Schrijf je in bij KPN en ontvang een extra pre-order aanbod voor The Next Galaxy!

Sony Smartwatch 2 Review: slim horloge blijkt beperkte gadget

Gijs Ettes
5 november 2013, 18:36
4 min leestijd
Sony Smartwatch 2 Review: slim horloge blijkt beperkte gadget

Reviewscore

6

De afgelopen twee weken hebben we rondgelopen met de Smartwatch 2, Sony`s tweede poging om een slim digitaal horloge te maken dat is te koppelen met een Android-smartphone. De eerste Sony Smartwatch verscheen in de herfst van 2012 en werd gekenmerkt door een fijn design, maar een matig scherm en een omslachtige interface. Sinds kort is zijn opvolger beschikbaar voor (ruwweg) dezelfde adviesprijs van 179 euro. Kan de Smartwatch 2 wél overtuigen, of blijft het toch vooral een geinige gadget voor een klein publiek?

Lees verder na de advertentie.

Design

Qua design ziet de Smartwatch 2 er wat hoekiger uit dan zijn voorganger. Storend is dat echter niet. Het ontwerp past in de lijn van Xperia-smartphones dankzij de aluminiumstrip rondom en de grote, wat sponzig aanvoelende powerknop aan de rechter zijkant. Aan de linker zijkant is de aansluiting voor micro-usb te vinden, die is afgesloten met een klepje. De Smartwatch 2 is namelijk net zo waterdicht als de Xperia Z en Xperia Z1 en kan tegen een stootje. Onder het scherm zijn de gebruikelijke terug-, home- en optieknop te vinden, waarmee door de menu`s kan worden genavigeerd.

Ons testmodel is voorzien van een metalen polsband die het horloge aan de zware kant maakt. Zonder band weegt de Smartwatch net geen 24 gram en met de polsband liefst 122 gram. Gelukkig is de band te vervangen of in te korten, mocht hij niet voldoen aan je eisen of slecht passen. Het `uurwerk` is met 9 millimeter aan de dikke kant, maar storend is dit in onze ogen niet.

Scherm en hardware

 Smartwatch 2 scherm

Het kleine reflectieve 1,6 inch-scherm is iets groter dan die van de eerste Smartwatch en heeft met 220 bij 176 pixels een hogere resolutie. Het beeld is niet bijzonder scherp en heeft redelijke kijkhoeken, maar scoort qua helderheid voldoende. Daarnaast reageert het naar behoren op aanrakingen, al moet je vanuit standby-modus wel eerst op de powerknop en daarna op de homeknop drukken om in het hoofdmenu te komen. Dat is behoorlijk omslachtig.

Over de specificaties van de Smartwatch 2 doet Sony geen uitspraken, maar in dagelijks gebruik reageert het horloge snel en probleemloos. In tegenstelling tot conventionele horloges moet de Smartwatch 2 na een dag of drie (normaal gebruik) aan de lader.

Als we de vergelijking maken met de Galaxy Gear valt op dat de Smartwatch 2 aanzienlijk goedkoper is, maar niet beschikt over een camera, speaker of microfoon. Vooral dat laatste is een groot gemis: je kunt weliswaar telefoongesprekken aannemen, maar om daadwerkelijk handsfree te bellen, moet je smartphone in de buurt zijn.

Software en functionaliteit

Smartwatch 2 software

De Smartwatch 2 is te koppelen via nfc met een toestel als de Xperia Z1, maar werkt ook via bluetooth met andere Android-smartphones die beschikken over Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) of hoger. Wij hebben het horloge getest met diverse telefoons en zagen geen verschil wat betreft functionaliteit. Nadat de koppeling is gemaakt, moeten op de telefoon de app Smart Connect en de SmartWatch 2 SW2 worden geïnstalleerd. Laatstgenoemde is nodig om extensies voor bijvoorbeeld Gmail, Twitter en de berichten-app te installeren op de Smartwatch 2. Dat laatste verloopt prima, al zorgt de Smartwatch 2-app bij meerdere telefoons voor crashes en bugs. Erg irritant!

De functionaliteit van de apps op de Smartwatch 2 is helaas erg beperkt. In principe geeft het horloge alleen meldingen voor gemiste gesprekken en binnenkomende berichten (tweets, mails, sms`jes) weer. Daarnaast kun je het horloge gebruiken om je muziek te bedienen, je agenda in te zien en foto`s te bekijken. Dat laatste is echter, gezien het minuscule scherm, niet aan te raden. Tot slot heeft de Smartwatch 2 de mogelijkheid om een alarm in te stellen, maar daar heb je ook vrij weinig aan, aangezien een speaker ontbreekt op het horloge.

Conclusie

Alles bij elkaar genomen is de Smartwatch 2 toch voornamelijk een fraai vormgegeven gadget. Het is handig om even snel nieuwe meldingen in te zien, maar met hetzelfde gemak haal je je smartphone uit je broekzak of tas. Om een telefoongesprek te voeren of berichten te verzenden heb je die immers toch nodig. Daarbij is zowel het aanbod als de functionaliteit van de apps die momenteel beschikbaar zijn mager. Smartwatches hebben wat ons betreft toekomst, maar niet in deze beperkte vorm.

Sony Smartwatch 2 kopen

Koop de Sony Smartwatch 2 voor €179 bij Redcoon

Koop de Sony Smartwatch 2 voor €179 bij Coolblue (gratis verzending)

Koop de Sony Smartwatch 2 voor €189,99 bij Pixmania

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony SmartWatch 2
Sony SmartWatch 2

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's