De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Eerste indruk: Xperia X Compact is klein toestel met grote ambities

Lars Paymans
2 september 2016, 19:11
3 min leestijd
Eerste indruk: Xperia X Compact is klein toestel met grote ambities

Reviewscore

7

Als je dacht dat Sony dit jaar klaar was met het lanceren van nieuwe toestellen, dan had je het mis. Met de op IFA 2016 onthulde Xperia X Compact stopt Sony de vernieuwingen van de Xperia X-serie in een kleiner, handzamer formaat. Tijd voor een preview.

Lees verder na de advertentie.

Compact formaat is enorm fijn

Anno 2016 hebben smartphones in de regel altijd een groot scherm, maar Sony is met de Compact-serie de welkome uitzondering op deze regel. Het kleine toestel met een 4,6 inch-scherm zit namelijk tot de rand toe gevuld met degelijke specs, terwijl het design boven alles enorm handzaam blijft.

We hebben de Xperia X Compact maar kort kunnen testen, en weten dus nog niet hoe het toestel presteert bij dagelijks gebruik. In de snelle demo liet de smartphone zich echter fijn bedienen en waren ook de foto’s van de 23 megapixel-camera van een prima kwaliteit.

xperia x compact preview

De selfies met de 5 megapixel-frontcamera waren echter opvallend korrelig, maar goed genoeg om snel een selfie naar je vrienden te sturen. Deze testfoto’s werden echter wel genomen in een ruimte met veel licht, wat natuurlijk een ideale plek is voor een smartphonecamera om op zijn best te presteren.

Als je de Xperia X Compact vastpakt, merk je meteen hoe fijn het is om een kleinere smartphone te gebruiken. Met één hand kun je gemakkelijk alle hoeken van het scherm raken, wat in de praktijk natuurlijk goed van pas komt als je even snel een berichtje wilt sturen terwijl je andere hand vrij blijft.

Het design van de Xperia X Compact is niet bijzonder

Het design van de Xperia X Compact is (net zoals de zojuist onthulde Xperia XZ) precies wat we inmiddels van Sony gewend zijn: een rechthoekig ontwerp, dunne bezels aan de linker- en rechterkant van het scherm en relatief brede randen aan de onder- en bovenkant. Het toestel glimt behoorlijk, maar heeft dankzij de hoge helderheid nog steeds een goed afleesbaar scherm in het zonlicht.

Plastic voelt goedkoop aan

Wel is het jammer dat de achterkant niet van metaal maar van plastic is, wat de X Compact niet alleen een magneet maakt voor vingerafdrukken, maar het toestel ook direct een stuk goedkoper laat aanvoelen. De knoppenindeling is ook oud en vertrouwd, met een vlotte vingerafdrukscanner aan de zijkant.

xperia x compact preview

De 2770 mAh-accu kun je sneller opladen met de nieuwe usb-c-poort, al zal de accubesparende modus ervoor zorgen dat je het een hele tijd zonder stopcontact vol kunt houden. Tijdens onze korte preview konden we dit natuurlijk nog niet zelf testen, dus is het even afwachten hoe dit in de praktijk uitpakt.

Conclusie Sony Xperia X Compact preview

Het kleine toestel van Sony mag het gaan opnemen met het kleintje van Apple: de iPhone SE. Twee toestellen die indrukwekkende specs in een kleine behuizing gieten. Zo draait de nieuwe Compact op de Snapdragon 650-chip en presteert hij relatief snel dankzij de 3GB aan werkgeheugen. Onze eerste indruk van de Xperia X Compact is dan ook positief.

De keuze is beperkt als je op zoek bent naar een kleine smartphone, maar dankzij toestellen als deze hoef je daar niet rouwig om te zijn. Omdat de Xperia X Compact al vanaf begin september verkrijgbaar is voor 449 euro, zullen we er spoedig mee aan de slag gaan voor een uitgebreide review.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia X Compact
Sony Xperia X Compact

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu