. Hetzelfde geldt voor video’s; je kunt opnemen in 4K met 30 beeldjes per seconde en resulterende video’s zien er vloeiend en fraai uit. De camera kan in slowmotion filmen met 120 frames per seconde, al daalt de resolutie dan wel naar 720p.
Ook over de frontcamera van de Galaxy S6 Edge zijn we te spreken. Deze heeft weliswaar geen flitser, maar wel een diafragma van f/1.9 en de mogelijkheid om scherpe (breedbeeld) selfies te schieten. Ook is het mogelijk om te videobellen in full-hd. De kwaliteit is natuurlijk minder dan die van de camera aan de achterkant, maar ruim voldoende voor de meeste gebruikers.
Accuduur
De Galaxy S6 Edge heeft een 2600 mAh-accu, die net iets groter is dan de accu van de Galaxy S6 (2550 mAh). In de praktijk presteren de toestellen wat accuduur betreft vrijwel hetzelfde; na circa anderhalve dag gemiddeld gebruik moeten ze weer aan de oplader. Op dit vlak leggen de S6 en S6 Edge het af tegen de Sony Xperia Z3, die het met gemak twee dagen zonder tussentijds opladen volhoudt. Kanttekening is wel dat het toestel van Sony een grotere 3100 mAh-accu en een lagere 1080p-schermresolutie heeft.
Slecht is de accuduur allerminst en als je de schermhelderheid iets lager zet, kun je deze nog iets oprekken. Bovendien zijn er twee energiebesparende modi om in te stellen. De normale spaarstand beperkt de snelheid van de processor, verlaagt de helderheid van het display en schakelt de trilling en verlichting van knoppen uit. De extra energiebesparende stand, die we nog kennen van de Galaxy S5, pakt het rigoureuzer aan en maakt het beeld monochroom.
Met deze modus heb je alleen nog toegang tot de belangrijkste apps (waaronder WhatsApp, de browser en telefoon-app) en je mobiele dataverbinding en kun je met een minimaal accupercentage nog uren vooruit. Vooral voor noodgevallen is dit een onmisbare functie, en we zijn blij dat hij ook bij de Galaxy S6 Edge weer aanwezig is.
Conclusie Samsung Galaxy S6 Edge Review
De Samsung Galaxy S6 Edge is zonder twijfel de mooiste en krachtigste smartphone die Samsung tot nu toe heeft gemaakt. Het toestel heeft een prachtig en onderscheidend design en beschikt over een scherp display en uitstekende hardware. Ook de software en interface zijn sterk verbeterd, waardoor de Edge enorm prettig is gebruik is. Dat gezegd hebbende is de meest in het oog springende feature van de Edge – het scherm dat aan beide kanten afloopt – weinig functioneel. Veel meer dan notificaties en de tijd checken kun je er niet mee, waardoor de meerprijs van het toestel lastig is te rechtvaardigen. Qua mogelijkheden en prestaties is het toestel namelijk identiek aan de Galaxy S6, die voor 150 euro minder wordt verkocht en daarmee een stuk aantrekkelijker is.
Samsung Galaxy S6 Edge bestellen
Hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een Samsung Galaxy S6 Edge met abonnement.

Samsung Galaxy S6 Edge prijzen vergelijken
Bekijk productWil je de Galaxy S6 Edge zonder een abonnement aanschaffen, dan kun je in de Samsung Shop terecht. Check de prijzen hieronder:
![]() €849,- Meer info | ![]() €949,- Meer info | ![]() €1049,- Meer info |