Sony Xperia T Review: vlot toestel met fijne software

Redactie
19 september 2012, 16:17
11 min leestijd
Sony Xperia T Review: vlot toestel met fijne software

Reviewscore

8

De opvolger van de populaire Xperia S is de Xperia T: het nieuwe vlaggenschip van Sony. De specificaties zijn – in tegenstelling tot toen de Xperia S werd geïntroduceerd – deze keer wél benoemenswaardig. De Xperia T heeft een vlotte Snapdragon S4 1.5Ghz dualcore-processor, 4.55 inch-scherm met een resolutie van 1280 bij 720 pixels en een 13 megapixelcamera. Verdient de Xperia T de hoge smartphone-status die Sony hem geeft?

Lees verder na de advertentie.

Design

Sony Xperia T review
Sony Xperia T review

Het unibody-design van de Xperia T heeft door de kromming aan de achterkant meer weg van de Xperia Arc S dan de Xperia S (zie foto boven). Door de kromming behoudt de smartphone zijn evenwicht als je het toestel op je handpalm legt. Het geeft echter nog wel een raar gevoel als je de smartphone in je broekzak stopt, want het vormt een vreemde kleine kromming in je broek. De matte achterkant, die in de kleuren zwart, wit en zilver komt, voelt wat ruwer aan dan het gladde plastic dat je bij de meeste smartphones ziet. Dit materiaal, dat overigens ook gewoon plastic is, geeft de smartphone een wat meer premium uiterlijk en ligt ook fijn in de hand omdat de ruwheid voor een betere grip zorgt.
Door het unibody-design is de batterij van de Xperia T niet te vervangen en heb je aan de rechter zijkant een klepje waar je de simkaart en optionele microSD-kaart in kunt stoppen. Dit klepje voelt niet erg stevig aan en kan mogelijk losschieten als deze ergens achter blijft haken. Onder dit klepje bevinden zich respectievelijk de powerknop, volumeknop en camera-knop, waarbij laatstgenoemde zowel de camera-app opstart als een foto schiet. De micro-USB-ingang aan de linkerzijde en de koptelefooningang aan de bovenkant voelen in tegenstelling tot het klepje juist wel erg robuust aan, mede omdat deze door het stevige plastic zijn omringd.

De voorkant van de Xperia T ziet er een beetje futuristisch uit. Dit komt door de kleine schermrand (bezel) waardoor het scherm erg groot lijkt en bijna de gehele voorkant van het toestel vult. De smartphone heeft geen capacitieve knoppen, maar drie on-screen knoppen net als hetgeen waar de Galaxy Nexus over beschikt. Dit heeft één heel groot voordeel: de voorkant van de Xperia T wordt vrijwel compleet door het scherm benut. De betreffende knoppen verdwijnen namelijk van het scherm als je foto’s of video’s bekijkt, waardoor het scherm nóg groter lijkt dan het al is.

Scherm

Sony Xperia T review

Sony heeft met hun Xperia-lijn het afgelopen jaar de schermkwaliteit drastisch verbeterd. Dit begon bij de introductie van Sony Mobile BRAVIA Engine en dat was niet enkel een gimmick om een bekende merknaam aan smartphones en tablets te koppelen. De BRAVIA Engine zorgt voor een duidelijker contrast en diepere kleuren – zonder de natuurgetrouwe kleuren te verliezen – en reduceert de ruis die je bij sommige foto’s en video’s ziet. Dit maakt het bekijken van dit soort content op een 4.55 inch-scherm echt een geweldige ervaring. Hier draagt de pixeldensiteit van 323 pixels per inch (PPI) aan bij, wat het scherm erg scherp maakt (ter vergelijking: het retina-scherm van de iPhone 5 heeft 326 PPI).

Omdat de voorkant van de Xperia T vrijwel compleet zwart is, zijn de zwarte kleuren van het scherm erg belangrijk. En die diepe zwarte kleuren – die je veelal bij Super AMOLED-schermen ziet – mist de smartphone, waardoor op hogere helderheidsinstellingen de kleur zwart eerder als donkergrijs oogt. Daarnaast zijn de kijkhoeken van het scherm ook niet bepaald uitstekend te noemen. Dit merk je voornamelijk wanneer je buiten staat of er flink licht op het scherm valt, waardoor het scherm een beetje wazig overkomt. Andere smartphones, zoals de Galaxy Nexus, HTC One X en Samsung Galaxy S III, hebben hier beduidend minder last van.

Prestaties

Sony Xperia T review

Laat je niet voor de gek houden door de benaming dualcore-processor, want een dergelijke processor kan in sommige gevallen net zo snel zijn als een quadcore-processor. En dat is bij de Snapdragon S4 1.5Ghz dualcore-processor van de Xperia T het geval. Ook de 1GB aan werkgeheugen draagt hier aan bij, want dit geeft genoeg ruimte om apps op de achtergrond te laten draaien. Daarbij komt ook nog eens kijken dat een dualcore-processor in veel gevallen zuiniger is dan een quadcore-processor, die veelal het dubbele aan energie nodig heeft om dezelfde taken uit te voeren. Echter blijft de Xperia T wel wat achter tijdens het gamen in vergelijking met de Galaxy S III en One X, die toch profiteren van een snellere grafische processor. Hierdoor lopen zware games als Dead Trigger op de Xperia T iets minder soepel en zijn de laadtijden wat langer, maar de algemene gebruiker zal hier in het dagelijks gebruik maar weinig van merken.

Software

We kunnen een vreugdedansje doen: de Xperia T wordt standaard geleverd met Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Oud? Misschien – Jelly Bean is echter al een tijdje uit -, maar de Xperia S werd begin dit jaar nog met Gingerbread geleverd. En Sony heeft uitstekend werk gedaan, want Ice Cream Sandwich voor Xperia-toestellen voelt echt ‘af’. Sony heeft zijn eigen draai aan Android gegeven, de zogeheten Xperia-skin, maar behoudt de fijne aspecten die Ice Cream Sandwich zo innovatief maken. Het is een wereld van verschil. De software van de Xperia T beschikt over de nieuwe Google-zoekbalk, het nieuwe multitask-menu, Google Chrome, vernieuwde notificaties, Face Unlock, het nieuwe Holo-uiterlijk, de Walkman-app en het draait allemaal veel soepeler. Het swipen in de app-drawer gaat als een zonnetje en ook het scrollen door de widgetlijst is werkelijk een genot. Ice Cream Sandwich laat maar weer eens zien wat voor een belangrijke stap het was in de geschiedenis van Android.

De notificatiebalk laat de Ice Cream Sandwich-notificaties zien, die veelal een plaatje van een contactpersoon bevatten en een nieuw en netter lettertype hebben. Aan de bovenkant bevinden zich vier knoppen waarmee je respectievelijk het geluid, Bluetooth, Wi-Fi en het dataverkeer in- of uitschakelt. De grootste verandering die Sony heeft doorgevoerd, is het multitask-menu. In Ice Cream Sandwich beschikt Android voor het eerst over een duidelijk multitask-menu waar je actieve apps kunt wegswipen om ze af te sluiten. Deze functie behoudt de Xperia T, maar voegt hier wel een compleet eigen interface aan toe. Aan de rechterkant zijn de actieve apps in kleine thumbnails te zien waardoor ze soms moeilijk zijn weg te swipen, de onderkant bestaat uit zogeheten ‘kleine applicaties’. Deze apps zijn een soort tijdelijke widgets die je over de homescreens kunt bewegen en een actie mee kunt uitvoeren. Zo heb je een calculator, notitiebriefje, timer en opname-apparaat die je op het homescreen kunt zetten. Meerdere kleine applicaties zijn in de Google Play Store te downloaden.

Naast de vele typische Xperia-aanpassingen heeft Sony ook veel hetzelfde gehouden in Ice Cream Sandwich. Je hebt de beschikking over zowel de standaard Ice Cream Sandwich-browser én Google Chrome en beide apps kunnen niet worden verwijderd. De twee browsers lijken een beetje teveel van het goede, maar gelukkig werken ze wel naar behoren en is het scrollen bij zware websites geen probleem voor de dualcore-processor van de Xperia T. Ook de galerij-app is flink onder handen genomen en heeft wat weg van de blokkerige Windows Phone 7-interface. Het album wordt getypeerd door één grote foto die als voorbeeld wordt gebruikt en je gehele albumlijst wordt op datum gesorteerd. Het scrollen door de galerij gaat erg soepel en de foto’s hebben echt profijt van het kleurrijke scherm van de Xperia T. Een andere fijne toevoeging is de Walkman-app die de standaard muziekspeler van Android vervangt. De app, die eveneens wat wegheeft van het design van Windows Phone 7, is prachtig vormgegeven en weergeeft een specifieke achtergrondkleur die bij het betreffende albumhoesje past. Een leuk detail. Als je muziek luistert, verschijnt er een handig afspeelmenu in de notificatiebalk en op je homescreen waarmee je Walkman snel kunt bedienen. De app beschikt ook over een speciale knop die je meer informatie over de artiest geeft en naar songteksten en YouTube-video’s van het betreffende muzieknummer laat zoeken.

Een leuke toevoeging door Sony is Wi-Fi op locatiebasis. Met deze functie wordt Wi-Fi automatisch ingeschakeld wanneer je in de buurt van een opgeslagen Wi-Fi-netwerk bent. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je standaard op een aantal locaties (thuis, werk, vrienden) met het betreffende Wi-Fi-netwerk wilt verbinden. De functie wordt geactiveerd door locatie-informatie van het mobiele netwerk, waardoor je GPS dus niet constant aan het scannen is of het toestel in de buurt van de betreffende locatie is. Helaas hebben dit soort toffe toevoegingen, waaronder ook specifieke widgets en fijne apps als Walkman of OfficeSuite, ook één groot nadeel: je wordt opgezadeld met apps die je soms helemaal niet wilt. Neem Play Books, Play Movies (beide nog niet actief in Nederland), Sony Select, Timescape, Verbonden Apparaten of Xperia Link. Deze overbodige apps worden ook wel bloatware genoemd en kunnen een smartphone nadelig beïnvloeden door op de achtergrond te draaien. En dit is helaas ook bij de Xperia T het geval, want de smartphone wordt veelvuldig uit zijn ‘slaap’ gehouden door vervelende apps. Dit kun je voorkomen door in Ice Cream Sandwich of hogere Android-versies de betreffende applicaties via het menu Apps uit te schakelen, maar niet elke Android-gebruiker is hiervan op de hoogte. Als je even een paar minuten een selectie maakt van de apps die je wilt uitschakelen, heb je een vrij schone Android-smartphone die helemaal naar jouw eigen wensen is aangepast.

Camera

Door de 16GB opslagruimte heb je genoeg vrije ruimte om de foto’s en video’s van de 13 megapixelcamera op te slaan. De fotocamera heeft standaard drie modi waar je uit kunt kiezen: normaal, auto scene of panorama. De auto scene-modus, waarbij de Xperia T zelf bepaalt welke instellen de juiste zijn, werkt verrassend goed. De smartphone bepaalt zelf welke instellingen geschikt zijn voor de betreffende foto. Het valt op dat de Xperia T voornamelijk foto’s met natuurgetrouwe kleuren schiet en meer dan gemiddeld last heeft van overbelichting. Hoewel de zon tijdens het fotograferen erg laag stond en fel was, zie je dat de Xperia T zich erg focust op de belichte gedeeltes van de foto waardoor deze soms overbelicht kunnen raken.

Sony Xperia T review

Over het algemeen maakt de Xperia T zeer goede foto’s, waarbij de nadruk op natuurgetrouwe kleuren in plaats van contrast ligt. Ook de snelheid van de camera is verbeterd: je kunt snel achter elkaar foto’s schieten zonder dat je echt een vertraging merkt. Dit betekent echter ook dat de scherpheid van de gemaakte foto’s soms drastisch achteruit gaat, omdat het scherpstellen langer duurt dan het opnieuw schieten van een foto. De fotocamera beschikt daarbij ook over de standaard functies, zoals een flitser, zelfontspanner, glimlachdetectie en de optie om een geolocatie aan foto’s toe te voegen.

De videokwaliteit van de 13 megapixelcamera is minder indrukwekkend. Omdat de lens niet erg snel scherp stelt, kan het beeld tijdens het filmen plotseling voor één of twee seconden plotseling onscherp zijn. Dit gebeurt echter niet wanneer je langzaam met de camera beweegt. Het valt ook op dat de videocamera duidelijk meer ruis produceert dan wanneer de smartphone foto’s schiet. De Xperia T heeft wel ingebouwde beeldstabilisatie, die standaard tijdens het filmen wordt geactiveerd en zijn werk redelijk goed doet in vergelijking met andere Android-smartphones. Ook de verschillende camera-modi, waaronder landschap, portret en nacht, zijn een welkome aanvulling op de camera-app. Toch knaagt het dat een 13 megapixelcamera video’s van een hogere kwaliteit zou moeten schieten. Dit kan mogelijk wel met een software-update worden opgelost.

Batterij

Ondanks de vrij kleine batterij van 1850 mAh heeft de Xperia T een goede batterijduur. Met de hoogste helderheidsinstellingen heeft de Xperia T toch nog drie en een half uur schermtijd uit de batterij geperst, wat voor een dergelijk helder scherm erg netjes is. Als de schermhelderheid wordt verminderd of op automatisch wordt gezet, zal de schermtijd en daarmee ook de batterijduur een stuk hoger uitvallen. Het uitschakelen van bepaalde apps heeft ook een zeer positieve invloed op de batterijduur gehad.

Xperia T review: conclusie

Het is misschien vreemd om te zeggen, maar Sony’s grootste compliment gaat naar het nieuwe besturingssysteem: de aangepaste Ice Cream Sandwich-versie voor Xperia-toestellen. Het is een grote stap voorwaarts voor zowel Sony als Android in het algemeen, dat bij fabrikanten steeds sneller en gepolijster begint aan te voelen. Het is nu aan Sony om dit type toestellen wél up-to-date te houden en zo snel mogelijk aan een eigen versie van Jelly Bean te werken, dat veel minder werkt moet zijn dan bij Ice Cream Sandwich het geval was.

De Xperia T is hét nieuwe vlaggenschip van Sony en heeft dit op veel punten ook verdiend: het scherm is absoluut een genot om naar te kijken, de bouwkwaliteit voelt stevig aan, de smartphone is snel, de batterijduur goed en de 13 megapixelcamera produceert zeer behoorlijke foto’s. De twee grote nadelen – de overbodige apps en zeer gemiddelde videokwaliteit – zijn mogelijk met een software-update op te lossen, waarbij laatstgenoemde een beetje de domper van dit toestel is. Het moet je er echter niet van weerhouden om de Xperia T niet te overwegen, want de camera produceert nog steeds video’s van zeer acceptabele kwaliteit.

Sony fabriceert altijd toestellen die een specifieke doelgroep aanspreken. De meesten vallen op het premium design van Sony, waarbij de concurrentie vaak meer opvallend ‘goedkoop plastic’ in hun toestellen gebruikt. Het maakt de Xperia T tot een toestel voor de Sony-fijnproevers, die waarde hechten aan een premium design, mooi scherm en een zeer goede fotocamera. Daarnaast oogt de Xperia-skin net even iets volwassener dan hetgeen wat de grote concurrenten Samsung en HTC in Android implementeren. Beide merken zouden nog veel zouden kunnen leren van de nieuwe interface van Sony. En met die ‘volwassen look’ van zowel het toestel als de software heeft Sony – weer – een heel mooi product op de markt gezet.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia T
Sony Xperia T

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu