De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Samsung Gear VR Review: maakt virtual reality toegankelijk

Gijs Ettes
25 november 2015, 21:00
6 min leestijd
Samsung Gear VR Review: maakt virtual reality toegankelijk

Reviewscore

7,5

Enkele jaren geleden blies Oculus virtual reality nieuw leven in met de Rift, een vr-bril voor ontwikkelaars. Dankzij Google Cardboard werd  het concept een stuk betaalbaarder, maar de Samsung Gear VR maakt  virtual reality pas echt toegankelijk.

Lees verder na de advertentie.

Tweede leven voor VR

Samsung ontwikkelde  de Gear VR in samenwerking met Oculus, waarbij laatstgenoemde zijn kennis over virtual reality  deelde en de bijbehorende software ontwikkelde. Samsung maakte op zijn beurt de displays voor de consumentenversie van de Oculus Rift, die begin 2016 verschijnt. Samsung en Oculus zijn niet de enige partijen met een eigen vr-bril, want ook HTC heeft er eentje in de vorm van de Vive. Wanneer die  precies verkrijgbaar wordt, is op het moment van schrijven echter nog niet bekend. Met de recente ontwikkelingen bij HTC is het goed mogelijk dat de Vive nooit een (brede) release krijgt.

samsung gear vr

En dan is er nog Cardboard, Googles vr-bril van karton die tijdens de I/O van 2014 het levenslicht zag.  Afgelopen  mei kreeg de bril, die je overigens zelf in elkaar moet knutselen, een update om met grotere telefoons (tot en met 6 inch) te werken. Omdat Cardboard een open platform is, hebben de afgelopen tijd diverse fabrikanten brillen gemaakt die gebruikmaken van dezelfde techniek en apps. De keuze is enorm en voor een paar tientjes heb je al een vr-bril die fijner zit dan de kartonnen versie van Google.

De Gear VR is niet compatibel met  Cardboard (al is er een trucje om dit wel mogelijk te maken), waardoor je geen content kunt bekijken die voor dat  platform is gemaakt. En dat is jammer, want de afgelopen tijd zijn er veel games, apps en video’s speciaal voor Cardboard verschenen. Recentelijk werd bijvoorbeeld  YouTube geoptimaliseerd voor virtual reality en met de Expeditions-app brengt Google Cardboard ook naar het klaslokaal.

Zo werkt de Gear VR

De Gear VR maakt gebruik van  een door Oculus ontwikkelde hub van waaruit je uiteenlopende content – van games en video`s tot 360-graden-foto`s – kunt ontdekken. Omdat  de Gear VR in wezen een stuk plastic met lenzen en een bewegingssensor is, moet je eerst nog een Galaxy S6, S6 Edge of S6 Edge+ in de houder klikken. Vervolgens wordt de benodigde software gedownload en kun je de lenzen en sensoren kalibreren. Dat gaat eenvoudig en wijst zich vanzelf.

samsung gear vr review

De hub is een futuristische huiskamer die toegang geeft tot de Store, waar je gratis en betaalde vr-content vindt, je Bibliotheek met apps en uitgelichte items. De meeste van de circa 100 apps en ‘ervaringen’ hebben een prijskaartje, al zijn er ook games  als Temple Run VR en Smash Hit, en animatiefilms als Colosse  die je gratis kunt downloaden. Daarnaast kun je voorbeeldvideo’s en foto’s van Oculus bekijken of in een virtuele bioscoop een live gamesessie van Twitch volgen. Het voorbeeldmateriaal is goed om een indruk te krijgen van de mogelijkheden van virtual reality  én de Gear VR.

gear vr oculus store

Bovendien wijst de bediening van de interface zich vanzelf. Heb je niet de beschikking over de apart verkrijgbare gamepad, dan verloopt de besturing via het touchpad aan de zijkant. Door erop te tikken, bevestig je je keuze.  Naast het touchpad zijn de terugknop en volumeknoppen te vinden. Bovenop de Gear VR is een draaiwieltje om de lenzen aan te passen zodat je niet dubbel ziet.

samsung gear vr review

Dankzij de zachte kussens en de elastische hoofdband is de Gear VR makkelijk op te zetten en prettig te dragen, zelfs  voor  langere speelsessies. Ook handig: als je de terugknop even ingedrukt houdt, verschijnt een snelmenu en de optie om ‘door de bril’ heen te kijken door gebruik te maken van de camera van je smartphone.

Virtual reality in de praktijk

Aan al dat gebruiksgemak heb je natuurlijk weinig als er onvoldoende  content is, maar dat is gelukkig niet het geval. In de Store kun je terecht voor uiteenlopende apps: zo kun je een virtuele tour in een museum krijgen, hiken in de bossen of een ‘persoonlijk’ concert van U2 bijwonen. Er is ook een Netflix-app waarbij je je favoriete series en films in een virtuele huiskamer kunt bekijken. Handig voor als je echte televisie bezet is.

netflix gear vr

Daarnaast zijn er een groot aantal games voor de vr-bril beschikbaar. De meeste zijn betaald, waaronder het prachtige Land’s End en de shooter Gunjack. Als gezegd zijn er ook een aantal gratis titels die de moeite waard zijn. Zo bieden zowel Temple Run VR als Smash Hit bekende gameplay die dankzij  virtual reality een stuk spannender wordt. Het geluid komt uit de speaker van je smartphone, al is het ook mogelijk om een koptelefoon in te pluggen. Mede dankzij de vloeiende beelden en de goede head-tracking wordt je helemaal in de actie gezogen, al is het beeld door het gebruik van de lenzen in de bril niet altijd even scherp. De schermresolutie wordt in wezen gehalveerd.

Oculus Connect 2 Gear VR Content

Waar het bij games niet storend is dat schermresolutie lager  is, is dat bij veel van de virtuele tours die je met de Gear VR kunt nemen anders. Zo zijn de concerten en virtuele tours die je kunt nemen een stuk minder meeslepend door de matige beeldkwaliteit. Bij het optreden van U2 en diverse virtuele tours heb je bijna het idee naar een videoband te kijken, wat ook is te wijten aan de kijkhoek van maximaal 96 graden. In totaal zijn er 100 apps en games om uit te proberen, maar omdat de kwaliteit vaak tegenvalt, ben je wellicht snel uitgekeken.

Conclusie Samsung Gear VR review

Ondanks de niet altijd optimale beeldkwaliteit  is de Gear VR met zijn prijskaartje van 99 euro erg toegankelijk voor een eerste kennismaking met virtual reality. Hij is de helft goedkoper dan de eerder uitgebrachte ‘Innovator Edition’, al heb je nog steeds een high-end Galaxy-toestel nodig om ervan gebruik te maken. Houd er ook rekening mee dat de Gear VR niet zoals de Oculus Rift jouw positie in een ruimte kan bepalen; als je rondloopt in een game gebruik je daarvoor een controller. Dat kan tot misselijkheid leiden  – omdat het beeld voor je ogen beweegt, maar je zelf op een stoel zit –  al hadden we daar tijdens onze tests weinig last van.

Over het aanbod apps en games zijn we erg te spreken, evenals het draagcomfort van de Gear VR. Het accessoire is een stuk duurder dan Google Cardboard (ca. 15 euro), maar veel prettiger om te gebruiken dankzij de kussens en hoofdband. Een nadeel is dat de Gear VR standaard geen toegang heeft  tot apps die voor Cardboard zijn ontwikkeld, waardoor  het aanbod vr-content veel groter had  kunnen zijn.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Gear VR
Samsung Gear VR

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu