Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Samsung Gear S3 review: beste smartwatch van het moment

Thomas Haenen
29 november 2016, 20:31
7 min leestijd
Samsung Gear S3 review: beste smartwatch van het moment

Reviewscore

8,5

De Samsung Gear S3 is een smartwatch met een klassiek uiterlijk en een zeer moderne binnenkant. Is dit de smartwatch waar we op gewacht hebben? We zetten de plus- en minpunten op een rijtje in deze Gear S3 review.

Lees verder na de advertentie.

Let op: Samsung brengt twee versies uit van de Gear S3, de Classic Edition en de Frontier Edition. In deze Samsung Gear S3 review bespreken we de Classic Edition, maar op het design na zijn deze twee varianten identiek. Van de Frontier Edition wordt in sommige landen ook een versie verkocht die zelfstandig over mobiel internet via 4G beschikt, maar deze versie verschijnt voorlopig niet in Nederland.

Lees onze Samsung Gear S3 review

Het is alweer ruim drie jaar sinds de introductie van de Samsung Galaxy Gear, de eerste moderne wearable van het bedrijf. Hoewel er sindsdien volop geïnnoveerd is, met krachtige hardware, stijlvolle ontwerpen en allerlei functies, blijft de interesse beperkt. Hoewel vrijwel iedereen inmiddels over een smartphone beschikt, is de smartwatch een luxe-accessoire dat alleen voor een selecte groep gebruikers interessant is.

samsung gear s3 review

Met de Samsung Gear S3 lijkt Samsung dat beeld deels te omarmen. Zo heeft de nieuwste smartwatch van de fabrikant een zeer luxueus design, waarmee het veel goedkopere concurrenten doet verbleken. Aan de andere kant zet Samsung functioneel in op enkele speerpunten: de Gear S3 barst van de fitnessfuncties en beschikt over een flink aantal apps.

Wat je vooraf moet weten: de Samsung Gear S3 loopt niet op Android Wear, maar op Tizen OS. In de praktijk zul je het verschil niet merken, omdat beide besturingssystemen vrijwel dezelfde functies bieden. Bovendien is Tizen OS inmiddels compatibel met zowat elke recente Android-smartphone. Ook zonder een Samsung-smartphone kun je de Gear S3 dus volop gebruiken.

Goed: design en afwerking van topklasse

Het heeft even geduurd voordat smartphonefabrikanten verstand kregen van horlogedesign, maar met de Gear S3 laat Samsung zien het onder de knie te hebben. Het design is uitstekend: hoe modern de binnenkant ook is, de buitenkant oogt tijdloos en chique. Van het leren bandje tot de glanzende knoppen op de zijkant, Samsung heeft aan alle details gedacht.

samsung gear s3 review

Het is het tweede jaar dat Samsung zijn belangrijkste smartwatch uitrust met een rond scherm. Dit jaar heeft de fabrikant echter ook alles om het scherm heen gemaakt zoals je van een horloge zou verwachten. De slimste innovatie is gebleven: de ring rond het scherm kan gedraaid worden om door menu’s heen te navigeren. Geen gedoe met kleine knoppen op de zijkant of vettige vingers op het touchscreen, met draaien vlieg je door de menu’s heen. Het is een intuïtieve besturing die tegelijkertijd naadloos in de rest van het ontwerp is geïntegreerd.

Goed: accu gaat dagen mee (…maar zorgt voor dikke behuizing)

Helaas is er één gebied waarop het Gear S3-design het niet helemaal haalt bij echte horloges: de dikte. Deze smartwatch is bijna 13 millimeter dik, twee keer zo dik als bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S7. En dat merk je, als je hem de hele dag om je pols hebt zitten. Zeker op een wat kleinere arm oogt de Gear S3 al gauw lomp. Door het relatief grote formaat hadden wij al gauw de neiging de smartwatch thuis of op kantoor even af te doen.

samsung gear s3 review

Een groot voordeel is dan weer dat er daardoor vrij veel ruimte is voor de accu, die bijna twee keer zo groot is als de Gear S2. Waar je andere smartwatches soms dagelijks moet opladen, hield de Gear S3 het regelmatig drie tot zelfs vijf dagen zonder opladen vol. Het opladen zelf gaat makkelijk via de meegeleverde draadloze oplader. Snel is deze echter niet: een lege Gear S3 had doorgaans meer dan twee uur nodig om weer vol te worden. De Asus ZenWatch 3 is wat dat betreft een stuk vlotter.

Goed: doet wat een smartwatch moet doen

Als fitnesstracker doet de Gear S3 zijn werk uitstekend. Je hoeft niet vooraf aan te geven als je aan een training begint: de Gear S3 houdt continu bij hoe hard je loopt en welke afstanden je aflegt. Ook wordt er automatisch onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld lopen, hardlopen en fietsen. Dat doet hij allemaal aardig nauwkeurig en zonder omkijken. Ga je plots een half uurtje fietsen dan is die informatie na afloop keurig in je overzicht terug te vinden. De ingebouwde hartslagmeter scant tijdens de tocht bovendien regelmatig je hartslag, wederom zonder omkijken.

Niet elk deel van de hardware werkt even goed mee. De Gear S3 is voorzien van een hoogtemeter en barometer die regelmatig verkeerde informatie aangaven. Zo claimde de smartwatch soms dat we 200 meter onder zeeniveau zaten, maar een kwartier later opeens dertig meter erboven. Het juiste antwoord (zo’n 10 meter) verscheen eigenlijk nooit in beeld.

samsung gear s3 review

Daarnaast kan de Gear S3 gebruikt worden voor notificaties. Een ingebouwde toetsenbord zorgt ervoor dat je direct kan reageren op sommige berichten, maar zelf typen is niet echt prettig. Gelukkig is deze smartwatch daarom ook voorzien van stemherkenning die aardig werkt. Voor alles langer dan een kort sms-berichtje kun je echter beter gewoon je smartphone pakken. Een paar nieuwsapps worden tot slot ook nog voorgeïnstalleerd, maar het kleine scherm is in alle eerlijkheid niet ideaal om meer dan koppen te snellen.

Helemaal mooi meegenomen is dat de Gear S3 veel van deze dingen kan doen zonder een gekoppelde smartphone. Zo kun je bijvoorbeeld je hardlooprondje bij laten houden door je smartwatch, zonder dat je je mobieltje hoeft mee te nemen. Na afloop wordt de informatie doorgestuurd naar je smartphone. Bovendien zit er 4GB opslagruimte ingebouwd waar je nog een flinke afspeellijst aan work-out muziek op kwijt kunt. Notificaties en veel zaken waarvoor internet vereist is werken vanzelfsprekend dan weer niet zonder je smartphone in de buurt, maar de Gear S3 is nog aardig zelfstandig.

Slecht: aantal apps blijft beperkt

Het is maar goed dat de meegeleverde applicaties zo goed werken, want daarbuiten valt het aanbod een beetje tegen. Van de honderd populairste applicaties in de appstore voor de Gear S3 zijn er zeker tachtig verschillende wijzerplaten. Daarnaast zijn er nog een klein aantal nieuwsapps en twee of drie games te vinden maar dan houdt het wel op.

Veel grote namen als WhatsApp, Facebook en Twitter hebben geen eigen app voor Tizen OS en de Gear S3. Daardoor kun je van apps als deze eigenlijk enkel notificaties ontvangen op de Gear S3. Een berichtje terugsturen, foto’s bekijken of zelfs maar je locatie doorsturen zit er dus niet in. Gezien de beperkte populariteit van smartwatches is de kans klein dat er op de korte termijn veel apps bijkomen, en dat is toch wat jammer.

Slecht: relatief hoge adviesprijs

Samsung geeft de Gear S3 een vrij serieuze adviesprijs mee van 399 euro. Dat valt op zich aardig te verdedigen met het geslaagde ontwerp en de uitstekende afwerking, maar daardoor is het verre van een impulsaankoop. Op moment van schrijven koop je de Samsung Galaxy S7, een van de beste smartphones van 2016, voor slechts zo’n honderd euro meer. Zoek je vooral een wearable die als stappenteller en fitnesstracker kan dienen, dan zijn er al alternatieven van een paar tientjes te vinden. Voordelig is de Gear S3 dus zeker niet.

Conclusie Samsung Gear S3 review

Met de Gear S3 bewijst Samsung dat het ver voorloopt op de concurrentie. Het design is aantrekkelijk, maar tegelijkertijd door de besturing met de draaibare rand ook functioneel. Alle essentiële functies zijn ingebouwd en werken vlotjes. De accu, die moeiteloos vier dagen meegaat, maakt indruk.

Desalniettemin vinden we het moeilijk om te zeggen dat de wearable zijn hoge adviesprijs waard is. Het blijft immers vooral een echt hebbedingetje. Een goede smartwatch is een stuk minder essentieel in je leven dan een goede smartphone. De Gear S3 is de beste smartwatch van het moment, maar tegelijkertijd zul je zonder smartwatch in je leven weinig missen.

Samsung Gear S3 kopen?

Interesse in de nieuwe smartwatch van Samsung? Je kunt de Gear S3 kopen bij verschillende webwinkels, waaronder Coolblue. De adviesprijs ligt net iets onder de 400 euro.

Samsung Gear S3

Samsung Gear S3 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Samsung Gear S3 prijzen. Bekijk alle Samsung producten.

Alle Samsung producten
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Gear S3
Samsung Gear S3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu