De Samsung S21 nu met gratis Galaxy Buds Live en tot €313 korting!

Sony Xperia U Review: compacte en solide smartphone

Redactie
28 juni 2012, 21:15
6 min leestijd
Sony Xperia U Review: compacte en solide smartphone

Reviewscore

8

De Sony Xperia U is de goedkoopste smartphone in de nieuwe Xperia-lijn. Het toestel heeft een klein formaat, een goed scherm en komt in leuke kleurtjes. Maar wat heeft de Xperia U, die vooral de concurrentie met de Samsung Galaxy Ace 2 en HTC Desire S moet aangaan, nog meer in zijn mars?

Lees verder na de advertentie.

Design

De Xperia U is een soort van verkleinde Xperia S. Het toestel is 12 millimeter dik – en dat is voor een gemiddelde smartphone vrij fors -, maar ligt hierdoor juist wel erg fijn in de hand. Met zijn 11,3 centimeter lengte is het echt een schatje: klein, handzaam en kleurrijk. De Xperia U komt in de kleuren zwart en wit en het gekleurde en verwisselbare onderkantje is in de kleuren geel, roze, wit en zwart verkrijgbaar. Net als de Xperia S en P heeft ook de Xperia U een doorzichtige plastic rand. Deze rand wordt bij de Xperia U compleet gevuld met een kleur en dat is echt een heel gaaf gezicht. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je het toestel oplaadt of het scherm inschakelt en de kleur past zich zelfs aan op de foto`s die je op het toestel bekijkt: denk aan een Ambilight-effect.

Sony Xperia U review

Het toestel beschikt aan de bovenkant over een koptelefooningang en aan de rechterzijde vind je respectievelijk de powerknop, volumeknop en cameraknop. Aan de linkerkant van de Xperia U zit alleen de micro-USB ingang. De matte afwerking van de achterkant en zijkanten van het toestel ziet er duurzaam uit en geeft de Xperia U een chique uiterlijk. Daarnaast krijg je nog een leuk aardigheidje van Sony in de vorm van een handige screenprotector.

Scherm

Sony Xperia U review


Het 3.5 inch Reality LCD-scherm is één van de sterkste punten van de Xperia U. Het toestel gebruikt niet dezelfde WhiteMagic-technologie als de Xperia P en S, maar de witte kleuren zijn op een zonnige dag nog steeds erg goed te zien. De kleuren zijn wat verzadigd, maar dit geeft het scherm van de Xperia U wel meer diepte. De grootste prestatie van Sony is de pixel-intensiteit van het scherm, dat met een resolutie van 480 bij 854 pixels ongeveer 280 pixels per inch (ppi) is. En dat is te zien. Foto`s, filmpjes en websites worden scherp weergegeven en je ziet vrijwel geen individuele pixels. Het grote nadeel van het scherm is dat mensen met dikke vingers niet zo gemakkelijk kunnen typen. Maar goed, dat is niet de schuld van de Xperia U.

Prestaties

De 1Ghz dualcore-processor is dezelfde processor als de Xperia P heeft, waardoor de Xperia U erg snel reageert en aanvoelt. Het enige verschil met zijn grotere broer is het RAM-geheugen, waar de Xperia U maar 512MB heeft in plaats van de 1GB van de Xperia P. In de praktijk betekent dit dat het toestel iets minder processen tegelijkertijd kan draaien. Hier merk je overigens maar weinig van, omdat veel apps ook minder geheugen innemen door het kleine scherm. Je voelt wel dat het scrollen op grote websites soms wat stroef verloopt, maar dit ligt ook grotendeels aan het besturingssysteem Gingerbread (Android 2.3). De update naar Ice Cream Sandwich staat, net als bij de Xperia P, voor de zomer gepland.

Software

aar is Ice Cream Sandwich een gemis voor de Xperia U? Het antwoord is: ja. Ook de Xperia U heeft baat bij Android 4.0, alleen misschien niet zo veel als de Xperia P. Door het kleine scherm van de Xperia U vallen de tekortkomingen van Gingerbread niet enorm op, dat toentertijd ook gemaakt werd voor schermen die veelal niet groter waren dan 4 inch. De Gingerbread-skin van Sony voor de Xperia U is net als bij zijn grotere broers erg licht en heeft een premium uitstraling. De donkere thema`s zien er goed uit en de widgets van Sony kunnen voor veel gebruikers handig zijn. Het belangrijkste is dat Sony je de optie geeft om hun voorgeïnstalleerde apps te verwijderen, waardoor je zelf de baas bent over je toestel.

Camera

De 5 megapixelcamera van de Xperia U doet zijn werk goed, maar zeker niet fantastisch. In de buitenlucht neemt de Xperia U vrij goede foto`s (en soms zelfs wat beter dan duurdere smartphones), maar in slecht belichte omgevingen krijgen de foto`s enorm veel ruis en zorgt de LED-flash vaak voor overbelichte foto’s. Hierdoor is de kwaliteit van de foto’s enorm wisselend, want zelfs in de buitenlucht moet je soms een beetje geluk hebben. De lensfocus van de Xperia U kan namelijk op de meest gekke momenten onscherp zijn, waardoor je geregeld een paar extra foto’s moet schieten.

In de camera-opties kun je de belichting, flash-modus en scene instellen en als je eventjes op de cameraknop drukt, focust de lens automatisch op het gewenste object. Een handige optie is om de cameraknop ingedrukt te houden terwijl het scherm van de Xperia U uitgeschakeld is. Binnen een paar seconden maakt het toestel automatisch een foto van hetgeen waar jij de camera op richt. De Xperia U schiet overigens vrij vlot foto`s achter elkaar, soms bijna even snel als de zero shutter lag van Android 4.0. En tussen die tien foto`s zal uiteindelijk wel één goede zitten.

De camera neemt video op in 720p, maar de Xperia U heeft maar 4GB intern opslaggeheugen. Het kan daardoor snel voorkomen dat de geheugenkaart plotseling vol is. De video’s van de Xperia U zijn kwalitatief goed genoeg voor een dergelijke smartphone, maar is net als de fotocamera zeker niet fantastisch. Ook de microfoon vangt nogal veel wind. Toegegeven: het was een winderige dag toen ik de camera testte, maar een Samsung Galaxy S III en de HTC One X hadden minder last van de windvlagen.

Batterij

De kleine batterij van 1320 mAh houdt het goed uit. Dat komt grotendeels door het scherm dat door zijn kleine formaat maar weinig energie verbruikt. Als je de batterij van de Xperia U vergelijkt met die van de Xperia P (1305 mAh), heeft de Xperia U zelfs iets meer mAh. Die 15 mAh valt natuurlijk te verwaarlozen, maar je merkt echt dat de Xperia U wel degelijk langer meegaat dan de Xperia P. De kleine smartphone heeft zo’n vijf uur schermtijd. Dat is een uur meer dan zijn grotere broer en voor de meeste gebruikers meer dan genoeg om de dag mee rond te komen.

Sony Xperia U review: conclusie

De Xperia U is een zeer solide toestel dat zich onder de kleinste smartphones mag scharen. Het Android-toestel wint het op een aantal vlakken van zijn directe concurrenten en is beschikbaar in verschillende kleurtjes, dat velen een leuke optie zullen vinden. Met een goed scherm, lange batterijduur, snelle processor en een degelijke camera is de Xperia U voor een adviesprijs van €259 een prima aankoop en een fijne smartphone. De Xperia U verdient een compliment dat een stuk groter is dan het toestel.

Categorie: Smartphones
Merk: Sony
Device: Sony Xperia U

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia U
Sony Xperia U
Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's