De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Sony Xperia X review: hoge prijs staat midrange toestel in de weg

Lars Paymans
24 juni 2016, 21:00
10 min leestijd
Sony Xperia X review: hoge prijs staat midrange toestel in de weg

Reviewscore

6,5

Sony vernieuwt de X-lijn dit jaar met de Xperia XA, Xperia X Performance en de Xperia X. Laatstgenoemde is inmiddels beschikbaar in Nederland en hebben we uitgebreid getest. In deze Xperia X review lees je onze bevindingen.

Lees verder na de advertentie.

Xperia X wil concurreren met grootmachten

De Sony Xperia X is  een toestel dat op een wat merkwaardige plek in de markt valt. Enerzijds is het smartphone  die zich qua prijs kan meten met de Samsung Galaxy S7 en HTC 10, maar vooral op het gebied van specs zien we dit niet terug. Zoals we inmiddels van Sony gewend zijn, ligt de focus van de marketingcampagne van Xperia X op de camera, maar ook hier hebben we de nodige aanmerkingen op. Hieronder  lees je ons volledige oordeel.

Design: een bekend gezicht

Wat het design van de Xperia X betreft kunnen we relatief kort zijn: als je voorgaande Xperia smartphones gewend bent, dan weet je precies wat je van de Xperia X kunt verwachten. Het toestel heeft een strak ontwerp, met scherpe hoeken en een gladde achterkant, waar naast de camera en de flitser alleen het logo op te vinden is.

Deze achterkant is deze keer echter niet voorzien van een glasplaatje, wat het toestel een stuk beter bestand maakt tegen krassen en ander geweld van buitenaf. Ook zie je vingerafdrukken er een stuk minder snel op en ligt het toestel fijn in je hand en broekzak. Dit komt ook door de ietwat gebogen randen en de afgeronde hoeken. Met vier verschillende kleuren (zwart, wit, lime goud en roségoud) heb je bovendien  genoeg om uit te kiezen.

Xperia X review

Waar we een stuk minder over te spreken zijn, is de indeling van de knoppen op de Xperia X, die wat ons betreft volstrekt onlogisch is. Alleen de vingerafdrukscanner aan de rechterkant ligt voor de hand, zodat je snel het toestel veilig kunt openen met je duim. Met de volumeknoppen gaat het mis. Sony heeft ervoor gekozen om deze aan de rechteronderkant van het toestel te plaatsen, in plaats van de linker bovenhoek waar de meeste smartphones de volumeknoppen hebben zitten.

Op deze plek zit nu het simkaartslot. Helemaal niet handig, omdat je hierdoor het toestel op een vreemde manier vast moet pakken als je met een hand het volume wilt wijzigen. Tegelijkertijd ligt het slot voor de simkaart op ieder moment binnen handbereik, terwijl je deze een stuk minder vaak gebruikt. Deze  twee had Sony veel beter om kunnen wisselen.

De knoppenindeling is volstrekt onlogisch

Onder de volumeknoppen zit een speciale sluiterknop voor de camera, waarmee je handmatig een foto kunt schieten  als je de camera van de Xperia X geopend hebt. Deze knop gebruik je ook om snel de camera te activeren. De sluiterknop heeft twee verschillende standen, zodat je hem zacht in kunt drukken om scherp te stellen en vervolgens stevig duwt om een plaatje af te drukken. Omdat je het toestel tijdens het maken van foto`s in veel  gevallen kantelt, is de positie van de sluiterknop een stuk beter te rechtvaardigen.

De Xperia X heeft een prachtig scherm

Tijdens het testen bleek al snel dat het display een van de grootste pluspunten van de Xperia X is. De kleuren spatten van het 5 inch-full-hd-scherm af, waar Sony handig op inspeelt met een setje stijlvolle achtergronden die standaard op het toestel geïnstalleerd staan. De kleuren blijven opvallend helder, ongeacht de hoek waarmee je het toestel bekijkt. Ook als de zon zijn best doet om het display onleesbaar te maken, blijft het beeld van de Xperia X duidelijk.

Xperia X review

Deze felle kleuren komen uiteraard ook goed van pas als je van plan bent om video`s en games te kijken en spelen op de Xperia X. Hearthstone is inmiddels uitgegroeid tot een favoriet tijdverdrijf op de Android Planet-redactie, en de geanimeerde kaarten en kleurrijke spelborden komen prachtig tot hun recht op het 5 inch-scherm. Jammer genoeg kwamen we er tijdens het testen er ook achter dat de smartphone het behoorlijk zwaar heeft om dit soort zware games draaiende te houden.

Het scherm van de Xperia X is de grote trekpleister

Hardware: de Xperia X krijgt het snel warm

Na een spelletje Hearthstone (wat gemiddeld tien minuten duurt) werd de Xperia X namelijk al behoorlijk warm. Tijdens het spelen moet het  toestel ook flink zijn best om alle animaties en andere effecten soepel te tonen. Dit levert haperingen op, ook tijdens het opstarten duurt het best een tijdje voordat je kunt beginnen. Dit is opvallend, omdat de game op andere veel Android-toestellen  wél als een zonnetje draait.

In de doos zit ook een setje oortelefoontjes, die er op het eerste gezicht uitzien als de zoveelste middelmatige koptelefoon. Hoewel de oortjes  wat te wensen overlaten op het gebied van draagcomfort, is het geluid opvallend goed. Bastonen komen er mooi in naar voren en ook het omgevingsgeluid wordt prima weggefilterd.

Xperia X review

De Xperia X is uitgerust met 3GB RAM en draait op een Snapdragon 650-chip met een 1,8GHz hexacore-processor. Goed genoeg voor dagelijkse bezigheden als het openen van je mail, checken van sociale netwerken en het bekijken van een filmpje op YouTube, maar bij het bewerken van foto`s en spelen van zwaardere games kom je al snel in de knel. De Xperia X heeft vanuit de doos 32GB aan intern geheugen, dat je verder uit kunt breiden met een micro-sd-kaart (maximaal 256GB).

Deze specificaties plaatsen de Xperia X boven het middensegment, maar de hoge adviesprijs van 599 euro laat het toestel ineens concurreren met een vlaggenschip als de Galaxy S7, die met 4GB RAM en de krachtige Exynos 8890-chip veel betere prestaties levert.

Een ander probleem waar we met de Xperia X tegenaan lopen, is de slechte wifi-ontvangst. Tijdens het instellen van de smartphone konden we erg moeilijk met onze router verbinding maken, en na een korte zoektocht bleek dat meer mensen hier problemen mee lijken te hebben. Pas na meerdere pogingen wist de Xperia X ons netwerk te ontdekken. Houd er bij het instellen van het toestel dus rekening mee dat dit even kan duren, al geeft Sony aan dat deze wifi-problemen bij hen niet bekend zijn en dit ook aan ons review-exemplaar van de Xperia X kan liggen.

De vingerafdrukscanner is razendsnel, maar bij vlagen ook wat onbetrouwbaar. Meerdere malen werden onze vingertoppen niet herkend, totdat we onze vingers heel bewust recht bovenop de sensor duwden. Het opnieuw instellen van de vingerafdruk had in dit geval geen zin. Omdat de scanner aan de zijkant van het toestel zit, komt het bovendien vaker voor dat je er je vinger niet helemaal kaarsrecht oplegt.

Soepele software

Dat de Xperia X tijdens dagelijks gebruik zo soepel loopt, heeft ook te maken met het feit dat het toestel uit de doos op Android 6.0  draait, waar de  lichte Xperia-skin overheen gegoten is. Op een aantal apps na (die je waarschijnlijk nauwelijks zult gebruiken) komt dit erg in de buurt van stock-Android, wat ons betreft een absoluut pluspunt is.

De bloatware in de vorm van stock-apps kun je jammer genoeg niet verwijderen, wat voor veel mensen vooral voor verspeelde opslagruimte zal zorgen. Ook staan de notificaties van deze apps automatisch geactiveerd, dus als je niet van plan bent om de applicaties te gebruiken, is het raadzaam  om deze zo snel mogelijk even uit te zetten. Ook aanwezig is Remote Play, zodat je met een druk op de knop een game vanaf je PlayStation 4 naar het scherm van het toestel kan streamen.

De software komt in de buurt van stock-Android

In de instellingen kun je bovendien een speciaal optimalisatieprogramma vinden, die de cache van apps automatisch voor je opruimt. De Stamina-mode is bedoeld om je accu te sparen, iets waar de Xperia X in uitblinkt. Verderop in deze review gaan we verder in op de accuduur van het toestel. Een ander handig extraatje is de mogelijkheid om een zoekbalk te laten verschijnen door van boven naar beneden over het scherm te vegen. Deze kun je gebruiken om snel naar de juiste app te zoeken.

Camera onder de loep

Als we de marketing van Sony mogen geloven, is de camera de grote trekpleister van de Xperia X. Zowel de 23 megapixel-camera op de achterkant als de 13 megapixel-frontcamera moeten mobiele fotografie naar een nieuw niveau tillen, maar daar zijn we nog niet helemaal van overtuigd. Zo zijn snel gemaakte foto`s verrassend wazig en bewogen, ondanks de snelle autofocusfunctie. Neem je echter wat meer tijd om handmatig scherp te stellen en met de instellingen te spelen, dan kun je er zeker mooie plaatjes mee schieten.

Xperia X review

Het probleem is alleen de meeste foto’s die wij met een smartphone maken geen zorgvuldig gemaakte meesterwerken zijn, maar snelle kiekjes die binnen een paar seconden genomen worden. Vooral op dat vlak schiet de Xperia X wat ons betreft tekort. Meerdere malen werden we bovendien op een zwart scherm getrakteerd als we de camera-app snel wilden starten. Wel zijn we onder de indruk van de autofocus die zich in een oogwenk op bewegende onderwerpen weet te focussen. Ideaal voor mensen die graag foto’s en filmpjes van langsrazende auto’s of sporters maken.

De 13 megapixel-frontcamera  heeft een opvallend grote kijkhoek, wat ideaal is  voor mensen die regelmatig een selfie met meerdere personen nemen. De snelle gezichtsherkenning valt direct op, waar je niet eens je hoofd stil voor hoeft te houden. Zodra je de selfiecamera opent, focust de camera zich binnen een seconde op je hoofd. Met de Xperia X kun je 1080p-video’s opnemen en heb je de keuze tussen 30 en 60 frames per seconde.

In de camera-app van de Xperia X zijn daarnaast de nodige externe apps aanwezig, waarmee je wat leuke effecten aan je kiekjes toevoegt. Zo kun je de beelden van de front- en achterste camera met elkaar combineren in een foto, en zijn er wat grappige augmented reality-trucjes toe te passen om onwerkelijke scènes tot leven te brengen. Ook tijdens het gebruiken van de camera stijgt de temperatuur van de Xperia X al snel, zeker als je de extra apps gebruikt voor geavanceerde effecten.

Een ander pluspunt van de camera is de Steady Shot-functie, die het beeld stabiliseert als jij met de Xperia X al lopend een video schiet. Hierdoor trilt het beeld een stuk minder, wat de kwaliteit van je filmpjes meteen ten goede komt.

Indrukwekkende accuduur

De 2620 mAh-accu van de Xperia X klinkt op het eerste gezicht niet bijzonder, maar Sony heeft dankzij een aantal slimme trucjes het toch voor elkaar gekregen om het toestel verrassend lang mee te laten gaan. Dit komt door  de zogenaamde `Adaptive Qnovo-technologie`, een duur woord voor een slimme accu-assistent die zelfstandig vaststelt wanneer de telefoon wat extra energie nodig heeft of juist niet. Dit zorgt ervoor dat het accugebruik `s nachts bijvoorbeeld flink verlaagd wordt, en het moet er volgens Sony voor zorgen dat de levensduur van de accu  verdubbeld wordt.

Xperia X review

Tijdens het testen voor deze Xperia X review valt het wel op dat we het toestel zonder problemen anderhalf tot twee dagen kunnen gebruiken zonder hem aan de oplader te hangen. Zelfs als we de camera intensief gebruiken en games spelen valt de accuduur van het toestel niet tegen. Mocht het toch zover komen dat je de Xperia X op moet laden, dan komt het goed van pas dat het toestel snelladen ondersteunt, zodat het na iets meer dan een uurtje  weer helemaal vol is.

Conclusie Xperia X review

De Xperia X is zeker geen slechte smartphone, maar door de hoge adviesprijs van 599 euro moet het toestel ineens concurreren met apparaten die een stuk meer waar voor hun geld bieden. De prestaties zijn goed, de camera is (en vooral de selfiecamera) fijn in gebruik en het scherm is van hoge  kwaliteit. De hardware stelt echter te snel teleur, waarbij de temperatuur flink stijgt als je een iets zwaarder spel speelt of de camera langdurig gebruikt. Tel hier de bij vlagen onbetrouwbare vingerafdrukscanner en onlogische knoppenindeling bij op en je krijgt een toestel dat we moeilijk kunnen aanraden.

Bekijk de beste Xperia X aanbiedingen

De Sony Xperia X heeft een adviesprijs van 599 euro en is nu verkrijgbaar. Hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een Xperia X met abonnement of om de Xperia X los te kopen.

Sony Xperia X

Sony Xperia X prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Sony Xperia X prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.

Alle Sony smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia X
Sony Xperia X

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu