Samsung Gear Live review: mooi scherm, slechte accuduur

Gijs Ettes
19 augustus 2014, 19:15
7 min leestijd
Samsung Gear Live review: mooi scherm, slechte accuduur

Reviewscore

6,5

De Samsung Gear Live is de tweede smartwatch met Android Wear die verkrijgbaar is in Nederland. Qua specificaties is het horloge vrijwel identiek aan de LG G Watch, die we eerder al uitgebreid onder de loep namen, al zijn er toch de nodige verschillen tussen de twee. In deze Gear Live review bekijken we welk van de twee de flinke adviesprijs van 199 euro waard is en of het nu al verstandig is om een smartwatch met Android Wear aan te schaffen.

Lees verder na de advertentie.

Design: minder lelijk

Toen we de Gear Live uit de verpakking haalden, kregen we direct een gevoel van déj   vu. De smartwatch heeft namelijk vrijwel hetzelfde ontwerp als de Gear 2 en Gear 2 Neo, al zul je op het apparaat geen camera of homeknop vinden. In tegenstelling tot de LG G Watch is er wel een  fysieke toets aan de zijkant aanwezig, waarmee je de Live kunt in- en uitschakelen. Dat is wel zo handig, aangezien je hiervoor bij de smartwatch van LG de instellingen in moet duiken.

Gear Live

Met 38 bij 56 bij 8,9 millimeter is de Gear Live iets breder, maar wel dunner dan de G Watch. Daarnaast is de smartwatch 4 gram lichter, al merk je daar in de praktijk weinig van. Het belangrijkste is dat de Gear Live er, dankzij de iets rondere vormen, minder uitziet als een horloge voor nerds. Hij is naar onze smaak nog steeds te groot en lomp om als modeaccessoire te dienen, maar oogt aanzienlijk mooier dan de G Watch.

Helaas is de polsband wel een stuk stugger, waardoor het lastig kan zijn om de smartwatch om je pols te doen. Dat hoef je overigens niet om de haverklap te doen: de Gear Live is IP67-gecertificeerd, waardoor hij bestand is tegen stof en water (tot een diepte van anderhalve meter). Een groter nadeel van de stugge polsband is deze  minder prettig aanvoelt als je het horloge de hele dag draagt. Gelukkig heb je de optie om de band te verwisselen.

Scherm en hardware: beter in de buitenlucht

Het grootste kritiekpunt dat we hadden ten aanzien van het scherm van de LG G Watch was de slechte afleesbaarheid in direct (zon)licht. Wat dat betreft presteert het display van de Gear Live beter. Het super-amoled-scherm heeft een hogere maximale helderheid en is contrastrijker, waardoor je in de buitenlucht beter de tekst en tijd kunt aflezen. Bovendien is de resolutie met 320 bij 320 pixels hoger, waardoor informatiekaarten, interface-elementen en teksten scherper ogen. Ook komen afbeeldingen beter tot hun recht en zijn notificaties beter leesbaar.

Net als bij de LG G Watch is het scherm van de Gear Live altijd ingeschakeld. Gebruik je het horloge even niet of leg je kort je hand over het scherm, dan wordt het gedimd. Vervolgens kun je wel nog gewoon de tijd, datum en het weer checken. Een korte beweging met je pols of een tik op het scherm ontwaakt het display weer.

Samsung Gear Live

Hardware
Afgezien van het display zijn de Gear Live en de LG G Watch identiek. Onderhuids worden ze aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 400-soc (singlecore) en 512MB aan werkgeheugen. Verder is er 4GB aan opslagruimte aan boord (niet uitbreidbaar), een microfoon voor stemcommando`s en bluetooth low energy om de smartwatch te koppelen met je telefoon. Dat laatste werkt ook met deze smartwatch probleemloos; alleen als je meer dan 15 meter van je smartphone vandaan loopt, verliest het horloge de verbinding.

Bij het swipen door Android Wear en het openen en sluiten van apps zijn nauwelijks haperingen merkbaar en ook notificaties van bijvoorbeeld Gmail, Hangouts en inkomende oproepen komen snel binnen. Alleen bij het openen of sluiten van apps van derde partijen (zoals 1Weather of de game Flopsy Droid) is soms een lichte vertraging merkbaar, maar dit is niet storend. De ingebouwde microfoon werkt prima en heeft geen moeite om je Nederlandse of Engelse spraakcommando te herkennen (meer daarover later).

Hartslagmeter
Net als de Galaxy S5 en de Gear Fit  beschikt de Gear Live over een hartslagmeter. Deze is te vinden aan de achterzijde van het uurwerk en kan worden gestart  met het stemcommando ‘Ok Google, Show me my heart rate’. Vervolgens meet de smartwatch in een aantal seconden je hartslag. Dit werkt op zich prima en je kunt eerdere metingen bekijken om je hartslag in de gaten te houden, maar wat ons betreft blijft de feature een gimmick. Door de beperkte sportfuncties van Android Wear  zul je tijdens het fietsen of hardlopen eerder een volwaardige sportband dragen dan de Gear Live, wat  het nut van een hartslagmeter op laatstgenoemde verslaat.

Software en Nederlandse spraakherkenning

In de LG G Watch review stonden we al uitgebreid stil bij de werking van Android Wear en de voor- en nadelen van het besturingssysteem voor wearables. Het swipen en checken van notificaties verloopt op de Gear Live hetzelfde, al komt de interface dankzij de hogere resolutie beter tot zijn recht. Informatiekaarten voor het weer, de afstand naar je werk, agenda-afspraken en de muziekspeler zijn gemakkelijk te lezen en weg te swipen als je ermee klaar bent. Daarnaast kun je met je stem e-mails, WhatsApp-berichten en Hangouts-chats beantwoorden, mits je Google Now op je telefoon in het Nederlands hebt ingesteld.

Een belangrijk voordeel dat smartwatches met Android Wear bieden ten opzichte van Google Glass is het grotere aanbod apps. Zoals je in ons overzicht met  Android Wear apps ziet, zijn er steeds meer applicaties voor het besturingssysteem beschikbaar. Hierbij kun je denken aan games en apps voor sociale media, notities en productiviteit die de functionaliteit van het platform enorm uitbreiden. Er zijn er nu een paar  honderd beschikbaar en het aanbod wordt alsmaar groter.

Gear Live spraakherkenning

Android Wear in het Nederlands
De meeste Android Wear apps zijn te starten met simpele stemcommando’s (Ok Google, start Runkeeper), al is het nodig om de spraakbesturing in het Engels in te stellen. Sms’jes, mails en andere teksten dicteren in het Nederlands is dan helaas niet meer mogelijk. Gebruik je de Nederlandse spraakherkenning, dan vervallen weer de ‘Ok Google’ stemcommando’s en moet je handmatig via een tik op het scherm naar beneden scrollen naar ‘Start’ voor de gewenste app of functie.

Sinds een recente update van Google Now kun je wel Nederlands en Engels als taal instellen, maar dit lost nog steeds niet het hierboven beschreven probleem op. Uit onze tests blijkt dat met  Nederlands als hoofdtaal en  Engels als secundaire taal  de ‘Ok Google’ commando’s nog steeds niet werken. Dat is  nog steeds een belangrijk nadeel van Android Wear.

Accuduur: tegenvallend

De LG G Watch beschikt over een 400 mAh-accu met een gemiddelde accuduur van zo’n anderhalve dag. Voor een smartwatch is dat niet bepaald indrukwekkend en we waren dan ook verbaasd om erachter te komen dat de batterij in de Gear Live nóg kleiner is. Met een gemiddelde helderheid persen we net een dag gebruik uit de 300 mAh-accu, maar als je de hele dag door notificaties ontvangt, komt het einde al sneller in zicht.

Gear Live review

In de praktijk zul je de Gear Live dus dagelijks opladen. Hiervoor heb je niet alleen een oplader nodig, maar ook een kleine adapter die je op de achterkant van de smartwatch klikt. De adapter is niet alleen onhandig, maar ook klein genoeg om kwijt te raken. Wat dat betreft is het oplaadstation van de Moto 360 een elegantere oplossing.

Conclusie Samsung Gear Live review

samsung gear live

Net als de LG G Watch is de Gear Live een smartwatch met duidelijke voor- en nadelen. Het apparaat heeft een beter design en een beduidend scherper en helderder scherm, maar valt op het gebied van accuduur enorm tegen. Ook over de stugge band zijn we niet te spreken en de hartslagmeter is niet meer dan een gimmick.

Wil je per se nu al een smartwatch, dan verdient de Gear Live met zijn betere scherm niettemin de voorkeur boven de G Watch. Heb je nog even geduld, dan lijkt de Moto 360 van Motorola met zijn fraaie, ronde design een betere optie.

Samsung Gear Live Prijzen

De Gear Live is sinds augustus 2014 beschikbaar bij diverse aanbieders. Hieronder vind je de goedkoopste aanbiedingen voor de smartwatch.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Gear Live
Samsung Gear Live

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu