Sony SmartWatch 3 Review: leuke gadget heeft beperkingen

Redactie
2 mei 2015, 14:30
5 min leestijd
Sony SmartWatch 3 Review: leuke gadget heeft beperkingen

Reviewscore

6

De Sony SmartWatch 3 is de opvolger van de SmartWatch 2, die alweer drie jaar oud is en de nodige gebreken had. Het nieuwe model draait op Android Wear en lijkt op papier een verbetering ten opzichte van zijn voorgangers. Maar is dat ook zo?

Lees verder na de advertentie.

Design: voldoet prima

Het design van de Sony SmartWatch 3 ziet er gelikt uit. Zijn voorganger had in feite een groot, vierkant scherm met daaraan een polsbandje. Dat is nu wel anders: het display loopt vrijwel naadloos over in de roestvrijstalen band en vormt zo één fraai geheel. De smartwatch telt slechts één fysieke knop: de aan/uit-toets. Was bij zijn voorganger de aansluiting voor de micro-usb aan de linkerzijkant te vinden, ditmaal heeft Sony ervoor gekozen om het oplaadpunt aan de onderzijde te verwerken. Een nadeel hiervan is dat het aansluiten van een micro-usb-kabeltje erg lastig is.

Sony SmartWatch 3 Review

Zonder band weegt de smartwatch 38 gram, inclusief de metalen polsband 135 gram. De metalen polsband ziet er goed uit en zit lekker om je pols, waardoor je bijna niet merkt dat je een horloge draagt. Alleen bij het sporten wil hij op en neer schuiven. Door twee kleine pinnetjes aan de zijkant tegelijkertijd in te drukken maak je het horloge weer los. Mocht je dit materiaal en sluitingsmechanisme niets vinden, dan heeft Sony nog diverse andere uitvoeringen. Als de smartwatch te los of te strak zit, dan kun je enkele schakeltjes (laten) weghalen of toevoegen. Net als bij een regulier horloge dus.

Hardware en schermkwaliteit

De Sony SmartWatch 3 heeft een 1,6 inch tft-scherm met een resolutie van 320 bij 320 pixels. Of het buiten nou grauw en grijs of zeer zonnig is, je kunt zonder problemen de informatie van je scherm lezen. Wel spatten de kleuren niet zo van het beeld af als bij het amoled-scherm van bijvoorbeeld Asus ZenWatch.

Sony SmartWatch 3 Review

Onder de motorkap vinden we een Snapdragon 400-chip, 512MB werkgeheugen en 4GB aan opslaggeheugen. De accu heeft een capaciteit van 420 mAh en gaat bij normaal gebruik anderhalve dag tot twee dagen mee. In tegenstelling tot zijn voorganger is de Sony SmartWatch 3 ditmaal wel met een microfoon uitgerust. Hiermee kun je gesproken zoekopdrachten uitvoeren met Google Now, applicaties openen of een bericht beantwoorden. De microfoon bevindt zich vlak boven het scherm. Een camera en speakers ontbreken, net als een hartslagmeter. Wel heeft de SmartWatch 3 de mogelijkheid om je stappen bij te houden.

Het display is scherp, maar een hartslagmeter ontbreekt

Software en functionaliteit: beperkt en basaal

Om de Sony SmartWatch 3 te kunnen gebruiken, moet je telefoon op Android 4.3 (Jelly Bean) of hoger draaien. Daarnaast moet je de Android Wear-app downloaden op je smartphone om de smartwatch met je toestel te koppelen. Android Wear is Googles besturingssysteem voor smartwatches en wearables. Dat zie je onmiddellijk terugkomen in de bediening van het horloge (via stemcommando`s) en presentatie van de informatie (door kaarten).

Bij aanschaf krijg je tevens een activatiecode voor Todoist premium, een applicatie waarmee je aantekeningen kunt bijhouden. De premium-versie biedt de mogelijkheid om foto`s, geluidsopnames en andere bestanden aan je notities toe te voegen. Met de activeringscode mag je de app een half jaar gratis uitproberen.

Sony SmartWatch 3

Het touchscreen van de Sony SmartWatch 3 werkt prima, de microfoon doet meestal wat `ie hoort te doen en de navigatie in Android Wear is – als altijd – simpel en intuïtief. De mogelijkheden zijn wel wat beperkt. Je ziet bijvoorbeeld wel een notificatie van een website voorbijkomen (dan voel je een lichte trilling), maar het bericht lezen op je smartwatch gaat niet. WhatsApp-berichten kun je weliswaar lezen, maar toegezonden afbeeldingen kun je weer niet bekijken. Inkomende gesprekken kun je aannemen en ophangen, maar zodra je opneemt moet je snel je telefoon pakken om het gesprek te voeren.

Android Wear is simpel en intuïtief, maar nog altijd beperkt

Ook de mogelijkheden om je gezondheid te monitoren zijn beperkt. Google Fit houdt je stappen bij en laat je extra sportactiviteiten toevoegen zoals fietsen, wandelen of squashen en je persoonlijke doelen instellen voor die dag. Dat werkt allemaal prima, maar de informatie die je vervolgens voorgeschoteld krijgt is nogal mager: enkel de inspanning die je nog moet verrichten totdat je je doel behaald hebt. Dus geen verbrande calorieën en geen hartslag.

Sony-SmartWatch-3-review-4

Gelukkig kun je de Sony SmartWatch 3 ook als zelfstandig apparaat gebruiken. Maar ook hier geldt dat het aantal toepassingen gering is. Je kunt onder meer een alarm of timer instellen, de stopwatch bedienen, je agenda voor die dag bekijken (geen afspraken toevoegen of verwijderen!), de weersvoorspelling opzoeken, het aantal stappen weergeven, eenvoudige zoekopdrachten uitvoeren en de muziek bedienen die je met je smartphone afspeelt.

Conclusie Sony SmartWatch 3 Review

Door de ondersteuning van Android Wear is de Sony SmartWatch 3 fijner in het dagelijks gebruik dan zijn voorganger, maar de mogelijkheden zijn vooralsnog beperkt. Echt `smart` is het horloge niet: om de meeste of meest interessante functies te gebruiken, val je terug op je smartphone. De SmartWatch 3 kan beter omschreven worden als een mooi vormgegeven gadget, een leuk speeltje voor de echte liefhebbers, maar met beperkte toegevoegde waarde. Het ontbreken van een hartslagmeter, die de Apple Watch en Asus ZenWatch bijvoorbeeld wel hebben, is een gemiste kans. Bovendien is de prijs relatief hoog (279 euro voor de metalen versie) en mist een goede companion-app.

Deze review is geschreven door Anton Mous.

Sony SmartWatch 3 kopen

Wil je de Sony SmartWatch 3 kopen, dan ben je bij onderstaande aanbieders het goedkoopst uit. Houd er wel rekening mee dat de metalen SmartWatch 3 enkele tientjes duurder is.

WinkelUitvoeringPrijs
CoolblueMetaal€279,-Bekijken
MediaMarktMetaal€279,-Bekijken
BelsimpelYellow (rubber)€199,-Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony SmartWatch 3
Sony SmartWatch 3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu