De Samsung S21 nu met gratis Galaxy Buds Live en tot €313 korting!

SmartQ T7-3G tabletcomputer met Android 2.1 (review)

Redactie
25 september 2010, 17:36
5 min leestijd
SmartQ T7-3G tabletcomputer met Android 2.1 (review)
smartq t7

In juli kondigde het Chinese bedrijf Smart Devices de SmartQ T7 en SmartQ T7-3G aan. Twee tabletcomputers met Android als besturingssysteem: eentje met 3G, de ander zonder 3G. Hoe goed zijn dit soort tabletcomputers van Chinese makelij? Zijn het aardige alternatieven voor een Samsung Galaxy Tab of de iPad, of is het verschil in kwaliteit erg groot? In deze review nemen we de SmartQ T7-3G onder de loep.

Lees verder na de advertentie.

Uiterlijk en design

smartq-5

De SmartQ T7-3G ziet er voor een Chinese tablet aardig mooi uit. Op de voorkant is een touchscreen zichtbaar met een grootte van zeven inch. Daaronder pronken vier ronde knoppen, waarvan eentje functioneert als D-pad. Op de achterkant is een luidspreker zichtbaar. Aan de zijkanten onderkant bevinden zich een ingang voor een SIM-kaart (zodat mensen gebruik kunnen maken van de 3G-functie), de aan/uit-knop, de ingang van een SD-kaart, een aansluiting voor een hoofdtelefoon en een micro-USB-kabel. Een volume-knop ontbreekt, maar gelukkig neemt de D-pad op de voorkant deze functie op zich.

De tablet-pc ligt lekker in de hand door de ruwe achterkant. Dankzij het formaat van zeven inch is de tablet goed vast te houden met één hand, terwijl je met de andere hand acties uitvoert op het touchscreen. De tabletcomputer weegt niet erg veel (380 gram) en het is daarom niet moeilijk om het apparaat enige tijd te gebruiken.

Hardware en touchscreen

smartq-2

De hardwarespecificaties van de SmartQ T7-3G zijn matig. Zo zit er een Telechip TCC8900 600MHz processor in de tablet-pc en is er 256 MB RAM-geheugen beschikbaar. De T7-3G werkt niet zo snel als telefoons als de Samsung Galaxy S en HTC Desire, die voorzien van een 1 GHz-processor. Wanneer je van het ene homescreen naar het andere homescreen scrollt, dan treden er vertragingen en haperingen op. Vooral wanneer er meerdere processen tegelijkertijd lopen heeft dit beestje het erg moeilijk.

Het resistieve touchscreen van de SmartQ T7-3G kan mensen weerhouden om de tabletcomputer te kopen. Eerlijk is eerlijk: ik ben er geen fan van. Ik bestuur een touchscreen liever met mijn vinger dan met een klein pennetje. Toch is een pennetje in het geval van deze tabletcomputer noodzakelijk. Voor simpele acties, zoals het klikken op een icoontje op het homescreen, werkt een vinger prima. Maar als je wilt scrollen in de browser of in de lijst met applicaties, dan is een pennetje vereist. Wanneer je met jouw vinger probeert te scrollen, dan denkt de T7-3G soms dat je probeert om een applicatie of link aan te klikken. Smart Devices levert de T7-3G met een pennetje, waardoor je kunt genieten van een optimale tabletervaring.

Het beeldscherm ziet er overigens prima uit. Het 7″ scherm van 800 bij 600 pixels is scherp en helder. Natuurlijk is het niet te vergelijken met een (Super) AMOLED-scherm, maar het is ook zeker niet het minste scherm op de markt. Wel is het zo dat Android een beetje opgeblazen oogt door het relatief grote beeldscherm van zeven inch. Vergeet niet dat het besturingssysteem is ontwikkeld voor mobiele telefoons.

Voor de rest ben ik te spreken over de SmartQ T7-3G. Er is 2 GB intern geheugen aanwezig, zodat je niet snel kampt met ruimtegebrek. De batterij met een capaciteit van 3300mAh zorgt ervoor dat je de tabletcomputer niet dagelijks hoeft op te laden. Bij normaal gebruik zul je de tabletcomputer ongeveer één keer per drie a vier dagen moeten opladen. Wanneer je de tablet-pc niet gebruikt, dan heeft de T7-3G een standbytijd van tien dagen. Niet verkeerd!

Interface

smartq-3

De T7-3G draait op een kale versie van Android 2.1. Toepassingen als Google Maps en Android Market zijn standaard geïnstalleerd op de tablet, zodat je snel kunt beginnen met het downloaden van applicaties. Dankzij Android Market is het mogelijk om een homescreenvervanger naar keuze op de T7-3G te zetten, bijvoorbeeld Launcherpro Plus of Slidescreen Pro. Dit is aan te raden, want het maakt de tablet-pc een stuk sneller.

Wanneer je de SmartQ T7-3G koopt, dan komt de tabletcomputer met een heleboel voorgeïnstalleerde applicaties. Dit is nogal irritant, want veel van deze apps zijn onnodig en niet gericht op de Europese markt. Gelukkig zijn ze te verwijderen, maar het was fijner geweest als Smart Devices de T7-3G kaal leverde.

Verbindingen

Met de T7-3G is het mogelijk om op internet te surfen via Wi-Fi en 3G. Stel de netwerkgegevens van je router in en je kunt binnen enkele seconden websites bezoeken. Wanneer je de tabletcomputer op stand-by zet, dan schakelt het apparaat de Wi-Fi-modus uit. Hou er rekening mee dat als je de tabletcomputer weer inschakelt, dat het dan circa dertig seconden duurt voordat de internetverbinding werkt. 3G werkt overigens heel makkelijk: duw het simkaartje aan de rechterkant van het scherm naar binnen en je hebt vrijwel direct verbinding.

Een waardig alternatief?

smartq-4

Wanneer je geen tablet hebt, dan zul jij je vast afvragen ‘waarom is een tablet nodig?’ Ook ik vroeg me dat voor de tijd af. Nu ik de SmartQ T7-3G enige tijd in huis heb, ben ik min of meer verslaafd aan de tabletcomputer. Het is een ideaal apparaat voor op de tafel bij de televisie. Wanneer je kijkt naar televisieprogramma’s, dan is het handig om de programmagids te lezen op de tablet of om te onderzoeken in welke andere films een bepaalde acteur speelde. Ook het bijhouden van sociale netwerken gaat een stuk makkelijker met een tablet-pc.

Voor een prijs van 200 euro is de SmartQ T7-3G een aardig alternatief voor mensen met een kleine portemonnee. Toch mist de T7-3G een doorslaggevende factor. Had het Chinese bedrijf gekozen voor een capacitief beeldscherm en een iets beter processor, dan had ik nu een winnaar in handen. Door deze twee missers is de SmartQ T7-3G een leuk apparaatje, maar geen waardig alternatief voor de Samsung Galaxy Tab of de iPad.

Desondanks is de T7-3G een prima apparaat en zullen genoeg mensen er veel plezier mee beleven. De tabletcomputer is te koop via diverse Nederlandse webshops, bijvoorbeeld via Bandee.nl.

Pluspunten

  • Prijs
  • Helder en scherp beeldscherm
  • Google apps als Market en Maps zijn aanwezig
  • Design

Minpunten

  • Resistief beeldscherm
  • Trage processor

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's