Met de Galaxy S6 heeft Samsung eindelijk een vlaggenschip in zijn portfolio dat beschikt over een metalen behuizing. Maar biedt het toestel meer dan alleen een mooi uiterlijk? In deze Samsung Galaxy S6 review staan we daarbij stil.
Lees verder na de advertentie.
Focus op design
Het heeft even geduurd, maar dit jaar brengt Samsung eindelijk een vlaggenschip uit (of strikt genomen twee) met een design dat bij die naam past. Voorgaande toestellen in de Galaxy S-reeks waren weliswaar populair en introduceerden nieuwe innovaties en een prettige gebruikerservaring, maar over de bouwkwaliteit liepen de meningen uiteen. De Galaxy S5 was bijvoorbeeld stof- en waterbestendig, maar het vele plastic en de achterkant met putjesmotief gaven het toestel een goedkope uitstraling.
Hoe anders is dat bij de Galaxy S6. De smartphone is voorzien van een frame van metaal en een voor- en achterkant die bestaat uit glas. Hij voelt daardoor een stuk steviger en duurzamer aan en dankzij de laag Gorilla Glass 4 hoef je je niet druk te maken over eventuele krassen of beschadigingen.
Het toestel is perfect afgewerkt en voelt ondanks de geringe dikte (6,8 millimeter) en het lage gewicht (138 gram) degelijk aan. Mocht je je toch zorgen maken, dan heb je de optie om één van de vele hoesjes aan te schaffen die Samsung gelijktijdig met de S6 uitbrengt.
Maar om eerlijk te zijn zou zo’n hoesje afbreuk doen aan het fraaie design van de smartphone. Vooral de S6 Edge – het broertje van de S6 met de aflopende schermranden – ziet er uniek en innovatief uit. De randen bieden niet zoals bij de Galaxy Note Edge de optie om apps en snelkoppelingen in te stellen, maar je kunt wel met een swipe over het scherm notificaties, de tijd en het weer raadplegen. Zelfs als het scherm is uitgeschakeld.
De Galaxy S6 ziet er wat conventioneler uit, maar oogt gelikt dankzij de afgeronde hoeken en het gebruikte glas. Wel doet het ontwerp wat denken aan de iPhone 6, al is het toestel van Samsung wat hoger en breder. Ook steekt de cameralens iets uit, maar heel storend is dat gelukkig niet. Plat op de tafel ligt het toestel erg stabiel.
Scherm en hardware: indrukwekkend
Het scherm van de Galaxy S6 meet 5,1 inch en is dus niet gegroeid ten opzichte van de Galaxy S5. Wel is de resolutie flink opgeschroefd tot 2560 bij 1440 pixels, waarmee de pixeldichtheid uitkomt op een ongekende 577 ppi. Zelfs als je er een vergrootglas bij pakt, kun je afzonderlijke pixels niet onderscheiden.
Op het scherpe display komen foto’s, video’s en de interface van Android perfect tot hun recht. Aangezien de S6 over een super-amoled-paneel beschikt, zijn de kleuren en het contrast om van te watertanden. Nog nooit eerder hebben we een smartphone in onze handen gehad met zo’n indrukwekkend display en het bekijken van foto’s en video’s is dan ook een waar genot.
Net als het scherm heeft ook de hardware een flinke upgrade gekregen. De Galaxy S6 wordt aangedreven door een vlotte 64-bit Exynos 7-chip met een octacore-processor (4 x 2,1GHz, 4 x 1,5GHz), die niet alleen krachtiger, maar ook efficiënter werkt. Dat laatste is wel zo prettig, aangezien de accu geen enorm hoge capaciteit heeft en niet verwisselbaar is.
Verder is er 3GB aan LPDDR4 werkgeheugen aan boord, dat ervoor zorgt dat je moeiteloos meerdere zware apps tegelijkertijd kunt draaien. In de praktijk is het enorm lastig om de S6 aan het haperen te krijgen. Bij het swipen door homescreens, het wisselen tussen apps en multitasking zijn geen vertragingen merkbaar. De interface werkt enorm soepel en het starten van veelgebruikte apps als de browser en camera verloopt probleemloos.
De kwaliteit en resolutie van het scherm zijn ongekend
Dat Galaxy S6 toekomstbestendig is, blijkt ook uit de overige specs. Zo is er standaard ondersteuning voor LTE categorie 6 (tot 300/50Mbps) en heb je de mogelijkheid om de accu draadloos op te laden. Ook heb je de optie om de smartphone snel op te laden; na pakweg tien minuten heb je genoeg stroom om een uur of vier vooruit te kunnen. Handig voor noodgevallen.
De Galaxy S6 is tot slot voorbereid voor Samsung Pay, het betaalplatform dat werkt met nfc en de ingebouwde vingerafdrukscanner. Wanneer Samsung Pay in Nederland en België beschikbaar wordt, is echter nog niet bekend.
De mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een micro-sd-kaart ontbreekt helaas, al heeft het instapmodel 32GB aan opslag (waarvan 23GB beschikbaar is voor de gebruiker). Mocht dat niet genoeg zijn, dan kun je ook voor de duurdere modellen met 64 of 128GB opslag gaan.
Software en camera: beter dan ooit
Het zal je niet verbazen dat de Galaxy S6 standaard op Android 5.0 draait. De TouchWiz-skin die Samsung traditiegetrouw over Android heen legt, is echter flink onder handen genomen. De skin is nog steeds wat druk en – naar onze smaak iets té – kleurrijk, maar werkt wel soepeler en sneller. Ook ogen bijvoorbeeld de telefoon-app en contacten-app wat rustiger dankzij het gebruik van witruimte en minder prominente interface-elementen.
Het aantal apps dat wordt meegeleverd is iets afgenomen, maar nog steeds fors. Naast Samsung-apps als S Voice en S Health zijn ook een drietal Microsoft-apps aanwezig (OneDrive, OneNote en Skype) en Samsungs eigen appwinkel GALAXY Apps, waar je terecht kunt voor meer applicaties.
TouchWiz is nog steeds kleurrijk, maar wel wat opgeruimder
De meegeleverde apps zijn niet verwijderbaar, maar zitten de gebruikerservaring gelukkig niet al te veel in de weg. Het toestel voelt enorm vlot, heeft talloze snelle opties voor telefonie, fotografie en multitasking en de interface zit stukken slimmer in elkaar dan bij eerdere Samsung-toestellen.
Uitgebreide camera-opties
Tevens heeft de camera-app een opfrisbeurt gekregen. Hiermee kun je enorm snel in de automatische stand fotograferen, maar er zijn ook genoeg opties om bijvoorbeeld de resolutie, witbalans, iso-waarde en belichting aan te passen. Zowel de 5 megapixel-selfiecamera als de 16 megapixel-camera aan de achterzijde zijn heel geschikt voor fotografie, dankzij het diafragma van f/1.9. De camera aan de achterkant beschikt bovendien over een dubbele ledflitser en optische beeldstabilisatie, zodat je ook bewegende objecten scherp vastlegt.

Het starten van de camera-app gaat sneller dan ooit en door twee keer op de homeknop te drukken kun je hem snel openen. Vervolgens kun je meteen een foto of video schieten en met een druk op de knop wisselen tussen de front- en backcamera. De camera schiet in de automatische stand uitstekende plaatjes en lijkt iets te zijn versimpeld.
In de normale stand kun je namelijk wel de (video)resolutie aanpassen, hulplijnen voor fotografie en de flitser instellen, maar niet bijvoorbeeld de iso-waarde, witbalans en belichting aanpassen. Wil je deze opties wel, dan kun je kiezen voor de professionele stand. Daarnaast is er nog een stand voor panoramafoto’s, filmen in slowmotion en het vastleggen van snel bewegende objecten. Laatstgenoemde is handig voor het in beeld brengen van bijvoorbeeld sportwedstrijden.
De kwaliteit van zowel foto’s als video’s is uitstekend. Plaatjes zien er scherp en gedetailleerd uit, en zijn een stuk kleurrijker dan de foto’s die de camera van de HTC One M9 schiet. Ook met tegenlicht of in donkere ruimtes weet de camera genoeg detail vast te leggen, zonder duidelijk zichtbare ruis. Hetzelfde geldt voor video’s; je kunt opnemen in 4K met 30 beeldjes per seconde en resulterende video’s zien er vloeiend en fraai uit. De camera kan in slowmotion filmen met 120 frames per seconde, al daalt de resolutie dan wel naar 720p.
Ook over de frontcamera van de Galaxy S6 zijn we te spreken. Deze heeft weliswaar geen flitser, maar wel een diafragma van f/1.9 en de mogelijkheid om scherpe (breedbeeld) selfies te schieten. Ook is het mogelijk om te videobellen in full-hd. De kwaliteit is natuurlijk minder dan die van de camera aan de achterkant, maar ruim voldoende voor de meeste gebruikers.
Accuduur: anderhalve dag zonder opladen
De Galaxy S6 heeft een 2550 mAh-accu, die net iets kleiner is dan de accu van de Galaxy S6 Edge (2600 mAh). In de praktijk presteren de toestellen wat accuduur betreft vrijwel hetzelfde; na circa anderhalve dag gemiddeld gebruik moeten ze weer aan de oplader. Op dit vlak leggen de S6 en S6 Edge het af tegen de Sony Xperia Z3, die het met gemak twee dagen zonder tussentijds opladen volhoudt. Kanttekening is wel dat het toestel van Sony een grotere 3100 mAh-accu en een lagere 1080p-schermresolutie heeft.
Slecht is de accuduur allerminst en als je de schermhelderheid iets lager zet, kun je deze nog iets oprekken. Bovendien zijn er twee energiebesparende modi om in te stellen. De normale spaarstand beperkt de snelheid van de processor, verlaagt de helderheid van het display en schakelt de trilling en verlichting van knoppen uit. De extra energiebesparende stand, die we nog kennen van de Galaxy S5, pakt het rigoureuzer aan en maakt het beeld monochroom.
Met deze modus heb je alleen nog toegang tot de belangrijkste apps (waaronder WhatsApp, de browser en telefoon-app) en je mobiele dataverbinding en kun je met een minimaal accupercentage nog uren vooruit. Vooral voor noodgevallen is dit een onmisbare functie, en we zijn blij dat hij ook bij de Galaxy S6 weer aanwezig is.
Conclusie Samsung Galaxy S6 review
Onze uiteindelijke indruk van de Galaxy S6 is enorm positief. De smartphone heeft een prachtig en stevig design van metaal en glas, maar is tegelijkertijd bijzonder dun en licht. De hardware is op meerdere fronten sterk verbeterd. Het meest in het oog springt natuurlijk het prachtige 5,1 inch-scherm, dat een ongekende QHD-resolutie heeft en heerlijk kleurrijk oogt. Maar ook de interface en camera’s zijn door Samsung onder handen genomen en zonder twijfel beter dan ooit. Ga je voor een nieuwe smartphone en wil je geen concessies doen, dan kun je niet om de Galaxy S6 heen.
Samsung Galaxy S6 bestellen
Hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een Samsung Galaxy S6 met abonnement.
