Samsung Galaxy Tab Review: prachtige tablet met nadelen

Redactie
1 november 2010, 14:50
10 min leestijd
Samsung Galaxy Tab Review: prachtige tablet met nadelen

Reviewscore

8

De Samsung Galaxy Tab is de eerste Android-tabletcomputer die er echt toe doet. Tot nu toe moesten we het doen met Chinese tablets met resistieve touchscreens en brakke LCD-schermen. Maar is de Galaxy Tab eigenlijk wel een tabletcomputer te noemen? De tablet is namelijk veel kleiner dan de iPad en draait op Android 2.2 (Froyo), dat volgens Google nog niet geschikt is voor tabletcomputers. We namen de proef op de som en onderwierpen de Galaxy Tab aan een uitgebreide test.

Verpakking

De Samsung Galaxy Tab zit in een redelijk compact doosje. Naast de Tab zijn ook een oplader, micro USB-kabel, handleiding en in-ear-oordopjes aanwezig. Wat opvalt is het logge ontwerp van de oplader, die er niet zo strak uitziet als bijvoorbeeld de oplader van HTC-telefoons. De in-ear-oordopjes komen met diverse plugs, waardoor ze in kleine én grote oren passen. De geluidskwaliteit komt niet in de buurt van betere in-ear-oordopjes (bijv. van Sennheiser), maar voor standaard meegeleverde oordopjes zijn ze zeker niet slecht.

Uiterlijk

galaxy-tab-1

De Galaxy Tab is licht en is gemakkelijk vast te houden met één hand. Het ontwerp is zeer stijlvol. Onder het scherm van zeven inch pronken vier aanraakgevoelige knoppen. De tabletcomputer trilt als één van deze knoppen wordt aangeraakt. De icoontjes zijn strak en duidelijk. Daarnaast is er een camera op de voorkant aanwezig. Handig als je wilt videobellen! Hoewel de voorkant helemaal zwart is, is de achterkant spierwit. De cameralens en flitser zijn mooi ingebakken in de achterkant. In het midden is de tekst ‘Galaxy Tab’ zichtbaar. Aan de zijkanten van de tabletcomputer bevinden zich diverse knoppen en ingangen, bijvoorbeeld om het geluid harder te zetten of om een SIM-kaart te plaatsen.

Ik moet zeggen dat ik aangenaam ben verrast door de Galaxy Tab. De tabletcomputer oogt zakelijker en strakker dan de iPad, is lichter en ook nog eens handzamer. Het is erg prettig dat een SIM-kaart vanaf de zijkant in het toestel te steken is. Hierdoor kun je makkelijk een simkaart wisselen tussen je telefoon en de Galaxy Tab. Tenminste, als je telefoon ook een gemakkelijke SIM-ingang heeft.

galaxy-tab

Een nadeel: de Galaxy Tab is een vingerafdrukkenmagneet. Vooral in zonlicht vallen de vette sporen van je vingers op.

Is er iets wat ik niet mooi vind aan het uiterlijk van de Samsung Galaxy Tab? Persoonlijk ben ik geen fan van plastic apparaten. Toch is dit geen minpunt, want de Galaxy Tab is door het plastic frame erg licht en daarnaast is de bouwkwaliteit prima.

Hardware

galaxy-tab-hardware

De Galaxy Tab heeft een snelle 1 GHz-processor en en 512 MB RAM. Hierdoor kan het beestje meerdere applicaties tegelijkertijd draaien. Qua prestatie is de Galaxy Tab te vergelijken met high-end-smartphones, zoals de Galaxy S en de HTC Desire HD. Applicaties draaien zonder schokken, het capacitieve scherm reageert snel op aanrakingen en internetpagina’s laden snel in de browser.

In de Galaxy Tab is een GPS-chip aanwezig, waardoor je de tabletcomputer als navigatiesysteem kunt gebruiken. Ik heb even genavigeerd met de Galaxy Tab en kan zeggen dat het aardig werkt. Soms duurt het een paar minuten voordat de tabletcomputer verbinding heeft met een satelliet, maar daarna werkt het navigeren als een zonnetje. Vooral dankzij het grote scherm is het ideaal om de Galaxy Tab als navigatiesysteem te gebruiken.

Ook is er een gyroscoop aanwezig. Deze wordt gebruikt in spellen, zoals NOVA HD, waardoor games nog realistischer worden. Door je tabletcomputer fysiek te bewegen verandert het beeld op de tabletcomputer. Dit is bijzonder om zien! Daarnaast reageert de Galaxy Tab snel als je de tabletcomputer een kwartslag draait. Het beeld draait razendsnel mee.

touchscreen

Touchscreen

Het capacitieve LCD-scherm van 1024 bij 600 pixels is aardig mooi. Natuurlijk ogen kleuren niet zo levendig als op een AMOLED-scherm, maar dat had ik ook niet verwacht. Het scherm is helder en aardig leesbaar in direct zonlicht.

Helaas trof ik een dode pixel aan op het scherm van mijn Galaxy Tab. Deze is nauwelijks zichtbaar, omdat het scherm heel scherp is. Toch raad ik consumenten aan om het beeldscherm van hun eigen Galaxy Tab goed te controleren. Bij één of meer dode pixels kun je namelijk gewoon teruggaan naar de winkel of fabrikant en krijg je een nieuw exemplaar.

Interface

feeds-updates

De Galaxy Tab draait op Android 2.2 en gebruikt Touchwiz 3.0 als schil. Persoonlijk ben ik geen fan van de schil van Samsung. Er zijn simpelweg te weinig widgets beschikbaar. Samsung kan een voorbeeld nemen aan HTC. HTC Sense bevat vele tientallen widgets, waardoor gebruikers hun telefoon kunnen personaliseren. Touchwiz biedt slechts enkele interessante widgets – zoals feeds & updates (rechts) – en dat zijn er gewoon te weinig. Jammer.

De widgets die er zijn, zijn slecht uitgewerkt. Zo zijn er drie klokken aanwezig, maar die nemen 16 vakjes in beslag. Ook is er een speciale widget met nieuws, maar die brengt alleen maar Engelstalig nieuws. Zitten we daarop te wachten?

Gelukkig is het mogelijk om een eigen schil op de Galaxy Tab te zetten, zoals ADW Launcher of Launcherpro. Verrassend genoeg merkte ik dat de batterij veel korter meegaat als er een schil is geïnstalleerd. Houd daar dus rekening mee.

Batterij

De batterij heeft een capaciteit van 4.000 mAh. Wanneer je de tabletcomputer intensief gebruikt, dan moet je het apparaat iedere dag opladen. Ik gebruik de tablet nu een week en heb het apparaat iedere dag moeten opladen. Vooral wanneer je flash-filmpjes bekijkt of de helderheid van het scherm op een hoge stand hebt staan, dan merk je dat de batterij heel snel energie verliest.

Foto’s & video’s

De drie megapixelcamera van de Samsung Galaxy Tab is in staat om mooie foto’s te creëren, maar verwacht geen wonderen. Een waardevolle optie is de panorama-modus, waarmee je panoramafoto’s kunt maken. Het is vrij bijzonder om video’s (720×480 pixels) met de Galaxy Tab op te nemen. Door het grote LCD-scherm zie je duidelijk wat je opneemt. Wanneer je een video hebt opgenomen, kun je deze uploaden naar YouTube.

Ik ben aardig tevreden over de kwaliteit van de video’s. Dichtbij zien objecten er wazig uit, maar wanneer je een landschap filmt is het resultaat prima. Jammer dat de Galaxy Tab geen HD-video’s kan opnemen, zoals verschillende smartphones wel kunnen.

E-mail, kalender en berichten

e-mail tab

De Samsung Galaxy Tab komt met applicaties die speciaal aangepast zijn voor het gebruik op een tabletcomputer. Wanneer je de e-mail-applicatie in de liggende stand opent, dan krijg je twee vensters te zien. Links zie je een lijstje met de laatste berichten. Klik op een mail en het bericht is te lezen in het rechterscherm. Erg handig! Soms duurt het even voordat mails laden, dus het is handig om ‘automatisch synchroniseren’ in te stellen.

Ook de kalender werkt ideaal. Wanneer je deze applicatie in de liggende stand bekijkt, dan zie je niet alleen een handige overzichtskalender, maar ook nog eens de afspraken van vandaag in een overzichtelijke lijst ernaast.

Tenslotte zijn ook de sms-berichten in een liggende stand te bekijken. Dit heeft veel weg van de mail-inbox.

kalender

Mediabestanden bekijken

dlna

De Galaxy Tab heeft 16 GB of 32 GB intern geheugen. Daarnaast is het mogelijk om een Micro SD-kaart in de tabletcomputer te stoppen. Genoeg ruimte dus voor televisieseries, films en natuurlijk muziekbestanden. Er is een speciale muziekspeler geïnstalleerd op de Galaxy Tab, die je kunt gebruiken om je favoriete mp3’tjes af te spelen. Navigeren gaat prima en de albumcovers verschijnen groot in beeld.

Opvallend is ook AllShare, waarmee je content kunt delen via DLNA. Oftewel, met AllShare kun je Full HD-video`s sturen naar je televisie. Je hebt dus geen Apple TV of mediaspeler meer nodig.

Speciale Samsung-hubs en apps

galaxy-tab-pulse

Wil je onderweg graag een krantje of boek lezen? Maak dan gebruk van de Readers Hub. Wanneer je de Galaxy Tab koopt, dan krijg je een x-aantal credits gratis, waarmee je edities van de Volkskrant en De Pers kunt binnenhalen via de Readers Hub. Daarna kost iedere editie maximaal één euro per dag. Hetzelfde geldt voor tijdschriften en boeken. Qua tijdschriften valt het Nederlandse assortiment tegen, maar in een later stadium zijn er wellicht meer tijdschriften te lezen. Hetzelfde geldt voor boeken. De verschillende diensten worden aangeboden door PressDisplay, Kobo en Zinio.
Via andere applicaties kun je de NRC Next lezen (eerste zes weken gratis als Galaxy Tab-eigenaar) en daarnaast kun je gemakkelijk e-boeken downloaden vanaf Bol.com. Samsung heeft namelijk een speciale deal met Bol.com gesloten met betrekking tot de verkoop van boeken via de Tab.

De Social Hub is speciaal voor gebruikers van sociale netwerken. Deze app bundelt alle sociale netwerken, zoals e-mail, Twitter en Facebook. Handig om snel een berichtje achter te laten!

De laatste opvallende vernieuwing is de MMM-widget. Dit is een widget, waarmee je in één oogopslag muziek, films en media bekijkt. Deze widget, dat een volledig homescreen inneemt, toont de beste muziekvideo`s, filminformatie, trailers, nieuws van Nu.nl en tweets van BN`ers.

(Video)bellen

galaxy-tab-telefoneren

Wanneer je een SIM-kaart in de Galaxy Tarb stopt, dan kun je met het toestel bellen. Hiervoor heb je een Bluetooth-headset nodig. Het is ook mogelijk om zonder headset te bellen, maar dan moet je de speaker van de Galaxy Tab aanzetten. Zelf vond ik het bellen met de Galaxy Tab wel grappig, maar toch heb ik veel liever een normale mobiele telefoon. Wist je trouwens dat het ook mogelijk is om met de Galaxy Tab via VoIP te bellen?

Zoals je wellicht weet kun je met de Samsung Galaxy Tab ook videobellen. Deze optie heb ik heel even kunnen proberen en ziet er zeker interessant uit. Toch kunnen veel Android-telefoons nog niet videobellen, dus ik weet niet in hoeverre de functie nu al nuttig is. Om video te bellen klik je op ‘Telefoon’ en vervolgens op ‘Video-oproep’. Als je een SIM-kaart in je Galaxy Tab hebt zitten, dan kun je nu iemand videobellen. Let op, dit werkt alleen als de ander ook een apparaat heeft dat videobellen ondersteunt. De kwaliteit van het gesprek is grotendeels afhankelijk van de snelheid van de 3G-verbinding.

Applicaties

Op de Samsung Galaxy Tab is de Android Market beschikbaar, waardoor je meer dan 100.000 verschillende applicaties kunt downloaden. Voor betaalde apps heb je voorlopig een creditcard nodig, maar gelukkig zijn er genoeg gratis applicaties beschikbaar.

Zoals je misschien weet heeft de Galaxy Tab een beeldscherm met een resolutie van 1024 bij 600 pixels. Hierdoor zien niet alle applicaties in de Android Market er goed uit. Sommige apps worden vergroot, zoals Angry Birds, Fruit Ninja en NS Reisplanner, terwijl andere applicaties in een zwart kader worden getoond. Zo’n zwart kader is redelijk storend, omdat het tabletgevoel daardoor verloren gaat. Van alle applicaties die ik heb gedownload wordt ongeveer 20 procent in een zwart kader vertoond. De andere 80 procent is dus gewoon full-screen beschikbaar.

Zien uitvergrote applicaties er lelijk uit? Nee, je kunt haast niet zien dat de resolutie is opgeschaald. Angry Birds, Fruit Ninja en andere applicaties zien er op groot formaat net zo scherp uit als op het kleine scherm van mijn HTC Desire. Kortom, ik ben er zeker positief over!

android-apps

Conclusie

Op dit moment ligt de Samsung Galaxy Tab voor 750 euro in de winkel. Die prijs vind ik te hoog voor het apparaat. Natuurlijk heeft de Galaxy Tab een voorsprong op de iPad (twee camera’s, betere specificaties, scherper beeldscherm), maar laten we de nadelen niet vergeten. De Galaxy Tab heeft namelijk een kleiner beeldscherm en minder apps die speciaal zijn aangepast voor het gebruik op een tabletcomputer.

Ondanks de hoge prijs is de Samsung Galaxy Tab een prachtig apparaat. Qua design overtreft Samsung zichzelf en het formaat van zeven inch is helemaal perfect. Steve Jobs van Apple mag zeven inch geen fijn formaat vinden, maar persoonlijk heb ik liever een iets kleinere Galaxy Tab dan een iPad. De Galaxy Tab vervangt – in mijn ogen – de mobiele telefoon en de laptop zeker niet, maar vult een gat tussen de twee. Ik vind de Galaxy Tab het ideale apparaat voor op de bank! Het is heerlijk om televisie te kijken en ondertussen je Galaxy Tab gebruiken om op het internet te surfen of te tweeten. Na de review van de Galaxy Tab kan ik maar één ding zeggen: laat de Android-tablets maar komen!

Categorie: Tablets
Merk: Samsung

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's