Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Sony Xperia 5 vs Xperia 1 review: langgerekte smartphones vergeleken

Wouter Nijsen
24 oktober 2019, 15:00
9 min leestijd
Sony Xperia 5 vs Xperia 1 review: langgerekte smartphones vergeleken

Reviewscore

7

De Sony Xperia 5 is het nieuwste vlaggenschip van de Japanse fabrikant en het compactere broertje van de Xperia 1. In deze review bespreken we de smartphone en leggen we ‘m naast zijn grotere broer.

Lees verder na de advertentie.

Check de Sony Xperia 5 review

Sony presenteerde de Xperia 5 tijdens de IFA 2019-technologiebeurs als het nieuwe compacte vlaggenschip. Hoewel hij kleiner is dan de Xperia 1 (6,5 inch), voelt het wel gek om een telefoon met een 6,1 inch-scherm compact te noemen. Niet zo heel lang geleden dat was nog behoorlijk groot voor een Android-smartphone, maar inmiddels niet meer dan normaal.

Om te testen hoe compact de Xperia 5 bij dagelijks gebruik daadwerkelijk aanvoelt, hebben we de smartphone uitgebreid getest. Ook zetten we het toestel in deze review naast de Xperia 1, waar we ook een tijdje mee hebben rondgelopen, omdat beide telefoons zo op elkaar lijken.

Langgerekt design

De Sony Xperia 5 en Xperia 1 hebben een bijzonder design en dat komt doordat de telefoons langwerpiger zijn dan de meeste smartphones. Ze zijn bovendien smaller en daardoor klem je ze makkelijker met één hand vast, maar omdat ze wat langer zijn, heb je alsnog een groot scherm. Het scherm van de Xperia 1 is 6,5 inch groot, dat van de Xperia 5 meet 6,1 inch.

De Xperia 1 is een forse telefoon die je nauwelijks met één hand kunt bedienen, bij de Xperia 5 gaat dat een stuk makkelijker. De 5 is nog iets smaller dan zijn grotere broer en daardoor bereik je zonder problemen de zijkanten van het scherm. Het gaat echter te ver om de Xperia 5 een echte compacte telefoon te noemen, aangezien het alsnog moeite kost om de bovenkant van het display te bereiken. Ook de 5 is het beste met twee handen te bedienen, en dat is wel een beetje jammer.

De smartphone is vooral een stukje handzamer als je ‘m vergelijkt met andere high-end Android-telefoons die dit jaar zijn verschenen, zoals de OnePlus 7T Pro of Samsung Galaxy S10 Plus. Leg je ‘m naast de S10e van Samsung (ook een relatief kleine smartphone), dan is de Sony-telefoon weliswaar iets minder breed, maar wel veel langer.

De Xperia 5 (en Xperia 1) is verder strak vormgegeven en ziet er fraai uit. De smartphones voelen voor de glazen behuizing luxe en stevig aan. Wel had de plaatsing van de knoppen wat slimmer gemogen: die zitten nu allemaal aan de rechterkant en dat is voor linkshandiger misschien niet zo handig.

Verder zijn de vingerafdrukscanner en aan/uit-knop los van elkaar te vinden, en het was handiger geweest als de scanner – zoals bij de Galaxy S10e – in de knop zat verwerkt. Wel is het fijn dat beide smartphones een IP68-certificatie hebben en dus stof- en waterdicht zijn.

Schermen met 21 bij 9-beeldverhouding

De belangrijkste onderscheidende feature van de Sony Xperia 5 en Xperia 1 is natuurlijk het scherm, dat bij beide telefoons een beeldverhouding van 21 bij 9 heeft. Als je dit voor het eerst ziet, dan oogt het wat gek, maar je went er snel aan. Ook opvallend is dat Sony niet kiest voor een notch of cameragat in het scherm, maar liever dunne randjes aan de boven- en onderkant plaatst. Dat vinden we echter niet storend.

Sony kiest voor 21 bij 9 omdat films ook in deze beeldverhouding worden opgenomen, en je dus beelden op volledig formaat en zonder zwarte randen kunt kijken. Dat is tof en het ziet er vooral op de Xperia 1, die een 4K-hdr-oled-scherm (3840 bij 1644 pixels) heeft, indrukwekkend uit.

De Xperia 5 heeft ook een oled-scherm met hdr-ondersteuning, maar de resolutie is met 2280 bij 1080 pixels lager. Dit is niet per se een probleem, want ook het display van de 5 ziet er mooi uit. Het had wel wat helderder gemogen; zowel de Xperia 5 als Xperia 1 zijn bij fel zonlicht wat moeilijk af te lezen. Hopelijk verbetert Sony dit bij zijn volgende smartphones, want veel concurrenten hebben een helderder scherm.

Het langgerekte scherm is handig bij het multitasken, omdat je meer ruimte hebt om twee apps naast elkaar te zetten en tegelijk te gebruiken. In de praktijk vonden we het langere display vooral handig bij het scrollen op webpagina’s, checken van Twitter en bewerken van documenten in Google Docs of aantekeningen in Google Keep. Dit omdat je simpelweg meer schermruimte hebt om informatie op te zien.

Goede hardware, matige vingerafdrukscanner

Wat interne hardware betreft is de Sony Xperia 5 vrijwel identiek aan de Xperia 1. De smartphones worden aangedreven door de Snapdragon 855-chip en heeft 6GB RAM en 128GB aan uitbreidbare opslagruimte. Dit zorgt voor uitstekende prestaties en de toestellen draaien dan ook als een zonnetje. Tijdens mijn testperiode met de Xperia 5 en 1 heb ik dan ook geen haperingen gezien.

Opvallend is dat Sony de vingerafdrukscanner aan de rechterzijkant van de behuizing heeft geplaatst, en dus niet aan de voorkant (onder het scherm, zoals bij de Galaxy S10 en OnePlus 7T) of op de achterkant (zoals bij de Xperia XZ3). Dit is op zich een fijne en logische locatie, maar het probleem is dat de vingerafdrukscanner niet heel betrouwbaar is.

De Sony-telefoons herkennen lang niet altijd in één keer je vinger, waardoor je soms je pincode of patroon moet invoeren. Daarnaast was het tijdens mijn testperiode soms nodig om de vingerafdrukscanner eventjes schoon te vegen, omdat ‘ie helemaal niets meer deed. Dat is behoorlijk storend en Sony had er best voor mogen zorgen dat de ontgrendeling betrouwbaarder én sneller werkt.

Schone versie van Android 9.0 (Pie)

De Sony Xperia 5 werd rond de release van Android 10 uitgebracht, maar draait helaas nog op Android 9.0 (Pie). Hetzelfde geldt voor de Xperia 1: die beschikt over Android Pie en Sony heeft nog niet bekendgemaakt wanneer een Android 10-update volgt. Het bedrijf is doorgaans vrij snel met het updaten van zijn telefoons, al hopen we dat het snel zijn plannen onthult.

Gelukkig laat Sony stock-Android grotendeels intact. Dit betekent dat het bedrijf niet veel aanpast aan het mobiele besturingssysteem en slechts een aantal toevoegingen doet. Eén daarvan is Side Sense, een optie waarbij je op de rand van het scherm kunt tikken om een klein menuutje met app-snelkoppelingen te openen. Klinkt handig, maar het werkt vaker niet dan wel en hebben we dan ook snel uitgeschakeld.

Daarnaast is het jammer dat Sony wat bloatware meelevert op de Xperia 1, terwijl dit juist wordt weggelaten op de Xperia 5. Minder storend is de Cinema Pro-app voor professionele videofuncties en de Netflix-app, die je waarschijnlijk toch wel op je smartphone zet. De software is verder vlot, overzichtelijk en fijn in gebruik.

Als gezegd is Sony’s updatebeleid redelijk goed en het bedrijf rolt ook netjes beveiligingsupdates uit. De Xperia 5 en Xperia 1 krijgen elke maand zo’n patch en dat is fijn. Op het moment van publiceren draait de Xperia 5 de Android-beveiligingsupdate van oktober 2019, zijn grotere broer wacht hier nog op en heeft de patch van september 2019.

Prima en veelzijdige camera’s

De Xperia 5 heeft – net als de Xperia 1 – een driedubbele camera en de setup is identiek. Op de achterkant zitten drie lenzen van 12 megapixel: de primaire camera, telelens voor 2x optische zoom en groothoeklens voor wijde shots. Daarmee zijn de telefoons op cameragebied veelzijdig en ook kunnen we zeggen dat de fotokwaliteit doorgaans erg goed is.

De Xperia 5 en Xperia 1 maken overdag uitstekende foto’s met heel veel detail, mooie kleuren en een prima dynamisch bereik. Vooral de groothoeklens is een fijne toevoeging, omdat je hierdoor meer op beeld kunt zetten en tegelijk een tof effect creëert. De kwaliteit van de foto’s die van de groothoeklens komen is ietsjes minder, maar dat merk je vooral als het donker wordt. De primaire en telecamera zijn wat dat betreft consistenter. De 8 megapixel-frontcamera is dan weer wel matig, zoals je op de foto rechtsboven ziet.

Fotograferen bij weinig licht doen de Xperia 5 en Xperia 1 opvallend goed, vooral omdat in de camera-app geen aparte nachtmodus te vinden is. Tik je bij donkere lichtomstandigheden op de sluiterknop, dan nemen de toestellen wel iets meer tijd om licht op te vangen. Dat resulteert in prima, heldere foto’s met veel scherpte.

De telelens biedt tot 2x optische zoom zonder kwaliteitverlies en dat is handig als je een persoon of voorwerp dichterbij wil halen. De camera wordt ook gebruikt bij het maken van portretfoto’s met een bokeh-effect, waarbij de achtergrond wordt vervaagd en de voorgrond extra scherp is. De portretfoto’s ogen doorgaans goed, al heb je soms meerdere pogingen nodig om het effect helemaal goed te krijgen.

Opvallend kleine accu’s

Kijken we naar de accu’s van de Sony Xperia 5 en Xperia 1, dan valt op dat ze niet bijzonder groot zijn. De accucapaciteit van de Xperia 5 bedraagt 3140 mAh, die van de Xperia 1 3330 mAh. Niet heel indrukwekkend, zeker als je dit naast bijvoorbeeld de OnePlus 7T Pro (4085 mAh), Huawei P30 Pro (4200 mAh) of Samsung Galaxy S10 Plus (4100 mAh) zet. De accuduur van beide Sony-telefoons is dan ook niet geweldig, en dat merk je vooral bij de grotere Xperia 1.

Het 6,5 inch-4K-scherm vreet veel energie en de 3330 mAh-accu is net genoeg om een volle dag mee te gaan. Bij intensief gebruik is het echter prima mogelijk om de batterij binnen een dag leeg te krijgen. Vaak moesten we de telefoon aan het einde van de middag eventjes aan de lader leggen om de accu weer wat vol te pompen.

De Xperia 5 heeft weliswaar een kleinere batterij, maar ook ‘slechts’ een 6,1 inch-scherm met full-hd-resolutie. De smartphone gaat merkbaar langer mee dan zijn grotere broer en bij normaal gebruik hoef je je geen zorgen te maken dat ‘ie binnen een dag leeg is. Daarnaast is het fijn dat de Xperia 5 (en ook de Xperia 1) geleverd worden met een snellader van 18 Watt, zodat de accu’s weer redelijk vlot vol zitten.

Na een halfuurtje laden zitt de Xperia 5 voor ruim 50 procent vol, terwijl de Xperia 1 (door de grotere accu) daarvoor iets langer nodig heeft. De toestellen van 0 naar 100 procent opladen duurt ongeveer twee uur, wat niet bijzonder snel is. Helaas ontbreekt draadloos opladen, terwijl dit bij de Xperia XZ3 wel aanwezig was. Het is jammer dat Sony deze feature achterwege laat, aangezien vrijwel alle high-end Android-smartphone wél draadloos kunnen laden.

Conclusie Sony Xperia 5 en Xperia 1 review

De Sony Xperia 5 valt op door het slanke, langgerekte scherm en relatief kleine behuizing. Hoewel het iets te ver gaat om het een compact toestel te noemen, is ‘ie wel handzamer en vooral iets makkelijker te bedienen dan veel andere Android-smartphones. Andere pluspunten zijn de veelzijdige camera’s, het prima scherm en de solide accuduur. Ook de software is fijn in gebruik, maar de ontgrendeling via de vingerafdrukscanner verloopt niet altijd goed. Verder is het gek dat draadloos opladen ontbreekt.

Kies je voor de Xperia 1, dan krijg je een grotere telefoon met een beter scherm, maar ook mindere accuduur. Hij is op het moment van schrijven ook iets goedkoper dan zijn kleinere broertje, al zijn beide telefoons niet de beste koop in hun prijsklasse. Telefoons als de OnePlus 7T, Samsung Galaxy S10 en Huawei P30 Pro zijn meer allround en hebben een betere prijskwaliteit-verhouding. Dat neemt niet weg dat de Xperia 5 en Xperia 1 goede smartphones zijn en completer en unieker aanvoelen dan vorige Sony-toestellen.

Sony Xperia 5 of Xperia 1 kopen?

Ben je na het lezen enthousiast geworden en wil je de Xperia 5 (of Xperia 1) kopen? In onze vergelijker zetten we de beste deals voor beide telefoons op een rijtje. Check hieronder de prijzen voor een losse Xperia 5, Xperia 5 met abonnement en de Xperia 1 los of in combinatie met een abonnement.

Sony Xperia 5

Sony Xperia 5 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 460,-

Bekijken
Sony Xperia 1

Sony Xperia 1 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 415,98

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia 1
Sony Xperia 1

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu