De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Samsung Galaxy S7 versus LG G5: toptoestellen vergeleken

Gijs Ettes
23 februari 2016, 19:30
7 min leestijd
Samsung Galaxy S7 versus LG G5: toptoestellen vergeleken

Samsung en LG kondigden hun nieuwe vlaggenschepen op dezelfde dag aan en op veel fronten zijn de toestellen vergelijkbaar. Toch zijn er ook duidelijke verschillen, die we hierna stuk voor stuk bespreken.

Lees verder na de advertentie.

Design

Veel van de smartphones die dit jaar worden gelanceerd, zijn voorzien van een grotendeels metalen behuizing. De Samsung Galaxy S7 is wat dat betreft geen uitzondering en ook de LG G5 moest er (eindelijk) aan geloven. Laatstgenoemde is in tegenstelling tot zijn voorganger niet meer van plastic gemaakt, maar heeft een fraaie unibodybehuizing van metaal, die bovendien modulair is. Dit betekent dat de onderkant uit het toestel is te schuiven, om zo toegang te krijgen tot de accu. Deze is te vervangen, al kun je de G5 ook voorzien van de apart verkrijgbare camera- en audiomodules die gelijktijdig werden aangekondigd.

samsung galaxy s7 preview

De verwisselbare accu is een groot voordeel dat de G5 heeft ten opzichte van zijn directe concurrent, al is het vlaggenschip van LG niet stof- en waterbestendig. De Galaxy S7 heeft wél een IP68-certificering, wat inhoudt dat je het toestel voor langere tijd onder kunt dompelen, zonder dat er schade optreedt aan de interne hardware. Beide toestellen zijn grotendeels van metaal, met het grootste verschil dat de S7 glas aan zowel de voor- als achterkant heeft. Het Samsung-toestel heeft ook een fysieke homeknop aan de voorkant waarin de vingerafdrukscanner is geïntegreerd, terwijl de scanner bij de G5 aan de achterkant zit en tevens dienstdoet als powerknop.

galaxy s7 vs lg g5

Qua formaat wijken de Galaxy S7 en LG G5 iets af, wat voornamelijk komt door de schermgroottes van respectievelijk 5,1 en 5,3 inch. De G5 is daardoor iets groter en zwaarder, al zijn de verschillen minimaal. Beide telefoons hebben een fraai design, dunne bezels en komen in meerdere kleuren om uit te kiezen, waarbij vooral de gouden versie  in de smaak valt. Het zal echter vooral op je persoonlijke voorkeur aankomen welk toestel je mooier vindt.

Scherm

De verschillen zijn groter als we de schermen van de Galaxy S7 en LG G5 vergelijken. Beide hebben weliswaar een QHD-resolutie (2560 bij 1440 pixels) en een always on-display, maar wat contrast, helderheid en kleuren betreft is het amoled-scherm van de S7 de duidelijke winnaar. Het scherm ziet er gewoonweg prachtig uit en is bovendien zuiniger dan het ips-display van de G5. Dat oogt ook prima en beschikt over goede kijkhoeken, maar door de lagere helderheid is het lastig afleesbaar bij directe lichtinval.

samsung 1

Bovendien is het always on-display van de G5, dat de tijd en notificaties toont als het scherm is uitgeschakeld, stukken donkerder en slecht zichtbaar. LG heeft duidelijk de helderheid naar beneden moeten schroeven om het energieverbruik te beperken. Bij de Galaxy S7 is dat niet zo’n probleem, aangezien zwarte pixels niet verlicht hoeven te worden. Overigens kost het always on-display bij beide telefoons slechts 1 procent aan accucapaciteit per uur.

galaxy s7 vs lg g5

Hardware en mogelijkheden

Kijken we naar de hardware, dan zijn de Galaxy S7 en LG G5 erg aan elkaar gewaagd. Beide worden aangedreven door een Snapdragon 820-chip, 4GB aan RAM en een Adreno 530-gpu en beschikken over 32GB aan uitbreidbare opslag. Dat laatste is nieuw bij de S7 en een welkome verbetering ten opzichte van de Galaxy S6. Tijdens onze previewsessie bleven de telefoons relatief koel tijdens het navigeren door de interface en het spelen van games, iets dat bij toestellen met een Snapdragon 810 wel anders is. Ook is er geen sprake van vertragingen of haperingen, al had de G5 nog al eens de neiging om vast te lopen. Dit is echter te wijten aan de vroege software, die voor de retailversie nog wordt opgepoetst.

lg g5 preview

Dankzij het modulaire design heeft de LG G5 uitbreidingsmogelijkheden die de Galaxy S7 niet heeft. Zo kun je een apart verkrijgbare dac, die ontwikkeld werd in samenwerking met B&O, in het toestel klikken om de geluidskwaliteit op te krikken. Een andere aanvulling is een  cameragrip met fysieke knoppen om te zoomen, focussen en fotograferen. Het is nog onduidelijk wat de modules precies kosten, maar ze worden waarschijnlijk niet goedkoop. Los daarvan zetten we vraagtekens bij het praktische nut van de accessoires, al biedt het feit dat de G5 ze ondersteunt natuurlijk mogelijkheden voor de toekomst.

Software en camera

Het zal je niet verbazen dat de G5 en S7 beide op Android 6.0 Marshmallow draaien, met de skins van respectievelijk LG en Samsung. Die zien er kleurrijk en ietwat kinderachtig uit, maar zijn de afgelopen tijd gelukkig wat uitgekleed en overzichtelijker geworden. Er worden op beide telefoons nogal wat apps meegeleverd, bijvoorbeeld voor het bedienen van accessoires als de Samsung Gear 360 en LG’s 360 Cam, maar die gaan gelukkig niet ten koste van de soepelheid van de interface. Mochten ze écht in de weg zitten, dan kun je ze altijd uitschakelen. En kom je ruimte tekort, dan is het uitbreiden van de opslag zo gepiept met een micro-sd-kaartje.

lg g5 scherm

LG en Samsung focussen hun marketingactiviteiten flink op de cameramogelijkheden van hun toestellen. Zowel de S7 als G5 hebben een vernieuwde camera die meer mogelijkheden biedt, sneller scherpstelt en beter presteert bij weinig licht. De S7 heeft een 12 megapixel-camera met een diafragma van f/1.7, die in een fractie van een seconde focust dankzij dual pixel-technologie. Vergeleken met de Galaxy S6, die ook al over een uitstekende camera beschikt, is er minder ruis en vervaging zichtbaar in foto’s, zeker bij het fotograferen van bewegende objecten. Het toestel heeft daarnaast optische beeldstabilisatie en ondersteunt 4K-video, net als de LG G5.

samsung galaxy s7 preview

De G5 heeft een camera met een hogere resolutie (16 megapixel), maar een kleiner diafragma (f/1.8). Het grote voordeel is echter de dubbele camera aan de achterzijde die zorgt voor een reikwijdte van 135 graden, waardoor je veel bredere foto’s kunt schieten. Enig nadeel als je daadwerkelijk zo’n foto’s schiet, is dat de maximale resolutie beperkt wordt tot 8 megapixel. Verder beschikt de G5 – net als zijn voorganger – over laser autofocus, optische beeldstabilisatie en een extra sensor voor kleurbepaling. We hebben de camera nog niet uitgebreid kunnen testen, maar de eerste resultaten zijn hoopgevend. Dramatische verschillen met de S7 op dit gebied lijken echter niet aanwezig te zijn.

Accu

Hoewel de Galaxy S7 over een grotere 3000 mAh-accu beschikt dan de G5 (2800 mAh), is deze bij het toestel van Samsung niet verwijderbaar. Wat betreft accucapaciteit en verbruik heeft de S7 met zijn energiezuinige scherm een streepje voor, al heb je bij de G5 altijd de mogelijkheid om een extra accu mee te nemen. We kunnen op dit moment moeilijk zeggen welke van de twee de langste adem heeft, al ondersteunen ze wel draadloos en snel opladen als het moment daar is om ze aan de stroom te hangen. Binnen een half uur heeft een lege  accu voldoende power om de dag door te komen.

Conclusie Galaxy S7 vs LG G5

Op het gebied van specs ontlopen de Galaxy S7 en LG G5 elkaar nauwelijks en beide toestellen maken een goede eerste indruk. De Galaxy S7 is een fijne verbetering van de S6, met een waterbestendige behuizing, micro-sd-ondersteuning, vernieuwd design en krachtigere hardware. De verschillen tussen de LG G5 en zijn voorganger zijn groter, waarbij vooral de metalen en deels modulaire behuizing indruk maakt. Een groot voordeel van de G5 is bovendien de verwisselbare  accu, al kan het toestel niet tegen stof en water en oogt het scherm minder mooi dan dat van de S7. Of LG met zijn nieuwe vlaggenschip marktaandeel van Samsung kan afsnoepen, zal voornamelijk  afhangen van de prijs. Samsung brengt de S7 in maart uit voor 699 euro en rond diezelfde tijd zal ook de G5 verschijnen. Krijgt laatstgenoemde een (fiks) lagere adviesprijs, dan maakt  dat de keuze tussen de twee voor veel consumenten een stuk gemakkelijker.

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 225,99

Bekijken

Los refurbished

€ 95,99

Bekijken

Je kunt nu de Samsung Galaxy S7 met abonnement reserveren, maar de pre-orders voor LG G5 zijn nog niet gestart. Houd Android Planet in de gaten voor meer info!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG G5
LG G5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu