Sony Xperia M4 Aqua en Z4 Tablet hands-on: dun en waterbestendig

Gijs Ettes
2 maart 2015, 12:53
4 min leestijd
Sony Xperia M4 Aqua en Z4 Tablet hands-on: dun en waterbestendig

Reviewscore

7,5

Sony heeft maandagochtend de Xperia M4 Aqua en Xperia Z4 Tablet aangekondigd, twee Android-toestellen die  waterbestendig zijn en standaard op Android 5.0 Lollipop draaien. We hebben de nieuwe devices al kort onder handen kunnen nemen.

Lees verder na de advertentie.

Meer van hetzelfde?

Sony Xperia M4 Aqua preview

Sinds een aantal jaar zijn de vlaggenschepen van Sony – zowel de smartphones als tablets – voorzien van een waterbestendige behuizing. Dit geldt ook weer voor de Sony Xperia M4 Aqua en Xperia Z4 Tablet die tijdens het Mobile World Congress voor het eerst werden getoond.

Toch worden ook de midrange toestellen van de Japanse fabrikant steeds vaker van IP65-certificering voorzien, waardoor ze in het water kunnen plonsen, zonder dat er schade optreedt aan de interne hardware. We zagen het vorig jaar al bij de Xperia M2 Aqua en zijn opvolger, de M4 Aqua, kan ook weer ondergedompeld worden. Tot zover weinig nieuws.

sony xperia z4 tablet

Wel nieuw is dat beide toestellen standaard op Android 5.0 draaien wanneer ze in het voorjaar (Xperia M4 Aqua) en in juni (Xperia Z4 Tablet) verschijnen. De interface ziet er door de skin die Sony over Android heen legt nog steeds herkenbaar uit, maar bevat wel alle goodies van Lollipop, zoals slimmere notificaties, een verbeterd scherm voor multitasking, nieuwe animaties en een simpeler design voor apps.

De interface werkte bij de M4 Aqua al lekker soepel, maar had bij de Z4 Tablet de neiging om te stotteren en vast te lopen. Sony heeft gelukkig  nog tot juni om daar iets aan te doen.

Design en beeldkwaliteit

Qua ontwerp hebben zowel de M4 Aqua als de Z4 Tablet veel weg van hun voorgangers. De smartphone behoudt het rechthoekige design van de M2 Aqua, maar is een slag dunner en iets lichter. Het scherm is met 0,2 inch gegroeid tot 5 inch, waardoor M4 Aqua wat hoger is. De hoeken zijn iets meer afgerond dan voorheen, waardoor het toestel lekker in de hand ligt. Bediening met één hand blijft een opgave, maar de M4 Aqua voelt niet té groot.

De beeldkwaliteit van de midrange smartphone is als verwacht: de kijkhoeken en kleuren zijn prima, maar door de 720p-resolutie oogt het display niet enorm scherp. Toch is het een flinke verbetering ten opzichte van de M2 Aqua, die het met een matige schermresolutie van 960 bij 540 pixels deed.  De keuze van Sony om de M4 Aqua geen full-hd-scherm te geven, is begrijpelijk. Dankzij de lagere resolutie kan een prima accuduur van twee dagen gegarandeerd worden.

sony xperia m4 aqua

De Z4 Tablet is weer een stukje dunner en lichter dan eerdere tablets die Sony uitbracht. De tablet meet 167 x 254 x 6.1 millimeter, weegt 393 gram en is daardoor dunner lichter dan de meeste andere 10,1 inch-tablets. Ook als je hem wat langer vasthoudt, zullen we armen niet moe worden.

Blikvanger is het 2K-scherm van de Z4 Tablet (2560 bij 1600 pixels), dat enorm scherp en helder oogt. Het display is een grote vooruitgang ten opzichte van de Xperia Z2 Tablet  (1080p), die Sony tijdens het MWC 2014 aankondigde. Foto’s, video’s en de interface: alles komt perfect tot hun recht op het scherpe display, ook als je het iets schuin houdt.

sony xperia z4 tablet

Specs en prijzen

DSC_0550

Wat specs en prijs betreft is de M4 Aqua een echte midranger. Het toestel kost bij verschijning in dit voorjaar 299 euro. Voor dat bedrag krijg je 4G-ondersteuning, een vlotte 64-bit Snapdragon 615-chip met een octacore-processor en twee capabele camera’s met 13 en 5 megapixels. Dankzij de fysieke sluiterknop aan de zijkant van het toestel is scherpstellen en het schieten van foto’s een peulenschil.

De Xperia Z4 Tablet wordt met een hoger prijskaartje in de markt gezet. Een precieze prijs voor de tablet is nog niet bekendgemaakt, maar naar verluidt ligt deze rond de 549 euro. Daarvoor krijg je een 64-bit Snapdragon 810-chip met een octacore-processor (64-bit), 32GB aan opslagruimte en een flinke  6000 mAh-accu. Ook wordt er een variant verkrijgbaar met ondersteuning voor LTE categorie 6, zodat je snel mobiel kunt internetten.

Daarnaast interessant is het meegeleverde keyboarddock met bluetooth, dat van de tablet een compacte laptop maakt,  de accuduur verlengt en een printer- en projectoruitvoer met zich meebrengt. Sony mag dan gestopt zijn met de Vaio-reeks, met de Z4 Tablet lanceert  het bedrijf  een toestel dat ook voor de zakelijke markt interessant is.

Conclusie Xperia Z4 Tablet en Xperia M4 Aqua preview

We hebben de Xperia Z4 Tablet en Xperia M4 Aqua op de beursvloer onder handen kunnen nemen en zijn vooralsnog niet enorm onder de indruk. Beide toestellen hebben weliswaar scherpere displays, een dunnere behuizing en betere specs, maar echte vernieuwingen zijn ver te zoeken. Zo is het design van de Xperia-lijn door de jaren heen vrijwel onveranderd gebleven en hetzelfde geldt voor de skin die over Android heen ligt. De smartphone en tablet zullen prima hun werk doen en op het gebied van camera’s bovengemiddeld scoren, maar echt verrassen doen ze niet.

Nawoord: zoals je wellicht hebt opgemerkt, hebben we deze preview voorzien van een cijfer, dat is gebaseerd op onze eerste indruk. Naarmate we de smartphone en tablet uitgebreider hebben getest, zullen we dit artikel aanvullen en waar nodig aanpassen.

Het laatste nieuws over Sony

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia M4 Aqua
Sony Xperia M4 Aqua

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu