De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Somfy Box Review: functioneel domoticasysteem met redelijke app

Gijs Ettes
15 juni 2015, 19:06
4 min leestijd
Somfy Box Review: functioneel domoticasysteem met redelijke app

Reviewscore

7,5

Huisautomatisering en het koppelen van slimme accessoires  in je huis is helemaal hot tegenwoordig. Een van de bekendere namen op dit gebied is Somfy, dat een alles-in-één oplossing biedt voor het op afstand bedienen van uiteenlopende apparaten.

Lees verder na de advertentie.

Bedien je huis op afstand

De afgelopen maand  zijn we  aan de slag gegaan met de Somfy Box, een hub die het hart vormt van het systeem van Somfy, en diverse slimme producten die je ermee kunt aansturen. In ons geval drie  op afstand bedienbare stopcontacten, een lampfitting  en een slimme wandschakelaar, maar je kunt ook gordijnen, garagepoorten en een beveiligingssysteem bedienen met Somfy.

https://www.youtube.com/watch?v=fjvFrgBZZcw&feature=youtu.be

Voorwaarde is wel dat je beschikt over de relatief dure Somfy Box (399 euro) en producten die hiermee compatibel zijn. De hub werkt met de zogenoemde Radio Technology Somfy (RTS) die ook door andere fabrikanten als Velux, Honeywell en Hitachi wordt ondersteund.

Design en installatie

Voor een apparaat van net geen 400 euro voelt de Somfy Box wat goedkoop aan. De hub is erg licht en gemaakt van plastic, en door het vierkante ontwerp geen apparaat dat je graag in het zicht wilt hebben staan  –  wat overigens ook geldt voor de accessoires waarmee het werkt. De Somfy Box doet wat denken aan een router, maar dan een slag kleiner. De prijs die je betaalt is dan ook voornamelijk voor het ecosysteem en de veiligheid die de Somfy Cloud je biedt.

somfy box

Voordat je de Box kunt gebruiken, is het van belang om hem te verbinden met je router en stopcontact. Vervolgens voert het apparaat een automatische update uit, waarna je de hub  via de website van Somfy kunt activeren en configureren. Daarvoor zijn acht stappen vereist, die duidelijk staan beschreven in de Nederlandstalige handleiding.

somfy box review

Ook het koppelen van producten wijst zich vanzelf. Je kunt ze per kamer of doeleinde instellen en scenario’s bepalen voor bijvoorbeeld ‘s ochtends of ‘s avonds, zodat op gezette tijden de verlichting, verwarming en rolluiken worden geactiveerd. Als je het systeem eenmaal naar wens hebt ingesteld, heb je er in principe geen omkijken meer naar.

Gebruik en Android-app

Wil je niet je pc gebruiken voor het bedienen van je domotica, dan kun je ook de TaHoma by Somfy-app downloaden in Google Play. Na het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord kun je direct je Somfy-producten bekijken  en scenario’s in werking stellen. Ook heb je toegang tot een overzicht met eventuele sensoren die zijn ingesteld in je huis. Het dashboard geeft een overzicht van geplande scenario’s of acties die nu in werking zijn.

Hoewel de Android-app er wat oubollig uitziet en niet heel uitgebreid is, doet hij zijn werk goed. Zo kunnen  we gemakkelijk tijdens onze test instellen dat op een bepaald moment de verlichting wordt  ingeschakeld en ook de gekoppelde stopcontacten reageren prima op (ingeplande) aanpassingen, ook als we ons op een andere plek bevinden. Voor uitgebreidere opties moet je echter het systeem via de webinterface benaderen.

Het heeft iets magisch om op afstand te checken hoe de situatie thuis is en alvast bepaalde apparaten in te schakelen. Uiteraard wordt de Somfy-app, net als het systeem zelf, functioneler naarmate je meer producten koppelt. Zo konden we voor deze review niet testen hoe de Somfy Box werkt in combinatie met een garagedeur of  beveiligingscamera. Goedkoop zijn deze toepassingen overigens niet: zo betaal je voor een afstandsbediening voor een garagedeur 60 euro en kost een Somfy-camera tussen de 300 en 500 euro. Voor een beveiligingspakket betaal je minstens  350 euro.

Bovendien heeft  Somfy er de afgelopen tijd flinke competitie  bijgekregen uit de hoek van Google en Apple. Eerstgenoemde stapte met de overname van Nest en Dropcam in de wereld van domotica en Apple is met zijn HomeKit-platform zelfs al een stapje verder. Steeds meer producten zijn compatibel met HomeKit en het is interessant om te zien of en hoe Somfy omgaat met deze nieuwe concurrentie.

Conclusie Somfy Box review

De Somfy Box is relatief duur en niet aantrekkelijk om te zien, maar  wel  gemakkelijk in te stellen en compatibel  met veel verschillende producten. Dat maakt het gemakkelijk om je huis volledig te automatiseren, al moet je daarvoor wel diep in de buidel tasten. Instappen in het – nu nog wat beperkte – ecosysteem van Google of Apple is beduidend goedkoper, en de apps en mogelijkheden die hier worden geboden,  worden steeds uitgebreider. Vergeleken daarmee zijn de producten en app van Somfy niet meer dan  functioneel.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu