Sony Xperia E4g hands-on: stevige budgettelefoon met 4G

Gijs Ettes
2 maart 2015, 15:30
3 min leestijd
Sony Xperia E4g hands-on: stevige budgettelefoon met 4G

Reviewscore

8

De Sony Xperia E4g werd een week geleden al aangekondigd, maar we moesten even tot het MWC wachten om met de budgetsmartphone aan de slag te kunnen. In deze Sony Xperia E4g preview lees je onze eerste indruk.

Lees verder na de advertentie.

Sony Xperia E4g: veel voor weinig

Met de Xperia E4g probeert Sony om een graantje mee te pikken van de populariteit van budgetsmartphones. In 2014 was de helft van de verkochte smartphones goedkoper dan 200 euro en daar zal dit jaar geen verandering in komen. Vanzelfsprekend wordt ook het aanbod budgetsmartphones groter, dus Sony moet met iets unieks komen om  zich te onderscheiden. Met zijn 4G-ondersteuning heeft de Xperia E4g al een streepje voor, maar ook de prijs van 129 euro is niet mis.

sony xperia e4g

Voor dat bedrag krijg je een vrij compacte (118 bij 62,4 bij 12 millimeter) en lichte (122 gram) smartphone, die wel behoorlijk dik aanvoelt. Het design van het toestel is niet bepaald mooi, maar voelt wel stevig aan. Met één hand kun je ‘m redelijk goed bedienen, al zul je voor het tikken van berichten en mails twee handen nodig hebben. Wat opvalt als je de E4g schuin houdt, is dat het scherm iets boven de rest van de behuizing uitsteekt. Mooi is anders. De achterklep heeft een reliëfje en voelt door het gebruikte plastic goedkoop aan, maar dat hadden we voor deze prijs ook niet anders verwacht.

Functioneel design

De hardware van het toestel is – net als het design – vooral functioneel. Het ips-scherm heeft redelijke kijkhoeken, maar een matige resolutie van 960 bij 540 pixels. Doordat het scherm 4,7 inch meet, zijn afzonderlijke pixels daardoor gemakkelijk te onderscheiden. Dat maakt weinig uit bij het navigeren door de interface, maar bij het bekijken van foto’s of websites is een hogere schermresolutie gewenst.

Een 1,5GHz quadcore-processor (MediaTek MT6732) en 1GB aan werkgeheugen moeten ervoor zorgen dat Android 4.4 (KitKat) soepel draait. Dat was tijdens onze previewsessie inderdaad het geval, al konden we het toestel nog niet het vuur aan de schenen leggen. Voor de opslag van apps en media is 8GB aanwezig, dat desgewenst is uit te breiden met een micro-sd-kaartje tot 32GB.

sony xperia e4g preview

Foto’s schiet de E4g met een 5 en 2 megapixel-camera, die op het eerste gezicht enkel geschikt lijken voor incidentele kiekjes. Wel heb je de vele handige camerafuncties die je ook op andere Xperia-toestellen aantreft, maar een fysieke sluiterknop ontbreekt. Niettemin zijn de specs voor een budgetsmartphone heel respectabel en de 2300 mAh-accu moet garantstaan voor een bovengemiddelde beltijd van tussen de 12 en 13 uur. Gebruik je de E4g redelijk intensief, dan zou je nog steeds met gemak het einde van de dag moeten kunnen halen. De E4g is  vanaf april verkrijgbaar in Nederland.

Voorlopige conclusie Sony Xperia E4g preview

We hebben nog te kort met de Sony Xperia E4g kunnen spelen om het toestel van een eindoordeel te voorzien, maar de eerste indruk van het toestel is prima. In tegenstelling tot veel goedkope smartphones heeft de E4g standaard 4G-ondersteuning en met de interne hardware is niets mis. Het design oogt wat lomp, maar is wel stevig en lijkt tegen een stootje te kunnen. Het enige grote nadeel is het 4,7 inch-scherm, dat een relatief lage resolutie heeft. Iets dat helaas voor meer smartphones in deze prijsklasse geldt.

Nawoord: zoals je wellicht hebt opgemerkt, hebben we deze preview voorzien van een cijfer, dat is gebaseerd op onze eerste indruk. Naarmate we de smartphone uitgebreider hebben getest, zullen we dit artikel aanvullen en waar nodig aanpassen.

Het laatste nieuws over Sony

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia E4
Sony Xperia E4

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu