De Samsung S21 nu met gratis Galaxy Buds Live en tot €313 korting!

Sony Ericsson Xperia Ray Review: stijlvol en functioneel

Redactie
8 november 2011, 19:00
15 min leestijd
Sony Ericsson Xperia Ray Review: stijlvol en functioneel

Reviewscore

8

Hoewel de gemiddelde smartphone steeds groter begint te worden besloot Sony Ericsson het met de Xperia Ray over een andere boeg te gooien. De Ray komt qua specificaties erg overeen met de Sony Ericsson Xperia Arc, maar is een stuk kleiner. Het lijkt wel alsof de opdracht was maak de Arc zo klein mogelijk zonder dat deze teveel van haar functionaliteit verliest. Het scherm van de Xperia Ray is met 3.3 inch aan de kleine kant, maar daar tegenover staat wel een pixeldichtheid van 300 dpi waarmee de Ray garant staat voor een scherpe beeldweergave. Androidplanet testte de Xperia Ray uitgebreid.

De 1 GHz Scorpion processor en 512 MB werkgeheugen maken dat het toestel snel genoeg is om Android 2.3 Gingerbread zonder moeite te kunnen draaien. De Xperia Ray is 9.4 mm dik en herbergt een 8 megapixel camera waarmee 720p HD-video geschoten kan worden. Sony Ericsson heeft voor een strak design gekozen waardoor de telefoon positief opvalt maar met alleen een mooi uiterlijk kom je er niet.

Verpakking

Het pakket waarin de Sony Ericsson Xperia Ray wordt geleverd is netjes verpakt en is compleet. Zo vind je naast de Xperia Ray een oplaadstekker met MicroUSB-kabel, oordopjes, een korte gebruikershandleiding en wat extra boekjes met technische informatie. De oplader dient gebruikt te worden met de MicroUSB-kabel wil je de telefoon kunnen opladen. Alles wat je nodig hebt om met de telefoon aan de slag te gaan wordt geleverd.

Vormgeving

Qua uiterlijk ziet de Sony Ericsson Xperia er gestroomlijnd uit. Het toestel is goed afgewerkt en voelt zeer solide aan hoewel deze helemaal van plastic is gemaakt. Het 3.3 inch scherm heeft een 16:9 beeldverhouding en hierdoor lijkt het alsof het toestel wat uitgerekt is. De meeste toestellen met een vergelijkbare schermgrootte hebben een 3:2 verhouding waar de Ray in verhouding zeer langwerpig is. Door dit afwijkende formaat ligt de telefoon wel verrassend goed in de hand en is deze eenvoudig te bedienen met één hand.

Onder het scherm zitten drie knoppen waaronder een grote homeknop en twee kleinere capacitieve knoppen. Om de homeknop die eruit ziet als een halve cirkel is een lichtgevende band aangebracht die gebruikt wordt om notificaties weer te geven en deze licht ook op als je de Xperia Ray gaat opladen.

Aan de bovenkant zit een aan- en uitknop en een 3.5 mm audio-aansluiting. Deze laatste steekt wel iets uit en dat is minder chique. Aan de linkerkant zit een MicroUSB-aansluiting aan de bovenkant, op dezelfde plaats aan de rechterkant zitten de menuknoppen.

De achterkant is helemaal plat waarbij vooral de camera knap is weggewerkt. Deze steekt niet uit waardoor je de Ray ook stabiel op een tafel kunt leggen. De lens van de camera is wel onbeschermd en deze kan dus snel vies worden. De externe luidspreker is onder het Sony Ericsson logo verwerkt. De telefoon heeft twee microfoons waarbij er eentje vlak onder de camera aan de achterkant zit.

Van binnen zit de Ray er afgewerkt uit. Jammer is wel dat de batterij zo geplaatst is dat je de MicroSD-kaart niet kunt verwijderen zonder de telefoon uit te zetten. Standaard wordt een 4 GB kaart meegeleverd. Als je behoefte hebt aan meer data-opslag kan je het beste een grotere MicroSD-kaart aanschaffen zodat je deze niet al te vaak kaarten hoeft te verwisselen.

Scherm

Het scherm bepaalt in een grote mate hoe goed een smartphone presteert. Met 3.3 inch is het scherm van de Sony Ericsson Xperia Ray een gewaagde keuze. Omdat gebruik wordt gemaakt van een resolutie van 854×480 betekent dat het scherm een pixeldichtheid heeft van 297 ppi. Bij 300 dpi ziet het menselijk oog geen onderscheid meer tussen pixels. Resultaat is dat tekst en plaatjes zeer scherp worden gegeven op de Xperia Ray.

Het gebruikte LCD-scherm is van goede kwaliteit en het contrast is groot. De Ray maakt gebruik van de mobiele BRAVIA engine van Sony en dat is wel te zien. Als je de telefoon recht voor je hebt ziet er scherm er zeer goed uit en is de kleurweergave ook zeer natuurgetrouw. Ook donkere kleuren zijn echt donker. Kijk je er schuin op van een afstandje dan zie je de kleurweergave al vlug afnemen, iets wat moeilijk te verhelpen is met een LCD-scherm.

Besturingsysteem: Android 2.3 Gingerbread met Timescape UI

Als je bekend met de Sony Ericsson skin dan zal je niet al te veel moeite hebben met de Timescape UIsoftwarelaag die over Android 2.3 Gingerbread is aangebracht. In vergelijking met de skins van andere fabrikanten zoals HTC Sense is deze niet al te opdringerig en overal het algemeen vrij nuttig. Je hebt vijf homescreens met vijf vaste iconen in de dockbalk. Het is niet mogelijk om meer homescreens toe te voegen. De vijf iconen zijn media, berichten, contacten, telefoon en de applicatielauncher. Een van de meest opvallende toepassingen is de overzichtsmodus. Door de vingers naar je toe te halen zie je alle widgets en iconen van alle homescreens in één scherm staan terwijl ze heen en weer bewegen.

De bekende Sony Ericsson widgets zoals Timescape en Video`s zijn natuurlijk ook aanwezig op de Xperia Ray. Deze werken in een soort van carrousel waarbij je door berichten en video`s heen kunt draaien. Een handige toevoeging is dat je ook mappen met icoontjes op je homescreen kunt plaatsen. Het lockscreen ziet er vrij standaard uit, maar notificaties worden er ook op weergegeven. Vooral de Facebook-integratie is zeer uitgebreid. De applicatielijst is te sorteren op meerder manieren zoals alfabetisch of meest gebruikt. Vooral die laatste mogelijkheid is handig om snel je favoriete apps te openen.

Bellen

De geluidskwaliteit van een telefoongesprek is goed te noemen. Stemmen zijn goed te verstaan, hoewel soms wel wat aan de zachte kant wat problematisch kan zijn in drukke omgevingen met veel achtergrondgeluid. De verbinding is stabiel en valt niet weg. Door de nabijheidssensor wordt het touchscreen vergrendeld als je de telefoon bij je oor houdt zodat je niet iemand per ongeluk wegdrukt met je oor. Videobellen is ook mogelijk door de camera aan de voorkant en dit werkt over het algemeen vrij aardig en met een acceptabele beeldkwaliteit.

Aan ieder contact in het telefoonboek van de Ray kan veel uitgebreide informatie worden toegevoegd. Naast nummers en adresinformatie wordt ook extra informatie weergegeven over diverse sociale netwerken mits beschikbaar. Zo worden bijvoorbeeld Facebookfoto`s weergegeven bij een contact in een extra tabblad. Je kunt ook contacten van meerdere accounts tegelijkertijd weergeven ( Gmail en Exchange bijvoorbeeld), of ervoor kiezen alleen de contacten van één account weer te geven. Je kunt ook gemakkelijk zoeken op naam. Als je wordt gebeld kan je deze meteen naar voicemail doorsturen als je die niet direct wil beantwoorden. Je kan ook een persoonlijke ringtone aan een contact hangen.

Connectiviteit

De Sony Ericsson Xperia Ray ondersteunt Wi-Fi b/g/n en kan ook worden gebruikt als Wi-Fi hotspot. Dat laatste is vooral handig als je onderweg bent en wilt internetten op je laptop of tablet. DNLA wordt ook ondersteund maar hierover later meer. De Ray ondersteunt HSDPA tot een snelheid van 7.2 Mbps. Het is erg afhankelijk van je provider welke snelheden je hiermee behaalt. Over het algemeen is de mobiele verbinding vlug genoeg om je mail te checken en te versturen en om enkele nieuwssites te bezoeken.

De Xpera Ray ondersteunt USB On-The-Go zodat je een usb-apparaat kunt aansluiten zoals een usb-stick of een toetsenbord. Dit moet dan via de MicroUSB-aansluiting. Sony Ericsson heeft ook een LiveWare manager app toegevoegd waarmee je kunt instellen wat de telefoon moet doen als je een apparaat aansluit. Bijvoorbeeld het starten van de muziekspeler als je oordopjes aansluit. Bluetooth 2.1 met A2DP is ook aanwezig.

Internet

De browser heeft wel wat te lijden onder het relatief kleine 3.3 inch scherm. Hoewel websites wel volledig worden weergegeven is dat niet praktisch op het kleine scherm omdat de tekst dan bijna niet leesbaar is. Het inzoomen via pinch-to-zoom (knijpen) of twee keer tikken werkt redelijk vlug maar bij grafisch zwaardere sites duurt het soms wat langer voordat alles goed is uitgericht.

Sony Ericsson heeft nagenoeg niets gewijzigd aan de Gingerbread-browser en dat is een goed iets. De minimalistische vormgeving met alleen een adresbalk leent zich goed voor gebruik op de Ray. Je kunt pagina`s toevoegen aan je favorieten, meerdere tabbladen openen en gemakkelijk tekst knippen en plakken. Ook Flash wordt ondersteund. Het bekijken van YouTube-video`s (zeker met lage resoluties) is geen enkel probleem en ook spellen met Flash werken meestal goed.

Een welkome toevoeging van Sony Ericsson is de app Datacontrole die, zoals de naam als zegt, bijhoudt hoeveel data je verbruikt. Je kan ook instellen dat je een melding wilt ontvangen als je in de buurt van je datalimiet komt. Een handige extra die helaas steeds meer noodzakelijk is omdat er maar weinig echte abonnementen zijn zonder datalimiet.

E-mail/berichten/toetsenbord

Het uitgebreid bespreken van de sms-applicatie lijkt steeds minder noodzakelijk met de komst van WhatsApp maar toch blijft de dienst essentieel. Sms`jes worden weergegeven in threads, vergelijkbaar met een chatvenster. Je kunt sms`jes eenvoudig beheren en je hebt de mogelijkheid om ze te beveiligen. Handig als je een inlogcode via sms ontvangt die niet iedereen hoeft te zien. Als je een afbeelding of een geluidsbestand aan een sms`je hangt wordt deze automatisch veranderd in een MMS.

Een Android-telefoon kan natuurlijk niet zonder Gmail en deze is ook aanwezig op de Xperia Ray. Je voert je gegevens één keer in en je kunt aan de gang. Er is weinig op te merken aan de Gmail-app, alleen dat het een universele mailbox ontbreekt. Iets wat wel handig is als je meerdere Gmail-accounts gebruikt. Er is ook een standaard mail-app voor POP en IMAP-account die adequaat is. Je hebt wel iets meer instelwerk maar deze werkt naar behoren. Anders dan de Gmail-app heeft deze mail-app wel een universele inbox. Als je het toestel in portretmodus gebruik kun je ook een preview krijgen van het mailtje als je door je inbox heen gaat. Dit is handig om snel je mail te checken.

Een 3.3 inch scherm betekent dat er toch wel wat concessies moeten worden gedaan en helaas wordt je steeds geconfronteerd met één ervan. Het toetsenbord in portetmodus is te gebruiken met een volledige qwerty-layout maar dit tikt niet echt lekker met meerder vingers. Typ je met twee duimen en laat je de automatische correctie aanstaan dan moet je toch wel redelijk snel kunnen typen. Je kan ook kiezen voor soort van T9-layout maar het is een stuk moeilijker om hier echt snel mee te zijn, als je het scherm negentig graden draait kan je natuurlijk ook in landschapmodus tikken met een volledig qwerty-toetsenbord.

Camera

De 8 megapixel camera met flitser ziet er op papier goed uit, vooral de Exmor R backlit sensor waarmee je in het donker ook goede foto`s moet kunnen maken. De interface van de camera-app ziet er overzichtelijk uit met links de instellingen en rechts een galerij met meest recente gemaakte foto`s en video`s. Om meer instellingen te zien kun je deze naar rechts vegen. Je kan onder meer een zelfontspanner instellen of het fotolicht wat wijzigen.

Er zijn diverse opname-modussen waaronder lachdetectie zodat je altijd vrolijke gezichten op je foto`s hebt. Ook kun je speciale 3D-panoramafoto`s maken door de telefoon van links naar rechts te bewegen. Het ontbreekt aan een fysieke cameraknop op de Sony Ericsson Xperia Ray, maar dat wordt verholpen doordat je op het hele scherm kunt tikken om een foto te maken. Je kan op deze manier ook scherp stellen waar je maar wilt in de afbeelding.

De kwaliteit van de gemaakte foto`s is goed maar niet geweldig voor een 8 megapixel camera. Het contrast is goed en de kleurweergave is redelijk. Soms lijken afbeeldingen iets te overbelicht te zijn maar over het algemeen kun je met een gerust hart je normale fotocamera thuislaten. In het donker lijken de foto`s iets beter te zijn door de speciale Exmor sensor, maar je merkt niet heel erg veel verschil.

De videokwaliteit van de Xperia Ray is ook redelijk goed te noemen. HD-video in 720p ziet er goed uit en ook het opgenomen geluid klinkt helder. De filmbeelden zien er soepel uit en je hebt geen last van gedropte frames. Voor dit laatste lijkt er wel wat te zijn bespaard op de weergave van details, maar over het algemeen kun je redelijk goede filmpjes maken die op YouTube niet zullen misstaan.

De galerij waar gemaakte afbeeldingen en video`s terug te vinden zijn is de standaard Android-galerij. Deze is door Sony Ericsson nagenoeg niet aangepast. Albums worden gesorteerd in stapels en deze kun je uit elkaar halen door ze `open te trekken` met je vingers. Een handige extra is dat Facebook-albums ook worden weergegeven in de galerij. Afbeeldingen zijn snel te delen via de bekende sociale netwerken.

Multimedia (audio & video)

De muziekspeler is overzichtelijk en eenvoudig te bedienen. Er zijn vier hoofdtabs: artiesten, albums, tracks en playlists. Deze spreken voor zichzelf. Cover-art wordt ook weergegeven mits beschikbaar en je kan ook afspeellijsten op de telefoon zelf aanmaken. Als je een nummer afspeelt kun je op de Infinite-knop drukken waarbij je snel de muziektekst online kunt opzoeken of de bijbehorende videoclip via YouTube kunt bekijken.

Muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen met de vele equalizer instellingen op de Sony Ericcsson Ray. Er is heel wat te wijzigen waarmee je net iets meer uit je muziek kunt halen. De bijgeleverde oordopjes zijn redelijk, maar een echte muziekpurist gebruikt natuurlijk zijn eigen hoofdtelefoon. Als je de oordopjes aansluit kan je ook FM-radio ontvangen met RDS. Met TrackID kan je snel informatie opzoeken over het nummer dat je hoort. Deze applicatie werkt ook nauw samen met de radio-app.

Hoewel de videospeler er goed uitziet, ontbreekt het aan de ondersteuning van de meest gangbare bestandsformaten. Geen Divx of Xvid voor de Ray en aan MKV`s hoef je ook niet te denken. Wat wel goed werkt zijn 3G en MP4-video`s. Zo ziet een 720p MP4-video er goed uit op het 3.3 inch scherm. Als je veel video`s wilt gaan bekijken op de telefoon dan kun je ervoor kiezen je bestaande videocollectie om te zetten naar MP4 of een nieuwe videospeler downloaden in de Android Market.

Het ontbreekt aan een HDMI-uitgang op de Xperia Ray en dat is toch wel een significant gemis. Het apparaat leent zich er uitermate voor om wat filmpjes op te zetten en deze elders te bekijken. Hetzelfde geldt voor de gemaakte foto`s die je het liefste op een HD-televisie wilt bekijken. De Ray ondersteunt wel DNLA waardoor je deze content kunt streamen naar een geschikt apparaat zoals een HD-televisie of een Sony PlayStation 3. Dit vraagt wel wat instelwerk. Als je bij iemand op bezoek bent kun je niet vlug even een foto op hun televisie tonen en dat is wel jammer.

GPS

De Sony Ericsson Xperia Ray heeft een GPS-ontvanger en wordt geleverd met Google Maps. Hiermee is het mogelijk om je route te bepalen, hoewel je hiervoor wel een internetverbinding nodig hebt. Voor navigatie kan je gebruik maken van de Google Maps Navigatie. Dit is gratis turn-by-turn navigatie voorzien van een instructiestem. Het nadeel hierbij is wel dat je over een internetverbinding moet beschikking om er gebruik van te kunnen maken. Zelf levert Sony Ericsson ook haar eigen navigatieprogramma Wisepilot mee. Dit is slechts tijdelijk gratis te gebruiken en daarna dien je een licentie aan te schaffen. Als je maar incidenteel gebruikt maakt van navigatie kan je beter voor het gratis Google Maps Navigatie kiezen.

Overige functies

Om documenten te bekijken is het programma OfficeSuite meegeleverd. Alle gangbare Microsoft Office documenten zijn wel te openen maar niet aan te passen. Daarvoor moet je de app kopen. Ook Adobe Reader is meegeleverd zodat PDF-bestanden geopend kunnen worden. Een rekenmachine ontbreekt ook niet, hoewel een timer en stopwatch niet aanwezig zijn. Ook een geluidsrecorder ontbreekt. Deze zijn natuurlijk wel te downloaden in de Android Market dus het is niet een al te groot gemis. Wel is een QR-code lezer meegeleverd, het programmaatje TouchNote waarmee je postkaarten kunt maken en wat minder nuttige Sony Ericsson programmaatjes zoals Hot Shots waarmee je tennisspelers kunt tracken.

Accu/Batterij

In het toestel zit een fikse batterij met een vermogen van 1.500 mAh. Volgens de officiële cijfers kun je met de Xperia Ray zeven uur aan een stuk bellen of internetten. Bij redelijk zuinig gebruik is het mogelijk om twee dagen vol te maken. Dit is voornamelijk afhankelijk van je eigen gebruik en hoeveel online diensten er meedraaien. Kies je er voor om continu de laatste updates te ontvangen dan zal dit meer energie vragen als je dit allemaal uitzet. Het einde van de dag halen zal voor de meeste gebruikers geen probleem zijn.

Conclusie

De Sony Ericsson Xperia Ray laat zich moeilijk wegzetten als een midrange-telefoon en dat zou ook te weinig eer zijn voor dit uitstekende toestel. Qua snelheidsprestaties is de telefoon vlug genoeg voor dagelijks gebruik. De 8 megapixel camera is goed genoeg om je normale camera thuis te laten en is een grote plus voor de Xperia Ray. Jammer genoeg ontbreekt het wel aan een HDMI-uitgang en is het gebruik van het toetsenbord, vooral in portretmodus, niet altijd even aangenaam.

Sony Ericsson Xperia Ray

De belangrijkste redenen voor de keuze Xperia Ray zijn het 3.3 inch scherm en de batterij. Hoewel 3.3 inch aan de kleine kant is vergeleken met de concurrentie is het op de Ray geen probleem. Door de hoge resolutie worden webpagina`s goed weergegeven en is tekst zeer scherp. Het toestel is gemakkelijk met één hand te bedienen en lukt tegenwoordig bijna niet meer met de meeste high-end toestellen. De batterij gaat lang genoeg mee zodat je onderweg alles kunt doen wat je wilt doen, vooral de batterijduur is iets waar bij de meeste kleinere telefoons al snel op wordt bespaard. Als je van design houdt dan is de Xperia Ray zeker de moeite waard om eens van dichtbij te bekijken.

De Sony Ericsson Ray biedt veel Android in een handzaam formaat en laat zich positioneren als een midrange-telefoon met enkele high-end features en een aantrekkelijk uiterlijk. Als je geen interesse hebt in een megagroot scherm dan kan je als gemiddelde beller die niet al te veel gebruik maakt van het internet maar toch goede foto`s wilt maken prima uit de voeten met de Ray.

Categorie: Smartphones
Merk: Sony

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's