Sony Xperia 10 (Plus) preview: lange midranger maakt opvallende keuzes

Wouter Nijsen
28 februari 2019, 15:23
4 min leestijd
Sony Xperia 10 (Plus) preview: lange midranger maakt opvallende keuzes

Sony presenteerde tijdens het Mobile World Congress 2019 niet alleen de high-end Xperia 1, maar kwam ook met twee opvallende midrangers: de Xperia 10 en Xperia 10 Plus. De toestellen hebben een heel uniek uiterlijk en vallen daardoor duidelijk op in het middensegment, waar zo’n beetje alle toestellen op elkaar lijken. We gingen met de telefoons aan de slag.

Lees verder na de advertentie.

Opvallend design met lang scherm

Hoewel er een prijsverschil van honderden euro’s zit tussen de Xperia 1 en Xperia 10 (Plus), hebben ze de belangrijkste vernieuwing gemeen: het uitgerekte scherm met een beeldverhouding van 21 bij 9. De telefoons zijn niet heel breed, maar vooral erg lang en daardoor ook direct behoorlijk groot.

Met één hand de telefoons bedienen is daarom erg lastig, al gaat dit op de reguliere Xperia 10 iets makkelijker omdat het scherm kleiner is. Maar zelfs dan heb je te maken met een 6 inch-display. Dat van de Xperia 10 Plus meet 6,5 inch en dat is echt enorm groot.

sony xperia 10 preview

Wanneer je naar het scherm kijkt, dan valt nog iets op: de manier waarop Sony is omgegaan met de schermranden. Waar vrijwel elke nieuwe Android-smartphone beschikt over een scherm met een inkeping bovenin en een dikkere rand aan de onderkant, is het bij de Xperia 10 en 10 Plus juist andersom.

Er is geen ‘kin’ aanwezig, en ook de bezels aan de zijkant zijn heel dun. Aan de bovenkant zit wel een forse zwarte balk. Dat ziet er wat gek uit, maar ik vind het wel iets hebben. Het is bovendien geinig om te zien in welke bochten Sony zich wringt om die gevreesde notch maar te ontwijken.

sony xperia 10 preview

De schermen van de Xperia 10 en 10 Plus zagen er tijdens mijn previewsessie prima uit. Beelden ogen scherp door de full-hd-resolutie, al lijkt de maximale helderheid niet geweldig te zijn. Het is vooral even wennen aan dat hele langwerpige scherm, dat volgens Sony ideaal is voor multitasken (je kunt makkelijker twee apps tegelijk gebruiken) en het kijken van video’s en films.

De beeldverhouding van 21 bij 9 zien we ook in bioscopen en bij de aanwezige testvideo’s zorgde dat langere scherm wel voor een iets andere kijkervaring. Ik vraag me alleen af voor hoeveel mensen dit echt een reden is om de Xperia 10 of 10 Plus in huis te halen.

Vlotte hardware en kale software

Onder de motorkap zijn de Sony Xperia 10 en 10 Plus wat minder spannend, al verschillen ze onderling wel. De Xperia 10 heeft een Snapdragon 630-chip met 3GB werkgeheugen, de Xperia 10 Plus heeft een snellere Snapdragon 636-chip en 4GB werkgeheugen. Ook heeft de 10 Plus een iets krachtigere gpu, wat van pas komt bij het spelen van games.

Natuurlijk zijn de prestaties van de Xperia 10 en 10 Plus niet zo goed als die van high-end vlaggenschepen, maar de toestellen voelden tijdens mijn previewsessie vlot aan. Voor de meeste mensen zijn de telefoons hoogstwaarschijnlijk snel genoeg.

sony xperia 10 preview

Beide toestellen hebben verder een dubbele camera. De implementatie verschilt: de reguliere Xperia 10 heeft een 13 + 5 megapixel-camera, waarbij de secundaire lens er alleen is om diepte-informatie vast te leggen voor portretfoto’s. De 10 Plus doet het met een 12 + 8 megapixel-camera, waarbij de tweede lens ook 2x optische zoom heeft. Dat maakt de camera van de 10 Plus iets veelzijdiger, omdat optische zoom een hele handige functie is.

Wat software betreft is er weinig veranderd ten opzichte van eerdere Sony-telefoons, en dat is zeker geen minpunt. Het bedrijf levert zijn toestellen met een schone versie van Android en is netjes met updates. De 10 en 10 Plus draaien op Android 9.0 (Pie) en we verwachten dat ze sowieso worden bijgewerkt naar Android Q, en bovendien regelmatig op beveiligingsbatches kunnen rekenen.

Minpunten

De Xperia 10 en 10 Plus laten tot nu toe een behoorlijk positieve indruk achter, toch zijn er een aantal zaken die wat minder goed in orde zijn. Allereerst de behuizing: die is niet van glas of metaal, maar van kunststof. Nu hoeft dat niet per se een nadeel te zijn, aangezien plastic lastiger krast en niet zo snel barst als bijvoorbeeld glas, maar het voelt wat goedkoop aan. Ik had dan liever een metalen behuizing gezien.

sony xperia 10 preview

Ook maak ik me een beetje zorgen om de accuduur. De accu’s van de Xperia 10 en 10 Plus zijn namelijk aan de krappe krant: 2870 en 3000 mAh. Dat is op zichzelf al niet groot, maar zeker met de grotere schermen zou je denken dat Sony voor een wat forsere accu had gekozen. Het is daarom de vraag of de accuduur niet gaat tegenvallen, al kunnen we dat pas zeg wanneer we de telefoons uitvoerig hebben gebruikt.

Al met al ben ik best enthousiast over de Xperia 10 (Plus), al is het maar omdat Sony iets nieuws probeert en durft zijn toestellen een opvallend ontwerp te geven. Daarnaast lijken de toestellen vlot genoeg, is de software weer prima in orde en zijn de camera’s veelzijdiger dan eerdere midrangers van Sony. Hoe de telefoons in de praktijk presteren, gaan we binnenkort testen in een uitgebreide review.

Sony Xperia 10 (Plus) release en prijs

De Sony Xperia 10 en 10 Plus zijn al direct in Nederland te koop en leverbaar. Voor een losse Xperia 10 betaal je 349 euro, de grotere Xperia 10 Plus gaat voor 429 euro over de toonbank. In onze prijsvergelijker zetten we alle deals voor je op een rijtje.

Sony Xperia 10

Sony Xperia 10 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 299,-

Bekijken
Sony Xperia 10 Plus

Sony Xperia 10 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Sony Xperia 10 Plus prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.

Alle Sony smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia 10
Sony Xperia 10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu