De zin en onzin van slimme weegschalen: wat heb je eraan?

Erwin Vogelaar
11 februari 2019, 19:24
5 min leestijd
De zin en onzin van slimme weegschalen: wat heb je eraan?

Naast wearables is je gezondheid op nog een manier bij te houden: via een slimme weegschaal. Met zo’n apparaat wordt je gewicht en meer opgeslagen in een app. Maar is dat de prijs echt waard?

Lees verder na de advertentie.

Over wegen: slimme weegschalen getest

Denk je aan apps en apparaten om je gezondheid bij te houden, dan kom je al snel bij fitnesstrackers uit. Met een fitnesstracker om je arm worden onder andere je stappen, workouts, hartslag en slaap bijgehouden. Voor een completer plaatje van je lichaam is de slimme weegschaal een mogelijkheid.

→ Fitnesstrackers voor bij je Android: dit zijn 4 goede opties

Een slimme weegschaal lijkt op een reguliere, digitale personenweegschaal. Je gaat erop staan en krijgt je gewicht op het schermpje te zien. Daarnaast meten deze apparaten vaak je vet- en spiermassa. Daarvoor moet je wel met blote voeten op de weegschaal stappen.

Via je voeten is een exacte meting van je hele lichaam niet mogelijk. Er zijn weegschalen op de markt, waarbij je ook je handen op een uitschuifbare hendel plaatst voor een completere meting. Stap je echter regelmatig rond ongeveer dezelfde tijd met je voeten op de weegschaal, dan worden er wel trends zichtbaar.

slimme weegschalen

Trends meten

Bij slimme weegschalen horen apps. In deze apps worden je weegsessies automatisch opgeslagen. In een grafiek en een tabel je zie vervolgens wat je voortgang is. Dat werkt zeer motiverend.

Zeker als je wil afvallen, is het fijn om ook het vetpercentage daarbij te zien. Als je namelijk enkel kijkt naar je gewicht, kan het soms lijken alsof je geen voortgang maakt. Zie je echter dat je vetpercentage wel daalt, dan betekent het dat je spieren groeien, of dat je gewoonweg wat meer vocht vasthoudt.

Er zijn ook weegschalen die hetzelfde meten zonder app en vaak een stuk goedkoper zijn. Dan moet je echter handmatig je voortgang ergens noteren. Aangezien je gewicht bijhouden met een slimme weegschaal geen enkele moeite kost, is de kans groter dat je het langer volhoudt.

En omdat je waarschijnlijk wat meer geld besteedt aan een slimme weegschaal dan een normale weegschaal, ben je sneller gemotiveerd om er gebruik van te blijven maken. Toch moet je niet denken dat een dure weegschaal het werk voor je doet, want je moet toch echt zelf aan de slag.

slimme weegschalen

Slimme weegschalen getest

Er zijn slimme weegschalen van allerlei verschillende fabrikanten te koop. Goede merken zijn onder andere Fitbit, Xiaomi, Omron, Nokia Body en Medisana. We hebben twee weegschalen getest, namelijk de splinternieuwe Medisana TargetScale 3 en wat oudere Fitbit Aria 2. Beide weegschalen zijn verkrijgbaar voor prijzen tussen de 100 en 150 euro.

Medisana TargetScale 3 review

De Medisana TargetScale 3 valt direct op door zijn uiterlijk. Terwijl andere fabrikanten vaak voor een standaard vierkante look gaan, kiest Medisana met de TargetScale 3 voor een ronde vorm met een haast ufo-achtige uitstraling. Dat futuristische karakter wordt versterkt door de oplichtende ringen zodra je op de weegschaal staat.

Door deze afwijkende vorm is de TargetScale 3 wel wat instabieler dan andere weegschalen. De vijf pootjes onder de weegschaal houden het apparaat niet stevig zodra jij je voet net iets teveel aan de uiteinden van het apparaat zet. Zet je jouw voet echter teveel naar binnen, dan sta je zo op één van de knoppen rond het scherm.

Bij je eerste weegmoment stel je een doelgewicht in. De weegschaal laat na het wegen vervolgens elke keer zien hoeveel kilo je daarvan verwijderd bent. Ook toont de weegschaal na elk weegmoment je BMI, vet-, spier-, vocht- en botmassa. De informatie wordt via bluetooth gesynchroniseerd met je telefoon, maar het design van de VitaDock+-app laat wel wat te wensen over.

slimme weegschalen

Pluspunten:

  • Geeft compleet beeld van je lichaam
  • Makkelijk door meerdere personen te gebruiken
  • Duidelijk scherm

Minpunten:

  • Geen verbinding via wifi
  • Door vorm niet heel stevig
  • Onoverzichtelijk design van app

Score: 3/5

→ De Medisana TargetScale 3 is te koop voor 101,99 euro bij Bol.com en Coolblue

Fitbit Aria 2 review

De Fitbit Aria 2 gaat in tegenstelling tot de TargetScale 3 voor een minimalistische look. In een klein rondje is een zeer helder schermpje te zien, maar voor de rest is de volledige oppervlakte gereserveerd voor je voeten. Zodra je keuzes moet maken, doe je dat met een ja of nee, door links of rechts op de weegschaal te stappen.

Het scherm laat duidelijk zien wat er gebeurt, zonder teveel informatie. Zo toont een animatie wanneer je van de weegschaal afstapt en of de weegschaal de data aan het synchroniseren is. De weegschaal meet je gewicht, BMI en vetpercentage, maar in tegenstelling tot de TargetScale geen spier-, bot- of vochtmassa.

Bij de start verbind je de weegschaal met wifi. Dat gebeurt via de Fitbit-app. Daarna gaat het synchroniseren vlekkeloos. Voor het gebruik met meerdere personen moeten gebruikers eerst de weegschaal met hun eigen app synchroniseren. Dat kost wat meer moeite, maar vervolgens herkent de weegschaal gebruikers automatisch. De Fitbit Aria 2 is een solide weegschaal zonder opsmuk.

slime weegschalen

Pluspunten:

  • Mooi minimalistisch design
  • Fijne interface
  • Verbinding via wifi
  • Fijne app

Minpunten:

  • Geeft geen compleet beeld van je lichaam
  • Geen synchronisatie via bluetooth

Score: 4/5

→ De Fibit Aria 2 is voor 119,99 euro te koop bij Bol.com en Coolblue

Conclusie

Beide geteste weegschalen werken goed samen met andere apparaten van hetzelfde merk. Zo combineert Fitbit heel fijn de data van de weegschaal met de gegevens van zijn fitnesstrackers, voor een compleet plaatje in de Fitbit-app. Dat is ook bij Medisana het geval met de VitaDock+-app en een ViFit-fitnesstracker of bloeddrukmeter. Het ligt er dus maar net aan welke andere apparaten je wil gebruiken of wat je al in huis hebt.

De bijhorende apps bieden overigens ook de mogelijkheid om gegevens handmatig in te voeren. In theorie zijn ze dus te gebruiken met een goedkope weegschaal. Het grootste argument voor een slimme weegschaal is dus dat je gegevens automatisch worden bijgehouden.

Bij onze test viel wel op dat we bij de ene weegschaal zeker een kilo zwaarder waren dan bij de andere weegschaal. De weegschaal die ons zwaarder vond, hebben we daardoor overigens niet een lagere score gegeven.

Let op: deze weegschalen mogen niet worden gebruikt door zwangere mensen, of mensen met medische, elektronische apparatuur in het lichaam.

Meer voor je gezondheid

Op Android Planet hebben we veel meer informatie om met je gezondheid aan de slag te gaan. Check hieronder onze nieuwste artikelen rond dit thema.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu