Sony Xperia 1 preview: nieuw toptoestel weet nog niet te overtuigen

Wouter Nijsen
26 februari 2019, 8:01
3 min leestijd
Sony Xperia 1 preview: nieuw toptoestel weet nog niet te overtuigen

Ook dit jaar komt Sony met een nieuw vlaggenschip tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. De Xperia 1 valt op door het uitgerekte scherm, dat langwerpiger is dan de displays van andere smartphones. Lees meer in deze preview.

Lees verder na de advertentie.

Aan de slag met de Sony Xperia 1

Sony staat er inmiddels om bekend ongeveer elk halfjaar een nieuw vlaggenschip uitbrengen, en op ook MWC 2019 heeft de fabrikant weer het nodige in petto. Zo kwam het bedrijf met de Xperia 1, een nieuwe high-end smartphone dat opvalt door een wat gek, langwerpig scherm. Ook introduceerde Sony de goedkopere Xperia 10, 10 Plus en L3, maar die telefoons bespreken we later deze week in een aparte hands-on.

Helaas maakte Sony het ons niet makkelijk om de Xperia 1 goed te testen. In een felverlichte demoruimte lagen slechts een aantal exemplaren, die niet ontgrendeld konden worden. Waarom was onduidelijk, maar mogelijk is de telefoon nog niet af voor het grote publiek. Met zaken als de camera’s, software en algemene prestaties hebben we dus nog niet kunnen spelen. In deze preview beperken we ons daarom op de onderdelen die we wél hebben kunnen bekijken.

Langgerekt scherm is ideaal voor films

Sony is niet bang om zijn smartphones van gekke features of een wat ander uiterlijk te voorzien, en dat is bij de Xperia 1 ook het geval. Dit komt voornamelijk door het langgerekter scherm, wat resulteert in een hele grote telefoon. Bovendien is de telefoon iets minder breed dan andere smartphones.

Sony Xperia 1 preview

Het ziet er op het eerste gezicht wat gek uit, maar in de praktijk valt het reuze mee. Je moet er alleen rekening mee houden dat de Xperia 1 geen smartphone is om met één hand te bedienen, want dit is echt onmogelijk. Het scherm, dat bovendien hdr ondersteunt, heeft een enorm hoge 4K-resolutie (3840 bij 1644 pixels) en oogt strak en scherp. Het is alleen de vraag hoeveel energie het 4K-scherm straks in de praktijk verbruikt, want de accu is met 3330 mAh niet bijzonder groot.

Omdat het langgerekte scherm een beeldverhouding van 21 bij 9 heeft, kun je er volgens Sony films op volledig formaat op kijken. Dat klinkt tof, maar ik vraag me af voor hoeveel mensen dit een essentiële functie is die ze op hun huidige smartphone missen. Daarnaast is het langere scherm beter geschikt om twee apps tegelijk te gebruiken, en dat is nuttig als je veel en vaak wil multitasken.

Ook opvallend: Sony weigert nog steeds over te stappen op een notch in het scherm, en dus heeft de Xperia 1 twee dunne randen aan de boven- en onderkant. Dat zien we anno 2019 niet vaak meer, maar vinden we allerminst storend. De vingerafdrukscanner zit overigens niet in het scherm (zoals bij verschillende concurrenten) maar aan de zijkant van de behuizing.

Drie camera’s in plaats van één

De andere grote vernieuwing hebben we als gezegd niet kunnen testen. Waar de Xperia XZ3 van vorig jaar een enkele camera aan de achterkant had, beschikt de Xperia 1 over drie lenzen. Het gaat om lenzen van 12 megapixel: één reguliere camera, een telefotolens en een ultrawijde lens om brede shots maken. Dat maakt de Xperia 1 cameratechnisch een stuk veelzijdiger, al moeten we nog testen hoe goed het daadwerkelijk werkt.

Sony Xperia 1 preview

Specificaties en software

Wat interne hardware betreft is de Sony Xperia 1 precies wat je anno 2019 van een high-end toestel zou verwachten. De telefoon wordt aangedreven door de nieuwe Snapdragon 855-chip en heeft 6GB aan RAM en 128GB opslag. Dat laatste is middels een micro-sd-geheugenkaartje bovendien verder uitbreidbaar. De behuizing is volledig van glas, en stof- en waterdicht door de IP68-certificatie.

Sony Xperia 1 preview

Onder de motorkap zit ook een 3300 mAh-accu, wat niet bijzonder groot is voor dit formaat smartphone. Opladen gaat via usb-c en er wordt – in tegenstelling tot bij de XZ3 – een 18 Watt-snellader meegeleverd. Door de glazen behuizing is draadloos opladen ook mogelijk. Helaas ontbreekt een koptelefoonaansluiting.

Sony Xperia 1 release en prijs

We hopen binnenkort de Sony Xperia 1 uitgebreider te kunnen testen voor de review. De smartphone gaat in Nederland 949 euro kosten en is daarmee fors duurder dan zijn voorganger (799 euro). De releasedatum is nog onbekend, al spreekt Sony zelf over een release ‘in de lente van 2019’. Er zijn vier kleurenopties: zwart, paars, grijs en wit.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia 1
Sony Xperia 1

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu