De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Eerste indruk: Galaxy View-tablet met gigantisch scherm

Gijs Ettes
28 oktober 2015, 21:00
4 min leestijd
Eerste indruk: Galaxy View-tablet met gigantisch scherm

Waar smartphones de afgelopen jaren alleen maar in schermgrootte zijn gegroeid, zijn de meeste fabrikanten het erover eens dat 10 inch voor een tablet groot genoeg is. Samsung denkt daar anders over en introduceert  de Galaxy View met een 18,4 inch-scherm.

Lees verder na de advertentie.

Tablet of televisie?

Tijdens een korte persbijeenkomst konden we al even spelen met de Galaxy View, die Samsung meer positioneert als een draagbaar scherm voor entertainmentdoeleinden dan als een tablet. Het apparaat heeft namelijk niet alleen een enorm 18,4 inch-scherm, maar beschikt  ook een ingebouwde, niet verwijderbare standaard.  Daardoor is de View rechtop op een tafel te plaatsen, al kun je hem ook op schoot gebruiken. Bijzonder prettig is dat voor bijvoorbeeld kinderen niet, want met een gewicht van maar liefst 2,65 kilogram is de tablet  behoorlijk zwaar. Ook is de Galaxy View behoorlijk groot (451,8 bij 275,8 bij 11,9 millimeter), waardoor hij niet past in de schoudertas van ondergetekende.

samsung galaxy view hands-on

De Galaxy View is echter niet bedoeld om in een tas te stoppen en onderweg te gebruiken, daarvoor is het apparaat gewoonweg te lomp. Het idee is dat je de tablet bijvoorbeeld in de slaapkamer gebruikt voor het bekijken van films en series via Netflix of het journaal via de NPO-app. Of als scherm in de keuken om tijdens het koken een recept op te zoeken, terwijl je gelijktijdig naar je favoriete nummers op Spotify luistert. Daarvoor lijkt de grote tablet prima geschikt, al is hij als apparaat ‘voor erbij’ wel aan de dure kant.

Aan de prijs

Samsung lanceert de Galaxy View medio november in Nederland en België met een prijskaartje van 699 euro. Voor dat bedrag krijg je vlotte specs en een groot scherm, dat helaas een relatief lage resolutie van 1920 bij 1080 pixels heeft. Volgens Samsung is dat gedaan om de kosten te drukken. Een QHD-resolutie was voor dit schermformaat logischer geweest, maar had de Galaxy View aanzienlijk duurder gemaakt. Voor video’s bekijken en browsen is de resolutie goed genoeg en ook de kijkhoeken zijn prima, maar veeleisende gebruikers zullen waarschijnlijk klagen over de zichtbaar te onderscheiden pixels.

samsung galaxy view hands-on

Android met een vleugje multimedia

Als besturingssysteem heeft Samsung gekozen voor Android 5.1 Lollipop, al garandeert het bedrijf dat de tablet minimaal anderhalf jaar van software-ondersteuning wordt voorzien. De komende maanden kan de tablet dus waarschijnlijk de update naar Android Marshmallow tegemoetzien. De nieuwe Android-versie  brengt onder meer de energiebesparende functie Doze, die vooral bij tablets voor een langere accuduur kan zorgen. Met Lollipop moet de 5700 mAh-accu echter ook al garant staan voor een gebruiksduur van 8,5 uur als er video’s worden bekeken.

Het aantal meegeleverde apps valt voor Samsung-begrippen mee. Naast de welbekende Google- en Samsung-apps is het office-pakket van Microsoft standaard geïnstalleerd, alsmede Sidesync, de Samsung-software waarmee gebruikers hun smartphone met de pc of laptop kunnen verbinden.  Een belangrijk onderdeel van SideSync is de volledige mirroring-functie, waarmee gebruikers het scherm van hun toestel op een  pc of laptop kunnen tonen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om Android-games vanaf de tablet op een pc te spelen.

Verder is er een speciaal startscherm gereserveerd voor multimedia-apps als Netflix, Kijk, RTL XL en NLziet. Die staan standaard niet op de tablet, dus als je op de snelkoppelingen drukt, word je doorverwezen naar  Google Play. Echt essentieel lijkt het startscherm daarmee niet.

galaxy view preview

Een voorgeïnstalleerde app die we nog niet eerder zagen, is Family Square.  Deze  app, die alleen met Samsung-apparaten werkt, laat je content met familieleden delen. Je kunt gemakkelijk groepen aanmaken en screensavers samenstellen met je favoriete kiekjes. Op die manier is  de Galaxy View ook als fotolijst te gebruiken.

Conclusie Samsung Galaxy View hands-on

Voor velen zal de Galaxy View waarschijnlijk te groot en duur zijn, maar voor thuisgebruik is het best een interessante tussenvorm tussen een tablet en smart tv. Tijdens de korte periode dat we het apparaat konden testen, voelde het soepel en vlot aan, wat is te danken aan de krachtige Exynos 7850-chip met een 1,6GHz octacore-processor en 2GB aan RAM. Daarnaast heeft de View 32GB aan opslag voor apps en media, dat uitbreidbaar is met een micro-sd-kaartje van maximaal 128GB. Gebruik je voornamelijk streaming-apps, dan heb je zoveel ruimte waarschijnlijk niet nodig. Medio volgende maand kunnen we Samsungs megatablet uitgebreider aan de tand voelen. Houd Android Planet in de gaten voor de review.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy View
Samsung Galaxy View

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu