Eerste indruk: prijzige Samsung Gear S2 is flink verbeterd

Redactie
1 november 2015, 11:15
4 min leestijd
Eerste indruk: prijzige Samsung Gear S2 is flink verbeterd

De Gear S2 is de eerste ronde smartwatch van Samsung en sinds vrijdag verkrijgbaar in Nederland en België.  Wij konden al even met het slimme horloge  van het Zuid-Koreaanse bedrijf spelen.

Lees verder na de advertentie.

Samsung lanceert de Gear S2 in twee ‘smaken’. Het model met een kunststof bandje (42,3 bij 49,8 bij 11,4 millimeter) kost 349 euro en is per direct verkrijgbaar. De Gear S2 classic (39,9 bij 43,6 bij 11,4 millimeter) met een zwarte, lederen band is nog niet te koop, maar wel al te pre-orderen bij verschillende partijen. Deze  variant van Samsungs nieuwe smartwatch ligt komende week voor een bedrag van 399 euro in de winkels. Kan het horloge de verwachtingen die gepaard gaan met deze prijs waarmaken?

https://www.youtube.com/watch?v=pyNm-Kr-62E

Rond uurwerk

Qua design lijkt de Gear S2 in niets meer op zijn voorganger. Waar de Gear S groot en lomp was, oogt de Gear S2 classic veel verfijnder  en als  een ‘echt’ horloge met de klassieke wijzerplaat.  Niet alleen is de smartwatch nu voorzien van een rond scherm, ook is  het horloge eenvoudig te bedienen dankzij  de draaibare ring rondom het 1,2 inch-beeldscherm (360 bij 360 pixels). Erg handig, aangezien het kleine beeldscherm al snel gevuld is met één vinger. Aan de zijkant zijn twee knoppen toegevoegd, die functioneren als terug- en homeknop.

samsung gear s2 preview

Lekker actief

De Gear S2 classic heeft een metalen kast  en een zwart lederen bandje, terwijl de goedkopere versie over een rubberen  polsband beschikt. Laatstgenoemde  lijkt hierdoor meer geschikt om mee te sporten, hoewel de bandjes verwisselbaar zijn. S Health, Samsungs eigen gezondheidsprogramma, is voorgeïnstalleerd en spoort  je regelmatig aan om even op te staan en te bewegen.

Ondanks dat de Gear S2 op het eerste gezicht  zeker een vooruitgang is in vergelijking met de eerste Gear S, is het horloge nog steeds voornamelijk een verlengstuk van je  smartphone. De smartwatch geeft braaf meldingen door van het toestel  waarmee deze via bluetooth of wifi verbonden is, hoewel het horloge ook zonder smartphone  te gebruiken is dankzij de ingebouwde  wifi-module. Wat opvalt is dat het scherm wel heel snel in ruststand (of terug naar de wijzerplaat als je dit hebt ingesteld) schiet. Dit lijk je nergens aan te kunnen passen. Even rustig de verschillende icoontjes bekijken is er niet bij.

Het horloge spoort je regelmatig aan om  te bewegen

Samsung Gear S2 specs

De Gear S2 draait op de laatste versie van Tizen OS, Samsungs eigen besturingssysteem. Bij de Gear werkte dit alleen nog met Galaxy-telefoons, nu heeft Samsung bediening van het besturingssysteem  uitgebreid naar andere Android-telefoons. Ook wordt  in de nabije toekomst iOS-ondersteuning toegevoegd. De  bijbehorende Samsung Gear-app laat je onder meer een andere wijzerplaat (helaas geen eigen foto’s) instellen, meldingen beheren, bestanden met je smartwatch synchroniseren en bevat een functie om je horloge te zoeken.

Voor het opslaan van bestanden beschikt de smartwatch over  4GB aan opslagruimte. Het horloge wordt verder aangedreven door een 1GHz dualcore-processor en 512MB aan werkgeheugen. De 250 mAh-accu zou genoeg moeten zijn voor een accuduur van twee dagen. Na nog geen dag  niet heel intensief gebruik is er echter nog maar 40 procent accu  over.

Ook de accuduur van de gekoppelde  smartphone wordt  aanzienlijk korter. Was de telefoon voor het naar bed gaan nog 100 procent opgeladen, de volgende ochtend was er nog slechts 45 procent accu  over. En dan gebruik je beide apparaten  dus niet. In de uitgebreidere review zal ik hier nog verder op ingaan.

Conclusie Samsung Gear S2  preview

De Samsung Gear S2 is op het eerste gezicht een forse verbetering ten opzichte van het vorige Gear S-model. De smartwatch oogt, zeker met het lederen bandje en ronde klokje, veel mooier om de pols. Ook de besturing door middel van Tizen OS heeft grote stappen gemaakt, hoewel er ook nog enkele verbeterpunten zijn te ontdekken. Zo gaat bijvoorbeeld het beeld wel heel erg snel op zwart. Ook de accuduur lijkt de beloofde twee dagen niet te gaan behalen. Eind volgende week zullen we uitgebreider stilstaan bij de Samsung Gear S2, wanneer  we het slimme horloge uitgebreid hebben getest.

Samsung Gear S2 kopen: hier kun je terecht

De nieuwe Samsung Gear S2 is al via diverse partijen verkrijgbaar voor 349 euro. Deze webwinkels vind je hieronder op een rijtje.

WinkelVerzendingVanafprijs
CoolblueGratis (binnen 24u)€349,-Bekijken
SamsungGratis (binnen 24u)€349,-Bekijken
Bol.comGratis (binnen 24u)€349,-Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Gear S2
Samsung Gear S2

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu