Het populaire Kickstarter-project Sense haalde in een maand ongeveer 2,5 miljoen dollar op. Na een jaar tijd heeft Android Planet de slaaptracker ontvangen, die samen met je Android jouw slaap in de gaten houdt.
Lees verder na de advertentie.
Slaaptrackers heb je in allerlei soorten en maten: van een Android-app tot een armbandje. Logisch, want slaap is één van de belangrijkste onderdelen van het leven. De meeste mensen brengen gemiddeld zo’n zeven tot acht uur per dag door in bed, maar van die tijd weten we nauwelijks iets af. Wanneer slapen we slecht? Waarom slapen we slecht? En kunnen we daar iets aan doen? Deze vragen wil Sense voor je beantwoorden, die de slaapkamer in de gaten houdt, je slaap analyseert en je altijd op het juiste moment wakker maakt.
Het design van Sense
Sense bestaat uit twee onderdelen: het systeem, de ronde Sense, en de kleine Sleep Pill-slaaptracker. Het belangrijkste onderdeel is het hoofdsysteem. De ronde Sense komt beschikbaar in het wit en zwart en kan rechtop op een vlakke ondergrond worden gezet. Volgens fabrikant Hello oogt het design van Sense “natuurlijk”, waardoor het apparaatje in elke slaapkamer past. Daar stelt Hello ook niet mee teleur: het design van Sense is fraai en maakt je nieuwsgierig.
Met een bijgeleverde usb-kabel en Europese stekker wordt Sense van energie voorzien. Het bolletje licht direct paars op. Deze kleur betekent dat je jouw Android-toestel met Sense kunt verbinden. Het is hierna mogelijk om de installatie van de slaaptracker te voltooien, door ‘m onder andere met het wifi-netwerk en de Sleep Pill te koppelen. Je hoeft ook maar één keer je smartphone met Sense te verbinden, daarna werkt de slaaptracker automatisch en communiceer je met een bijbehorende Android-app.
De Sleep Pill is een klein apparaatje dat je aan je kussen vastmaakt. Je schuift ‘m via de opening in het midden over de sloop, waarna de bewegingssensoren in de Sleep Pill al je bewegingen bijhouden. Middels een energiezuinige bluetooth-verbinding blijft het apparaatje in contact met Sense, en wordt alle data naar het hoofdsysteem verstuurd. De Sleep Pill houdt in de gaten wanneer je in slaap valt, hoe je slaapt en op welk moment je weer wakker wordt.
De Sleep Pill heeft een accuduur van een jaar en beschikt over een verwisselbare batterij. De achterkant van de Sleep Pill, met het logo van Hello, is eraf te halen waarna je een nieuwe batterij in het apparaatje kunt plaatsen. Het is ook mogelijk om twee Sleep Pills aan één Sense te koppelen. Zo kan Sense niet alleen jouw nachtrust in de gaten houden, maar ook die van je partner.
Hello heeft ervoor gezorgd dat de Sense en Sleep Pill tegen een stootje kunnen. Zo heb ik de Sense al twee keer op de grond laten vallen tijdens de fotosessie voor deze review, en hij werkt nog steeds prima. De Sleep Pill is daarbij ook waterbestendig en overleeft dus een beurt in de wasmachine. Hello raadt dat niet aan, maar snapt dat je kunt vergeten om de Sleep Pill van een kussensloop te halen voordat je ‘m in de wasmachine gooit.
Dit kun je met Sense
Sense houdt logischerwijs je slaap in de gaten. Dat doet het met verschillende sensoren: een microfoon om geluid op te nemen en sensoren voor het licht, de temperatuur, luchtvochtigheid en voor deeltjes in de lucht. Ook is er een speaker en ledverlichting aanwezig. Laatstgenoemde wordt gebruikt om aan te geven of alle factoren in de kamer bijdragen aan een goede slaaprust. Is het donker en stil genoeg? Is het niet te warm of te koud, en is de vochtigheid van de lucht op peil?
Als er iets echt mis is, zoals een temperatuur van 30 graden, kleurt de Sense voor een seconde oranje. Bij een klein probleempje, zoals een te hoge luchtvochtigheid als het net heeft geregend, kleurt de Sense geel. Als alles goed is, toont ‘ie de groene kleur. Sense laat de betreffende kleur zien zodra je jouw hand erboven houdt, of als je het licht in de kamer uit doet. De tracker detecteert dan dat je gaat slapen en laat zien of de slaapkamer aan alle eisen voor een goede nachtrust voldoet.
Een andere belangrijke functie van Sense is de slimme wekker. Doordat de Sleep Pill merkt wanneer je licht slaapt, kan de Sense je heel fijn wakker maken. Stel: je moet er om half acht ‘s ochtends uit en je bent om zeven uur licht aan het slapen. Dan is het beter om rond die tijd wakker gemaakt te worden, dan dat precies om half acht het alarm af gaat. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat je juist om half acht weer in een diepe slaap bent. De wekkerfunctie is een combinatie van wit licht en een rustig deuntje, dat je zelf via de bijbehorende app kunt kiezen. Alle data van de Sleep Pill en Sense vind je uiteindelijk ook in deze Android-app.
De Android-app van Sense
Sense toont alle verzamelde informatie in een overzichtelijke app. Bij het opstarten van de Sense-app krijgt je direct jouw laatste slaapscore te zien, die wordt berekend op het aantal uur dat je hebt geslapen en hoeveel uur je diep hebt geslapen. Je kunt jouw score via sociale media delen en via de blauwe knop aan de rechter onderkant een wekker instellen of aanpassen. In het tweede tabblad kun je al je slaapdata van de afgelopen weken zien, en in het derde tabblad vind je tips om je slaap te verbeteren.
Het eerste tabblad laat verschillende statistieken van de slaapkamer zien: de temperatuur in graden celcius, luchtvochtigheid in procenten, licht in lux en het geluid in decibel. Op onderstaande screenshot is te zien dat het iets te warm is in de slaapkamer, en dat het te licht is. Dat kan kloppen: het was een zomerse dag en de screenshot is gemaakt op 17.20, toen de gordijnen nog open waren.
Het vierde tabblad laat je wekkers instellen. Voor elke dag heb ik een wekker aangemaakt, die ik naar eigen wens kan aanpassen. Veranderingen worden automatisch via het internet naar Sense gepusht, waardoor je dus niet je smartphone via bluetooth met Sense hoeft te verbinden om een wekker in te stellen. Dat is heel fijn. Per wekker selecteer je het geluid en de tijd. Het laatste tabblad laat je de instellingen van Sense aanpassen, zoals het verbinden met een wifi-netwerk of het koppelen van een extra Sleep Pill.
Sense review: conclusie
Dan de grote vraag: werkt Sense ook echt? Ja, het werkt. Sense houdt je slaap goed in de gaten en toont vrij accurate data, zoals het moment dat je in bed gaat liggen en het moment dat je daadwerkelijk in slaap valt. Als je nog even een boek in bed leest, registreert Sense dit. En de nacht dat ik flink had gedronken en constant aan het draaien en snurken was, is ook accuraat geregistreerd. Opvallend genoeg slaat Sense geen geluiden op om ze later af te spelen- daarmee adverteerde Hello aanvankelijk wel -, maar mogelijk wordt dit met een toekomstige update aan de tracker toegevoegd.
Het is fijn dat Sense werkt zonder een constante verbinding met je smartphone. Kort gezegd: je hoeft niets te doen dan enkel te slapen en de volgende ochtend de app te checken. Maar Sense doet ook niet heel veel wat een gezond verstand niet kan. Als je het weekend de hele dag op de bank ligt te Netflix’en en elke dag tien uur slaapt, dan heb je waarschijnlijk zondagavond te veel energie om lekker in slaap te vallen. Sense laat dit zien, maar met gezond verstand kom je ook een heel eind.
Toch is Sense nu al onvervangbaar geworden in mijn slaapkamer, en dat komt door de slimme wekker. Het is heerlijk om in je lichte slaap te worden gewekt, en de combinatie van licht en geluid (een soort Philips Wake-up Light) zorgt ervoor dat je niet naar de snooze-knop grijpt. Dat kan bij Sense ook niet, want door met je hand over het apparaat te gaan wordt het alarm in zijn geheel gestopt. Er is geen snooze-functie, en die heb ik met Sense ook niet meer nodig gehad. Ochtenden zijn daardoor echt een stuk aangenamer, en dan is die slaapdata – waar de gadget om draait – eigenlijk maar een leuke bijzaak. Daarom betwijfel ik of Sense de aankoopprijs van 129 dollar rechtvaardigt, maar spijt van mijn Kickstarter-pledge heb ik absoluut niet.