7De Sony Xperia P is een mid-range toestel met degelijke hardware, een goede camera en robuust design. Het toestel werd samen met de goedkopere Xperia U geĂŻntroduceerd en is het kleinere broertje van de Xperia S. Heeft Sony met deze stijlvolle middenmoter een hit te pakken?
Lees verder na de advertentie.
Design
De Sony Xperia P mag dan niet het toestel voor de ultieme hardware-nerd zijn; de smartphone ziet er wel high-end uit. De Xperia P is gemaakt van aluminium en dit materiaal geeft het toestel iets meer gewicht en dikte dan normaal wordt bevonden, maar je voelt echt dat je een stuk hardware in plaats van plastic in je hand hebt. De Xperia P komt in de kleuren zwart, grijs en rood en de onderkant van het toestel is gemaakt van plastic, dat naast het aluminium een beetje misplaats aanvoelt. Alsof je de Xperia P in tweeën kunt breken als je `m alleen aan het plastic vasthoudt. Daarnaast steken de zijkanten van het plastic soms venijning in je handpalm. Dit gebeurde voornamelijk wanneer ik de Xperia P tijdens het fietsen wilde pakken, want dan houd ik een smartphone altijd iets harder vast vanwege de angst om het toestel te laten vallen. Het plastic heeft echter wel een handige functie: via het doorzichtige plastic zie je de led-lampjes die de knoppen verlichten.
De grootste prestatie van Sony is dat de aluminium behuizing er enorm robuust uitziet. Aan de rechterkant heb je respectievelijk een speakertje, powerknop, volumeknop en speciale camera-knop, die door veel smartphone-gebruikers wordt gekoesterd. Met deze knop maak je op de autentieke manier een foto: door op het knopje te drukken. Als je de knop wat langer ingedrukt houdt, schakel je de camera direct in en maak je een foto, ook als het scherm van de Xperia P inactief is. Aan de bovenkant zit koptelefooningang en de linkerkant bevat een simkaart-slot, HDMI- en micro USB-port. De achterkant zit vastgeschroefd aan het toestel, waardoor je de batterij niet gemakkelijk kunt verwisselen.
De behuizing van de Xperia P lijkt ook op de camera te zijn aangepast, want het is mogelijk om het toestel met de shutterknop aan de bovenkant op zijn kant te leggen. Dit kan van pas komen wanneer je de zelfonstspanner gebruikt. Een leuke bijkomstigheid en een slimme zet van Sony, die met hun Xperia-toestellen de camera altijd hoog in het vaandel heeft staan.
Scherm
Het 4 inch IPS LCD-scherm heeft dezelfde natuurgetrouwe kleuren als de HTC One X en ziet er scherp uit. De kleuren zijn niet verzadigd en wit is ook echt wit. Sony heeft namelijk een extra subpixel aan het LCD-scherm toegevoegd, dat door henzelf WhiteMagic wordt genoemd. Normaal gesproken bestaat een pixel uit drie subpixels: rood, groen en blauw. De extra witte subpixel zorgt voor een meer dichte pixel-densiteit (en dus een scherper beeld) en een meer felle kleur wit. Hierdoor is de Xperia P erg goed in direct zonlicht te lezen: een groot gemis bij de meeste smartphones. Ik moet vaak de helderheid van mijn toestel opschroeven als ik op een zonnige dag naar buiten ga, maar dat was bij de Xperia P totaal niet nodig. Het was een ware eye-opener.
Deze extra witte subpixel zorgt er wel voor dat donkere kleuren wat lichter dan normaal ogen. Zo doet de zwarte kleur zelfs nog een beetje pijn aan je ogen als je in een donkere ruimte zit. Maar in het algemeen is de scherm van de Xperia P een onderdeel waar Sony trots op mag zijn.
Prestaties
De 1Ghz dualcore-processor en 1GB RAM-geheugen doen hun werk goed en laten het toestel over het algemeen prima presteren. Het swipen tussen homescreens gaat vloeiend en ook de app-drawer is lekker snel. Het opstarten van applicaties ging zonder haperingen en zelfs gamen lukte grotendeels zonder problemen. Bij Temple Run werden de beelden soms ietwat schokkerig, maar dat kan ook door Gingerbread komen. Want Android 2.3 is al meer dan anderhalf jaar oud en niet meer up-to-date voor een toestel van dit kaliber. Een ander nadeel is dat de 16GB aan opslagruimte niet kan worden uitgebreid.
Software
Sony, hoe kun je een dergelijk toestel zonder Ice Cream Sandwich uitbrengen? De Xperia P is totaal geen low-end smartphone en van een toestel met deze specificaties mag je toch wel het nieuwste van het nieuwste verwachten. Sony hamert op het feit dat de update naar Ice Cream Sandwich heel dichtbij is, maar Gingerbread is niet de Android-ervaring die je van een nieuw toestel verwacht. Dit merk je bijvoorbeeld voornamelijk aan het toetsenbord van Gingerbread, dat echt een stuk minder goed werkt dan het Ice Cream Sandwich-toetsenbord. Het voelt als een stap terug.
Maar eerlijk is eerlijk: Sony`s Gingerbread-variant werkt goed. Het toestel is snel en heeft een stijlvol lockscreen, vrij consistent donker thema en de optie om verschillende voorgeinstalleerde apps te verwijderen. Vooral de handige Xperia-widgets vallen op, die verschillen van een favoriete contacten-overzicht tot een handige Twitter- en Facebookfeed. Deze widgets passen goed in het uiterlijk van de Xperia P, die ook door de software een soort van premium uitstraling heeft.
Een andere leuke bijkomstigheid van Sony zijn de twee Xperia Near Field Communication (NFC)-tags. Deze NFC-tags kun je geheel naar eigen wens instellen, waaronder welke naam de tag heeft en wat voor commando`s worden uitgevoerd. Een NFC-tag kun je in de auto gebruiken om bijvoorbeeld de muziek en navigatie aan te zetten door de tag tegen de achterkant van je toestel te houden. NFC wordt op dit moment nog vooral als een gimmick gezien, maar de Xperia P maakt goed gebruik van de tags. Het is bijvoorbeeld echt handig om een tag thuis te hebben die direct je geluid aan zet, Wi-Fi inschakelt en een andere achtergrond instelt. Het enige nadeel is dat de NFC-tags niet werken wanneer de telefoon inactief is. Je moet de Xperia P eerst inschakelen voordat hij de tags leest.
Camera
De 8 megapixelcamera van de Xperia P werkt naar behoren en levert goede foto`s voor een toestel van een dergelijke prijs. De camera werkt ongeveer even goed als een gemiddelde pocketcamera en heeft een paar handige functie. Om direct een foto te schieten houd je de shutterknop even ingedrukt. Het toestel schakelt zichzelf in, focust zich op het object en maakt een foto. De camera bevat ook een timer, de ISO-instellingen, witbalans en een lach-detectie om automatisch de beste foto te schieten. Een leuk detail: als je een foto hebt geschoten, wordt deze in de camera via een stapeltje zichtbaar. Als je over dit stapeltje veegt, krijg je de laatste vijf geschoten foto’s te zien.
De camera kent drie interessante foto-modi: Sweep Panorama, Sweep Multi Angle and 3D Sweep Panorama. Met eerstgenoemde kun je een panorama-foto maken (zoals standaard in Ice Cream Sandwich mogelijk is), met Sweep Multi Angle kun je een soort van 3D-effect bij objecten creëren wat eruit ziet als een langzaam bewegend GIF-bestand en met de laatste modus kun je een panorama-foto in 3D schieten. Of veel mensen op een dergelijke manier een foto schieten valt te betwijfelen, maar de mogelijkheid heb je in ieder geval wel.
De Xperia P neemt video in 1080p Full HD op. Dit betekent dat de video’s in het algemeen goed zijn, maar je merkt toch dat het toestel moeite heeft met het automatisch scherpstellen en de juiste witbalans vinden. Hierdoor schiet je soms onbruikbare beelden van enkele seconden. Je opgenomen video’s zijn wel door de HDMI-port direct op je tv af te spelen: altijd leuk als je vakantiefilmpjes aan de familie wilt laten zien.
Batterij en bellen
Het is even schrikkan als je leest dat de batterij maar 1305 mAh heeft (ter vergelijking: de Galaxy Nexus heeft 1750 mAh, Galaxy S III 2100 mAh, Desire S 1450 mAh), maar in de praktijk merk je hier weinig van. Het scherm gaat ongeveer vier uur mee met een dag intensief gebruik, waardoor je gemakkelijk het einde van de dag kunt halen. Je zult de Xperia P wel iedere dag op moeten laden.
Een ander benoemswaardig aspect van de Xperia P is de kwaliteit van telefoongesprekken: deze was uitstekend. De stemmen zijn heel helder te horen en de microfoon van de Xperia P weert veel omgevingsgeluiden, maar was – net als vrijwel alle smartphones – niet tegen harde wind bestand. Dit hoor je ook in bovenstaande testvideo. De speakerfunctie van de telefoon levert tevens een zeer duidelijk geluid, waarbij je wel duidelijk hoort dat het geluid uit de rechterkant van het toestel komt.
Sony Xperia P review: conclusie
De Sony Xperia P is een stijlvolle smartphone die tegen een adviesprijs van €449 in de winkels ligt. De bouwkwaliteit, camera en batterijduur zijn goed, maar het toestel mist soms toch de verfijning van een high-end smartphone. Daarnaast draait de Sony Xperia P nog steeds op Gingerbread en dat is echt een aderlating. Maar met Ice Cream Sandwich in het vooruitzicht zal de Xperia P alleen nog maar beter worden.