Is het een spelcomputer? Is het een telefoon? Nee, het is de Xperia Play! De Sony Ericsson Xperia Play is de allereerste Android-telefoon met een gamepad. Hierdoor zou je het toestel als de opvolger van de PSP Go kunnen zien. Maar de Xperia Play kan veel meer dan de PSP Go. Bellen, sms’en, fotograferen, filmen of browsen: vrijwel alles is mogelijk! Zoals verwacht is deze telefoon een love-it-or-hate-it-toestel geworden. Het perfecte toestel voor iedere gamer, maar geen allemansvriend als de Samsung Galaxy S of de HTC Desire.
Lees verder na de advertentie.
Fraai ontwerp

De Sony Ericsson Xperia Play wint geen schoonheidsprijs, maar ziet er in vergelijking met veel andere telefoons strak en modern uit. Het toestel is aardig dik, wat natuurlijk komt door de uitschuifbare gamepad. Verder ziet de telefoon er als een standaard Sony Ericsson-telefoon uit, namelijk met vier smalle knoppen aan de voorkant, gestroomlijnde – bijna biologische – vormen en het herkenbare groen logo aan de achterkant. De enige afknapper is de dikte.
Aan de voorkant zie je vier knoppen: Terug, Thuis, Menu en Zoeken. Vrijwel iedere Android-telefoon heeft deze vier knoppen, dus het is niet een verrassing dat ze aanwezig zijn op dit apparaat. Aan de linkerkant vind je een micro-USB-uitgang en een plug om de hoofdtelefoon in te stoppen. Aan de rechterkant bevinden zich meerdere knoppen: twee schouderknoppen van de gamepad en twee volumeknoppen. De aan/uit-knop ontbreekt natuurlijk niet en bevindt zich boven op het toestel.

Het display van de Xperia Play ziet er fantastisch uit. Met een resolutie van 854 bij 480 pixels en een grootte van vier inch spetteren graphics van het scherm. Toch had het touchscreen ook nog wel iets groter mogen zijn, bijvoorbeeld 4,3 inch of vijf inch. Ik kan me voorstellen dat een groter scherm nog prettiger gamen is. Wellicht dat de opvolger van de Xperia Play een stapje omhoog gaat qua schermgrootte. Het scherm van de Xperia Play is in direct zonlicht moeilijk af te lezen. Dit komt mede door het feit dat de helderheid van het beeldscherm een beetje tegenvalt in vergelijking met moderne smartphones als de LG Optimus 2X Speed en de Nexus S.
Gamen op de Xperia Play
Wie een Xperia Play koopt, die gebruikt het toestel niet om te bellen, maar om te gamen! De telefoon lijkt door de uitschuifbare gamepad op de PSP Go. Hierdoor is het makkelijker om oude PlayStation-spellen te spelen. Deze PlayStation-spellen kunnen voor een paar euro per stuk gekocht worden in de Android Market. Toch kunnen Xperia Play-gebruikers ook speciale Android-games besturen met de gamepad. Hierbij kun je denken aan fraaie games als Asphalt 6, Star Battalion en Bruce Lee, die allemaal volop gebruikmaken van de kracht van de processor van de Xperia Play.
Wat opvalt aan de gamepad zijn de twee analoge stuurpads in het midden. Ik snap de functie van deze stuurpads niet. Ten eerste zien de analoge stuurpads er lelijk uit. Het lijkt net alsof de gamepad van de Xperia Play twee analoge pookjes is verloren. Ik heb enkele spellen gespeeld, maar iedere keer bleek de D-pad beter te werken dan de analoge stuurpads. Waarom? Wel, een gamer moet op de analoge stuurpads duwen om ze te gebruiken. Een lichte aanraking is niet voldoende. Als gevolg is gamen met de analoge stuurpads vrij vermoeiend voor de duimen, terwijl gamen met de D-pad een verademing is.

Een ander nadeel is dat niet alle games zich perfect lenen voor de Xperia Play. Sommige games zijn niet in de landschapsmodus te spelen, zoals Doodle Jump en Tetris. Dan houdt het al op, want de gamepad kan niet negentig graden gedraaid worden. Toch zijn er genoeg voorbeelden te noemen van Android-spellen die perfect werken op de Play. Games als Bruce Lee, Star Battalion en FIFA 10 maken op een geweldige manier gebruik van de gamepad. De Xperia Play is geen telefoon met een gamepad, maar een draagbare spelcomputer met de mogelijkheid om een belletje te plegen.
De D-pad en de vier knoppen aan de rechterkant werken zeer fijn. Je voelt een kleine ‘klik’ als je de knoppen indrukt. Dit ervaar ik zelf als prettig. De twee schouderknoppen zijn onhandig gepositioneerd als je grote handen hebt. Toch wennen de schouderknoppen snel. Na enkele minuten spelen voelt de gamepad een stuk prettiger aan.
Telefoon

Oh ja, de Xperia Play is óók nog een telefoon. De Sony Ericsson Xperia Play heeft een 1 GHz processor en draait op Android 2.3 met een speciale Xperia-interface. Verder heeft de Xperia Play 380 MB RAM, een vijf megapixelcamera aan de achterkant en een camera aan de voorkant.
Hoewel Sony Ericsson de Xperia Play heeft uitgerust met de nieuwste versie van Android (Gingerbread), ben ik niet te spreken over de schil van Sony Ericsson. De schil is regelmatig traag en loopt nu en dan vast. Ook qua design kan de schil niet tippen aan een kale versie van Android, maar dat is natuurlijk een persoonlijke keuze. Wat ik absoluut niet snap is dat de schil van de Xperia Play geen landschapsmodus ondersteunt. Wanneer je net een game met de gamepad hebt gespeeld, dan moet je eerst de telefoon een kwartslag draaien om het homescreen goed te zien.
De telefoon heeft een accu met een capaciteit van 1500 mAh. De accu biedt vergelijkbare prestaties met de meeste hedendaagse Android-telefoons. Dit betekent dat je de telefoon bij intensief gebruik aan het einde van de dag opnieuw moet opladen. Gebruik je de telefoon niet intensief? Dan kun je de telefoon twee tot drie dagen gebruiken, voordat de batterij leeg is.
De camera van de Xperia Play biedt overdag fantastische prestaties. Zelfs wanneer het contrast tussen licht en donker heel groot is, weet de camera alsnog een prachtige foto te maken. Tijdens het filmen heeft de telefoon iets meer moeite met het schakelen tussen contrasten, zoals in de video hieronder te zien is. De flitser werkt aardig, zolang je de lat maar niet te hoog legt voor nachtelijke opnames.
Bellen, surfen op het internet en sms’en gaat prima met de Xperia Play. Sony Ericsson heeft al veel ervaring met het maken van kwalitatief hoogwaardige telefoons en op de basiskenmerken heb ik geen op- of aanmerkingen.
Voor wie?

Ben je iemand die nooit een spelletje speelt op zijn telefoon of die heel af en toe een potje Angry Birds speelt: koop dan géén Xperia Play. Ga dan voor de LG Optimus 2X Speed. Dit toestel is 50 euro goedkoper, heeft een betere processor en is ook nog eens dunner.
Speel jij heel veel games, ben je een groot liefhebber van gamepads en overweeg je om de Xperia Play te kopen? Dan bega je absoluut geen misstap door de Xperia Play aan te schaffen. Het is een prachtig toestel met goede specificaties en een prettig gamepad om te gamen. Maar bedenk wel dat als je kiest voor de Xperia Play, dat je dan kiest voor een telefoon die iets dikker is dan de meeste andere telefoons. En voor een toestel dat ook iets zwaarder is. De Xperia Play is een telefoon voor een specifieke doelgroep, namelijk fanatieke gamers. Ik vind het bewonderenswaardig van Sony Ericsson dat het bedrijf de hand uitreikt naar deze gamers, een groep die fabrikanten van mobiele telefoons tot nu toe links lieten liggen. Dat er nog maar veel van dit soort toestellen mogen komen!