Schrijf je in bij KPN en ontvang een extra pre-order aanbod voor The Next Galaxy!

Sony Xperia M2 Review: betaalbare middenklasser presteert prima

Gijs Ettes
25 juli 2014, 14:30
5 min leestijd
Sony Xperia M2 Review: betaalbare middenklasser presteert prima

Reviewscore

8

Met alle aandacht voor de high-end Xperia Z2 zou je bijna vergeten dat Sony ook nog goedkopere telefoons maakt. En dan hebben we het overigens niet over de Xperia Z1 Compact (die op het moment van schrijven nog zo’n 399 euro kost), maar juist over de Xperia M2. Deze middenklasser kost een fractie van wat je voor de Z2 moet neertellen  en biedt hetzelfde premium design. Rest natuurlijk de vraag welke concessies Sony heeft gedaan om de prijs zo laag te houden. In de Xperia M2 review gaan we daar uitgebreid op in.

Lees verder na de advertentie.

Design: hetzelfde, maar toch anders

Als je de Xperia M2 naast de Xperia Z2 legt, dan lijken ze op het eerste gezicht weinig van elkaar af te wijken. Beide telefoons hebben het bekende rechthoekige Xperia-design met licht afgeronde hoeken. De voor- en achterzijde zijn voorzien van een laag krasbestendig glas, al is het display van de M2 met 4,8 inch iets kleiner. Wat ook opvalt als je het scherm inschakelt, is dat de schermrand iets dikker is.

Met 8,6 millimeter is het toestel zelf ook iets dikker, al voelt de M2 voor een middenklasser best dun aan. Het gewicht bedraagt 148 gram; genoeg om te voorkomen dat de telefoon per abuis uit je hand glipt. Aan de rechter zijkant zijn de powerknop en volumetoetsen te vinden, alsmede de fysieke sluiterknop. Een fijne toevoeging, aangezien je met de knop gemakkelijk kunt scherpstellen en fotograferen.

xperia m2 review

Het ontwerp van de Xperia M2 niet echt spannend. De bouwkwaliteit is echter dik in orde en dat is bij sommige andere smartphones in deze prijsklasse wel anders. Het enige nadeel is dat de behuizing niet stof- en waterbestendig is zoals die van de Xperia Z2. Er zit weliswaar een afdekplaatje voor de sleuven waarin je de sim- en geheugenkaart sluit, maar deze is niet geseald. Een plons in het water zal de M2 waarschijnlijk niet overleven.

Scherm: groot en onscherp

Hoewel het scherm van de Xperia M2 slechts 0,4 inch kleiner is dan dat van de Xperia Z2, is de resolutie toch flink teruggeschroefd. Het display moet het doen met 960 bij 540 pixels, wat bij een 4,8 inch-scherm neerkomt op 229 pixels per inch. In de praktijk ben je daardoor in staat om afzonderlijke pixels te onderscheiden en alles (menu’s, homescreens en websites) oogt minder scherp dan we graag hadden gezien. De iets goedkopere Motorola Moto G scoort op dit vlak beter met zijn 720p-scherm.

xperia m2 review

Daarnaast zijn de kijkhoeken van het scherm aanzienlijk minder en als je het tft-paneel recht voor je neus houdt, lijkt er wat mis te zijn met de kleurreproductie. Zo neigt wit wat naar de gele kant en ogen zwarte interface-elementen eerder grijs. Het is duidelijk dat Sony op dit gebied de nodige concessies heeft gedaan en dat is jammer, gezien de uitstekende televisies die de fabrikant doorgaans weet te produceren.

Hard- en software: Android draait lekker soepel

De hardware van de Xperia M2 is als verwacht stukken minder dan de high-end telefoons van Sony, maar dat neemt niet weg dat het toestel capabel genoeg is om Android soepel te draaien. Swipen door de menu’s en homescreens gaat vlot en apps als de camera en Chrome starten vrijwel direct. Alleen bij het spelen van zware 3D-games komt de 1,2GHz-quadcore-processor soms in de problemen, maar dramatisch wordt het nergens.

xperia m2 review

De 1GB aan werkgeheugen is wat ons betreft voldoende, al blijft er van de 8GB aan opslag nog maar 5GB over voor de gebruiker. Een extra geheugenkaartje is daarom geen overbodige luxe. Een fijne bijkomstigheid van de M2 is dat het toestel standaard met 4G overweg kan. Verder heeft hij ondersteuning voor bluetooth 4.0, nfc, dlna en USB On-the-go.

Werpen we een blik op de software, dan is het een bekend verhaal. Sony heeft Android (helaas nog 4.3 Jelly Bean) voorzien van een eigen futuristische skin met een aantal toffe thema’s en de mogelijkheid om apps te rangschikken of te verwijderen. Het aanbod is redelijk uitgebreid: zo is er onder andere een nummerherkenner, fm-radio, office-app en notitie-app standaard geïnstalleerd. De camera-app (lees er hieronder meer over) is ook uitstekend.

Camera en accuduur: bovengemiddeld

Net als de Z2 heeft de Xperia M2 namelijk  een camera-app met de nodige opties. Zo heb je diverse opnamemodi en kun je effecten toevoegen, panorama’s schieten en zelf de camera-instellingen tweaken. Wel heeft de uitstekende 20,7 megapixel-camera plaatsgemaakt voor een iets mindere 8 megapixel-camera, die weliswaar over autofocus en een ledflitser beschikt.

De kwaliteit van foto’s is voldoende, al is in situaties met weinig tot geen zonlicht detailverlies merkbaar. Vergeleken met Motorola Moto G presteert deze camera echter stukken beter, mede dankzij de vele opties en het feit dat foto’s met scherptediepte schieten een peulenschil is. Video’s zijn in 1080p te schieten en de vga-frontcamera is geschikt voor een incidentele selfie.

De Xperia M2 heeft een ingebouwde 2300 mAh-accu die niet is te verwijderen, maar behoorlijk presteert. Na een dag gemiddeld gebruik heeft het toestel een batterijpercentage van zo’n 30 procent en pas na anderhalve dag komt het einde echt in zicht. De bovengemiddelde accuduur is nog verder op te rekken door de energie-instellingen in te duiken. Met de spaarstand en Stamina-modus ingeschakeld kun je zelfs met een minimaal accupercentage nog een aantal uur vooruit. Ideaal voor noodgevallen.

sony xperia m2 review

Conclusie

Na de uitstekende Xperia Z2 heeft Sony ook een prima middenklasser weten produceren in de vorm van de Xperia M2. De smartphone behoudt het stevige en mooie design van de high-end Xperia-telefoons, beschikt over vlotte hardware en een bovengemiddelde accuduur. Het enige minpunt aan het toestel is het matige scherm, dat onscherp en aan de gele kant oogt. Dat kan de pret echter niet drukken als je nagaat dat je voor circa 200 euro een prima presterende smartphone met 4G krijgt.

Sony Xperia M2 aanbiedingen

Overweeg je de Sony Xperia M2 te kopen? Hieronder hebben we de beste aanbiedingen voor je uitgelicht. De deals worden dagelijks bijgewerkt.

→ Sony Xperia M2 (4G) los voor €193,- (Meer info / Bestellen)

Sony Xperia M2

Sony Xperia M2 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Sony Xperia M2 prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.

Alle Sony smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia M2
Sony Xperia M2

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's