De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Samsung Galaxy S9 preview: eerste indrukken van het toptoestel

Thomas Haenen
25 februari 2018, 20:20
6 min leestijd

Reviewscore

8,5

Vergeleken met de grote verbeteringen van de Samsung Galaxy S8, oogt de Galaxy S9 slechts als een kleine stap voorwaarts. Of het toch nog een waardevolle upgrade is, lees je in deze Samsung Galaxy S9 preview.

Lees verder na de advertentie.

Aan de slag met de Galaxy S9 (Plus)

Nauwelijks een jaar geleden werd de Samsung Galaxy S8 met veel bombarie gepresenteerd. Terecht, zo durven we wel te zeggen, want met zijn voorkantvullende scherm was het een echte voorloper. Inmiddels hebben bijna alle concurrenten smartphones met randloze schermen, maar destijds was Samsung één van de eerste. In combinatie met de vlotte hardware en uitstekende camera was het zonder twijfel één van de beste smartphones van 2017.

Deze week is de Samsung Galaxy S9 met nagenoeg evenveel bombarie onthuld. Ditmaal is de vernieuwing echter een stuk minder zichtbaar. Het design is vrijwel ongewijzigd, dus Samsung legt de focus dit keer vooral op verbeteringen aan de binnenkant. Vanaf half maart is de smartphone in Nederland te koop, maar wij probeerden hem nu vast uit op het Samsung Unpacked-event in Barcelona.

Een herkenbaar design

Hoewel sommigen mogelijk mopperen over het feit dat het design haast ongewijzigd is, kunnen we er prima mee leven. De Galaxy S8 was één van de mooiste smartphones van het afgelopen jaar en er was nauwelijks ruimte voor verbetering. De ruimte die er was, heeft Samsung bovendien goed benut. De balken boven en onder het beeld zijn bijvoorbeeld nog iets smaller gemaakt. En de vingerafdrukscanner zit niet meer naast de scanner, maar eronder. Zo zit je niet meer per ongeluk met je vinger op de camera.

samsung galaxy s9 preview

Ook niet onbelangrijk: de Galaxy S9 heeft gewoon een koptelefoonaansluiting. Waar andere fabrikanten (zoals Apple en Huawei) claimen dat er geen plek is voor zo’n aansluiting met een voorkantvullend scherm, doet Samsung er niet moeilijk over. Bovendien heeft het toestel stereospeakers, aan weerszijden van het scherm. Hoewel het op de drukke beursvloer moeilijk te testen was, zorgt het wel voor geluid dat stukken beter klinkt dan op de S8.

Camera is de grootste vernieuwing

Zoek je grote verbeteringen, dan moet je bij de camera zijn. De Galaxy S8 had al één van de beste smartphonecamera’s, maar met de Galaxy S9 doet het bedrijf er nog een schepje bovenop. De lens achterop heeft een variabel diafragma van f/1.5 en f/2.4. Hoe lager dat cijfer, hoe meer licht de lens binnenlaat. Zo kun je bijvoorbeeld betere foto’s schieten in situaties met weinig licht. Dankzij het variabele diafragma schiet je zowel in het pikdonker als bij vol daglicht haarscherpe foto’s. In onze donkere testomgeving zagen de foto’s er in ieder geval uitstekend uit.

Samsung heeft bovendien een superslowmotionmodus toegevoegd. Daarmee film je in 960 frames per seconde, waarmee je zelfs de kleinste details van elke beweging vastlegt. Een ballon die uit elkaar spat, een voetbal die net je voet mist: je hoeft niks te missen. Tijdens onze previewsessie was de feature lastig te zeggen, maar hier komen we in de review uitgebreid op terug.

Superslowmotion werkt voorspellend

Eenzelfde functie zit ook op de Sony Xperia XZ Premium, en net als op dat toestel kun je helaas slechts een fractie van een seconde in superslowmotion filmen. Wat Samsung wel slim doet: de Galaxy S9 filmt voorspellend in slowmotion. Als er hevige beweging wordt gedetecteerd, legt de camera het direct vast. Dat werkt uitstekend in onze tests, en is ideaal om te voorkomen dat je plotseling iets mist.

Anders dan andere toptoestellen heeft de Galaxy S9 geen dubbele camera. De Galaxy S9 Plus heeft dat wél. Waarom Samsung dat weglaat op het gewone model, is niet helemaal duidelijk. De tweede camera heeft een groothoeklens waarmee je bredere foto’s schiet. Handig voor landschapsfoto’s, of als je de complete familie in beeld wil brengen. Ook is er een portretmodus, waarmee je blur op de achtergrond toevoegt. Dit werkt precies zoals je zou verwachten.

Revolutionaire vernieuwingen zijn het zeker niet, maar aangezien de Galaxy S8 nog steeds tot de top behoort, was er weinig verbetering nodig. De Galaxy S9-camera zorgt ervoor dat Samsung die toppositie met een jaartje kan verlengen.

Android 8.0 met Experience

Op softwaregebied heeft Samsung weinig verbeteringen doorgevoerd. De Galaxy S9 loopt op Android 8.0 (Oreo), met de nieuwste versie van Samsung Experience. Er zijn een handjevol applicaties meegeleverd, waaronder enkele apps van Microsoft en bijvoorbeeld een eigen browser en agenda-app van Samsung. De bloatware blijft dus gelukkig beperkt.

Bixby is beter, maar overtuigt nog niet

Bixby, de stemgestuurde assistent die Samsung vorig jaar introduceerde, krijgt ook een upgrade. Zo kan Bixby nu in realtime teksten vertalen vanuit de camera. Klinkt dat je bekend in de oren? Klopt, met Google Translate kan dat al een tijdje. Ook nieuw is de mogelijkheid om make-up, lipstick en meer direct op je gezicht te proberen, en die direct te bestellen. Die functie werkt nog niet in Nederland. Net als vorig jaar weet Bixby dus nog niet echt te overtuigen: niet zo slim als de Google Assistant, en niet uitgebreid en handig genoeg om regelmatig te gebruiken.

Snellere en zuinigere hardware

Samsung heeft de Galaxy S9 natuurlijk ook voorzien van zijn allernieuwste chipset, de Exynos 9810. Die is een stukje krachtiger dan zijn voorganger, maar in de praktijk werk je daar waarschijnlijk weinig van. De Galaxy S8 was namelijk al rap. En gebruik je apps als WhatsApp en Google Maps, dan zie het verschil maar nauwelijks. Apps vliegen open en zelfs de meest grafisch intensieve games zien er mooi uit.

De accuduur van de Galaxy S9 zou beter zijn

Wat we vooral waarderen, is dat de chip volgens Samsung ook energiezuiniger is. De accu gaat dus langer mee. Het apparaat ondersteunt bovendien niet alleen snel bedraad opladen, maar ook snel draadloos opladen. Het is nooit zo snel als met een kabel, maar je hoeft niet langer een halve dag je S9 op een dock te leggen om de accu draadloos bij te vullen. De precieze oplaadtijd wilde Samsung nog niet noemen, maar het is in ieder geval stukken sneller.

Hogere prijs

Helaas hoort bij al die verbeteringen ook een flink prijskaartje. De adviesprijs van de Galaxy S9 is namelijk een forse 849 euro. Voor de Galaxy S9 Plus moet je zelfs 949 euro neerleggen. Hoewel dat in theorie slechts 50 euro meer is dan de oorspronkelijke adviesprijs van de Galaxy S8, is het verschil in werkelijkheid een stuk groter. Het vorige vlaggenschip vind je bij veel winkels namelijk al voor 500 tot 600 euro.

De S8 is bovendien nog altijd één van de beste smartphones van het moment. De verbeteringen die Samsung biedt met de Galaxy S9 zijn mooi, maar we durven niet met zekerheid te zeggen dat je in het dagelijks gebruik veel verschil merkt. Of dat prijsverschil echt te rechtvaardigen valt, lees je binnenkort in onze volledige Samsung Galaxy S9 review.

Release van de Galaxy S9

De Samsung Galaxy S9 en S9 Plus zijn vanaf 16 maart verkrijgbaar in Nederland. De toestellen zijn al te pre-orderen, en doe je dat voor 8 maart, dan krijg je je bestelling een week eerder in huis. Dit is dus op vrijdag 9 maart. De adviesprijzen bedragen respectievelijk 849 en 949 euro. De Galaxy S9 is met abonnement bij de meeste providers beschikbaar. Ook kun je natuurlijk de Galaxy S9 los aanschaffen.

→ Doe ook mee aan onze winactie van de Galaxy S9!

Het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S9
Samsung Galaxy S9

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu