De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Sony Xperia 5 preview: compacter is niet per se beter

Rens Blom
6 september 2019, 13:44
4 min leestijd
Sony Xperia 5 preview: compacter is niet per se beter

Wie een kleinere Android-smartphone met goede hardware zoekt, heeft weinig te kiezen. Sony hoopt dat gat te vullen met de Xperia 5, die binnenkort uitkomt. In deze Xperia 5 preview doen we alvast een eerste indruk op.

Check onze Sony Xperia 5 preview

Smartphones worden al jaren steeds groter en daar is niet iedereen blij mee. Sony bood een tijd een alternatief met de Xperia Compact-serie, toestellen met een kleiner scherm en vlotte specificaties. Het laatste model in de lijn, de Xperia XZ2 Compact, dateert echter alweer van begin vorig jaar. Nu is er een spirituele opvolger: de Xperia 5.

De smartphone is qua specificaties vergelijkbaar met de Xperia 1, Sony’s topmodel, maar heeft een kleiner display. Sony brengt de Xperia 5 begin oktober in Nederland uit voor een nog onbekende adviesprijs. Waarschijnlijk is de telefoon wel goedkoper dan de Xperia 1, die in juni verscheen voor 949 euro. In deze Xperia 5 preview kijken we naar de overeenkomsten en verschillen tussen de smartphones.

Sony Xperia 5

Bekend ontwerp in kleiner jasje

De Xperia 5 (hierboven in het rood) borduurt verder op het ontwerp van de Xperia 1, waardoor de toestellen op het eerste gezicht veel op elkaar lijken. De behuizing is opnieuw water- en stofdicht en voorzien van een vingerafdrukscanner en cameraknop op de zijkant. Onderop zit een usb-c-poort, een koptelefoonaansluiting ontbreekt helaas.

Subtiele verschillen zijn er ook: de driedubbele camera achterop zit op een iets andere plek dan bij de Xperia 1 en door een ander frame kan de Xperia 5 niet draadloos opladen. Dat is jammer, want de meeste smartphones in dit prijssegment kunnen dat wel. De Xperia 1 kon dat trouwens ook niet.

Het grootste verschil met de Xperia 1 is het schermformaat. Die heeft door zijn 6,5 inch-display grote afmetingen en is niet tot nauwelijks met één hand te bedienen. De Xperia 5 heeft een 6,1 inch-scherm en hoewel dat klinkt als een klein verschil, is het toestel in de praktijk een stuk handzamer. Je kunt ‘m beter met één hand gebruiken en het lagere gewicht (164 gram) is aangenamer in je broekzak.

Sony Xperia 5

Net als de Xperia 1 heeft de 5 een afwijkende schermverhouding van 21 bij 9. Dat is langer dan gebruikelijk (18 bij 9 of 19 bij 9) op smartphones, waardoor het display iets langer  is. In onze Xperia 1 videoreview zie je de voor- en nadelen van het langgerekte scherm. In de praktijk vinden we de Samsung Galaxy S10e, die bijna even groot is, fijner in de hand liggen.

Omdat de Xperia 5 een iets kleiner scherm heeft, is de schermresolutie ook verlaagd van 4K naar full-hd. Dat is scherp genoeg op dit formaat en beter voor de accuduur. Het oled-paneel ziet er fraai uit.

Sony Xperia 5

Vertrouwde hardware volstaat nog steeds

Niet alleen het ontwerp van de Xperia 5 leunt veel op zijn grotere broer, de hardware komt ook bekend voor. Net als de Xperia 1 draait hij op een razendsnelle Snapdragon 855-processor met 6GB werkgeheugen en is er een royale 128GB opslaggeheugen aanwezig. Tijdens onze demosessie draaide de Xperia 5 dan ook als een zonnetje.

Dezelfde camera, maar iets beter

De drievoudige camera op de achterkant is ook identiek aan die van de Xperia 1 en omvat een primaire lens, groothoekcamera en telelens voor zoomen met minimaal kwaliteitsverlies. De foto’s die we maakten op de Sony-stand zien er goed uit, en is het aannemelijk dat de beeldkwaliteit overeenkomt met de plaatjes van de Xperia 1. Dat zou betekenen dat de foto’s goed zijn, maar niet kunnen tippen aan toestellen als de Huawei P30 Pro.

Sony Xperia 5

Misschien dat ze iets beter zijn, want Sony heeft enkele softwarematige verbeteringen doorgevoerd in de videomodus, slimme scèneherkenning en autofocus. De kans is groot dat deze verbeteringen via een softwareupdate ook naar de Xperia 1 komen.

Nog geen Android 10

De Sony Xperia 5 draait op Android 9.0 (Pie) en dus niet op Android 10, dat deze week is uitgebracht. De fabrikant weet niet of het lukt om vóór de release van de smartphone, begin oktober, Android 10 te installeren. Zo niet dan volgt er een update, maar wanneer die komt is nog onduidelijk. Sony’s software is in ieder geval rustig en gebruiksvriendelijk en wijkt weinig af van stock-Android.

Sony Xperia 5

Conclusie Sony Xperia 5 preview

Compacte Android-smartphones zijn schaars tegenwoordig, dus het is logisch en fijn dat Sony de markt wil bedienen met een kleiner model. Hoewel de Xperia 5 inderdaad een stuk handzamer is dan het gemiddelde toestel, blijft het een relatief grote smartphone die door zijn langgerekte scherm niet helemaal met één hand te bedienen is.

Voor de rest is het toestel sterk vergelijkbaar met de Xperia 1. Hij heeft een fraai ontwerp en krachtige hardware, en dat heeft een prijskaartje. De Xperia 5 gaat waarschijnlijk tussen de 699 en 799 euro kosten – vroege kopers krijgen daar (uitstekende) draadloze oordopjes bij ter waarde van 250 euro. De Xperia 5 lijkt een prima smartphone, maar die hoge prijs is een struikelblok. Voor 559 euro haal je namelijk de Samsung Galaxy S10e in huis en die heeft bijna dezelfde hardware in een nog kleiner jasje.

Lees het laatste nieuws over Sony

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia 5
Sony Xperia 5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu