De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Sony Xperia X Performance review: krachtigste Xperia X is weinig uniek

Lars Paymans
5 augustus 2016, 20:30
7 min leestijd
Sony Xperia X Performance review: krachtigste Xperia X is weinig uniek

Reviewscore

7

Als je dit jaar op zoek bent naar een nieuwe smartphone van Sony, is geen gebrek aan nieuwe toestellen. Zijn de presentaties van de Xperia X Performance genoeg om zijn naam eer aan te doen? Kom er achter in onze Xperia X Performance review.

Lees verder na de advertentie.

Check de Sony Xperia X Performance review

Als je de Sony Xperia X Performance naast de andere Xperia-toestellen van dit jaar legt, zul je je best moeten doen om ze van elkaar te onderscheiden. Allemaal hebben ze een rechthoekig design, glanzende voorkant en matte achterkant. Pak de Xperia X Performance echter in je hand en je weet direct dat je met het zwaargewicht van de serie te maken hebt.

Design: robuust, stijlvol maar niet uniek

Omdat de Performance iets dikke (8,7 millimeter) is dan de Xperia XA en Xperia X, voelt het toestel wat steviger aan. Tel hier het wat zwaardere gewicht (164 gram) bij op en je hebt een smartphone die ook echt als een krachtpatser aanvoelt. Door de afgeronde schermranden en achterkant van geborsteld aluminium ligt het toestel heerlijk in de hand. Op de vervelende volumeknoppen na dan.

xperia x performance review

Zoals we ook al in onze review van de Xperia X zeiden, zitten de volumeknoppen aan de rechteronderkant van het toestel. Hier zijn we met de Performance nog steeds niet aan gewend. Als je het toestel gekanteld vasthoudt (bijvoorbeeld tijdens het kijken van een video) is dit geen probleem, maar in negen van de tien gevallen moet je jouw hand in gekke bochten wringen om met één hand het volume te wijzigen.

Onder de volumeknop zit een fysieke cameraknop, die je zachtjes in kunt drukken om scherp te stellen, om vervolgens met een stevige druk een kiekje te maken. Erg fijn, en ideaal als je vaak foto’s in landschapmodus maakt. In het midden van de rand is de powerknop en vingerafdrukscanner verwerkt.

xperia x performance review

Deze werkt snel en betrouwbaar en is ook gemakkelijk te ontgrendelen als je het toestel met één hand vasthoudt. De Xperia X Performance is daarnaast bestand tegen water en stof, zodat je het toestel bijvoorbeeld probleemloos op het aanrecht kunt leggen terwijl je met de afwas bezig bent.

Hardware: prestaties van de Performance

Zoals de naam al doet vermoeden, richt Sony zich met de Performance op goede prestaties. Het toestel is uitgerust met een Snapdragon 820-chip en 3GB aan werkgeheugen. Dit maak het navigeren door apps en menu’s soepel, en schakelen tussen verschillende apps is ook geen probleem.

Toch kreeg ons testtoestel het lastig toen we een relatief zware game als Hearthstone erop speelden. Hier en daar kwamen we haperende animaties tegen en het toestel werd na een paar minuten al opvallend warm. De afgelopen maanden hebben we Hearthstone vaker gebruikt om smartphones te testen, en bij de Performance viel het op hoe stroef deze test verliep.

xperia x performance review

Sony staat erom bekend om prachtige smartphoneschermen te maken, en de X Performance is hierop geen uitzondering. Het 5-inch-full-hd-scherm toont dankzij Sony’s Triluminos-techniek prachtige kleuren en heeft een hoge helderheid. Wat wel tegenvalt is de kijkhoek, die door de flinke reflectie wel erg klein is. Iemand die naast je zit mee laten kijken met wat er op je scherm gebeurt, is hierdoor best een uitdaging.

De standaard wallpapers die op het toestel geïnstalleerd staan benutten de levendige kleuren van het display, die van je scherm spatten ongeacht de helderheid van je scherm. Hier helpt de X-Reality-functie van Sony bij. Deze scherminstelling kun je handmatig aan- en uitzetten en zorgt voor een betere weergave van foto’s en video’s. De functie staat standaard aan en wat ons betreft kun je deze met een gerust hart aan laten staan.

De kijkhoeken van de smartphone zijn matig

Camera: twee gezichten

De 23 megapixel-camera van de X Performance is er eentje met twee gezichten. Enerzijds kan de sensor razendsnel scherpstellen en staan er heel wat opties tot je beschikking om de camera op jouw behoeften af te stemmen. Handig als je snel een foto wilt maken van een gebeurtenis die na een paar seconden alweer voorbij is. Denk bijvoorbeeld aan foto’s van bewegende mensen of dieren.

xperia x performance review

Anderzijds worden de foto’s al snel onduidelijk als je inzoomt, waarbij veel ruis zichtbaar is. Ook kiest de automatische modus in sommige gevallen voor een te lage helderheid, wat resulteert in onduidelijke en donkere foto’s. De selfiecamera is daarentegen wel van prima kwaliteit en kon tijdens het testen snel ons gezicht vinden, om daar vervolgens op scherp te stellen.

Zoals we hierboven al aanstipten, is vooral de fysieke sluiterknop een fijne aanvulling op de camera van de X Performance. Het knopje zit door de positie aan de rechter onderkant niet in de weg als je het toestel normaal gebruikt, maar is wel binnen handbereik als je de smartphone kantelt en foto’s wilt schieten. Vooral de mogelijkheid om de knop eerst zachtjes in te drukken om scherp te stellen en vervolgens door de drukken om de foto te maken, werd al snel een gewenning.

Hierboven zie je een aantal testfoto’s die we op deze manier met de Performance gemaakt hebben. Wat hierbij opvalt is dat het toestel prima zelfstandig scherpstelt, maar je vooral in donkere omgevingen (zoals de oranje deurstop) al snel een korrelig resultaat krijgt met veel ruis. Video’s worden opgenomen in full-hd en zien er netjes uit, al ontbreekt gek genoeg een 4K-optie.

Accuduur: te hoge verwachtingen

De 2700 mAh-accu moet volgens Sony gemakkelijk twee dagen meegaan, al hebben wij dit anders ervaren. Zo hield het toestel het op een doorsnee dag tot het einde van de avond vol, maar moest ’s nachts wel aan de oplader om te voorkomen dat we de volgende dag met een leeg toestel de deur uit moesten.

Ondanks de ondersteuning van Quick Charge duurt het bovendien best lang om de accu weer helemaal vol te krijgen. Een prima batterijduur dus, maar de twee dagen waar Sony zich mee op de borst klopt is te hoog gegrepen.

Fijne software zit niet in de weg

Wat software betreft is de Xperia X Performance erg fijn om te gebruiken. Het toestel draait uit de doos op Android 6.0 (Marshmallow) met de bekende Sony-schil die niet in de weg zit. Wel krijg je te maken met een flinke lading aan standaard-apps, die je waarschijnlijk zelden of niet gebruikt. De What’s New Store en de Lounge-app bijvoorbeeld.

Ook kom je in het app-overzicht een overzicht met voorgestelde apps tegen als je van rechts naar links over het scherm veegt. Hier zet Sony de apps weg die jij vaak gebruikt, met daaronder een aantal suggesties zien voor apps die bij jouw interesses aansluiten. In de Instellingen heeft Sony bovendien een paar leuke en handige extra’s verstopt, zoals een modus waarmee je het scherm ook kunt bedienen als je een handschoen aan hebt, en Tap to Wake Up: een optie om het scherm te activeren zodra je er met je vinger op tikt.

Door de prijs gaat de Performance onderuit

Als we alle voors en tegens van de Xperia X Performance op een rij zetten, is de Sony Xperia X Performance nog steeds een toestel met goede prestaties, degelijke camera en een mooi scherm en design. Pas als we het prijskaartje van 699 euro hier naast leggen gaat het toestel onderuit. Sony lijkt het met de Performance op te willen nemen tegen toptoestellen als de Galaxy S7 en iPhone 6S.

Het probleem hierbij is dat de Xperia X Performance maar weinige echt unieke pluspunten heeft die je nergens anders kunt krijgen. Zo zijn we meer te spreken over de camera- en schermkwaliteit van de Galaxy S7, die tegenwoordig ook nog eens goedkoper verkrijgbaar is.

Conclusie Sony Xperia X Performance review

Mocht je voorkeur toch uitgaan naar een smartphone van Sony, dan is de Xperia X Performance de beste in de reeks. De originele Xperia X kwam er met een 6,5 vanaf in onze review, de goedkopere XA moest het met een mager zesje doen en ook de X Performance stijgt niet boven de 7 uit. In alle drie de gevallen maakt Sony dezelfde fout: een toestel zonder genoeg unieke features en kenmerken met een te hoge prijs die daardoor noodgedwongen moet concurreren met vlaggenschepen die zich wel weten te onderscheiden. Er zijn tegenwoordig simpelweg teveel toptoestellen op de markt, waardoor Sony met een middelmatig exemplaar niet weg kan komen.

Bekijk de beste Xperia X Performance aanbiedingen

De Sony Xperia X Performance heeft een adviesprijs van 699 euro en is nu verkrijgbaar. Hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een Xperia X Performance met abonnement of om de Xperia X Performance los te kopen.

Sony Xperia X Performance

Sony Xperia X Performance prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Sony Xperia X Performance prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.

Alle Sony smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia X Performance
Sony Xperia X Performance

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu